3 enkla recept med ägg

Bästa brunchen

Idag får du tips på några äggrätter, nu så här i början på januari kan det vara skönt att komma tillbaka till lite enklare matlagning efter alla storhelger.

Efter nyåret är det nystart för många som svävat ut lite väl mycket med alla godsaker i jul, då är äggrätter väldigt bra att få in i måltiderna varje dag.

Ägg är ett väldigt mångsidigt livsmedel som innehåller i stort sett allt vi behöver.

C-vitamin behöver vi komplettera med, då är örter, paprika och kiwi ypperliga tillbehör.

Jag använder ofta örter i min matlagning, det är både gott och nyttigt att blanda ner i kalla såser, grytor, smör och marinader.

Till sallader använder jag ofta olika örtkryddor, som persilja, citronmeliss, gräslök och timjan.

Här får du tips på just en sån örtsallad som smakar väldigt gott till bacon och ägg.

 

Örtsallad med kiwi

Några blad sallad

1 knippe persilja

1 knippe citronmeliss

Några skivor gurka

Ett par cocktailtomater

½ kiwi

Kallpressad olivolja

Äppelcidervinäger

Bryt salladen i mindre bitar, plocka bladen från persiljan och citronmelissen.

Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar, blanda allt i en skål och ringla över generöst med olja och vinäger.

Strimla 50-100 g bacon eller varmrökt sidfläsk, stek och knäck i ett eller två ägg, beroende på hur hungrig du är.

Äggröra med paprika och chili 2 port

4 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

50 g smör/kokosolja

1 tärnad, röd spetspaprika

1 tsk chiliflingor

Salt

1 tomat

Vispa samman äggen med grädde och salt.

Smält hälften av smöret i en stekpanna eller kastrull, fräs paprika och chili i smöret en stund, så paprikan blir mjuk.

Blanda ner äggsmeten och låt puttra tills den blir krämig under omrörning.

Ta från värmen och rör ner resten av smöret, så blir äggröran extra krämig och god.

Servera med stekt bacon och en halv, skivad tomat.

 

Snabb bondomelett 1 port

2 champinjoner i bitar

2 msk tärnad paprika

2 msk strimlad purjo

2 msk tärnad rökt korv

2 msk bönsallad

1 msk pesto

1-2 ägg

1 msk smör till stekning

Salt och peppar

Att strö över:

25 g smulad fetaost

1 tsk oregano

Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.

Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.

Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.

Strö över ost och oregano, låt omeletten stanna nån minut, låt glida över på en tallrik.

Gott Nytt 2020 och 2 tips på pizza

Nyårsskål

Nyårsdagspizzor

Gott Nytt 2020 och välkommen in på min blogg till dig som hittat hit just idag och till dig som varit här förr.

Nyårsdagen har på senare år blivit förknippad med pizza hos många, det ser jag inte minst på besöksstatistiken här på bloggen.

Du får därför två av mina recept på lite annorlunda men väldigt goda och mättande pizzor, glutenfria är de förstås som all mat härinne.

Idag, den första dagen av 2020, börjar ett spännande år för mig som jag ser mycket fram emot.

Det är inte bara ett oskrivet blad i ett helt nytt decennium, dessutom har jag nyss blivit klar med många skrivna blad som kommer i min nya kokbok i april.

Bloggen går in på sitt elfte år sen starten 2009, tänk så mycket roligt jag fått uppleva tack vare att jag började skriva om min dagliga mat.

Det har varit så stimulerande att dela med mig härinne av både recept och hur jag med hjälp av maten fått ett mycket friskare, starkare och slankare liv genom åren.

Från att ha varit rejält handikappad efter en ryggskada och steloperation, med efterföljande nervskada i ett ben och på det fibromyalgi, till det pigga, friska och energirika jag som kommit fram under de här åren, är något jag är både förvånad och otroligt tacksam över att ha fått uppleva.

Från en artikel om mig och mina kokböcker hösten 2019 LT, Östersund Foto Jan Andersson

En hälsoresa som jag beskriver mycket ingående i nya boken, där delar jag med mig av mina innersta tankar kring hur det gått till att komma tillbaka från både psykisk och fysisk ohälsa.

En berättelse som jag hoppas och tror kommer att inspirera många till att få möjlighet att gå samma väg som jag.

Du får väldigt gärna dela länken till ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” vidare i dina sociala medier om du känner någon som skulle behöva en nystart i år.

Halloumipizza med rödlök och oregano från Gröna, sköna tillbehör

Idag får du ett recept på en köttfärspizza, även kallad meatza, från Diabeteskokboken för män, som jag skrev med Lars-Erik Litsfeldt.

Tips nummer två är en helt mejerifri pizza, som jag skapade till min Paleoblogg för 5 år sen.

Vill du stötta mitt fortsatta skrivande så blir jag väldigt glad om du köper nån av mina 6 kokböcker.

Då kan jag fortsätta att hålla bloggen fri från allehanda reklam, så som jag velat ha den ända från starten.

Du hittar böckerna här på Adlibris och här på Bokus.

Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson

Köttfärspizzabotten 4-6 port

1 kg nötfärs, gärna av gräsbetesdjur

2 ägg

2 vitlöksklyftor

2 msk oregano eller timjan

1 msk chiliflingor eller 2 msk ekologisk tacokrydda

2 tsk salt

Pizzafyllning

200 g mozzarella

20 Kalamataoliver

1 skivad rödlök

1 liten påse rucola

1 msk oregano

Riv vitlöksklyftorna fint, blanda färsen med alla övriga ingredienser i en bunke.

Knåda alltsammans ordentligt med händerna tills det blivit väl blandat.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut köttfärssmeten i ett jämnt lager över hela bottnen.

Du kan också dela upp färsen och göra mindre portionspizzor.

Förgrädda köttfärspizzabotten på 225° i 10 minuter.

Bred tomatsåsen (recept nedan) över köttfärsbotten, lämna en liten kant runtom.

Sära på lökringarna, bryt mozzarellan i mindre bitar och fördela jämnt över pizzan.

Grädda på 225° i ca 20–30 minuter.

Tomatsås

1 burk krossade tomater

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

½ dl olivolja

½ dl rödvin

2 tsk oregano och/eller timjan

1 tsk finhackad chili, med eller utan kärnor

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk balsamvinäger

Salt

Skala och hacka löken, riv vitlöken fint.

Värm olivolja i en kastrull, fräs lök och chili utan att ta färg på svag värme tills den mjuknat.

Rör ner tomaterna och smaksätt med vin, Worcester, vinäger, örter, salt och peppar.

Höj värmen och koka upp, fortsätt puttra på medelvärme tills det mesta av vätskan kokat bort, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Pizzabotten på ägg 2 port

6 ägg

3 msk olivolja/kokosolja

½ tsk torkad oregano

Salt

Vispa samman äggen med saltet, värm upp oljan i en stekpanna och häll ner hälften av smeten och strö över den torkade oreganon.

Rör inte mot botten som när du gör en omelett utan låt den bara steka på medelvärme till en pizzaliknande botten.

När den nästan stelnat så låter du den glida ner på ett ugnsfast fat eller plåt och steker botten nummer 2.

Kallrörd pizzasås

2 dl mild ajvar relish

2 msk tomatpuré

2 msk kallpressad olivolja

2 hackade vitlöksklyftor

1 msk oregano

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Min pizzafyllning

Ugnstorkade cocktailtomater

Skivad salami eller Forbondekorv från Björks i Färila

Skivad paprika

Täck bottnarna med pizzasås och lägg på fyllningen, grädda på 225º i 10 minuter.

Servera pizzan med klickar av örtaioli på och en pizzasallad.

Pizzasallad 2 port

3 dl strimlad, färsk vitkål

½ strimlad spetspaprika

3 msk olivolja

2 msk pumpakärnor

1 msk äppelcidervinäger

Flingsalt och peppar

Häll den strimlade kålen i en bunke, knåda den en stund med händerna så blir salladen saftigare.

Blanda ner de övriga ingredienserna, smaka av så du får en angenäm syra och sälta.

Ställ kallt en stund innan servering så blir den ännu godare.

Gott Nytt År

Topp 10 på bloggen 2018 och tankar om nystart

Solnedgång över Kleopatrastranden i Alanya

Nytt år, nya möjligheter

Gott Nytt År till alla mina trogna följare och alla som hittat hit nu på nyåret.

Idag får du länkar till de 10 inlägg som lockat flest läsare under det gångna året.

Det känns verkligen roligt att min mat är så populär, bloggen når väldigt många världen över ser jag i statistiken.

Jag har snart drivit den här bloggen i 10 år och just delat mitt 1800e inlägg, så nu är det dags att dra ner på datortiden och ägna mig åt det verkliga livet istället.

Jag njuter av vintersol och brunch på balkongen på nyårsafton

Nu på det nya året kommer jag att ägna mycket tid åt att träna och laga riktigt bra mat och mindre tid åt att vara aktiv på sociala medier, typ Facebook och Instagram.

Då och då kommer jag att dela mina tankar och recept härinne som vanligt, följ gärna bloggen genom att anmäla dig till nyhetsbrevet så du inte missar nåt inlägg.

Du hittar en knapp där det står ”Anmäl mig” i högermarginalen på datorn, längst ner på sidan om du läser från mobilen.

Från dagens långpromenad vid havet, hann ut precis innan värsta regnet kom

Sprid gärna mina inlägg och recept vidare på din Facebooksida och andra sociala medier, tala bara om var du hittat dem.

Jag tjänar inga pengar på min blogg, så vill du stötta mitt fortsatta skrivande eller som ett litet tack för det jag redan delat härinne, ja då får du väldigt gärna köpa mina kokböcker.

Jag lägger ut länkar och bilder från böckerna i slutet av inlägget, klicka bara respektive bild så kommer du till den nätbokhandel som just nu har det bästa priset.

Hur man steker en tournedos, nyårshelgens mest besökta inlägg

1. Långsamstekt kyckling i ugn med vitlök och örter

2. Så steker du en perfekt tournedos

3. Mot nya mål efter 9 år med LCHF

4. Långkokt kycklingbuljong – Naturlig bot mot värk och stelhet

5. Rimmad fläsklägg i ugn med timjan

6. Grillade revbensspjäll och 20 tips på tillbehör till grillat

7. Min frukost, lunch och middag efter 9 år med LCHF

8. 7 sorters glutenfria kakor till jul

9. Om boken ”Låt bönor förändra ditt liv” och recept på bönsallad

10. Glutenfri kolbulle till vårvinterns utflykter

Kolbullar

Diabeteskokboken för män, just nu 109 kr på Bokus

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, 159 kr på Bokus

Birgitta Höglunds bästa grilltips, 195 kr på Lumio Förlag

Gammaldags husmanskost på nytt sätt, 249 kr på Lumio Förlag

Kycklinggryta från Matfilosophie
God morgon! När vi beställer hem kött från Orust köper vi alltid kycklinglårfiléer. De är stora och fina, inte alls som de man köper i butiken, och de har skinnet kvar. Mer smak och lite mer fett alltså. Perfekt med andra ord! ;) Jag brukar oftast göra grytor med kycklingen och det blir oftast med tomatbaserad […]
Nystart med träning, viktnedgång och lättlagad pytt

Pytt i panna på vårt vis

Nytt år, nya möjligheter

Då har vi kommit till den tid på året när väldigt många börjar tänka på att ta tag i det här med bra mat och träning igen efter helgerna.

Det kan vara svårt att hålla sig till en hälsosammare linje vad gäller maten över jul, när det bjuds på glögg, pepparkakor, choklad och knäck vart man än kommer.

Jag och Lennart har klarat oss väldigt bra, då vi tillbringar jularna sen några år nere i Alanya på den turkiska rivieran.

Vi håller båda på att förändra våra liv till det bättre, vilket faktiskt gått väldigt bra det senaste året.

Riktigt god och nyttig mat har det blivit gott om som en naturlig följd av att jag skrivit både en diabeteskokbok och en bönkokbok.

Att jag jobbat intensivt med de böckerna har förstås hjälpt oss en hel del på vägen, det är ju lättare att hålla sig till ett hälsosamt sätt att äta när det upptar en stor del av vardagen.

Läs dem gärna om du vill ha inspiration i din vardag, du hittar dem på Bokus och Adlibris, i den vanliga bokhandeln och på biblioteken.

Här en bild från Bonniers Bokklubbs medlemstidning Bokspegeln, där båda bönböckerna är med.

Träningen tar också en stor del av våra dagar under långsemestrarna här nere vid Medelhavet.

Jag har varit sjukpensionär sen en ryggskada i mitt kockjobb för 20 år sen och vi har spenderat några vintermånader här i värmen i 15 år nu.

Från att ha varit rejält handikappad och överviktig så har jag idag fått ett betydligt rörligare liv, tack vare många och långa promenader och sjukgymnastik.

Jag har provat lite med gymträning, men tyvärr får jag mer ont av det, så att gå mycket, både på planmark och i backar/trappor har visat sig vara det bästa för mig.

Jag känner hur det här gett mig betydligt mer muskler idag än vad jag haft på många år, det är verkligen härligt att ha blivit stark igen.

Nu är inte det största fokuset för oss viktminskning utan det viktigaste är att vi fått så stora hälsovinster med hjälp av min typ av näringsrik lågkolhydratkost.

Vikten och hälsan är förstås tätt sammankopplade, så det känns bra att vi båda också gått ner några kilo under vintern.

När jag hamnade i klimakteriet för ett par år sen så samlade jag på mig några extra kilon, vilket jag förstått är väldigt vanligt.

Men nu vid fyllda 56 har de försvunnit igen, sen jag började lägga till lite baljväxter och mjölksyrade grönsaker till maten varje dag.

Även de nattliga svettningarna och myrkrypen i mitt nervskadade ben är borta, men de kommer tillbaka om jag gör uppehåll med bönor några dagar.

Du kan läsa mer om de hälsovinster jag gjort med hjälp av bönorna här.

Lennart som fyller 75 nu i vår har dragits med en del svåra sjukdomar de senaste åren men är nu piggare, starkare och slankare än på väldigt länge.

Den mage som många äldre herrar dras med kan alltså även den sakta men säkert försvinna.

Det känns verkligen bra att vi båda lyckats förändra våra liv med bönor, det trodde jag inte innan min medförfattare Lars-Erik Litsfeldt lyckades övertyga mig att testa i våras.

Dagens enkla pyttrecept innehåller inte bönor, dem äter vi oftast som ett litet mellanmål eller som tillbehör till salladen.

Vi äter en stor mängd grönsaker och gröna blad till maten när vi är här i Alanya, inhandlade direkt av odlarna från bergen runt stan på grönsaksmarknaderna.

Det är så gott med en stor sallad som tillbehör, jag gör den ofta på rucola och bladpersilja med olivolja och granatäppelvinäger över.

Den här pytten äter vi som brunch, vi börjar dagen med nötfrukost till kaffet och en liten skål bönsallad och mjölksyrade rödbetor.

Pytt i panna med ägg 2 port

100 g rimmat kalkonbröst

50 g rökt korv, jag har med Forbondekorv

2 morötter

1 dl hackade champinjoner

1 dl hackad zucchini

1 dl hackad röd paprika

1 dl hackad grön paprika

Salt och peppar

50 g smör till stekning

2-4 ägg

Skär kött, korv och morötter i lika stora tärningar.

Bryn smöret och stek först morot och svamp tills de får lite färg.

Blanda ner de övriga grönsakerna och låt alltsammans fräsa några minuter, krydda med salt och peppar.

Gör fördjupningar i pytten med stekspaden och knäck ner äggen. Låt steka några minuter, lägg på lock och stäng av plattan.

Låt äggen stekas krämiga ett par minuter på eftervärmen och servera pytten med en grönsallad.

Du kan variera pytten efter vad du har hemma eller göra den vegetarisk med tillägg av halloumi, bönor eller kikärtor som proteinkälla.

Vill du hellre ha fisk så hittar du ett recept här på min lax- och kikärtspytt.

Många vill ju ha lök i sin pytt men inte vi, har märkt att vi mår bättre utan.

Öländska bönchips som mellanmål på långpromenad i Alanya


3 snabba frukosttips för glutenfri LCHF och Paleo

Vinterbild från Faxån

God fortsättning

Då var det dags att skriva första inlägget år 2017, känns alltid fint att få vända blad och se vad som väntar på det nya året.

Jag tog några dagars bloggledigt över nyåret, har bott hemma hos min 87-åriga mamma.

Vi har ätit gott, pratat en hel del och jag har lagat upp lite mat till hennes frys.

Det var skönt att inte använda datorn alls ett tag, eftersom jag under förra året delade med mig av ett recept om dagen.

De flesta var recept ur mitt stora arkiv på långt över 1000 recept, men det tar ju ändå en hel del tid att sammanställa dem till nya inlägg.

Nu efter nyår är det många som på allvar vill köra igång med en ny livsstil.

Det tänkte jag ta fasta på och dela med mig av lite matnyttiga tips, som jag samlat på mig under mina snart 8 år med glutenfri LCHF, på senare år med mer inslag av Paleo.

Först ut blir en riktigt rejäl grötfrukost, den godaste jag testat.

Kokosgröt LCHF/Paleo

Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port

1 dl grädde/kokosmjölk

2 msk mandelsmör

2 msk sesamfrön

1 msk kokosnötsmjöl

Lite havssalt

ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden, blanda om så det blir slätt.

Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.

Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.

Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.

Servera gröten med bär och grädde, mjölk eller kokosmjölk.

Mandelsmöret innehåller hög halt av både protein och fett så det blir en mättande frukostgröt.

Vill du ha gröten ännu mer näringsrik så rör i en matsked kokosolja.

En klick smör i gröten på gammaldags vis är också riktigt gott.

Frökex med äggröra

Äggsmör 1 port

1 mjukkokt ägg

25 g mjukt smör

2 msk hackad gräslök

1-2 frökex

Flingsalt

Tomat, rädisa och citronmeliss

Hacka ägget grovt och rör samman med det mjuka smöret.

Rör ner gräslöken och smaka av med lite flingsalt.

Nötfrukost

Nötfrukost 1 port

10 g paranötter

10 g sötmandel

10 g hasselnötter

10 g valnötter/pecannötter

10 g cashewnötter

ca 25 g smör

Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber.

Lägg upp nötterna i en fin liten skål och fördela kuberna över.

Det blir extra gott om du kryddar med lite kardemumma eller kanel.

Torkade bär passar också fint ihop med den här frukosten.

Nötfrukost är vad jag och Lennart äter nästan varje morgon, det får oss att må väldigt gott och vara mätta länge.

Komplettera gärna mina frukosttips med vad du brukar äta i en kommentar här nere.

Många tror ju att det är enahanda att äta mat med få kolhydrater, vore ju fint om vi fick till en hel lista för att visa hur fel de har?

Lavskrika / Perisoreus infaustus


En hållbar livsstil för att leva frisk längre
Jag i januari 2015...

Jag i januari 2015…

En hälsoresa som gett resultat

Det här är trettonde vintern som jag och särbo Lennart är sambo på heltid i perioder nere i Alanya vid Medelhavet.

Många frågar vad vi gör hela dagarna på en långsemester, de tror tydligen att vi har ett långtråkigt liv härnere.

Tråkigt är det minsta vi har och numera kan jag också svara att vi försöker oss på att hela tiden förbättra vår hälsa.

De senaste åren har vi båda levt efter min variant av blandning mellan LCHF och Paleo.

En helt glutenfri kost med rejält med fett och en hel del grönt till fina köttbitar av kalv och lamm, kalkon, kyckling eller till en nyfångad fisk.

Men nu med färre mejerivaror än under mina tidigare år på LCHF, sen jag la om kosten för 6 år sedan.

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron,kokosolja och kryddor

Min energidrink på färskpressad frukt med kryddor och kokosolja

Även en och annan frukt följer med hem från grönsaksmarknaden, vi dricker en energidrink med kokosolja varje förmiddag innan vi ger oss ut på långpromenad.

Vi har under den här tiden fantastiskt nog blivit piggare, starkare och friskare. En livsstil som vi båda trivs mycket bra med.

Vi lever idag ett liv som gör att vi förhoppningsvis lever friska längre, för att använda Dr Nisse Simonsons ord.

Inköp från Fredagsmarknaden i Alanya

Hälsokost från grönsaksmarknaden…

Ingången till en annan värld. Porten till Tophane, de gamla stadsdelarna i Alanya...

Ingången till en annan värld. Porten till Tophane, de gamla stadsdelarna i Alanya…

Nu ser vi snart slutet på våra 3 månaders Turkietvistelse för den här vintern.

Vi åkte ner i november och stannade 6 veckor, sen hem en sväng för att fira jul och nyår. Tillbaka hit i början på januari för 6 veckor till.

På det sättet klarar vi oss både från att ordna visum och så kan vi använda de 45 dagars reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen.

Alltså inga extra, dyra utlägg för vare sig reseförsäkring eller kostnader och krångel som det innebär att ordna visum.

Skärmflygare över Kleopatrastranden...

Skärmflygare över Kleopatrastranden…

Många har undrat hur jag haft råd att leva det här livet utomlands så ofta på bara min sjukpension.

För dig som inte vet det redan, så skadade jag ryggen i mitt jobb som kock för 15 år sedan och har varit sjukpensionerad nu i 9 år.

Du kan läsa mer om skadan och efterföljande problem här, där jag skriver vad LCHF betytt för min Fibromyalgi.

Faktum är att vi lever billigare än hemma genom att tillbringa vintrarna här vid Medelhavet.

Vi hyr en väldigt fin lägenhet till en låg kostnad och matkostnaderna blir också betydligt lägre än i Sverige.

Flygstolen tur och retur till Antalya kostar ibland mindre än en enkel biljett från Östersund till Stockholm…

När jag för några år sedan började tjäna en liten slant på mina kokböcker och tidningsartiklar, så bestämde jag mig för att allt skulle läggas på att förbättra min hälsa ännu mer.

Jag har de senaste åren varit med på inte mindre än fem hälsoresor.

Det har förvisso kostat en hel del men också gett mycket tillbaka, i kunskap om vikten av att äta bra mat och inspiration till vidare träning.

Jag har också fått nya och riktigt goda vänner genom de här resorna, som delar mitt intresse för mat, hälsa och även den inre resan, som är minst lika viktig.

Från och med det senaste året så har jag slutat att åka på arrangerade resor.

Nu blir det bara resor tillsammans med Lennart och mina nya vänner, så räcker pengarna betydligt längre.

Lennart njuter och mår gott på vår balkong...

Lennart njuter och mår gott på vår balkong…

För mig har det blivit lite av ett jobb att ta hand om min hälsa och Lennart har glatt följt med och jobbat på sin, ett arbete som gett stor utdelning för oss båda.

Han är betydligt piggare och slankare idag vid snart fyllda 72, än när vi träffades här i Alanya.

Ett tydligt bevis på att det aldrig är för sent att ändra sin livsstil.

Jag fyllde 53 i höstas och jag har varit med om en otrolig förbättring av min hälsa under de senaste 15 åren.

Jag fick för 9 år sen diagnosen fibromyalgi och fick veta att det var en sjukdom jag fick lära mig att leva med, det gick inte att bli bättre.

Jag hade tidigare fått höra att jag inte skulle kunna bli bättre i min benskada som följde efter steloperationen av ryggen.

Men jag är en både tjurig och vetgirig person, så jag tog reda på så mycket som möjligt om hur jag ändå skulle kunna försöka att må bättre.

Jag på väg till Turkiet för över 10 år sen...

Jag på väg till Turkiet hösten efter min steloperation…

Det ledde mig så småningom in på LCHF-spåret via en mycket intressant föreläsning av Dr Annika Dahlqvist, som blivit symptomfri från sin fibromyalgi.

Tack vare att jag sen strax efter startade min blogg, så fick jag ju hitta på nya, goda och nyttiga recept hela tiden.

Inte minst för att ge dig, kära läsare, mer matinspiration :)

Det har gjort att jag hela tiden ätit en väldigt variationsrik kost, vilken jag är helt övertygad om har hjälpt mig att bli så frisk som jag är idag.

Vi får på det här sättet att äta i oss ett brett spektrum av vitaminer, mineraler, antioxidanter, spårämnen och olika essentiella fettsyror.

Maten innehåller dessutom en smakrikedom som gör att vi inte tröttnar på vår nya livsstil.

Den här kosthållningen har lett till att sötsuget är borta för mig och det har även fungerat riktigt bra för Lennart, som är sockerberoende.

Getostsallad med jordgubbar

Getostsallad med jordgubbar

Här kan du läsa en intressant debattartikel av Björn Ferry om just vikten av att äta naturlig mat, för att få i sig tillräckligt av alla viktiga beståndsdelar genom maten och inte genom kosttillskott.

Jag håller med Björn i det han skriver, att det bästa är att få i sig den dagliga dosen vitaminer och mineraler den naturliga vägen och inte via kemiskt framtagna piller.

Det är enkelt om man håller fast vid den typ av LCHF/Paleo som vi äter.

I vinter har Lennart och jag läst mycket i Mats Lindgrens bok Frisk av mat – LCHF från början, den rekommenderar vi båda varmt.

Mats beskriver på ett bra och lättläst sätt hur man genom en enkel kostomläggning kan äta sig frisk från metabola sjukdomstillstånd, såsom diabetes, prostatabesvär, kärlkramp och många andra inflammatoriska tillstånd i kroppen.

Mats blogg Fet hälsa är också mycket läsvärd, det är den blogg vi haft mest behållning av under senare år.

På Fet hälsa finns inte, som på så många andra LCHF-bloggar fokuseringen på viktnedgång, utan här är det hälsan som kommer i första rummet.

För Lennart har det varit till stor hjälp att kunna identifiera sig med en man som börjar närma sig hans egen ålder och som kämpat med liknande hälsoproblem.

Jag och Mats har också mycket gemensamt i vår resa på hälsans väg, vi har båda blivit friska av att äta och njuta av naturlig mat och träna lite lagom.

Han spelar golf vilket ger en hel del kilometer i benen, jag går hellre omkring i naturen utan klubba och boll.

Jag på utflykt uppe i bergsbyn Tepe...

Jag på utflykt uppe i bergsbyn Tepe i januari 2015…

I dagens inlägg kan du se lite bilder från tiden efter min ryggskada och några tagna i nutid, från mina långa promenader runtom i Alanya.

Långpromenaderna tillsammans med den dagliga sjukgymnastiken och investeringen i bra skor, MBT och Barefoot, har resulterat i starka muskler i ben och rygg.

Vi började för ca 5 år sen att gå i trapporna istället för att ta hissen där vi bodde.

Idag bor vi 7 trappor upp och fortsätter med det, åtminstone på nervägen. Ibland även upp.

En sån här trappa var omöjlig för mig att gå i för bara några år sen...

Den här trappan gick jag i på fredagen, sakta men säkert…

För några år sen klarade jag inte de backar och trappor som finns på vägen upp mot borgen och i de gamla stadsdelarna, så det var outforskade delar av Alanya för mig.

Jag trodde på läkarna som sa att mitt skadade ben inte skulle bli bättre och att det inte hjälper mot smärtan att träna när man har fibromyalgi. Men det visade sig att både de och jag hade fel.

Något jag är mycket glad för idag. Kan jag äta och träna mig till en bättre hälsa, ja då kanske du kan det också?

Redo för långpromenad...

Redo för långpromenaden i fredags…

I nästa inlägg kommer jag att beskriva hur en matdag kan se ut hemma hos oss numer, så du kan få lite mer inspiration att starta din egen hälsoresa.

Här kan du se en videointervju om min livsstil hos Kostdoktorn, inspelad på förra årets LCHF-kryssning.

Min dagliga mat finns nu i långt över 1000 olika recept, förutom här också på min Paleoblogg, på Kostrådgivarna, i olika tidningar och i 3 kokböcker som till sommaren kommer ut i USA.

Så du har lite att välja på när du känner att det är dags att förändra din livsstil.

Sprid gärna inlägget vidare till andra som du också vill ska få chansen att uppleva en bättre hälsa :)

Jag julen 2002, ett halvår innan min steloperation...

Jag julen 2002, ett halvår innan min steloperation…


Gröna tillbehör och om min videointervju hos Kostdoktorn

Utsikt mot borgen från Östra stranden i Alanya

Tillbaka i Turkiet

Nu är vi på gång med del 2 av vinterns härliga hälsoresa till Alanya.

Vi åkte hem 10 dagar över jul och nyår så en ny 45-dagarsperiod sätts igång på reseförsäkringen, så nu har vi 6 nya veckor framför oss.

De ska ägnas åt att bättra på konditionen och hälsan ännu mer, vi byggde ju upp en hel del nya muskler i höstas.

Vintern här visar sig just nu från sin kallaste sida, +2 nu på morgonen.

Vi har tur som har en riktigt välisolerad lägenhet, vi behöver inte ens använda luftkonditioneringen för att få varmt inne.

Varma kläder behövs på promenaderna när man hamnar där det är skuggigt, men i solen kan de skalas av, plagg efter plagg.

Så ett råd till dig som väljer att åka hit till Medelhavet på vintern, ta med några lätta vinterkläder hemifrån.

Är mycket glad åt min tunna dunjacka med en allvädersjacka över. De klarar storm, regn och kyla, de vädertyper som vi haft sen vi kom i söndags morse.

Upproriskt hav i Alanya

En hel del sol har vi också förstås, då är det riktigt skönt att sitta ute på balkongen.

Det är härligt att vara tillbaka härnere, inte minst tack vare alla fina grönsaksmarknader där vi är stamkunder.

I min variant av lågkolhydratkost, som är en blandning av LCHF och Paleo, ingår det som de flesta vet en hel del grönt.

Att bara äta kött, smör och ägg blir alldeles för enahanda, både vad gäller näring och smaker.

Maten blir så otroligt mycket godare med lite grönsaker till. Matsmältningen fungerar också mycket bättre om man tillför lite syra och vattenlösliga fibrer har jag märkt.

Har ibland testat att köra superstrikt LCHF med mycket fett och nästan inga kolhydrater, men då mår jag inte alls lika bra som med en fräsch grönsaksrätt som tillbehör.

Jag tillför även en del frukt och rotfrukter i min mat och har tagit bort de flesta mjölkprodukterna utom smör och get/får-ost de senaste åren.

Någon gång till fest blir det grädde, men till vardags är det smör, olivolja och kokosolja som utgör de feta tillbehören.

Här hittar du mitt förra inlägg där jag tipsar om 7 olika kryddsmör att förgylla maten med och lite tankar om hur jag ser på fettet i maten.

Idag får du tips på några av de gröna rätter vi ätit de senaste dagarna.

Vill du veta lite mer om mitt sätt att äta och vad maten gjort för min hälsa?

Ta då en titt inne hos Kostdoktorn på ett utdrag ur den video som Andreas och hans team spelade in under LCHF-kryssningen i våras.

Du kan se hela inspelningen inne på Kostdoktorns medlemssidor.

Kostdoktorns medlemssidor

 

Medlemsskapet ger tillgång till en stor mängd filmer med många stora lågkolhydratförespråkare och annat värdefullt material för dig som vill lära dig mer om naturlig mat och dess fördelar för hälsan.

Första månaden är gratis och sen kostar det bara 79 kr per månad, väl investerade pengar för dig som vill satsa på ett friskare liv.

Vill du ta del av mina ca 200 mjölk- och glutenfria Paleo-recept så hittar du den bloggen Här.

Entrecôte med syrliga grönsaker

Syrlig lök och rödkål 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 gul lök

50 g smör

2 msk kycklingbuljong

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor. Bryn lätt i smöret och tillsätt kålen. Låt fräsa några minuter.

Häll över buljong, vinäger och Worcester. Krydda med salt och peppar.

Låt vätskan koka in i grönsakerna och servera till en köttbit.

Jag hittade en riktigt fin kalventrecôte på Migros, bland det godaste kött jag ätit.

Gurksallad med kiwi

Grön sallad 2 port

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 kiwi

1 dl grovhackad bladpersilja

½ dl pumpakärnor

½ pressad citron eller lime

2 msk olivolja

Lite flingsalt

Skär gurka, paprika och kiwi i små tärningar. Blanda med persilja, pumpakärnor, citronsaft, olja och salt.

Vi åt gurksalladen till en lammburgare med stekt ägg och smör. Köper fantastiskt fin, nymald lammfärs på Güven Et Kasap.

Röd coleslaw

Röd coleslaw med valnötter 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 dl majonnäs

1 dl grovhackad bladpersilja

½ dl hackade valnötter

1 msk äppelcidervinäger

Salt och chiliflingor

Den här salladen åt vi till den absolut godaste kycklingrätt jag vet.

Hos slaktaren får vi kycklinglåren urbenade och utbankade till en stor schnitzel, du kan läsa mer om hur jag kryddade den Här.

Solnedgång i Medelhavet


7 sorters kryddsmör och om fettets betydelse i vår mat
Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Feta, nyttiga och goda tillbehör

Jag fortsätter på samma tema som i mitt förra inlägg, där jag tipsade om 7 äggrätter.

Idag får du 7 goda tips på hur du kan smaksätta smöret till maten.

Jag äter alltid extra smör till min mat, inte minst för att det gör maten så mycket godare.

Fett frigör en mängd smaker, det är därför alla som går över till att äta mer av det naturliga fettet från animalier plus smör och kokosolja tycker att LCHF-mat är så fantastiskt god :)

Men de största skälen till att jag äter rejält med fett är för att jag håller mig mätt längre och framför allt för att mitt ökade fettintag bidragit till att jag är så frisk idag.

Jag väljer att köpa de fetaste styckdetaljerna hos slaktaren, äter alltid skinnet på kycklingen och kokar egen fond på benen.

Njuter i fulla drag av det insprängda fettet i en entrecôte, fettranden på lamm- och fläskkotletter och ber att få köttfärsen mald på de fetaste bitarna.

Fet fisk, skaldjur, nötter, ägg, majonnäs, getost och olivolja hör också till favoriterna på min tallrik. Och förstås en hel del grönt som tillbehör.

Jag märker en klar försämring i min fibromyalgi om jag under några dagar får i mig för lite smör och annat fett, jag blir kraftlös och får mer ont i kroppen.

Ann Fernholm skriver ett mycket intressant förord om fettets betydelse för mättnad och smaksinne i min Långkok för LCHF och Paleo.

Här kan du läsa lite mer om hur viktigt det är med fett i maten hos Dr Annika Dahlqvist.

Annika och jag skrev boken LCHF för seniorer tillsammans för några år sen, där skriver hon ett långt förord om alla fördelar en LCHF-kost för med sig.

Boken riktar sig förstås inte bara till äldre utan fungerar för alla som tycker om naturligt god, gammaldags husmanskost.

Just nu har Bokus rea på mina kokböcker samt många andra böcker med hälsosam mat, lagom till den tid på året som många vill ta tag i och förbättra sin livsstil.

Här länk till alla hälsoböcker under kategorin Nystart hos Bokus.

Smör från Valio med Rädisor och Persilja

Till vardags blir det bara en skiva direkt från smörpaketet som komplement till maten, men när jag vill ha något extra festligt så blir det i form av kryddsmör.

Många är tyvärr lite fettskrämda fortfarande, har fått kommentarer även bland LCHF-are av typen:

”Hur kan du äta så mycket smör…?”

Jag har ju under de snart 6 år som jag ätit LCHF kommit fram till vad som passar just min kropp bäst och det är 3 mål mat om dagen med mycket fett tillsatt.

Fasta och halvfasta som 5:2 och 16:8 fungerar inte för mig, jag får mer värk om jag inte tillför bra bränsle med jämna mellanrum.

Smörhus

Jag har ett lite speciellt sätt att känna när det är dags att äta. Magen kurrar  ju inte längre som förr när jag åt en kolhydratbaserad kost.

På mig är det istället de små musklerna i underarmarna och i ansiktet som säger till när det är dags för påfyllning.

De börjar strama, pirra och småvärka lite. Fortsätter jag då utan att äta något så blir nästa steg att jag blir trött och matt.

Hjärnan och motoriken hänger inte med riktigt och jag blir då inte nåt vidare uppmärksam om jag sitter och skriver vid datorn, är ute och går eller ännu värre, kör bil.

Så det allra bästa för mig är att äta ungefär var 5 timme. Det blir lagom mellan frukost, lunch och middag.

Getost och ekologiskt smör i Turkiet

När vi är i Turkiet blir det ofta även ett mellanmål till kaffet på eftermiddagen, som ett frökex med smör eller en ostrulle.

Vi tar också en energidrink innan långpromenaden på förmiddagen, den ger kraft och energi till flera timmars promenad och jag är inte trött ens när jag kommer hem.

Den är ett mycket bra sätt att få i sig en daglig dos av den nyttiga kokosoljan, antioxidantrika kryddor och C-vitamin.

Smör från Kittelbergets Gårdsmejeri

Smör från Kittelbergets Gårdsmejeri

Brynt vitlökssmör

Kryddsmör med Tomat och Purjolök i Paprikaring

Kryddsmör med tomat

Kryddsmör Fajita

Kryddsmör Fajita

Feta-smör

Kaviarsmör med äggula och dill

Örtsmör

Tacosmör

Fler tips och recept på fet och god lågkolhydratmat hittar du i mina kokböcker.

Klicka på bilden nedan så kan du läsa mer om böckerna.

Priserna är just nu otroligt låga, LCHF för seniorer kostar bara 49 kr och de övriga två 79 kr.

Reapriser på Bokus

Reapriser på Bokus


Tips på nystart med 10 äggrätter

Ägg

Nytt år med nyttigare mat

För många innebär det nya året en nystart för att komma igång med en hälsosammare livsstil.

Jag har hållit på med min form av lågkolhydratkost i snart 12 år, så det blir inga större snedsteg över jul och nyår.

Jag vet att jag mår bäst både i kroppen och själen om jag håller mig till min vanliga mat.

Så att överäta godis eller kakor, dricka för mycket alkohol eller äta mat med mycket kolhydrater är inte längre något jag trillar dit på.

Jag njuter då och då av ett glas vin, något glutenfritt bakverk eller en bit mörk choklad.

Men jag har sån tur att jag inte har några större problem med beroende, så jag kan nöja mig med just ett glas, en bit eller en kaka.

För många är det svårare så därför dela jag idag med mig av min Topp 10 på riktigt goda äggrätter som mättar ordentligt och ger mycket näring.

Ät gärna något C-vitaminrikt till äggrätterna, det är förutom Vitamin B3 det enda som saknas i ägg.

Vitkål och paprika innehåller mycket C-vitamin, så det är ett bra komplement till maten.

Klicka på bilderna nedan så kommer du till de recept jag tycker bäst om när jag äter ägg.

Pizzamuffins

Halva Lindhas laxpaj på mitt sätt

Mandelvåfflor med äggsmör och chaffles

Äggbrunch med bönsallad

Krispig ostomelett

Krispig ostomelett

Brunch med ägg och sardiner

Blomkålsgratäng med ägg och varmrökt fläsk

Pytt i panna med halloumi

Bacon och ägg med örtsallad

Räkor på sötpotatistoast med vaktelägg

Vill du hellre ta del av mina recept i bokform så hittar du dem här:

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Baka med frukt & grönt (utkommer mars 21)

Birgitta Höglund i LT Foto Jan Andersson

Jag och några av mina kokböcker Foto Jan Andersson, LT