Artikel i Hemmets Journal om mitt nya, friskare liv med glutenfri LCHF

Om min hälsoresa i Hemmets Journal

Hälsoartikel

Idag får du som inte köpt senaste numret av Hemmets Journal chansen att läsa en artikel om min hälsoresa.

Artikeln blev väldigt bra, tycker jag. Den här gången blev det intervju via mail, artikeln är skriven av journalisten Åsa Holstein som bor i Florida.

Vi hade en hel del korrespondens när jag var nere i Turkiet i december, det var riktigt trevligt att få småprata via mailen.

Så det är en riktigt berest artikel, hoppas den kan hjälpa många till ett friskare och piggare liv.

Forskaren och författaren Sanna Ehdin Anandala, som skrivit boken Den självläkande människan, är med i artikeln och berättar om gluten, kosten och dess påverkan på hälsan.

Hennes bok har sålts i 400 000 exemplar världen över och säkert förändrat många människors liv till det bättre.

Den boken var faktiskt den första jag läste när jag kom i kontakt med hur maten kan påverka vår hälsa.

Köpte den för 15 år sedan strax efter att jag skadade ryggen. Den ingav hopp att även jag kunde komma tillbaka till ett friskare liv.

Här finns artikeln i dess helhet på Hemmets Journal och här kan du som vill lära dig mer om kosten och hälsan beställa boken Nya självläkande människan som just kommit ut.

Självläkande människan


Fisksoppa med broccoli och kokosmjölk

torskfile_fisksoppa_soppa_fisk_recept
Igår var jag hemma hos mamma hela dagen och lagade mat i hennes kök. Hon är ju sjuk och har extremt ont i magen efter tarmficksinflammation och först nu efter nästan två veckor kan hon börjar äta lite lagad mat så jag handlade och fyllde kylen och kokade ihop ett par soppor, en tomat/vitkål och en fisk/broccoli och en gryta med kyckling och röda linser b la. och frös in i flera matlådor. Ska fortsätta imorgon med lite mer frukt och mellanmål som går att förbereda. Chiapuddingen gillade hon och den är ju len och bra för magen så lite roliga recept med den får det bli också. ;-) Tipsa gärna om ni sitter inne med nåt gott tips där!

Här får ni första soppan som gick blixtsnabbt att tillaga, den andra tomatsoppan blev ett rejält långkok däremot, recept på den ska ni också få lite senare.

Här har jag använt vit fisk, kokosmjöl, broccoli och milda, lena kryddor… Hon åt en portion av den igår och älskade den! :-P TACK – jag är ju inte så förtjust i fisksoppor själv men denna gick hem hos mamma och det var ju huvudsaken!

Receptet kommer här;

4 port
Det här behöver du : 

2 frysta torskblock a´400 gram alt. färsk fisk
1 påse (30 gram) Santa maria kryddblandning ”Fisk citron & örter”
(innehåller citron, dill och dragon b la. om man inte hittar denna kryddpåse)
1 burk kokosmjölk
1 bukett broccoli
½ pressad citron
1 knippe persilja
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :
Tina och skär i kuber. Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Stek fisken så den får fin färg, häll över kryddblandningen, slå på kokosmjölk och små buketter av broccoli. Sänk till medelvärme och låt allt få puttra ihop ca 15 min. Smaka av med trocomare örtsalt. Strö över finhackad persilja före servering.

fisksoppa_kokosmjölk

fisksoppa_torsk_kokosmjölk_broccoli_recept

7 sorters kryddsmör och om fettets betydelse i vår mat
Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Feta, nyttiga och goda tillbehör

Jag fortsätter på samma tema som i mitt förra inlägg, där jag tipsade om 7 äggrätter.

Idag får du 7 goda tips på hur du kan smaksätta smöret till maten.

Jag äter alltid extra smör till min mat, inte minst för att det gör maten så mycket godare.

Fett frigör en mängd smaker, det är därför alla som går över till att äta mer av det naturliga fettet från animalier plus smör och kokosolja tycker att LCHF-mat är så fantastiskt god :)

Men de största skälen till att jag äter rejält med fett är för att jag håller mig mätt längre och framför allt för att mitt ökade fettintag bidragit till att jag är så frisk idag.

Jag väljer att köpa de fetaste styckdetaljerna hos slaktaren, äter alltid skinnet på kycklingen och kokar egen fond på benen.

Njuter i fulla drag av det insprängda fettet i en entrecôte, fettranden på lamm- och fläskkotletter och ber att få köttfärsen mald på de fetaste bitarna.

Fet fisk, skaldjur, nötter, ägg, majonnäs, getost och olivolja hör också till favoriterna på min tallrik. Och förstås en hel del grönt som tillbehör.

Jag märker en klar försämring i min fibromyalgi om jag under några dagar får i mig för lite smör och annat fett, jag blir kraftlös och får mer ont i kroppen.

Ann Fernholm skriver ett mycket intressant förord om fettets betydelse för mättnad och smaksinne i min Långkok för LCHF och Paleo.

Här kan du läsa lite mer om hur viktigt det är med fett i maten hos Dr Annika Dahlqvist.

Annika och jag skrev boken LCHF för seniorer tillsammans för några år sen, där skriver hon ett långt förord om alla fördelar en LCHF-kost för med sig.

Boken riktar sig förstås inte bara till äldre utan fungerar för alla som tycker om naturligt god, gammaldags husmanskost.

Just nu har Bokus rea på mina kokböcker samt många andra böcker med hälsosam mat, lagom till den tid på året som många vill ta tag i och förbättra sin livsstil.

Här länk till alla hälsoböcker under kategorin Nystart hos Bokus.

Smör från Valio med Rädisor och Persilja

Till vardags blir det bara en skiva direkt från smörpaketet som komplement till maten, men när jag vill ha något extra festligt så blir det i form av kryddsmör.

Många är tyvärr lite fettskrämda fortfarande, har fått kommentarer även bland LCHF-are av typen:

”Hur kan du äta så mycket smör…?”

Jag har ju under de snart 6 år som jag ätit LCHF kommit fram till vad som passar just min kropp bäst och det är 3 mål mat om dagen med mycket fett tillsatt.

Fasta och halvfasta som 5:2 och 16:8 fungerar inte för mig, jag får mer värk om jag inte tillför bra bränsle med jämna mellanrum.

Smörhus

Jag har ett lite speciellt sätt att känna när det är dags att äta. Magen kurrar  ju inte längre som förr när jag åt en kolhydratbaserad kost.

På mig är det istället de små musklerna i underarmarna och i ansiktet som säger till när det är dags för påfyllning.

De börjar strama, pirra och småvärka lite. Fortsätter jag då utan att äta något så blir nästa steg att jag blir trött och matt.

Hjärnan och motoriken hänger inte med riktigt och jag blir då inte nåt vidare uppmärksam om jag sitter och skriver vid datorn, är ute och går eller ännu värre, kör bil.

Så det allra bästa för mig är att äta ungefär var 5 timme. Det blir lagom mellan frukost, lunch och middag.

Getost och ekologiskt smör i Turkiet

När vi är i Turkiet blir det ofta även ett mellanmål till kaffet på eftermiddagen, som ett frökex med smör eller en ostrulle.

Vi tar också en energidrink innan långpromenaden på förmiddagen, den ger kraft och energi till flera timmars promenad och jag är inte trött ens när jag kommer hem.

Den är ett mycket bra sätt att få i sig en daglig dos av den nyttiga kokosoljan, antioxidantrika kryddor och C-vitamin.

Smör från Kittelbergets Gårdsmejeri

Smör från Kittelbergets Gårdsmejeri

Brynt vitlökssmör

Kryddsmör med Tomat och Purjolök i Paprikaring

Kryddsmör med tomat

Kryddsmör Fajita

Kryddsmör Fajita

Feta-smör

Kaviarsmör med äggula och dill

Örtsmör

Tacosmör

Fler tips och recept på fet och god lågkolhydratmat hittar du i mina kokböcker.

Klicka på bilden nedan så kan du läsa mer om böckerna.

Priserna är just nu otroligt låga, LCHF för seniorer kostar bara 49 kr och de övriga två 79 kr.

Reapriser på Bokus

Reapriser på Bokus


Hur en matdag med LCHF kan se ut och om min matfilosofi

Birgitta Höglund

LCHF på mitt sätt

Idag tänkte jag dela med mig lite mer om min matfilosofi och hur jag äter en vanlig dag.

LCHF-kosten är för mig ett mycket njutningsfyllt sätt att äta. Det är inte bara en tillfällig diet jag äter för att gå ner i vikt eller få en bättre hälsa utan det har blivit en riktigt härlig livsstil.

Det är också viktigt för mig att välja så stor del ekologiska råvaror som möjligt och även gynna det lokala mathantverket, bönderna och odlarna som finns i mitt närområde.

Jag svarade på ett inlägg på Facebook häromdagen angående att en del kvinnor i övre medelåldern har svårt att gå ner i vikt, även med LCHF.

Jag skrev så här som svar på hur jag gjort för att gå ner i vikt och må så gott som jag gör idag:

”Jag är 53 år och har sakta men säkert gått ner några kilo varje år i snart 6 år, sen jag började med liberal LCHF.

Jag äter helt glutenfritt, med en hel del grönt, det blir rejäla portioner med mat inklusive mycket smör.

Nötter och smör till frukost, 150-200 g fisk, kött, skaldjur och ägg till lunch och middag. Mycket sällan mellanmål, fika, sötsaker eller alkohol.

Drog ner ordentligt på mjölkprodukterna ifjol, då märktes skillnad. Jag blev sakta men säkert lite slankare och har samtidigt fått mer muskler.

Jag äter LCHF för att det är så bra för min fibromyalgi. Viktnedgången blir en extrabonus när man tar bort de onödiga kolhydraterna från socker, stärkelse och mjöl.

Jag rör mig en hel del, med sjukgymnastik varje dag och promenader, det hjälper till att hålla både mig och vikten i form.

Stressen är en stor bov i dramat för en del kvinnor som har svårt att gå ner, en förhöjd kortisolhalt är nog det som ställer till det för många.

Skogspromenader, spikmatta, yogaövningar, möten med goda vänner i verkliga livet är något att försöka lägga till i sitt liv, tillsammans med bra mat.

Tror det ger större effekt på sikt än att vara superstrikt och dricka fetkaffe istället för att njuta av riktig mat.”

Jag har också fått rätt många frågor senaste tiden i PM på Facebook kring min syn på LCHF och vad jag rekommenderar.

Det är ju så olika från person till person vilken typ av mat som fungerar bäst, så det är svårt att ge generella råd.

Letade fram ett inlägg från början av min bloggkarriär, det här är tankar kring LCHF om hur jag för 4½ år sen såg på LCHF-kosten.

Glädjande nog så har jag samma åsikter idag. Min typ av LCHF är verkligen något som passar mig och jag kommer fortsätta på den här vägen.

Många är det också som undrar hur en matdag kan se ut för mig. Det är så individuellt hur man äter, men det här är vad som fungerar bäst för mig.

Både jag och min särbo Lennart mår bättre av att lägga till en hel del grönsaker, nötter, bär och lite frukt ibland som tillbehör till maten.

Vissa klarar mindre mängd kolhydrater, andra mer, man får helt enkelt experimentera fram sin egen nivå.

Under senaste året har jag ätit mindre mjölkprodukter än tidigare och skrev bloggen Birgitta Höglunds Paleo i sex månader.

Jag startade den för att dela med mig av mejerifria och glutenfria recept, en blandning av LCHF och Paleo/Stenålderskost. Det finns fler likheter än skillnader mellan de olika kostmodellerna.

Många frågade mig om jag inte kunde ta fram såna recept, så det blev en ny utmaning att hitta på god och näringsrik mat utan grädde och ost.

Den bloggen innehåller ca 200 recept som är helt utan mejeriprodukter, men de innehåller ändå en hel del fett.

Framför allt från den nyttiga kokosoljan, animaliskt fett och kallpressad oliv/rapsolja.

Nötfrukost

Nötfrukost

Jag äter oftast 3 mål mat om dagen. Nötfrukost vid 7-tiden, sen en kraftigare lunch vid ca 12 och så en lättare middag oftast kring 17-18.

Lunchen kan vara till exempel kycklinglår med grönsaker och ett kryddsmör i paprika eller en hamburgare på gräsbetesfärs av nöt eller lamm med en god dressing till och wokade grönsaker.

Kycklinglår med smörstekta grönsaker

Hamburgare med dressing

Hamburgare med dressing

Mustig älggryta med rökt fläsk

Eller så kan det bli en långkokt köttgryta som jag har färdig i frysen och bara värmer, med extra smör och en sallad till.

Middagen blir sen gärna en omelett på 2-3 ägg med till exempel tomater och fetaost eller rökt lax och spenat.

Det kan också bli en fisk- och skaldjursgryta med aioli eller en fiskgratäng med broccoli.

Fisk- och skaldjursgryta

Fisk och ägg mättar inte lika länge och är mer lättsmält inför natten har jag märkt. Kött äter jag helst mitt på dagen när jag är mer aktiv.

Jag äter en hel del smör till maten, till och med så mycket så att en del frågar; Hur kan du äta så mycket smör…?

Sill och kräftor

Smör, ost, sill och kräftor

Smöret gör att jag håller mig mätt och inte får något sug mellan målen, jag blir heller inte så trött som förr.

Min fibromyalgi mår helt enkelt bra av rejäl mat med en hel del fett till. Jag klarar inte att äta vare sig 5:2 eller 16:8, min kropp trivs bäst när jag äter ca var femte timme.

Så här kan alltså en matdag med LCHF se ut mitt liv, dela gärna med dig i kommentarerna hur det ser ut för dig.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att sprida alla våra olika sätt att äta, så fler får upp ögonen för hur varierad mat en lågkolhydratkost kan innehålla.

Klicka på bilderna i inlägget så kommer du till recepten.

Torsk med äggsås

Senaste veckorna har min blogg flera gånger legat 2a på Blogtoplist över landets största hälsobloggar.

Så roligt att min typ av mat uppskattas så mycket av så många, tack till alla läsare :)

Träning och bra mat, det är en himla bra kombination för en bättre hälsa, eller hur?

På torsdag flyger jag till Alanya på några månader, då blir det gott om inlägg på min typ av hälsosam mat, hoppas du hänger med på resan i vinter.

Här en bild från en av mina långpromenader i de branta backarna upp mot borgen i Alanya för 2 år sen.

Det var första gången på alla år efter steloperationen av ryggen för 12 år sen som jag klarade den typen av träning.

Birgitta Höglund i Alanya

Bilden nedan är från tiden innan min operation, tagen när jag var 40 år. Då var min vikt på toppnivå och min hälsa och kondition på bottennivå.

Jag är så glad att jag kunde vända min dåliga hälsa till det bättre, genom att börja med LCHF och daglig träning.

Har du problem med hälsan eller vikten, så försök med en kostomläggning till glutenfri LCHF.

Prova åtminstone en månad och se hur det går. Det är aldrig försent att förändra och förbättra sin livsstil. Lycka till <3

Birgitta Höglund innan steloperationen av ryggen


Kostfonden.se – nystartad fond för kostforskning
Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Nystartad kostforskningsfond

Idag lanseras Sveriges första ideella kostforskningsfond, Kostfonden.se, med målet att samla in pengar till studier på området kost och hälsa.

Ett fantastiskt bra initiativ, det behövs verkligen oberoende forskning kring dessa mycket viktiga ämnen.

Idag är det ofta pengar från livsmedels- och läkemedelsindustri som finansierar forskningsrapporterna, resultatet kan ju tyvärr då vinklas till betalande företags fördel.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, som är en av initiativtagarna bakom Kostfonden, har precis kommit med sin nya bok, Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Boken är en uppföljare till succén Ett sötare blod, som blivit en mycket viktig del i dagens kostdebatt.

Så här skriver Ann i mailet jag fick igår om lanseringen: ”Min förhoppning är att denna fond ska kunna bli den kraft som kan leda till förändring i vården. Fem kronor av ”Det sötaste vi har” kommer att gå till fonden.”

Bild lånad från Kostfonden.se

Bild lånad från Kostfonden.se

Utdrag från Kostfondens hemsida:

”Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete”

”Kostfondens mål: fler människor ska leva friska

»Låt maten vara din medicin och medicinen vara din mat.« Det sa medicinkonstens fader Hippokrates flera hundra år f. Kr. Men sedan de första livräddande läkemedlen kom under början av 1900-talet har medicinsk forskning främst handlat om att utveckla nya effektiva piller. De fungerande kostbehandlingar som användes, till exempel vid diabetes och epilepsi, föll i glömska och mat blev något som vi enbart äter för att få näring och energi.”

Bild lånad från Kostfonden.se

Bild lånad från Kostfonden.se

Många har efterlyst just den här typen av oberoende fond, så nu är det upp till var och en att bidra efter sin egen förmåga.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att bli ett av världens ledande länder inom forskningen på mat/hälsa, så lämna gärna bidrag du med.

Jag valde formen månadsbidrag som dras direkt från kontot. Känns så bra att kunna hjälpa till att förbättra folkhälsan på det här sättet.

Kostfonden.se – lämna bidrag

Kostfonden på Facebook

Ann Fernholms blogg Ett sötare blod

Det sötaste vi har av Ann Fernholm Länk till Bokus

Det sötaste vi har av Ann Fernholm
Länk till Bokus


Vad åt samerna för 500 år sedan?

Idag länkar Dr Sofie Hexeberg till ett radio program i Sveriges radio på facebook.  Här kan du lyssna på inslaget.
De skriver också att man hittade ett samiskt kvinnoskelett och detta har man undersökt och där funnit att:

“De undersökningar som gjordes visade att det var en samisk kvinnas skelett och det visade sig att hon levde i området där hennes skelett hittades för 500 år sedan. Tack vare den här samiska kvinnan vet vi nu mer om vad människor åt för 500 år sedan. Skelettet är ett av de mest undersökta, eftersom det nu har återbegravts, säger arkeologen Anders Hansson vid Jamtli.

– Hon åt väldigt bra, måste man säga. Det var inte så mycket renkött, utan mer mjölkprodukter, bär och fisk. Hon åt ganska lite kolhydrater. Det ser vi för att hon hade så pass bra tänder. Hon hade heller aldrig haft problem med järnbrist och det är väldigt ovanligt för kvinnor som levde på medeltiden, säger Anders Hansson.”

När man då läser mjölkprodukter så bör vi alla veta att de var opastöriserade…

 

 

Bloggar etiketter: ,

Träning, Bergsvandring, Delfinsafari, Tapaskurs och annat från Zumbaresan till Gran Canaria

Vältränad och fullmatad

Då var årets Hälsoresa till Gran Canaria över, kom hem till ett kallt och regnigt Östersund igår.

Vilken kontrast med +5 grader och regn, efter en vecka med uppemot +38 i Playa del Cura.

Varm Afrikavind, Scirocco, drog in över öarna lagom till vår ankomst.

Ett fint täcke av mikroskopiskt små sandpartiklar skymde solen i flera dagar, annars hade det blivit ännu varmare.

Uppe i bergen, där vi skulle gå på vandring med Rocky Adventure, var det än varmare, hela +45 i början på veckan.

Vår promenad flyttades fram till torsdagen, då temperaturen sänkts med cirka 20 grader, så vi nästan tyckte det blev lite svalt på morgonen.

Veckan har innehållit så mycket kunskap om bra mat och träning, varvat med historier från deltagarna om hur de fått ett mycket bättre liv tack vare övergången till LCHF.

Det var en stor spridning i ålder och kondition på deltagarna, från 25 år upp till 80.

Så det finns träning som passar alla, den fungerar även för oss som haft mycket problem med Fibromyalgi och värk.

Anna Hallén har verkligen förmågan att få läran om kost och hälsa att bli till något spännande, så föreläsningstimmarna i en varm lokal känns alltid alldeles för korta.

Men Anna är inte den som bara föreläser, utan hon delar frikostigt med sig av tips och råd hela dagarna.

Så vi har blivit fullmatade med kunskap om hur viktig maten är för att bygga upp en hälsosam kropp, både vid middagsbord, under promenader och vid poolkanten.

Hon är också en idéspruta när det gäller att hitta på aktiviteter utanför programmet. Sista dagen behövde vi därför inte tillbringa bara i väntan på att få åka till flygplatsen.

Det blev istället en improviserad utflykt med båten Felusi från hamnen i Puerto Rico, för att titta på valar och delfiner.

Efter 45 minuters båttur rakt ut till havs, hade vi helt plötsligt mängder av de mäktiga valarna och lekfulla delfinerna runt båten.

Tyvärr fick jag inte till några bra bilder på valar och delfiner, hoppas nån av de andra deltagarna hade bättre tur.

När vi kommit i land tog flera av oss en promenad tillbaks till hotellet längs den fina strandpromenaden, så det blev sen alldeles lagom att packa väskan innan avfärden mot flygplatsen.

Själv hade jag min första lilla föreläsning och matkurs på den här resan. En ny erfarenhet, har aldrig pratat inför en grupp tidigare.

Men det gick riktigt fint, alla deltagarna var så snälla och mycket intresserade av att lära sig mer om Tapas på LCHF-vis, så nervositeten la sig nästan direkt.

Att laga till några Tapas är något som är riktigt enkelt, det finns mängder med goda rätter som passar både till ett glas vin på kvällen eller till en nyttig lunch i sommarvärmen.

Jag bjöd Anna och hennes vän U på en Tapaslunch på balkongen en dag.

Mat som fungerar perfekt att ta till i ett semesterkök utan andra kokmöjligheter än en micro.

Det går att få till en riktigt bra måltid på några burkar från snabbköpet.

Jag bjöd på Sardiner i Olivolja, Bläckfisk och två sorters Musslor. Getost, Jamon Iberico, Chorizo, Nötter, Bladpersilja och Alioli till.

Du får några enkla recept på fyllda Serranorullar och en Avocadosallad med Ägg från min lunch på balkongen idag.

Samtidigt vill jag rikta ett stort Tack och Kram till Anna för en fantastisk resa.

Arrangörerna Lotta och Stene från Gran Canaria Experten får också de ta del av dem.

Hoppas vi ses nästa år, både gamla och nya deltagare. Då kommer jag också att vara med på ett hörn med några matkurser.

Både datorn och kameran fick ta semester på den här resan, men jag återkommer med lite mer bilder i ett senare inlägg.

Vill Du se mer bilder hur det kan se ut på en träningsresa, så titta in här på inläggen från förra årets Zumbaresa och Bergsvandring.

Serranorullar med Färskost, Valnötter och Rökta Musslor

8 stora skivor Serranoskinka

1 dl krämig Ost, t.ex Cantadou eller min egen Färskost

6 Valnötskärnor

8 st rökta Musslor

Hacka valnötterna och blanda samman med osten. Dela skinkskivorna på längden och lägg en tesked av oströran vid ena kanten.

Lägg en mussla på osten och rulla ihop till ett rör.

Som del i en större Tapasbuffé räcker det med två rullar per person, annars blir receptet till en mättande lunch för 2.

Avocadosallad med Ägg och Bladpersilja

1 Avocado

1 hårdkokt Ekologiskt Ägg

2 msk hackad Bladpersilja

2 msk Kallpressad Olivolja

1 msk pressad Citron

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär avocadon i små bitar och hacka ägget. Blanda försiktigt med persiljan, kryddor och dressing.