Semmeltider
Nu har det ju funnits semlor länge, både ute i butikerna och recept på nätet, men det är faktiskt först på tisdag som det är den riktiga semmeldagen.
Nu är det 10 år sen jag åt en vanlig semla bakad på vetemjöl och socker, beslutet att sluta med dem, särskilt mjölet, har fått min hälsa att bli så otroligt mycket bättre.
Den godaste glutenfria semla jag smakat under de här åren är den som bakades på Restaurang PriMaten i Uppsala.
Du kanske minns att jag jobbade med dem som receptkonsult vid starten för 7 år sen, här kan du annars läsa lite om det och ta del av mitt recept på en glutenfri paj.
Nu i höstas stängde de tyvärr den populära lunchrestaurangen, Lars Fahlén bestämde sig att satsa på sin kombuchatillverkning.
Idag får du deras recept i två alternativ, dels för dig som äter mjölkfritt à la Paleo och dels för dig som föredrar smör och grädde i semlorna, det är bara att välja.
Glutenfria semlor 8-12 släta bullar
6 ägg
1 dl kokosnötmjöl
1 dl kokosolja eller smör
½ dl kokosmjölk eller grädde
4 msk fiberhusk
3 msk honung eller annan sötning
2 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
1 ägg till pensling
Fyllning:
2 dl mald mandel
2 msk kokosgrädde eller grädde
1 msk honung eller annan sötning
Garnering:
Vispad kokosgrädde eller grädde
Smält kokosolja eller smör. Vispa ägg och honung kraftigt.
Häll i olja/smör och kokosmjölk eller grädde och fortsätt vispa.
Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten.
Rör ihop allting, låt degen stå och svälla 15 minuter.
Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.
Grädda 15-20 minuter på 160º, beroende på om du gör dem små eller stora. Låt svalna på galler.
Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa kokosgrädden/grädden.
Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och spritsa vald grädde på.
Klicka på bilden nedan så hittar du länkar till mina bloggkollegors recept på glutenfria semlor, bland annat de här vackra skapelserna från Jills mat.
Resereklam
Passar på att göra lite reklam för min hälsoresa i oktober till Makrigialos på Kretas sydöstra hörn.
I höst är det tredje året i rad som jag tillsammans med kostrådgivaren/hormonexperten Therese Renåker arrangerar en njutbar hälsoresa till den lugna lilla fiskebyn.
Resan innehåller mycket njutning i form av god mat i trevligt sällskap, lättare träning och lymfmassage medan solen går upp i en avskild vik på stranden samt matlagningskurs med mig med recept från mina kokböcker.
Jag tar er med på promenader i bergen eller vid havet, vi gör utflykter till våra favoritplatser och det finns förstås även en hel del tid för avkoppling och återhämtning.
Under veckan får du ta del av våra samlade kunskaper på området mat och hälsa med fokus på glutenfri lågkolhydratkost.
Varje dag blandar vi föredrag med samtal om stress, hormoner, fibromyalgi, lymfsystemet, klimakteriet, fördelarna med pre/probiotika, vikten och alla andra hälsofrågor du vill veta mer om, Therese har en otrolig kunskapsbank att ösa ur.
Blir du nyfiken på resan så besök gärna vår hemsida Harmoniresor.se, hoppas vi ses i höst!