Pressgurka

Ättiksgurka - Pressgurka - Inlagd Gurka

Pressgurka

3 gurkor

1 msk salt

½ dl ättikssprit 12%

1½ dl vatten

1 msk honung eller valfri sötning

½ dl hackad persilja eller dill

Vitpeppar

Skiva gurkan och blanda med saltet i en bunke.

Låt ligga i press en halvtimme med ett fat och en tyngd över, t ex en mortel.

Blanda övriga ingredienser till en lag.

Häll av vattnet som saltet dragit ur gurkan och vänd ner dem i lagen.

Gurkan håller sig upp till en vecka i ättikslagen.

Ättiksgurka Lowcarb


Köttbullar till jul och Tomtens Adventskalender lucka 9

Svenska köttbullar i Alanya

Har du börjat fundera på köttbullarna som ska göras till jul?

Då får du ett av mina köttbullsrecept som är lika gott på julbordet som med en gräddsås till en vanlig vardagsmiddag.

Gör en större sats nu och lösfrys bullarna ostekta. Ta sen fram och tina dem i kylen kvällen före julafton, så blir jobbet med maten lite lättare då.

Ibland kommer suget efter något riktigt svenskt här i Alanya, då brukar jag göra de här  köttbullarna på blandfärs av kalv och lamm.

Granatäppelkärnor fungerar bra istället för lingon till i en god rödkålssallad.

Köttbullar 2 port

250 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde

1 msk sesamfrön

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken fint och rör ihop med köttfärs och det övriga.

Krydda köttfärsen med ½-1 krm vardera av kryddpeppar, mald ingefära och malda nejlikor, så får du en riktigt gammaldags julköttbulle.

Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Låt stå i kylen en halvtimme, så håller köttbullarna ihop bättre vid stekningen.

Rulla små bullar som du lägger på en vattensköljd skärbräda. Blöt händerna då och då så fastnar inte köttfärsen.

Bryn smör och häll ner köttbullarna. Låt steka en liten stund, sen skakar du på pannan så de rullar runt.

Gör så flera gånger under stekningen så blir bullarna runda och fina.

Steker du en större sats så dela upp det i flera stekningar, så får de en fin färg allihop.

Jag gjorde här en enkel gräddsås på 2 dl grädde och 1 msk kycklingfond.

Jag kokar ofta egen fond så jag vet att den är utan Glutamat E621, annars finns nu flera bra ekologiska alternativ.

Låt köttbullarna koka i såsen en stund tills den tjocknat. Servera med kokta morötter, broccoli och ättiksgurka.

Rödkålssallad med granatäpple och en tomatsallad är också gott till.

Ska du servera köttbullarna till julbordet så värmer du dem bara i ugnen på 125º i 10-15 minuter eller i en stekpanna strax innan.

Lucka 9

Tomten har funnit en ny vän...

Tomten har funnit en ny vän…


Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka

ättiksgurka
När det vankas köttbullar och mos, eller klassisk söndagsmiddag här hemma brukar jag alltid göra en liten skål ättiksgurka, det är vansinnigt enkelt och mycket godare än de man köper på burk. Bara skaka ihop, vatten, ättika och socker i shaker. Blanda med skivad gurka, persilja och dill. Lätt som en plätt och ett av de godaste tillbehören till just köttbullar och potatismos också! :-P

Barnen tycker också det är gott som pålägg på leverpastejsmörgåsar så blir det något över efter middagen så gör det inget alls!

Idag är det fredag och kära maken och jag ska ut på stan och luncha tillsammans innan helgen tar vid! Ääääntligen fredag! :-P

Det här behöver du : 
1 gurka + 2 tsk salt
2 dl vatten
½ dl socker
3 msk ättika (12%)
Persilja + dill

GÖR SÅHÄR : 
Skölj gurkan, skiva den med osthyvel över ett durkslag  eller sil. Strö över saltet och rör om lätt. Låt stå över vasken ca 10 min och droppa av. Saltet drar ut vätskan från gurkan. Tryck lätt med handen över gurkskivorna och häll sedan över dom i en skål.

Skaka ihop vatten, socker och ättika så att sockret löser sig. Lagen kan också kokas upp och svalna innan man slår den över gurkan. Blanda med gurkan, finklippt persilja och dill. Häll upp i skål eller glasburk och låt stå till sig några timmar före servering. Håller 2 veckor i kylskåp i burk med tätslutande lock.

Före servering kan man hälla av lite av lagen och tillsätta dill och en gnutta vitpeppar.

köttbullar_potatismos_sås
Ett klassiskt tillbehör till husmanskost.

ättiksgurka_inlagd_gurka
Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka… Är en inlagd gurka med sötsyrlig smak till skillnad mot saltgurka som är inlagd i en lag med ättika och salt.

köttbullar_inlagd_gurka
Bon apetit, godaste köttbullarna, potatismos, ättiksgurka och lingonsylt.

The post Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka appeared first on Kryddburken.se.