Lucka 9 – 3 snabba frukosttips med julsmak

Juliga frukosttips

Idag bjuder Tomten och jag på några riktigt snabbfixade frukostar, fyllda med både härliga smaker och energi.

Recepten kommer från Diabeteskokboken för män som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Boken är fylld med lättlagade recept som förstås passar lika bra för alla i familjen.

Julklappstips

Rätterna i Diabeteskokboken är alla låga i kolhydrater och innehåller istället en större andel fett, för att hålla blodsockret på en stabil nivå över dagen.

Jag och Lennart äter sen många år nötfrukost, senaste året har jag lagt till även ett kokt ägg med kaviar så vi får i oss lite mer protein på morgonen.

Nu till jul är det extra gott att äta både nötter och gröt med en härlig kryddblandning fylld av julsmaker, se tips i nötfrukostreceptet nedan.

Mandelgröt från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson

Mandelgröt med smöröga och kanel 1 port

½ dl mandelmjöl

2 msk smör

½ tsk fiberhusk

1 dl grädde

1 ägg

Salt efter smak

Extra smör och kanel till serveringen

Smält smöret och rör ner mandelmjöl och fiberhusk. Häll på grädden, koka upp under omrörning och stäng av plattan.

Rör ner ägget och blanda om väl, smaka av med salt. Låt stå i 5 min tills gröten tjocknat, rör om och servera med en klick smör och kanel.

Nötfrukost från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson

Nötfrukost, nötter och smör helt enkelt 1 port

1 dl blandade nötter

ca 25 g smör

Julig kryddblandning

 1 tsk Gurkmejamix

eller 1 tsk Choco Latte-kryddmix

1 tsk pepparkakskryddor

Jag brukar ta lika delar av paranötter, sötmandel, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till min nötfrukost.

Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber.

Lägg upp nötterna i en liten skål och fördela kuberna över.

Rör ihop kryddorna och förvara i en liten burk, strö ca 1 krm över nötterna.

Ät med en tesked, några nötter och några kuber smör i varje tugga.

Det smakar ungefär som en grov smörgås men mättar betydligt längre.

Tomtens müsli 8-10 port

100 g valnötter

100 g pumpakärnor

50 g smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

1 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

1 msk kanel

ca ½- 1 krm salt

ev lite sötning

Hacka nötterna grovt, rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.

Ta från värmen och rör ner smör, kanel och salt, blanda väl.

Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.

Jag förvarar min i rumstemperatur, då är den godast.

Vill du ha lite sötma i müslin så tillsätt en matsked honung eller valfritt sötningsmedel med smöret.

Soldattorpet på Skansen

Julkakor och vinnare i Gourmand Awards Sverige

Mina julkakor hos Diet Doctor
Foto Kristie Sullivan

Julfirande

Nu drar det ihop sig mot jul och på söndag startar årets upplaga av Tomtens Adventskalender härinne.

I år bjuder Tomten och jag på recept från mina egna kokböcker och några gästartister dyker också upp.

Vi smygstartar lite redan idag, här kan du ta del av ett riktigt juligt bakrecept till adventsfikat inne hos Diet Doctor.

I vårt julsamarbete har nu turen kommit till mina små pepparkakscupcakes med apelsinfrosting.

Pepparkakscupcakes hos Diet Doctor Foto Kristie Sullivan

Här blev det en riktigt fin start på julfirandet igår när jag hade satt upp adventsstjärnan och pyntat lite.

Då upptäckte jag ett mycket trevligt mail från Edouard Cointreau, arrangören av den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards.

Min kokbok Gröna, sköna tillbehör har vunnit sin kategori i Sverigeuttagningen tävlingen, gissa om jag är både stolt och glad.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4

Finalen där kokböckernas Best in the World utses går av stapeln 3-6 juni 2021 i Paris.

Det här är andra gången en av mina kokböcker går vidare till finalen, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken blev häromåret utsedd till Best in the World i sin kategori.

Här ovan ser du en av mina bilder från Gröna, sköna tillbehör, havtornskombucha i ett glas från Storsjöhyttan, fotograferad en underbar morgon vid Kallsjön förra året.

Bilden är en skärmdump från nu på morgonen där min lyckosiffra 7 var riktigt framträdande i besöksstatistiken, ett gott tecken.

Kombuchareceptet har jag fått från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani.

Läs gärna mer om boken och beställ ett signerat exemplar här i Margaretas nätbutik.

Här finns boken på Adlibris och Bokus, den finns även i den vanliga bokhandeln.

Bladh by Bladh till Gourmand Awards

Du kan läsa hela listan med de vinnande kokböckerna här, mitt förlag Bladh by Bladh har tre titlar med i finalen i år.

Här hittar du receptet på sockerfria kokostoppar från  Annelie Anderssons fantastiskt vackra bok Blomster & Bakverk.

Kokostoppar från Blomster & Bakverk Foto Annelie Andersson

Ghee, klarnat smör

Kokboksrecept

Idag bjuder jag på ett recept från min populära kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Boken, som är min sjätte, innehåller 70 recept på mina egna favorittillbehör från grönsakslandet.

Såser, röror, sallader, smoothies, bakverk, ja allt grönt och skönt man kan tänka sig.

Kokboken är min första helt vegetariska, den är som de tidigare glutenfri, fri från socker och de allra flesta recept är även anpassade för alla som äter mejerifritt.

Men den är definitivt inte fri från goda smaker, njutbara tillbehör är det viktigaste i en god måltid enligt min matfilosofi.

Just nu hittar du den på extrapris, här för 135 kr på Adlibris och här på Bokus för 159 kr.

Dela gärna inlägget vidare så fler får chansen att njuta av naturligt god mat.

Örtmajonnäs på ghee, klicka på bilden så kommer du till receptet

Ghee används traditionellt i Indien, det klarnade smöret innehåller inte mjölkprotein så det fungerar ofta bra för dem som är laktosintoleranta.

Det kan finnas rester av mjölkproteinet kvar i det du gör själv, så är du väldigt känslig kan det vara bättre att köpa färdig ghee.

Ghee, klarnat smör

500 g osaltat smör

Smält smöret i en kastrull och låt puttra på svag värme i 30 minuter.

Det skum som bildas på ytan tar du av med en hålslev.

Var försiktig med värmen så mjölkproteinet från smöret inte bränns i botten.

När smöret är klarnat så sila det genom en silduk eller kaffefilter ner i en burk.

Låt svalna och förvara i rumstemperatur med locket på, använd till stekning och bakning.

Skummet som bildas brukar jag använda som smaksättning till kokta grönsaker, det ger en härlig smak och lockar fram alla fettlösliga vitaminer.

Min majonnäs gjord med ghee som du ser i en av burkarna på bilden härovan finns i Gröna, sköna tillbehör.

Den andra burken innehåller en äggfri majonnäs gjord på kikärtsspad, aquafaba.

Här nedan kommer några bilder från senaste veckan i Östersund, där jag fick uppleva höstens vackraste tid.

Det blev också en god lunch tillsammans med vännen Halva Lindha, jag åt en riktigt god omelett med kantareller och Västerbottensost på Hamngatan 12.

Vi avslutade vår date på Ecocaféet med ett glas bubbel, Kall Kombucha med röda vinbär.

Lindha Vikström, mer känd som Halva Lindha

En kopp gurkmejate på utflykt till Glösa

Broccoli med kantareller och ädelost från Gröna, sköna tillbehör

Populärt kokboksrecept

Idag får du ett recept som jag fått mycket beröm för, ett mycket lättlagat tillbehör med härlig smak av kantareller.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som är min sjätte kokbok kom ut i våras, många bloggar och tidningar har skrivit om den under sommaren.

Jag var också med på Nyhetsmorgon i TV4 i början på juli, då hade jag bland annat med den här broccolirätten, du kan se inslaget här.

Just nu har Adlibris reapris på boken du hittar den i rödmarkerade länken för bara 135 kr mot ordinarie pris 199 kr.

På lördag den 19 september kl 13-15 har jag årets första kokbokssignering på Ås Trädgård utanför Östersund, hoppas vi ses där.

Broccoli med kantareller och ädelost ca 4 port

2 huvuden broccoli i små buketter

1 liter kantareller

140 g gräddädelost

1 dl finhackad gräslök

½ tsk salt

½ krm peppar

25 g smör till stekning

Ansa kantarellerna och skär de större i bitar, låt de mindre vara hela. Bryn dem en stund i smöret.

Blanda ner broccolibuketterna och låt dem steka tills de blivit lagom mjuka, på det viset drar de åt sig mycket god smak från svampen.

Krydda lätt med salt och peppar, tänk på att ädelosten tillför en hel del sälta.

Ta stekpannan från plattan och låt svalna en liten stund.

Skär ädelosten i små tärningar, blanda med broccolin, svampen och gräslöken i stekpannan och häll över i en skål.

Tips: Här är det rena och enkla smaker som gäller, för att de fina kantarellerna ska komma riktigt till sin rätt.

Den krämiga sältan i ädelosten harmonierar riktigt fint med svampen och den söta broccolin.

Servera den som en ljummen sallad, gärna på en bädd av rucola med lite olivolja, vit balsamvinäger och hasselnötter.

Här nedan ser du de tillbehör och smoothies jag bjöd på  i TV, klicka på bilden så kommer du till Köket.se och recepten.

Här hittar du den hallontårta jag hade med till Nyhetsmorgon.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4

Chokladkaka med svarta bönor och hallon

Lördagsgodis

Idag bjuder jag på en krämigt god chokladkaka med hallon från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Vår kokbok som fick utmärkelsen Best in the World på Kokboks-VM Gourmand Awards förra sommaren, har just kommit i en nyutgåva i mjuka pärmar till lägre pris.

Du hittar den här för 129 kr hos Adlibris och här hos Bokus, du kan annars be din lokala bokhandel att de beställer hem den.

Då gynnar du inte bara oss utan även bokhandlarna som också har det tufft nu i Coronatider.

Krämig chokladkaka Foto Veronica Kindblad

Krämig chokladkaka med hallon och svarta bönor ca 6 port

2 dl kokta, svarta bönor

100 g mörk choklad 80-90 %

50 g färskost, naturell

2 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl färska hallon

En nypa salt

Sätt ugnen på 100˚. Smörj 6 portionsformar eller en lite större form som rymmer ½-1 liter.

Smält chokladen tillsammans med grädden och färskosten i en kastrull på svag värme.

Mixa bönorna med äggen, blanda ner i chokladsmeten.

Smaka av med lite salt, det lyfter chokladsmaken.

Rör sist försiktigt ner hallonen.

Häll chokladsmeten i formarna och baka i mitten på ugnen i 1 timme.

Låt svalna och ställ i kylen några timmar innan serveringen.

Servera chokladkakan med hallon och vispad grädde/kokosgrädde.

Gör du en större form så skeda upp den krämiga chokladkakan på assietter och garnera.

För en kaka helt utan mejeriprodukter, uteslut färskosten och öka på kokosgrädden med 1 dl.

Bacon och ägg på sommarvis

Bacon och ägg

Bacontips

Du kanske sett att jag sen tidigt i våras delar med mig av dagliga tips på njutbar mat, en service till mina läsare så här i Coronatider.

Coronan verkar ju bli en utdragen historia, men jag fortsätter att inspirera, glad att så många uppskattar mina recept.

I det här inlägget delar jag några bilder så du ser hur man lätt kan variera mångas vardagsmat bacon och ägg.

Jag köper alltid varmrökt bacon av lokala mathantverkare, det är betydligt godare än de vanliga i butikshyllorna.

Bilden högst upp är en pytt med tärnat bacon från Trångsvikens Chark, halloumi/eldost från Skärvången och tomat som fått steka en stund och sen knäcker jag ett ägg i mitten och serverar med hackade örter.

Nästa bild är bacon och ägget stekt på liknande vis, serverat med en sallad på örter med gurka, tomat, pumpakärnor och kiwi.

Här nedan har baconet fått sällskap av en bönsallad med ajvar, surkål, getost, hjortron och äggröra, en riktig lyxfrukost.

Nästa bild är mer vardagsbetonad, bacon och äggröra med tomat och chiliflingor, en riktigt het start på dagen.

Tycker du om mina recept och tankar om mat så får du väldigt gärna stötta mitt bloggskrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.

Det blev inga föreläsningar och boksigneringar den här sommaren, har varit ute på turné med dem i flera år förut men nu kom Coronan i vägen precis lagom tills min senaste bok gavs ut i våras.

En kokbok blir en bra sommarpresent till dig själv eller någon du bryr dig riktigt mycket om, eller istället för en blomma eller en flaska vin när du är bortbjuden.

Gröna, sköna tillbehör i Nyhetsmorgon, klicka på bilden så kan du se inslaget

Här har jag lagt ut länkar till böckerna på lite olika ställen, här finns Gröna, sköna tillbehör på Adlibris och Diabeteskokboken för män på Bokus.

Min grillkokbok och Gammaldags husmanskost kan du köpa till lägre pris än hos nätbokhandlarna, länkarna går direkt till Lumio Förlag.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken är slutsåld men kommer ut på nytt i augusti, den kan du lägga in om bevakning på i den här länken till Adlibris.

Vill du hellre stötta den lokala handeln genom att köpa böcker i en vanlig butik är det bara att be dem beställa hem till din favoritbutik.

Mina böcker finns även på biblioteken om du föredrar att låna.

Fyra av mina kokböcker från förra årets signering på Ecocaféet under Storsjöyran i Östersund

Grillad lax och limeaioli

Grillad lax

Chilimarinerad lax 4 port

4 bitar lax à 150-200 g, helst viltfångad

2 msk olivolja

2 tsk chiliflingor

Saft av 1 citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden.

Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken.

Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke, blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft.

Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Klicka på bilden nedan så hittar du fler av mina bästa grilltips, marinader, såser, röror, tilltugg och drinkar, allt du behöver för en lyckad grillfest.

Min bästa bönsallad

Ägg, bönsallad, nötter och smör

Sommarens bästa bönor

Idag får du recept på den bönsallad som var den första jag gjorde när jag började testa hur man kan förändra sitt liv med bönor, efter Patrik Olssons och Lars-Erik Litsfeldts succébok.

Den salladen var inledningen till att jag senare antog utmaningen att skapa en hel kokbok baserad på baljväxter, även den boken blev en stor framgång.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken har varit slutsåld sen i våras men kommer nu i augusti i en nyutgåva i mjuka pärmar för bara 129 kr.

Du kan lägga in om bevakning här på Adlibris, så får du mail när den finns att beställa.

Här finns samma kokbok på Bokus, där kostar den 139 kr.

Den här salladen står sig än idag, 2½ år senare, vi äter den så gott som dagligen.

Bönsallad

1 tetra ekologiska svarta bönor à 380 g

 1 dl mjölksyrade grönsaker, jag tycker rödbetor är godast

1 dl ajvar relish

2 msk kallpressad olivolja

1 msk äppelcidervinäger

ca 1 tsk örtsalt

Häll upp bönorna i ett durkslag, spola av lagen i kallt vatten och låt rinna av väl.

Blanda ajvar, ev mjölksyrade grönsaker, olja, vinäger och örtsalt i en bunke.

När jag gör salladen utan de mjölksyrade grönsakerna så serverar jag en sked till maten istället.

Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen.

Jag varierar salladen med kidneybönor och kikärtor, ibland blir det pesto som smaksättning istället för ajvar.

Vill du göra mjölksyrade rödbetor själv därhemma, så har jag ett väldigt gott recept med i kokboken.

Här kan du läsa mer om boken på vårt förlag Bladh by Bladh.

Jag och mina medförfattare

Ingefärsshot med gurkmeja och en värmande kokboksrecension

TV-recept och en fin recension

Idag får du ett till av de recept jag hade med till mina 7 minuter på Nyhetsmorgon i torsdags.

Här hittar du de övriga tillbehör jag bjöd på inne på Köket.se.

Hallontårtan finns här på bloggen, den är en nykomponerad och säsongsanpassad variant av raw chokladkaka med lingontopping.

Det är så bra att inleda dagen med en liten hutt med citron, ingefära och gurkmeja.

En dryck som både är riktigt god och samtidigt kan hjälpa till att stärka vårt immunförsvar, något som är särskilt viktigt i dessa eländiga virustider.

Det finns flera olika småflaskor med ingefärsshots att köpa i butikerna för rätt höga priser har jag sett.

Shoten är både enkel och billig att göra själv därhemma och då vet du att det är bara är fina, ekologiska råvaror i den, om du handlar och blandar till själv.

Ingefärsshot med gurkmeja ca 6–8 shots

2 pressade citroner

2 ekologiska, torkade aprikoser

1 dl vatten

½ dl färskriven ingefära

1 msk färskriven gurkmeja eller 1 tsk ekologiskt gurkmejapulver

½ krm svartpeppar

Skär aprikoserna i mindre bitar och lägg allt i en matberedare.

Mixa slätt och smaka av om du vill ha lite mer sötma, tillsätt då några till aprikoser.

Häll upp på shotglas och servera till frukosten, det ger en härlig start på dagen och driver bacillerna på flykten.

Tips: Tänk på att C-vitaminet är ett väldigt flyktigt vitamin, så gör inga stora satser åt gången.

Jag har valt att söta min shot med aprikoser, men du kan använda honung, lönnsirap eller någon annan sötning om du vill.

Är du riktigt hardcore på kolhydraterna, drick då din shot helt utan sötning, det är också väldigt gott när man väl vant sig av vid de söta smakerna.

Jag silar inte min shot för det finns en hel del bra fibrer i den, men det är förstås en smaksak.

Gröna, sköna tillbehör Foto Agneta Norrgård

Du må tro att jag blev glad igår morse när jag fick se den bokrecension på Instagram som kommer här nedan, av min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Agneta Norrgård, bokrecensent på P4 Västernorrland (tidigare i Go’kväll), skrev de här fantastiskt fina orden om kokboken på sin sida @agneta_norrgard och delade några vackra bilder hon tagit av boken.

”Boktipset!📚

”Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv” av Birgitta Höglund är så mycket mer än en kokbok. Den är lockande och bjuder på många kloka tips om både kost och hälsa som är bra igångstartare. Boken är vacker, enkel och mycket användbar och blev snabbt en favorit i vårt kök.

🍓

Oavsett vilken kost du äter eller hur van du är i köket är denna årstid ett utmärkt tillfälle att äta så hälsosamt och närodlat det är möjligt. Nu när marken står i blomning, bären börjar mogna och odlingslådor och fält bågnar av grönsaker, är det perfekt att läsa på och prova sig fram bland naturens skatter.

🥦

Kocken och hälsoinspiratören Birgitta Höglund har en rad böcker bakom sig och delar här frikostigt med sig om ätbara växter som du kan plocka alldeles gratis. Jag gillar formatet, det strukturerade upplägget, de vackra bilderna och de enkla recepten, som ofta har få ingredienser som är lätta att kommer över.

🍒

Vi får öppet och ärligt ta del av författarens egna hälsoresa och det är både fascinerande och lättbegriplig läsning, som jag har egen erfarenhet av. Recepten är vegetariska, socker- och glutenfria och anpassade om du vill äta mjölkfritt. Rätterna går utmärkt att kombinera med t ex kötträtter eller ingå i en buffé om man så önskar.

🌻

Den 9 juli gästade Höglund ”Nyhetsmorgon” på tv4. Missade du programmet då, kan jag rekommendera dig att titta i efterhand. Klippet hittar du i TV4-appen eller på webben.

🌶

”Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv” är mycket välskriven och ger bra och nyttig grundläggande fakta. Sund och naturlig kunskap som vi alla behöver ta del av och påminnas om så de ej glöms bort.

Rekommenderas varmt!”

🌟🌟🌟🌟🌟

Boken är utgiven av Bladh by Bladh

Hallontårtan från Nyhetsmorgon

En sån dag…

Vilken omtumlande upplevelse det var att få vara med på Nyhetsmorgon i TV 4 igår.

Idag är jag lite trött efter allt ståhej, det tar på krafterna att bli TV-debutant i den här åldern 😉

Jag som alltid sagt att på TV, där vill jag absolut inte vara med, tyckte när nervositeten väl lagt sig då alla förberedelser var klara kvällen innan att det var riktigt roligt.

De senaste dagarna har jag flängt runt och letat rekvisita på stan, plockat gröna blad och blommor i naturen, handlat fantastiska råvaror på Fruktaffären på Hantverkargatan 8, fixat en sommarbuffé hemma i vårt minimala pentry och fraktat iväg den i taxi i ottan inför inslaget på Nyhetsmorgon.

Elisabet Frerot och Sebastian von Sivers på Nyhetsmorgon

7 minuter i rutan gick väldigt fort, jag hade gärna stått kvar ett tag till och pratat med de trevliga programledarna.

Här hittar du alla recept som jag hade med på buffén i programmet på Köket.se.

Varmt tack för alla fina kommentarer som dök upp här, på Facebook, Instagram, sms, messenger och telefon, så mycket gratulationer så det känns ju nästan som jag fyllt 60, fast det är först nästa år.

Idag bjuder jag på ett nyskapat recept på den hallontårta jag hade med i programmet.

Det är en mer säsongsanpassad variant av den raw chokladkaka med lingon som jag gjorde till Gröna, sköna tillbehör.

Du hittar kokboken här på Adlibris och här på Bokus.

Hallontårta ca 12 bitar

8 dadlar

2 dl solroskärnor

Skal och saft av en eko apelsin

1 dl kokosolja

½ dl kakao

1 tsk flingsalt

Hallonmousse

5 dl svenska skogs/trädgårdshallon

5 torkade eko aprikoser

2 dl cashewnötter

1 dl kokosolja

1 pressad citron

Börja med hallonmoussen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl medan du tvättar apelsinen, torka och riv skalet fint.

Mixa nötter och aprikoser slätt med kokosolja och citronsaft i en matberedare, häll upp i en bunke.

Mosa hallonen lätt med en gaffel och vänd ner i smeten, blanda om väl.

Använder du importerade bär måste du först koka upp dem i en minut och låta svalna.

Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.

Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, apelsinsaft/skal och kokosolja, mixa ihop till en smet.

Täck botten på en mindre springform, 15 cm i diameter, med smörpapper, en plastpåse eller plastfilm innan du klämmer fast kanten.

Tryck ut chokladsmeten i formen till en jämn tårtbotten.

Häll över hallonmoussen och bred ut den jämnt med hjälp av en slickepott.

Ställ i kylen att stelna i minst 5 timmar, garnera med hallon och citronmeliss.

Tårtan kan också förberedas och frysas in, ta då ut den och tina i kyl några timmar innan serveringen.

Gröna, sköna tillbehör i Nyhetsmorgon