Linssallad med pre/probiotika

Snabbfixat tillbehör

Igår när jag kom hem efter en långpromenad kände jag för att hitta på ett riktigt snabbt och enkelt tillbehör till middagen.

Då såg den här linssalladen dagens ljus, ett mycket lättvindigt sätt att både få i oss av nyttig prebiotika och probiotika, två komponenter som vi behöver för att bygga ett bra immunförsvar.

De mjölksyrade morötterna kommer från Tistelvind, inhandlade på bästa Fruktaffären på Hantverkargatan 8 på Kungsholmen.

Det är så viktigt i dessa tider att vi stöttar våra lokala småföretagare, jag handlar allt från  grönt och ägg till rökt fisk, räkor och blommor där.

Så här gjorde jag min sallad:

Blanda 3 dl röda linser med 1 dl mjölksyrade morötter.

Rör ner 1/2 dl olivolja med citronsmak och 2 msk äppelcidervinäger.

Krydda med örtsalt och chiliflingor efter behag.

Låt stå i kylen ett par timmar så smakerna mognar fram.

Fler lättlagade och goda tips hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, här länkar till bokens sida på Adlibris och Bokus.

På bilden nedan ser du mina minipajer med chèvre och röda linser från kokboken, kanske nåt att testa till din Påskbuffé?

11 år med LCHF och min väg till ett friskare liv
Birgitta Höglund 2020

Jag 2020

Vägen till en bättre hälsa

Upptäckte just i ett Facebookminne att det idag är precis 11 år sen jag började med LCHF.

Dagen innan hade jag varit på en föreläsning med Annika Dahlqvist som hade blivit symtomfri i sin Fibromyalgi med hjälp av den kostmodell hon tagit fram.

Jag tänkte att kan hon så kan jag!

Jag har fått så många bevis under de här åren att jag är på rätt väg och även på hur jag kunnat inspirera många andra till ett friskare liv.

2001

2003

2009

2019

Nu kommer kokboken där jag berättar om hela min hälsoresa, som inte varit lätt alla gånger, men som sakta men säkert lett fram till det mående jag har idag.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv heter den och du kan läsa mer om innehållet i länken.

Du hittar den här på Adlibris och Bokus, här kan du köpa den som E-bok.

I övermorgon, torsdag 2/4, finns min sjätte kokbok även ute i den vanliga bokhandeln.

Hösten 2019 under arbetet med kokboken Foto Jan Andersson

Förhandstitt på min nya kokbok
Gröna, sköna tillbehör

Läs mer om min kokbok på Adlibris

En stor dag

Igår var en av mina stoltaste och gladaste dagar, jag fick hem ett paket med bud, med en förhandstitt på min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

En fantastisk känsla att se det färdiga resultatet av det arbete jag hållit på med i över ett år.

Den här gången har jag ju även fått den stora äran att ta alla matfoton själv, stort tack till min förläggare Annika Bladh på Bladh by Bladh för det förtroendet.

Det här är inte bara en kokbok, den innehåller även hela min hälsoresa och mina tankar kring hur vi själva kan få ett friskare liv.

Den handlar också om hur vi kan ta hand om alla de råvaror som finns i naturen runtom oss, oftast helt gratis dessutom.

I dagsläget är ju dessa tankar viktigare än nånsin, vi måste börja bli mer självförsörjande när det gäller vår mat igen och tänka på hur vi kan förbättra vår hälsa.

Lingondressing från Gröna, sköna tillbehör

Boken inleds dessutom med ett mycket aktuellt förord i samma anda av Ann Fernholm, jag är mycket tacksam att hon ville dela med sig av sina kloka tankar.

Kokboken kommer snart att tryckas i större upplaga och gå ut till alla som förhandsbeställt på Adlibris och till alla andra bokhandlar, då den släpps 2/4.

Till sist ett varmt tack till dig som stöttar mitt skrivande genom att köpa boken.

Ät, njut och må gott!

Kokbokens baksida

Glutenfria ostkex med mandel och sesamfrön

Lättbakade kex

Idag får du ett riktigt lättfixat tillbehör till söndagsbrunchen, ja det passar förstås fint som tillbehör till kvällsmyset också.

De här kexen är både smakrika och ger gott om energi som håller länge, en kombination som man inte så ofta hittar i vanliga kex med gluten.

Du som läst min blogg genom åren, har fått veta att jag slutade med gluten för 11 år sen, ett beslut som jag aldrig ångrat.

Det gjorde att min mage som krånglat ända sen barnsben nu mår bra, min migrän försvann och de symptom som följde i spåren av min fibromyalgi är så gott som borta.

Jag brukar rekommendera de som har fibromyalgi att prova helt glutenfritt i minst en månad och många har rapporterat att de också blivit mycket bättre.

Så känner du nån som lider av denna handikappande sjukdom som ger värk i hela kroppen och en förlamande trötthet, så sprid gärna det här tipset vidare.

I min nya kokbok, ”Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv”, delar jag med mig av hela min hälsoresa.

Efter receptet kan du läsa några citat från den första recensionen som kom igår.

Kex med ost och mandel 10-12 st

2 dl riven ost

1 dl flagad mandel

½ dl sesamfrön

½ dl vatten

1 tsk fiberhusk

Lite salt

Rör samman de torra ingredienserna, blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt.

Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.

Strö gärna över lite svartkummin som ger extra god smak och färg, dem hittar du i orientaliska butiker eller kryddbutiker.

Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Kokboksrecension hos BTJ

Citat ur recensionen av ”Gröna, sköna tillbehör” ur kommande numret av Bibliotekens tidning BTJ, skriven av Erika Storme Martinger.

”Temat är nyttig mat från naturen, utan tillsatser eller märkligheter. Alla rätterna är vegetariska samt gluten- och sockerfria.

Jag uppskattar mycket att recepten är nyskapande utan att vara krångliga och att de erbjuder många nya smaker.

Vad sägs om citronmarinerade rödbetor med rabarber eller rödkålsslaw med pepparrot och lingon?”

Här kan du läsa om och förhandsbeställa kokboken, den finns ute i bokhandlarna 2 april.

Rödkålsslaw med lingon från Gröna, sköna tillbehör

Pannacotta med blåbär som hälsosamt lördagsgodis

Njutbart och nyttigt

Idag får du tips på en riktigt god och lättlagad efterrätt, som även är bra för att få i dig nyttiga antioxidanter och kollagen från gelatinet.

Kollagen behöver vi få i oss för att huden, lederna, ögonen och inte minst tarmen ska må bra, på det sättet bättrar det på även vårt immunförsvar.

Här kan du läsa mer om kollagenets effekter i inlägget Kollagen för skönhet och hälsa på bloggen Morotsliv.

Jag vill även slå ett slag för våra svenska superbär, lingon, blåbär, tranbär, hallon, björnbär, havtorn, nypon med flera innehåller många av de nyttigheter vi så väl behöver för att hålla oss friska och pigga.

De är förutom att vara fyllda med en härlig smak också rika på C-vitamin + många andra vitaminer och mineraler, dessutom innehåller de mjuka, vattenlösliga fibrer som är bra för vår tarmhälsa.

Såna ämnen som vi nu alla behöver boosta extra mycket med i dessa tråkiga tider av viruspandemi.

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, koka under tiden upp blåbären med citronsaften en halv minut.

Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite.

För en mjölkfri variant går det precis lika bra med kokosgrädde.

Rör ner honung och vaniljpulver, smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden, blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar, ställ dem i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.

Klicka på bilden så kommer du till Adlibris

Kokboksreklam

Nu kommer min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör även som E-bok.

Här på Adlibris kan du förhandsbeställa både den och den ”riktiga” kokboken.

E-boken kostar 88 kr och den vanliga 199 kr i förhandspris.

På min bild från kokboken här nedanför ser du en Getmesemousse mitt i blåbärsskogen.

Jag önskar dig både god hälsa och god läsning framöver ❤

Getmesemousse från Gröna, sköna tillbehör

Pressmeddelande!

Klicka på bilden så kommer du till Adlibris

Snart så kommer den…

Fick just läsa det här fina pressmeddelandet från mitt förlag, Bladh by Bladh.

Gissa om jag blir glad, stolt och rörd av Jenny Schyttbergs rader om min nya kokbok, den första jag gjort helt själv ❤

”Att bläddra genom Birgitta Höglunds bok är som att ta en tur i skogen med syrliga smaker på tungan.

Lugnet sänker sig. Och dessutom: samtliga bilder har Birgitta tagit själv! Och med den äran, otroligt vackra bilder!

Håll utkik här, vi kommer visa upp lite smakprov med jämna mellanrum. Läs gärna pressinformationen nedan! Annika Bladh Schyttberg PR

Här kan du läsa hela pressmeddelandet på Mynewsdesk.

Och här kan du beställa kokboken till förhandspriset 199 kr på Adlibris.

Foto Jan Andersson

Zucchini Carbonara

Glutenfri njutning

En av mina favoriträtter förr, innan jag för 15 år sen gick över till en glutenfri mathållning med få kolhydrater, var Pasta Carbonara.

Jag måste erkänna att jag var svårt pastaberoende, efter ryggskadan i mitt kockjobb så åt jag ibland spaghetti 7 dagar i veckan, däremellan en hel del mackor.

När jag så förstod att jag inte tålde gluten, ja då var det inte så svårt att lägga om till grönsaker istället.

De är ju så mycket godare än mjölmat, vilken variation i smak, färg och nyttigheter det blir på tallriken när man smörsteker, kokar, ugnsbakar eller gör en röra baserad på grönt som tillbehör.

Zucchini Carbonara

Carbonara med zucchini 2 port

150 g varmrökt sidfläsk

4 dl zucchini i bitar

50 g smör

2 äggulor

1 dl riven, lagrad ost

Salt och grovmalen svartpeppar

Skiva fläsket tunt och skär skivorna i strimlor.

Bryn smöret och stek zucchinin några minuter så den får lite färg, krydda med salt och peppar.

Ta upp zucchinin och stek fläsket knaprigt i samma panna.

Häll så ner zucchinin igen och låt allt bli genomvarmt.

Servera med en rå äggula, riven ost, sallad och cocktailtomater blir också gott till.

Extra grovmalen svartpeppar till och gärna en klick smör, det förhöjer både smak och näring.

Fler glutenfria tips på naturligt god mat hittar du i mina kokböcker.

Klicka på länkarna nedan så kan du läsa om de som fortfarande finns i bokhandeln, några finns även som E-böcker.

I boken Gröna, sköna tillbehör berättar jag om hela min hälsoresa om du vill veta mer hur jag ätit mig till ett friskare liv.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

400500932_908156217549471_227473225882412065_n

Gott Nytt 2020 och 2 tips på pizza

Nyårsskål

Nyårsdagspizzor

Gott Nytt 2020 och välkommen in på min blogg till dig som hittat hit just idag och till dig som varit här förr.

Nyårsdagen har på senare år blivit förknippad med pizza hos många, det ser jag inte minst på besöksstatistiken här på bloggen.

Du får därför två av mina recept på lite annorlunda men väldigt goda och mättande pizzor, glutenfria är de förstås som all mat härinne.

Idag, den första dagen av 2020, börjar ett spännande år för mig som jag ser mycket fram emot.

Det är inte bara ett oskrivet blad i ett helt nytt decennium, dessutom har jag nyss blivit klar med många skrivna blad som kommer i min nya kokbok i april.

Bloggen går in på sitt elfte år sen starten 2009, tänk så mycket roligt jag fått uppleva tack vare att jag började skriva om min dagliga mat.

Det har varit så stimulerande att dela med mig härinne av både recept och hur jag med hjälp av maten fått ett mycket friskare, starkare och slankare liv genom åren.

Från att ha varit rejält handikappad efter en ryggskada och steloperation, med efterföljande nervskada i ett ben och på det fibromyalgi, till det pigga, friska och energirika jag som kommit fram under de här åren, är något jag är både förvånad och otroligt tacksam över att ha fått uppleva.

Från en artikel om mig och mina kokböcker hösten 2019 LT, Östersund Foto Jan Andersson

En hälsoresa som jag beskriver mycket ingående i nya boken, där delar jag med mig av mina innersta tankar kring hur det gått till att komma tillbaka från både psykisk och fysisk ohälsa.

En berättelse som jag hoppas och tror kommer att inspirera många till att få möjlighet att gå samma väg som jag.

Du får väldigt gärna dela länken till ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” vidare i dina sociala medier om du känner någon som skulle behöva en nystart i år.

Halloumipizza med rödlök och oregano från Gröna, sköna tillbehör

Idag får du ett recept på en köttfärspizza, även kallad meatza, från Diabeteskokboken för män, som jag skrev med Lars-Erik Litsfeldt.

Tips nummer två är en helt mejerifri pizza, som jag skapade till min Paleoblogg för 5 år sen.

Vill du stötta mitt fortsatta skrivande så blir jag väldigt glad om du köper nån av mina 6 kokböcker.

Då kan jag fortsätta att hålla bloggen fri från allehanda reklam, så som jag velat ha den ända från starten.

Du hittar böckerna här på Adlibris och här på Bokus.

Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson

Köttfärspizzabotten 4-6 port

1 kg nötfärs, gärna av gräsbetesdjur

2 ägg

2 vitlöksklyftor

2 msk oregano eller timjan

1 msk chiliflingor eller 2 msk ekologisk tacokrydda

2 tsk salt

Pizzafyllning

200 g mozzarella

20 Kalamataoliver

1 skivad rödlök

1 liten påse rucola

1 msk oregano

Riv vitlöksklyftorna fint, blanda färsen med alla övriga ingredienser i en bunke.

Knåda alltsammans ordentligt med händerna tills det blivit väl blandat.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut köttfärssmeten i ett jämnt lager över hela bottnen.

Du kan också dela upp färsen och göra mindre portionspizzor.

Förgrädda köttfärspizzabotten på 225° i 10 minuter.

Bred tomatsåsen (recept nedan) över köttfärsbotten, lämna en liten kant runtom.

Sära på lökringarna, bryt mozzarellan i mindre bitar och fördela jämnt över pizzan.

Grädda på 225° i ca 20–30 minuter.

Tomatsås

1 burk krossade tomater

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

½ dl olivolja

½ dl rödvin

2 tsk oregano och/eller timjan

1 tsk finhackad chili, med eller utan kärnor

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk balsamvinäger

Salt

Skala och hacka löken, riv vitlöken fint.

Värm olivolja i en kastrull, fräs lök och chili utan att ta färg på svag värme tills den mjuknat.

Rör ner tomaterna och smaksätt med vin, Worcester, vinäger, örter, salt och peppar.

Höj värmen och koka upp, fortsätt puttra på medelvärme tills det mesta av vätskan kokat bort, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Pizzabotten på ägg 2 port

6 ägg

3 msk olivolja/kokosolja

½ tsk torkad oregano

Salt

Vispa samman äggen med saltet, värm upp oljan i en stekpanna och häll ner hälften av smeten och strö över den torkade oreganon.

Rör inte mot botten som när du gör en omelett utan låt den bara steka på medelvärme till en pizzaliknande botten.

När den nästan stelnat så låter du den glida ner på ett ugnsfast fat eller plåt och steker botten nummer 2.

Kallrörd pizzasås

2 dl mild ajvar relish

2 msk tomatpuré

2 msk kallpressad olivolja

2 hackade vitlöksklyftor

1 msk oregano

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Min pizzafyllning

Ugnstorkade cocktailtomater

Skivad salami eller Forbondekorv från Björks i Färila

Skivad paprika

Täck bottnarna med pizzasås och lägg på fyllningen, grädda på 225º i 10 minuter.

Servera pizzan med klickar av örtaioli på och en pizzasallad.

Pizzasallad 2 port

3 dl strimlad, färsk vitkål

½ strimlad spetspaprika

3 msk olivolja

2 msk pumpakärnor

1 msk äppelcidervinäger

Flingsalt och peppar

Häll den strimlade kålen i en bunke, knåda den en stund med händerna så blir salladen saftigare.

Blanda ner de övriga ingredienserna, smaka av så du får en angenäm syra och sälta.

Ställ kallt en stund innan servering så blir den ännu godare.

Gott Nytt År

Lucka 18 – Marinerade rödbetor med citron och tranbär

Jultillbehör

Tillhör du dem som liksom jag älskar rödbetor?

De är ett absolut måste som tillbehör till julmaten, tycker jag, men de vanliga man köper på affären är väl söta för min smak.

Så nu har jag hittat på en ny variant, som passar fint till både sylta, köttbullar och skinka.

Eller till grillad halloumi, om man vill ha ett vegetariskt tillbehör.

De här rödbetorna är inspirerade av det grekiska köket, där man ofta får citronmarinerade rödbetor som meze, före maten.

För lite mer svensk jultouch la jag till tranbär, en mycket lyckad smakkombination.

Just våra svenska smaker har jag tagit fasta på i min nästa kokbok som kommer ut i början på april.

Här kan du nu förhandsbeställa ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” på Adlibris för bara 189 kr.

Ett julklappstips är att skriva ut bilderna från boken som kommer efter rödbetsreceptet, så kan du ge bort det som ett fint presentkort.

I kokboken får du tips på allt från sallader, såser, röror, smoothies, matbröd och gofika (utan socker), och mycket annat som förgyller vår mat.

Den här boken, som blir min sjätte, har jag fotograferat själv hemma i den jämtländska naturen i sommar och höst, en fantastiskt rolig utmaning.

Jag har alltid tyckt om att fotografera och vill att en kokbok ska innehålla vackra bilder till alla recept, så du må tro att jag har njutit av det här uppdraget.

Lingondressing från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Recepten är alla glutenfria, vegetariska och även anpassade till ägg/mejerifritt där så varit möjligt, men fyllda med smaker, näring och naturliga fetter.

Här har jag skapat en kokbok som passar alla som vill äta mer av grönt, skönt på sin tallrik, den är inte en renodlad dietbok utan mer av en livsnjutarbok.

Du får också ta del av hur jag själv lyckats äta mig friskare från både fysisk och psykisk ohälsa, för första gången delar jag nu med mig av hela min hälsoresa och hur även naturen hjälpt mig att komma tillbaka.

Jag hoppas att jag med hjälp av min berättelse ska kunna inspirera många andra till ett friskare liv, så dela gärna inlägget och boken vidare om du känner någon som inte mår så bra.

Och förstås till alla dina vänner som tycker om att äta, njuta och må gott ❤

Citronmarinerade rödbetor

3 kokta rödbetor

½ dl tranbär (eller lingon)

2 msk kallpressad olivolja

½-1 tsk flingsalt

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Dela rödbetorna i åtta delar, tvätta, riv och pressa citronen.

Blanda rödbetorna med saften och det rivna skalet och smula över flingsaltet.

Strö över tranbären, blanda om salladen och låt stå en stund så smakerna mognar fram.

Klicka på bilden så kommer du till förhandsbeställningen på Adlibris

Kombucha med havtorn

Rödbetsmousse med chèvre

Ärtiga våffelmackor med pumpahummus

Lucka 16 – Glutenfria mandelmusslor och mjuka pepparkakor

Julfavoriter

Har du börjat med julbaket än? Annars har du här chansen att prova några riktigt goda kokboksrecept.

Jag delar idag två av mina egna favoriter när det gäller julkakorna, du hittar dem även i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Länken ovan går till Bokus, den här går till Lumio Förlag som har julrea, så där kostar boken just nu bara 195 kr mot 279 kr hos Bokus.

Kokboken är en nyutgåva av LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist och med de flesta recept även från min Långkok för LCHF och Paleo, böcker som båda har varit slutsålda här i Sverige i flera år.

Jag jobbade tidigare som kock under många år och har i mina kokböcker omvandlat favoriterna bland våra traditionella rätter så de ska passa vår moderna tid.

Alla recept är helt glutenfria, de innehåller få kolhydrater och de flesta är anpassade även till mejerifritt.

Mandelmusslor har funnits med på jularna ända sen jag var barn, min mamma var mycket duktig på att både laga mat och baka.

De här bakade på mandelmjöl blir nästan lika goda som hennes, så dem kan du prova om du vill göra en riktigt fin julbakelse.

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor 10-12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

1 ägg

1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 msk smält smör till formarna

Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.

Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:

”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”

Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.

Mammas pepparkakor var också helt fantastiskt goda, för att inte tala om degen, det gick åt en hel del av den innan kakorna hann bli utbakade 🙂

Mamma hade alltid rejält med kryddor i degen och de skulle koka upp med smöret för att avge mest smaker.

Mina mandelpepparkakor påminner om dem i smaken, de blir lite gott mjuksega i konsistensen, lite som pepparkaksdegen.

mandelpepparkakor

Mandelpepparkakor ca 20 st

100 g smör

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

½ tsk mald ingefära

2 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull och ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite innan du blandar ner vald sötning.

Rör ihop mandelmjöl och fiberhusk i en bunke, vispa ner kryddblandningen.

Rör sist i ägget, blanda väl och ställ degen i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter, flytta över kakorna försiktigt och låt svalna på galler.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn innan serveringen.

Tomten passade på att njuta av julfika på Ecocaféet när vi var in till stan en dag, här med deras ljuvliga Raw After Eight-bakelse.