Kokboksrecept
Idag bjuder jag på ett riktigt gott recept från Diabeteskokboken för män, som jag skrev häromåret med Lars-Erik Litsfeldt.
Han är mycket välkänd inom LCHF-kretsar, dels för sitt underfundiga sätt att skriva och dels för sina stora kunskaper om diabetes.
Just idag är sista dagen på Adlibris bokrea, där du kan köpa den här Diabeteskokboken för bara 69 kr.
Så passa på att handla till Farsdag, julklapp eller födelsedagspresent till alla män i släkten, så slipper de få diabetes.
Recepten passar förstås även alla kvinnor, men kunskapsdelen är lite mer manligt skriven, vad gäller testosteron, potens, bukfetma m.m.
Krämig fiskgratäng 4 port
600 g kolja
150 g kräftstjärtar
3 dl riven, lagrad ost t.ex prästost
2 dl majonnäs
2 dl grädde
1 dl finhackad dill
2 msk osötad senap
Salt och peppar
25 g smör till stekning
Sätt ugnen på 175˚. Häll upp kräftstjärtarna i durkslag.
Skölj av fisken i kallt vatten, låt rinna av i samma durkslag.
Ta upp koljafiléerna och torka torrt med hushållspapper.
Stek dem hastigt i brynt smör, bara en minut på var sida, krydda med salt och peppar.
Att bryna fisken först ger en god smak till gratängen och den blir inte lika vattnig som av rå fisk.
Lägg filéerna i en smord ugnsform och strö över kräftstjärtarna.
Blanda samman majonnäs och grädde i en bunke, rör ner senap och dill, smaka av med salt och peppar.
Häll smeten över fisken och strö den rivna osten över.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Servera gratängen med kokt broccoli och en tomatsallad.
I den här gratängen kan du använda vilken sorts fiskfilé du vill och variera med musslor och räkor.
Gratängsåsen kan byta skepnad genom att byta ut dill och senap mot timjan och strimlad purjolök, basilika och ajvar eller persilja och tacokrydda.