Dagens grilltips – Krämig blomkålssallad
Blomkålssallad från Gröna, sköna tillbehör

Blomkål i gott sällskap

Idag tipsar jag om ett väldigt gott alternativ till potatissallad till sommarens alla grillmiddagar.

Blomkålssalladen blir god även med saltgurka eller tärnad paprika istället för mango om du vill hålla ner på kolhydraterna.

Gör egen majonnäs enligt mitt recept, det är både enkelt och väldigt gott, så har du en bra bas till många goda röror och såser till kommande grillkvällar.

Fler tips och recept för en ännu mer njutbar sommar hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Blomkålssallad 4 port

1 liter små, lättkokta blomkålsbuketter

2 dl av min hemgjorda majonnäs

1 dl strimlad citronmeliss

½-1 dl mango i små tärningar

½ dl strimlad purjolök eller gräslök

½ dl pumpafrön

Salt och chili efter smak

Blanda majonnäsen med det gröna, pumpafrön och mango, salta och krydda efter smak med chili, färsk eller i flingor.

Vänd försiktigt ner blomkålen så den blandas väl med majonnäsen.

Låt stå en stund innan serveringen så mognar smakerna fram ordentligt.

Majonnäs på ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör

Majonnäs och aioli från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Keso med ugnstorkade tomater och örter

Ännu ett grilltips

Nu i sommar delar jag riktigt lättlagade mattips för att du ska kunna äta gott utan att lägga alltför mycket tid i köket.

Det här är ett av de allra första recept som jag publicerade härinne, bloggen firade sin 15-årsdag för några veckor sen.

Eftersom jag alltid gillat korv, särskilt lokalproducerad av hög kvalitet, så får det bli sällskapet till dagens smakrika kesoröra.

Grillkorv med tomatkeso

En grillkorv kan faktiskt bli riktigt bra snabbmat med näringsrika tillbehör, men tomatkeson passar förstås väldigt bra till allt annat du lägger på grillen också.

Kanske den kan bli en ny favorit till sommarens grillkvällar?

Grillkorv med tomatkeso 2 port

2 korvar med hög kötthalt

1 dl keso

1 dl crème fraiche

1 dl av mina ugnstorkade cocktailtomater

5 cm purjolök

2 msk hackade, färska örter

1 msk av min sockerfria chilisås

1 tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

Salt och cayennepeppar

Finhacka tomaterna och strimla purjolöken riktigt fint.

Blanda keso och crème fraiche och rör ner alla ingredienser.

Smaka av så du får lagom syra, sälta och sting.

Snitta korven, så den inte spricker och grilla den på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.

Jag serverade den grillade korven med tomatkeson, skivad avokado och lite extra örter från balkongen.

En matig sallad passar också till, här hittar du en riktigt god på minivattenmelon.

Ännu fler röror, såser, sallader, drycker, tilltugg och annat gott till grillfesten hittar du i mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här nedan ser du min tomatpesto från Gröna, sköna tillbehör, jag tog bilden en tidig sommarmorgon uppe på Storhogna i Härjedalen.

Vitlökssås med örter till varmrökt fisk eller grillat

Användbar vitlökssås

Då var vi redan framme i juli, hoppas du njuter riktigt mycket av sommaren.

Jag delar dagligen lättlagade mattips här på bloggen så du ska hitta inspiration till att äta både gott och hälsosamt.

Visst är det otroligt gott med nyrökt fisk så här på sommaren, särskilt med en hemmagjord majonnässås till.

Ett ypperligt sätt att få i sig Omega-3, både från den feta fisken och från äggulorna i majonnäsen.

På bilden ovan serverade jag rökt sik tillsammans med såsen.

Här nedan bröt jag fisken i mindre bitar och blandade med såsen till en cocktail, den blir väldigt god även med räkor.

Vitlökssåsen passar även väldigt bra till all slags grillat, till exempel aubergine, skivad blomkål, svamp, halloumi, chilimarinerad fläskkarré eller till citronmarinerade kycklingspett.

Vitlökssås med örter ca 4 port

2 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl av min hemgjorda majonnäs

2-3 finhackade vitlöksklyftor

½ dl hackad dill

½ dl hackad persilja

½ dl hackad gräslök

½ pressad citron

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Rör ihop smetana och majonnäs, vänd ner övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Låt stå i kylen några timmar så smakerna mognar fram.

Har du problem med mjölkprodukter eller ägg så finns i min kokbok Gröna, sköna tillbehör både majonnäs gjord på ghee och en äggfri majonnäs gjord på kikärtsspad.

Du hittar mängder av mina recept på olika grillrätter i kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Här nedan ser du heta räkor på spett med chili, ingefära och lime från grillboken, Mikael Eriksson tog bilden.

Chilimarinad till grillat
Grillad Fläskkarré med Örtsmör och Halloumi

Grilltider

Nu står semestern runt hörnet för många, grillandets härliga årstid är här.

I det här inlägget hittar du många av mina egna favoritrecept på såser, röror, kryddsmör och sallader till grillat som jag delat härinne under bloggens 15-åriga historia.

Dagens marinad gjorde jag till 1 kg fläskkarré, men den fungerar lika bra till kyckling, lamm, nöt och vilt.

Chili passar bra till Fläskkött

Chilimarinad

1 dl av min sockerfria chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano eller 1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili.

Peppar

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.

Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.

Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Grillspett

Här hittar du min grillkokbok om du vill ta del av fler av mina njutbara tips till sommarens grillfester.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Jordgubbssallad till grillat eller ostbrickan
Jordgubbar marinerade med basilika

Midsommarsallad

Nu är jordgubbarna riktigt goda efter den soliga och varma inledningen på sommaren.

Hade du kanske köpt hem lite för mycket jordgubbar till midsommartårtan och funderar på vad du ska göra med dem?

Då är den här fräscha jordgubbssalladen något för dig, den passar lika bra till grillat som till en tapasbuffé eller till ostbrickan.

Låt stå i rumstemperatur en halvtimme innan serveringen så smakerna mognar fram.

Jordgubbssallad med basilika 4 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

½ dl mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Fler tips på goda sallader och smårätter till sommarmaten hittar du i mina kokböcker här nere.

Om din bokhylla redan är full så blir de en fin gåbortspresent till sommarens alla festliga tillfällen istället för en blomma eller vinflaska.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Picknick med jordgubbar
Café de Paris-smör till grillat

Kryddsmör Café de Paris Foto Mikael Eriksson

Klassiskt kryddsmör

Idag får du recept på en av mina favoriter bland de kryddiga smören från mina år som restaurangkock.

Café de Paris är en riktig klassiker, laddat med otroligt mycket smaker som harmonierar fint med såväl grillat kött som fisk och grönsaker.

Behöver du mer inspiration att hitta på nya rätter att bjuda på till grillkvällarna i sommar?

Du kanske vill ha tips på drycker, snacks, marinader, röror, såser, kryddsmör, sallader, gratänger och efterrätter?

Du hittar allt det och lite till i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, som dagens recept är hämtat från.

Ännu fler tips finns i populära Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Med inspiration från de två kokböckerna kommer du att få en riktigt njutbar grillsommar.

Entrecôte Café de Paris Foto Mikael Eriksson

Café de Paris-smör

500 g smör

1 äggula

2 msk hackad persilja

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk hackad dragon

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad schalottenlök

1 msk tomatpuré

1 msk citronsaft

1 finhackad vitlöksklyfta

½ msk paprikapulver

1 tsk Dijonsenap

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk gurkmeja

ca ½ tsk salt

1 krm cayennepeppar

1 krm vitpeppar

2 ansjovisfiléer skurna i mindre bitar

Lägg alla ingredienser till kryddblandningen i en mixerbunke.

Kör på full effekt tills det blir en krämig röra, se till så allt blir väl blandat.

Flytta över till en större bunke och blanda med rumstempererat smör och äggula, vispa fluffigt med elvisp.

Fördela smöret i små skålar eller forma till rullar i smörpapper.

Du kan också spritsa smöret till små rosor med spritspåse och en grov tyll.

Förvara i kyl eller frys och ta fram i god tid före serveringen, så kommer alla härliga kryddsmaker fram.

Kryddsmör i paprika Foto Mikael Eriksson
Kiwisalsa med limepicklad chili

Grönt, skönt grilltillbehör

Idag bjuder jag på ett riktigt gott tillbehör till grillat eller som ett komplement i en matig sallad.

Kiwi är en av mina favoritfrukter, det syrliga fruktköttet är väldigt gott till mat.

Kiwi är inte bara god utan dessutom en väldigt näringsrik frukt, den innehåller hög halt av antioxidanter och C-vitamin, den är faktiskt även bra för en god nattsömn.

Kiwisalsa med limepicklad chili

2 kiwi

10 cm gurka

1 dl hackad koriander

½ dl hackad gräslök

Saft och skal av 2 ekologiska lime

1 chili

1 tsk flingsalt

Börja med att finstrimla chilin, med kärnor om du vill ha en stark salsa, utan för en mildare.

Tvätta, torka och riv skalet fint av limen och pressa ur saften.

Häll det över chilin och smula flingsaltet över, låt stå i ett par timmar.

Skala och skär kiwifrukterna i små tärningar, gurkan i lika små.

Blanda med chilin och det hackade kryddgröna. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Ställ i kylen en stund så smakerna får utvecklas.

Salsan räcker till ca 4 portioner, är ni fler runt grillen så är det enkelt att dubblera receptet.

Kokbokstips för dig som också älskar det gröna

Jag tycker det här receptet är så gott så det fick även vara med i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Sen min kokbok Baka med frukt & grönt såldes helt slut från förlaget häromveckan så har nu tillbehörsboken blivit ännu mer efterfrågad.

Den här kokboken är också snart slutsåld och är inte heller aktuell för nytryck, så vill du ha ett exemplar så är det dags att passa på nu.

Det är den första kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv, en väldigt rolig utmaning att kombinera mitt matlagningsintresse med det för natur och fotografering.

Bilderna tog jag ute i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och vid stugan i min hemby Husvallgölen i nordvästra Dalarna.

De vackra glasen på bilderna i det här inlägget fick jag låna från glasblåseriet Storsjöhyttan i Östersund när jag skulle fotografera kokboken.

Förutom mina bästa recept på allt det goda gröna som passar fint till alla sommarens måltider så innehåller den också berättelsen om min egen hälsoresa och hur jag med hjälp av naturligt god och näringsrik mat ätit mig till just ett friskare liv.

Jag hoppas min berättelse kan inspirera många till att äta både gott och hälsosamt med hjälp av mina lättlagade recept.

Alla recept i boken är glutenfria, vegetariska och de allra flesta anpassade även för mejerifritt.

Bakverken och olika sorters sylt är precis som i bakboken sötade med frukt istället för socker.

Förordet är skrivet av Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare.

Boken finns i alla nätbokhandlar, att beställa hem i den lokala bokhandeln och att låna på Biblioteket. Den finns även att ladda ned som E-bok.

Tillbehörsboken klättrar allt högre upp på Bokus Topplistor just nu, stort tack till alla er som redan köpt den.

Känner du någon som skulle kunna må bra av att läsa min bok så tipsa gärna om den 💖

Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör
Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella
Kombucha med havtorn
Vattenmelon fylld med sallad på fänkål, mozzarella och granatäpple

Försommarsallad

Nu är det högsäsong för minivattenmelon såg jag på affären igår, så då passar det fint att bjuda dig på den här fräscha salladen.

Den passar mycket bra till vårens och sommarens grillbufféer och kommer från en av mina kokböcker, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I den boken hittar du mängder av just gröna tillbehör, det som i mitt tycke är det viktigaste (och godaste) i en måltid.

Jag brukar ofta kombinera flera olika såser, röror och sallader till varmrätten, det förhöjer både smakupplevelsen och näringsvärdet på maten.

I boken delar jag dessutom med mig av hela min hälsoresa, hur jag ätit mig till just ett friskare liv.

Nu i april var det 15 år sen jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost, ett beslut jag är mycket tacksam över.

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella

1 vattenmelon i miniformat (eller annan melon)

100 g minimozzarella

2 dl finstrimlad fänkål

1 dl finstrimlad purjolök

1 dl finstrimlad citronmeliss

1 dl pumpakärnor

1 ekologisk citron, rivet skal och saft

½ dl citronolivolja

1 granatäpple

1–2 tsk smulat flingsalt

Dela melonen en bit ovanför mitten. Gröp ur köttet i båda halvorna med en sked.

Skär det i bitar och lägg i en bunke. Häll över pressad citron, finrivet citronskal och en tesked av saltet, vänd om så det blir väl blandat.

Låt melonen stå och dra åt sig smakerna medan du strimlar fänkål, purjo och citronmeliss.

Skär av toppen på granatäpplet, gör några snitt med kniven längs med sidorna och bryt äpplet i bitar.

Lägg in delarna eftersom i en plastpåse, stoppa in händerna och pilla ut kärnorna, så slipper du rött granatäppelstänk i hela köket.

Blanda alla ingredienserna med melonbitarna, smaka av om du vill ha mer salt.

Skär bort en bit på undersidan av det stora melonskalet, så det står stadigt. Fyll skalet med salladen och servera.

Jag i matfototagen Foto Jan Andersson

Jag fick också det stora förtroendet att ta alla bilderna själv till Gröna, sköna tillbehör.

Ett mycket roligt jobb där jag tog med rätterna till de vackraste platser jag hittade i Jämtland, jag höll på från slutet av maj ända till en bit in i september innan jag var klar med all matfotografering.

Salladen i minivattenmelonen tog jag med till en av mina favoritplatser på Bynäset, Frösön, där är jag även på bilden här ovan.

Kokboken har fått mycket beröm just för bilderna, vilket känns väldigt hedrande, jag är ju inte fotograf utan kock i grunden.

Boken kanske kan bli en fin present att ta med på vårens och sommarens fester och middagar, istället för den obligatoriska blombuketten eller vinflaskan.

Här kan du läsa mer om mina övriga kokböcker, det finns nåt för alla smaker.

Bilderna här nedan är från Nyhetsmorgon på TV 4 när jag var där häromåret och bjöd på smårätter från boken.

Marinerat sidfläsk med kaffe och kanel
Foto Mikael Eriksson

Smakrik fläsksida

Idag bjuder jag på ett recept från min grillkokbok, passar på att göra lite extra reklam för den nu inför Fars Dag på söndag.

Det här färska sidfläsket är marinerat med lite annorlunda smaker, kaffe och kanel, det ger en mycket mustig smak till fläsket.

Det är väldigt gott att grilla helt på skogsutflykter som jag gjort på bilden nedan, men går förstås fint att steka hemma i ugn eller stekpanna också.


Grillat, kaffemarinerat sidfläsk

700 gr färskt sidfläsk i bit med svål

1 dl starkt kaffe

2 msk glutenfri tamarisoja

2 msk kallpressad rapsolja

2 tsk kanel

½ tsk vitpeppar


Rör samman marinaden i en bunke. Skär täta snitt genom svålen med en vass kniv. Lägg fläsket i en plastpåse och häll över marinaden.

Förslut påsen och massera runt fläsket så marinaden kommer åt överallt och tränger ner i den snittade svålen.
Lägg på en tallrik i kylen och låt marinera minst 24 timmar, gärna längre.

Ta upp biten, torka av marinaden och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Grilla över het glöd i 2-3 minuter på varje sida, så fläsket får fin färg.

Vill du grilla sidfläsket helt, så gör det då över indirekt glöd eller på låg värme på gasolgrillen. Fös ihop glöden mot sidorna på grillen och gör en kolfri yta under köttet.

Vänd flera gånger under grillningen så det inte bränns. Grilltiden är 30-40 minuter, beroende på hur tjockt sidfläsket är.

Använd gärna en stektermometer som sticks in i mitten av köttbiten. När termometern står på 65º så lägg sidfläsket att vila på sidan om grillen i 10 minuter, täckt med folie.

Här kan du läsa mer om innehållet i min grillbok på Bokus och så här skriver en läsare i sitt omdöme om boken:

”Grillar gärna och njuter av hälsosam mat.

Boken lockar till att testa sånt man inte tänkt på att grilla.

Känns även som en fin present att skicka istället för blommor/choklad…

Jag har, liksom författaren, ätit mig till bättre hälsa.

Boken ger många fina recept om man vill njuta både av det goda och nyttiga.

Alla vackra foton i boken blir en ytterligare bonus.”

Kryddsmör i paprika Foto Mikael Eriksson
Favorit i repris på grillen
Ett tilltugg som passar till både ”lilla” grillmiddagen, eller som tillbehör till ”stora”. Gott bara som dom är o ett måste i sommar! Soooom jag saknat dom. Baconlindade vattenkastanjer. Använd ett paket bacon, det är lagom till en burk skivade kastanjer. Hemligheten är lite farinsocker o salt mellan varje liten skiva innan du lägger dom […]