Frittata med spenat och chèvre

Sommarlunch

Dagens mattips i Coronatider blir en smakrik och lättlagad spenatfrittata.

Du kan använda späda nässelblad istället för spenat, kom bara ihåg att sätta på dig handskar när du plockar dem.

Fler njutbara somriga tips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Spenatfrittata med getost 2-3 port

300 g färsk bladspenat

1 medelstor lök

2 vitlöksklyftor

25 g smör

Salt och peppar

Riven muskot

Äggstanning:

3 ägg

100 g chèvre

1 dl majonnäs

Peppar och ev lite salt

1 spetspaprika och ½ dl pumpakärnor till garnering

Hacka löken och skiva vitlöken, bryn dem lätt i smöret och blanda ner spenaten.

Krydda efter din egen smak och låt grönsakerna fräsa några minuter.

Mixa under tiden ihop äggstanningen och smaka av om den behöver lite mer salt, osten är rätt salt i sig.

Låt spenaten vara kvar i stekpannan om den har ett handtag som tål ugnsvärme, annars häller du upp den i en ugnsfast form.

Häll över äggstanningen, rör lite med sleven ner mot botten så den blir jämnt fördelad bland spenaten.

Skiva paprikan och lägg runt formen, strö pumpakärnorna över. Grädda på 175º i cirka 20 minuter.

Låt svalna en liten stund i formen innan frittatan skärs upp i tårtbitar.

Du kan också låta den kallna helt i kylen, skära i bitar och värma upp i ugnen på 175º i 15 minuter.

Frittatan passar också fint som ett kallt tilltugg på en tapasbuffé eller picknick.

Vego LCHF

Rökt lax och räkor i pepparrotsgrädde

Lättfixad sommarfrukost

Idag får du tips på en riktigt god och lättlagad söndagsbrunch.

Pepparrotsgrädde blandat med hackade räkor och kallrökt lax är en väldigt läcker kombination.

Den här laxröran serverade jag ofta när jag jobbade på restaurang som en förrätt på smörstekt toast.

Prova den gärna på en skiva valnötsbröd nästa gång du vill ha en fin liten förrätt eller kvällsrätt.

Laxröra med räkor 2 port

2 skivor kallrökt lax

10 räkor med skal

1 dl vispad grädde

1-2 msk riven pepparrot

Lite pressad Citron

Salt och peppar

Skala räkorna och skär laxen i tärningar, spara några hela räkor till garnering.

Frys in räkskalen, de är väldigt bra att koka räksoppa på.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Blanda den rivna pepparroten och citronsaften, rör ner i grädden.

Blanda försiktigt ner laxen och räkorna. Smaksätt med salt, peppar och ev mer pepparrot och citronsaft.

Fler njutbara somriga tips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Somrig brunch på rätter från Gröna, sköna tillbehör

Rökt fisk med ägg och senapssås

Rökt fisk med senapssås

Sommarmat

Jag fortsätter dela daglig inspiration i Coronatider, hoppas du får glädje av mina tips och recept i sommar.

Nu blir det mat som passar varma dagar, som är lätt att fixa till och njuta av hemma eller på en picknick.

Här tipsar Diet Doctor om god sommarläsning, glädjande nog så är min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör med på listan.

Jag blir förstås ännu gladare om du också vill stötta mitt skrivande genom att köpa den eller någon annan av mina kokböcker.

Senapssås 2 port

1 dl majonnäs

2 msk grovkornig, osötad senap

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk finhackad dill

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner dill, majonnäs och grädde.

Smaka av med lite salt och peppar, låt stå en stund så smakerna mognar.

Servera såsen till varmrökt fisk, kokta ägg, sallad, tomater, gurka, ost och dill.

Bowl med brysselkål och hampafrö från Gröna, sköna tillbehör

Midsommartips – Vitlökssill

Midsommarmat

Det här är en inläggning jag använde redan när jag jobbade på restaurang, med en krämig sås med rejäl vitlökssmak.

Kom ihåg att alltid använda inlagd sill som bas när du gör olika krämiga såser till, annars blir det väldigt smaklöst utan stinget från ättikan.

Vitlökssill med örter

2 inlagda sillfiléer eller 120 g avrunnen

1 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

½ dl majonnäs

½ pressad citron

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

2 rivna vitlöksklyftor

Några droppar Worcestershiresauce

En nypa peppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen och lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från sillen.

Brunch med rätter från Gröna, sköna tillbehör

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara midsommarrätter, den med sommarens bästa tillbehör kan du köpa i länken nedan för 179 kr på Bokus.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Mina bästa grillrätter kan du beställa för 195 kr inklusive frakt direkt från det lilla förlaget Lumio.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Grekisk souvlaki och tzatziki

Souvlaki med tzatziki

Semesterminnen

Om du som jag älskar den grekiska maten så kan du passa på att drömma dig söderut vid en god middag.

Jag lärde mig att laga souvlaki på riktigt grekiskt vis på restaurang Volos i Östersund för många år sen, här får du ta del av det receptet.

Souvlaki 2 port

300 g fläskfilé

½ pressad citron

2 msk olivolja

1-2 tsk torkad oregano

Salt och peppar

Skär filén i ca 10 skivor. Lägg på en tallrik och pressa över citronsaften.

Ringla olivolja över och strö över hälften av oreganon. Salta och peppra lätt.

Vänd köttet och strö över resten av oreganon, krydda lätt.

Låt stå framme i ca en timme, så citron och örtsmaken går in i köttet. Gör under tiden tzatzikin.

Tzatziki 2-3 port

½ gurka

1-2 vitlöksklyftor

½ tsk havssalt

1 dl grekisk yoghurt

1 msk olivolja

½ tsk pressad citron

Peppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.

Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Skiva aubergine och salta lätt på båda sidor och låt ligga en halvtimme så vätskan dras ur, då blir smaken ännu godare.

Trä köttskivorna på spett och stek i väl brynt smör, ett par minuter på varje sida. Eller ännu hellre, grilla dem.

Stek auberginen i smör i en egen panna också ett par minuter på varje sida, så de får ordentlig färg och blir mjuka.

Här hittar du mina somrigaste kokböcker om du vill ha fler njutbara tips.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Mina bästa grilltips kan du köpa för bara 195 kr inklusive frakt direkt från det lilla förlaget Lumio.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

De övriga böckerna och min matfilosofi kan du läsa mer om i det här inlägget.

Lax med varm grönsaksröra

juli-15-018-1

Snabbmat

På sommaren är det skönt att ta till riktigt snabblagad mat, här en variant som ger dig gott om tid till annat.

Ett kryddsmör passar fint som extra tillbehör till laxen och håller dig mätt riktigt länge.

Sesamfrästa grönsaker till stekt lax 2 port

2 bitar lax à 150 gram, helst viltfångad

1 liten, gul lök

½ äpple

½ paprika

2 msk sesamfrön

2 msk kokosolja

2+2 msk smör

½ pressad citron

Salt och peppar

Hacka lök, äpple och paprika i små tärningar.

Hetta upp kokosolja och smör och häll i grönsakshacket.

Låt fräsa ett par minuter under omrörning tills det fått lite färg.

Tillsätt sesamfröna och stek dem gyllenbruna. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Stek laxen ett par minuter på varje sida i en klick smör, salta och peppra lätt.

Låt fisken ligga kvar i pannan bredvid spisen en liten stund, så värmen fördelas jämnt.

Lax är alltid godast om den inte steks för länge, då blir den lätt torr.

Här nere hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips.

Köp gärna en eller ett par av dem, en bra present till dig själv eller någon du bryr dig om.

Samtidigt stöttar du mitt skrivande, nu när Coronan gjort det omöjligt att resa runt och ha föreläsningar och boksigneringar i sommar.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Lax med Sesamstekta grönsaker

Räksallad med örtmajonnäs

Sommarsallad

Nu i sommarvärmen är en räksallad bland det godaste man kan äta.

Det blir ofta en salladstallrik till kvällsmat hos oss, favoriten just nu tillsammans med räkorna är kokta ägg, smör, ost och sill, salami och bönsallad.

Räksallad 1 port

100 g skalade räkor

50 g mozzarella

5 cm gurka

3 cocktailtomater

Bladpersilja

Citron

Örtmajonnäs

½ dl majonnäs

1 msk crème fraiche

1 tsk pressad citron

1 msk hackad dragon

1 msk hackad gräslök

Flingsalt och peppar

Kallpressad olivolja

Rör ihop ingredienserna till örtsåsen, låt stå en stund så smakerna mognar.

Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyftade tomater och bladpersilja.

Lägg en hög räkor och en ituriven mozzarella i mitten.

Häll lite sås över räkorna, servera resten i en skål bredvid.

Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö flingsalt över tomaterna.

Här nere hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips.

Köp gärna en eller ett par av dem, en bra present till dig själv eller någon du bryr dig om.

Samtidigt stöttar du mitt skrivande, nu när Coronan gjort det omöjligt att resa runt och ha föreläsningar och boksigneringar i sommar.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Brunch med rätter från Gröna, sköna tillbehör, klicka på bilden så kan du läsa mer om kokboken

Ostsallad med broccoli och senapsdressing

Salladstider

Nu har vi kommit till den tid på året när det smakar himla gott med en kall salladstallrik till middag.

Vi äter ofta sallad på kvällen nu, gärna med förstärkning av t ex räkor, inlagd sill, kokta ägg eller en bit paté.

Då får vi i oss väldigt många olika näringsämnen på en och samma gång, perfekt när man bara äter tre mål om dagen, något vi mår bäst av.

Frukosten är som alltid hos oss nötfrukost, lunchen består av en varmrätt av kött, fågel eller fisk med ett varmt grönsakstillbehör, smör och någon röra till.

Broccoli och Ost-sallad med Senapsdressing

Somrig sallad 2 port

6-8 salladsblad

100 g ost, gärna vällagrad

Några lättkokta broccolibuketter

½ grön paprika

5 cm purjolök

2 msk pumpakärnor

Färska örter, t ex timjan, persilja, citronmeliss

Några cocktailtomater

Riv salladsbladen i mindre bitar och skär osten i små tärningar.

Strimla paprika och purjo, finhacka örterna och skär tomaterna i klyftor.

Dela den kokta broccolin i mindre bitar.

Blanda allt i en skål med pumpakärnor och senapsdressing.

Lägg upp och garnera med några fina salladsblad, örter och tomat.

Här hittar du ett proteinrikt bröd om du vill äta salladen som den är, annars smakar den förstås utmärkt även som ett tillbehör till grillat.

Senapsdressing

Senapsdressing

1 dl olivolja

½ dl vitvinsvinäger

2 msk Dijonsenap

1 krm paprikapulver

Salt och peppar

Rör ihop senap, paprikapulver och kryddor, vispa i olja och vinäger.

Jag använde estragonvinäger, den passar fint ihop med senap.

Förvara i rumstemperatur och skaka ordentligt innan användning.

Klicka på bilden så kommer du till boken på Bokus

Vill du ha fler tips på somriga maträtter, ta då en titt i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör eller i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Bilden härovan tog jag ute i skogen på Djurgården tidigt i lördags morse.

Då kom en dam förbi och blev nyfiken, hon undrade om det var glutenfria recept i boken.

Det visade sig att även hon ätit sig friskare och vi fick ett trevligt samtal som slutade med att hon köpte kokboken på stående fot, så det var bara att leta fram en penna och signera.

Det var den första bok jag sålt själv nu sen den kom ut för drygt en månad sen.

Det kändes väldigt roligt och ett gott tecken att det kommer att gå bra för mina kokböcker nu i sommar, även om jag inte kan resa runt och ha föreläsningar/boksigneringar som jag hade tänkt.

Klicka på bilderna så kan du läsa mer om böckerna och beställa dem, till dig själv eller någon när och kär.

Klicka på bilden så kommer du till boken på Lumio Förlag

Två goda röror till zoodles!
Hej på er! Värmen verkar ha lättat lite och vi har även fått lite regn, och rejält med blåst här hos oss. Bådar gott för lite vindsurfing nu i helgen :) Det är dock fortfarande såpass varmt tycker jag att det är gott med lite halvvarm mat som dessutom går snabbt att göra. Zoodles är… Continue reading Två goda röror till zoodles!
Fem goda sallader – vilken testar du i helgen?
God morgon på er! Då var det lördag igen! Skönt tycker jag, som fortfarande jobbar :) Idag får ni lite tips och inspiration på olika sallader och tillbehör som både är goda, färggranna och lätta att både göra och gilla. Perfekt sommarmat helt enkelt! Vilken testar du i helgen? Hemma hos mig blir det rester… Continue reading Fem goda sallader – vilken testar du i helgen?