Falukorvsgratäng

Gratäng på falukorv

Korvgratäng 2 port

400 g falukorv med hög kötthalt

2 dl brynt skogssvamp

2 dl riven Västerbottensost

2 ägg

1 paprika

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Servera med stekt ägg med gräslök strödd över vitan.

Min sockerfria ketchup hittar du om du klickar på bilden nedan.

LCHF-ketchup


Lättlagad fiskgratäng

Fiskgratäng

Fiskgratäng 2 port

300 g fiskfilé (jag hade öring)

1 dl majonnäs

1 dl riven, lagrad ost (jag hade Änglamarks)

1 dl finhackad dill

½ dl grädde eller kokosgrädde

2 msk chilisås

2 tsk Dijonsenap

Salt och chiliflingor

1 litet blomkålshuvud

Dela blomkålen i små buketter, förväll några minuter i saltat vatten.

Skär fisken i bitar och lägg på botten av en smord ugnsform, krydda med salt och peppar.

Lägg blomkålen runtom formen.

Blanda majonnäs, riven ost, dill och grädde. Smaksätt med chilisås, senap och kryddor.

Bred gratängsåsen över fisken.

Gratinera på 200º i ca 20 minuter, tills den fått fin färg.

Jag serverade en sallad på tomat, cashewnötter och bladpersilja till med olja och vinäger över.

Fiskgratäng med dillsås och blomkål


Gratäng med räkor, svamp och paprika

Räkgratäng med ägg, som vi åt den en solig dag häromveckan...

Räkgratäng med ägg, som vi åt den en solig dag häromveckan…

Turkisk räkgratäng

Karides Güveç, gratinerade räkor, är en av mina favoriträtter på restaurang i Turkiet.

Gjorde den hemma igår, det värmde gott i det gråkalla regnvädret som just parkerat sig över Alanya.

Vill du göra den mejerifri så gratinera med aioli istället för ost.

För en mer mättande gratäng, knäck ner ett ägg innan du ställer formen i ugnen.

Vill du läsa lite mer om vad en lågkolhydratkost kan göra för din hälsa?

Då finns här en mycket intressant artikel om socker och sötningsmedel och dess effekter.

Martin Ingvar är suveränt duktig på att förklara hur hjärnan och kroppen reagerar om vi äter för mycket av den varan.

Att istället för att köpa industrins färdigmat med mycket tillsatt sötma, laga riktig mat från grunden, har hjälpt både mig och Lennart på vår väg mot ett hälsosammare liv.

Den typen av mat som jag varje dag under det kommande året kommer att dela med mig av härinne på bloggen.

I 365 dagar blir det recept på lättlagade rätter baserade på rena råvaror, inga sötsaker eller bakverk alls utan bara riktig mat.

Så du också ska få tips om hur man kan få må så mycket bättre på ett enkelt sätt :)

Turkisk räkgratäng

Turkisk räkgratäng 2 port

300 g frysta, skalade räkor

8 cocktailtomater

2 vitlöksklyftor

1 grön paprika

1 gul lök

3 msk smör eller olivolja

1 tsk tomatpuré

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk Bella Buljong, ekologisk från Herbaria

1 tsk chiliflingor

Havssalt

Riven getost eller aioli till gratinering

Sätt ugnen på 225º. Skär tomaterna i fyra delar. Strimla svamp, vitlök och paprika fint.

Fräs grönsakerna ett par minuter. Tillsätt tomatpuré och stek en minut till, då blir tomatsmaken mildare.

Häll på vinäger och kryddor. Tillsätt räkorna, jag lägger i dem direkt från frysen så blir det lite vätska i gratängen.

Fräs en stund under omrörning tills räkorna precis tinat. Smaka av om det behövs mer salt eller kryddor.

Använder du nyskalade räkor så blanda dem bara med grönsaksröran utan att koka upp, så blir de inte sega.

Häll upp i gratängformar, en per person till huvudrätt och i mindre formar om du serverar den som meze eller tapas.

Strö över riven ost eller klicka över aiolin. Gratinera i 5 minuter.

Medelhavsräkor

Paprika på Turkisk marknad


Min bästa köttfärsgratäng

Favoritgratäng

Idag bjuder jag på en av mina personliga favoriträtter, en lasagneliknande köttfärsgratäng.

Likt katten Gustaf har jag alltid älskat lasagne, men för 15 år sen uteslöt jag gluten ur min mat och började hitta på olika varianter med grönsaker istället för pasta.

Den jag tycker bäst om är en med aubergine istället för lasagneplattor, kanske för att jag också är mycket förtjust i moussaka.

Här blir det lite som en mix av de två rätterna, en cross-over mellan Grekland och Italien.

Den moussaka man får i Grekland innehåller oftast ett tjockt lager béchamel, en tjock mjölksås redd med mjöl.

Med riven halloumi, ägg och grädde blir såsen både mer smak- och näringsrik.

Jag blandar även i gröna blad i den här gratängen för ännu mer näring.

Vill du göra en sats som räcker till hela familjen eller till några matlådor i frysen så dubbla bara mitt recept.

Köttfärsgratäng ca 3 port

300 g köttfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

1 msk tomatpuré

1 msk oregano

1 msk paprikapulver

1 msk balsamvinäger

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Att varva med:

1 aubergine

Några nävar bladspenat

3 msk smör

Salt

Osttäcke:

3 ägg

50 g riven halloumi

2 dl grädde

Salt och peppar

Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.

Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Skiva auberginen i tunna skivor. Bryn aubergine och spenat i smör i omgångar, krydda med salt och peppar. Blanda alla ingredienser till osttäcket.

Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.

Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på spenaten och resten av köttfärssåsen.

Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.

Grädda på 175° i 35-40 minuter. Tzatziki och en grekisk sallad är gott till gratängen.

Grekisk SalladKokboksreklam

Tycker du om mina mattips så får du gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.

Du kan läsa mer om dem i länkarna nedan, de två på slutet finns nu bara som E-bok, då de inbundna är slutsålda.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – E-bok

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok

Annorlunda fiskgratäng

Fiskgratäng med spenat

Fisk och spenat på nytt sätt

Färsk bladspenat som tillbehör till fisk är alltid gott, det har varit en av mina favoritgrönsaker ända sen jag var barn.

Mamma odlade mycket spenat hemma, den trivdes bra i det rätt kyliga klimatet i nordvästra Dalarna.

Sen att det gröna bladet är väldigt nyttigt och innehåller väldigt få (0,7g) kolhydrater gör knappast saken sämre.

Dill räknas väl oftast bara som garnering, men den har också ett mycket bra näringsvärde om vi äter lite större mängd.

Den senaste veckan har det behövts extra mycket vitaminer och mineraler, vädret har bitvis varit väldigt ruggigt.

Fick ledvärk, som jag ofta får vid dramatiska väderomslag, och på det lite snuva, men det blev aldrig någon riktig förkylning.

Mitt immunförsvar har verkligen fått mycket bra påfyllning i vinter, så bacillerna biter inte så lätt.

Bladspenat

Hoppas du som läser min blogg också inspireras att äta mycket bladgrönt, örter, kryddor och annat som hjälper att hålla immunförsvaret i topptrim.

Även om vintergrönsakerna därhemma inte innehåller lika mycket vitaminer som de som får mogna här i solen, så är det i alla fall betydligt bättre än att äta kemiskt framtagna vitaminer på burk.

Köp ekologiskt odlade grönsaker, de innehåller mer nyttiga ämnen men framför allt mindre onyttiga, såsom bekämpningsmedel och konstgödsel.

Örtförsäljerska på Fredagsmarknaden

Till den här lättlagade gratängen använde jag en varmrökt, hel makrill.

Det kändes inte så kul att äta den kall i regnvädret, så det fick bli en nyskapad fiskgratäng av den.

Du kan använda rester av kokt eller stekt fisk istället eller någon annan varmrökt fisk.

Kan tänka mig att tonfisk på burk skulle fungera fint också.

Du kan förstås laga gratängen utan fisk, då får du ett gott, grönt tillbehör till exempel till korv eller fläsk.

Byt gärna dillen mot någon annan ört, t. ex persilja, oregano, dragon, timjan eller basilika. Ta då lite mindre av de smakstarka örterna.

Fiskgratäng med varmrökt makrill, spenat och äggstanning

Fiskgratäng med bladspenat 2 port

200 g varmrökt, kokt eller stekt fisk

250 g förvälld bladspenat

1 dl strimlad purjolök

½ dl pumpakärnor

25 g smör

Salt och peppar

Gratängtäcke:

3 ägg

2 dl finhackad dill

1 dl majonnäs

Salt och peppar

Bryn spenat, purjo och pumpakärnor lätt, krydda med salt och peppar.

Lägg i botten av en smord gratängform och fördela fisken i bitar ovanpå.

Vispa ihop ägg och majonnäs, blanda ner dillen. Smaka av med kryddor.

Bred täcket över fisken och strö över lite extra pumpakärnor.

Gratinera på 175º i 20-30 minuter. Servera med brynt smör, tomat och citron.

Fiskpudding med brynt smör

Efter regn kommer solsken

Nu har vädret blivit bättre igen, sol och riktigt varmt 1 februari.

Så nu mår jag och lederna bättre igen, här några bilder från söndagspromenaden med en av mina sällsynta selfies :)

Såg nyss att Bokus fortfarande har kvar sitt specialpris på mina kokböcker.

Du kan köpa både Grillmat och Långkok för 79 kr styck via den här länken.

Jag på Kleopatrastranden

Kleopatrastranden i Alanya

Kleopatrastranden i Alanya


Turkisk snabbmat – Ostgratinerad räkgryta

Fırında karides güveç

Snabbmat från frysdisken

Jag har hittat en mycket god och lättlagad räkgryta i frysdisken i de större matbutikerna här i Alanya.

Det djupfrysta sortimentet är annars väldigt litet. Det är mest grönsaker, fisk, köfte, bär och pizza i de små frysdiskarna.

Jag köper väldigt sällan fryst mat hemma, det blandas ju oftast i mängder av mindre bra ingredienser där.

Den här räkgrytan, Karides Güvec, innehåller inget annat än just det den traditionellt ska innehålla.

Karides güvec

Helt enkelt bara isglaserade räkor och fint tärnade grönsaker. Sen får man krydda upp den själv och strö på egen riven ost och gratinera.

Här hittar du ett turkiskt recept på rätten, fırında karides güveç.

Vi äter ofta den här grytan till middag, så skönt att ha något lättlagat att ta till efter en dag med långa promenader i solvärmen.

Igår blev det en långtur till hamnen, där är så vackert med alla båtar, gamla stan, Röda Tornet och bergen i fjärran.

Det låg snö på de högsta topparna. I morgon ska det regna här och komma mycket snö uppe i bergen, de pratade om hur ovanligt det är så här års på TV.

Så då blir det en innedag, passade därför på att vara ute så mycket som möjligt i finvädret.

Här får du recept på det som ingår i grytan och hur jag kryddar den.

Bilden på grytan blev inte så fin inne i kvällsmörkret, men god är den kan jag lova. Smaklig måltid :)

Turkisk räkgryta

Turkisk räkgryta 2 port

200 g frysta, skalade räkor

½ dl tärnad grön paprika

½ dl tärnad röd paprika

½ dl tärnad tomat

2 champinjoner i tunna skivor

2 msk hackad, gul lök

2 msk ketchup

2 skivade vitlöksklyftor

50 g smör

1 tsk chiliflingor

Salt

2 kokta ägg

2 dl riven ost, jag hade både stark och mild getost

Fräs alla grönsaker några minuter i smöret. Rör ner räkor, ketchup och kryddor.

Låt allt bli varmt, smaka av om du vill ha mer kryddsmak.

Häll upp i portionsformar, lägg på skivat ägg och riven ost. Gratinera på 200º i 10 minuter.

Jag smörstekte en skiva zucchinibröd till och serverade med majonnäs.

Här får du se några bilder från gårdagens promenad till hamnen i Alanya.

Fyren i Alanyas hamn

Turkisk stavgång

 Moské med minaret

Fiskebåtar i hamnen i Alanya

Karta över hamnen och Borgen i Alanya


2 snabba resträtter av 1 ugnsstekt kyckling – Gratäng och pastasås

Gratäng med kyckling

Snabbt och lättlagat

Idag får du hela 3 recept i 1 inlägg, nästan som ett Kinderägg för vuxna ;)

Snart bär det av till Turkiet för att övervintra, det är rätt mycket som ska fixas inför en 2-3 månader lång vistelse. Så snabb matlagning har varit något jag tagit till rätt ofta senaste tiden.

Det är väldigt enkelt när man lagar mat från bra råvaror att få till en lunch eller middag väldigt fort, men som ändå blir både god och näringsrik.

Förr när det skulle kokas pasta, potatis eller ris till maten tog det ofta betydligt längre tid att få till en måltid.

Sen blev det ju si och så med näringen också, det var inte vare sig mycket kött, fisk eller grönsaker i mina pastasåser på den tiden.

Falukorv, en stor hög med ketchup och smör var det som oftast fick spela birollerna till huvudrollsinnehavaren, den stora djuptallriken med spaghetti.

Idag lever jag betydligt hälsosammare och maten går så fort att laga till. Att steka en köttbit eller fisk, lite grönsaker, ett ägg och en god sås till, går ofta på mindre än tio minuter.

Det som tar lite tid i dagens recepttrio är tillagningen av kycklingen i ugnen, men själva förberedelserna går väldigt snabbt.

Den här ugnsstekta kycklingen gjorde jag för en tid sen och frös in i portionspåsar på ca 150 g. Det är den mängd kött jag oftast äter till lunch eller middag.

Den första resträtten gjorde jag när jag ville rensa kylen inför en tågresa. Det blev en kycklinggratäng med räkor och en kryddig gratängsås. Åt hälften här hemma och tog med resten till en kall middag på tåget.

Det är så gott och enkelt att blanda ägg, majonnäs och kryddor till ett gratängtäcke. Den blandningen kom jag på i vintras när jag skrev min mejerifria Paleoblogg.

Sista receptet för idag är en kycklingröra som jag kokade ihop tillsammans med en färdig tomatsås på burk till vitkålspasta.

Jo, det händer faktiskt att även jag köper en färdig pastasås ibland om jag vill att det ska gå riktigt snabbt.

Min tid som passionerad pastaälskare är lyckligtvis över, nu de senaste 5 åren på glutenfri LCHF så har jag hittat på tillbehör till såserna som är betydligt godare och nyttigare.

Vitkål, grönkål, zucchini, aubergine, broccoli och blomkål är alla väldigt goda att strimla och steka i smör och servera till pastasåsen.

Ugnsstekt kyckling

Ugnsstekt kyckling 4 port

8-900 g kyckling med ben

1 msk salt

1 msk paprikapulver

1 tsk peppar

50 g smält smör

Blanda salt, paprikapulver och peppar. Skölj kycklingen väl i kallt vatten. Torka torr med hushållspapper och gnid in kryddorna väl runtom.

Lägg på galler i en ugnsform och ställ in på 200º i en halvtimme. Sänk värmen till 125º och låt stå inne 1-2 timmar till, beroende på om du har en halv eller hel kyckling.

Ta ut formen och pensla kycklingen med smält smör några gånger, så blir skinnet ännu godare.

Se efter att kycklingen är klar genom att sticka in en provsticka in mot benet, det ska bara komma ut klar köttsaft när den är färdig.

Använder du termometer ska den visa 82º när kycklingen är klar. Jag använde en halv, riktigt stor ekologisk kyckling när jag gjorde det här receptet.

Kycklinggratäng

Gratäng på kyckling och räkor 2 port

150 g färdigstekt kycklingkött

150 g skalade räkor

1 morot

2 ägg

1 dl strimlad spenat eller mangold

1 dl majonnäs

2 msk chilisås

1 tsk Mapuche Fire eller tacokrydda

1 tsk curry

Salt och chiliflingor

Skär moroten i små tärningar. Fördela kyckling, räkor, morot och spenat i en smord, ugnsfast form.

Vispa ihop äggen med majonnäs, chilisås och kryddor, smaka av om gratängsåsen har lagom styrka och sälta.

Häll såsen över kycklingen och grädda på 175º i ca 30 minuter.

Vitkålspasta med kycklingröra och aioli

Pastasås med kyckling, tomat och oliver 2 port

300 g färdigstekt kyckling i bitar

1 liten, strimlad lök

½ burk Napoletana pastasås från Saltå Kvarn

6 gröna oliver

2 msk smör

Salt, peppar och basilika

Vitkålspasta 2 port

5 dl strimlad vitkål

½ gul paprika

25 g smör

Salt och peppar

Bryn löken en stund i smöret. Skär oliverna i skivor och blanda ner i stekpannan med tomatsåsen.

Låt koka en stund, rör ner kycklingbitarna och smaka av med kryddor och basilika. Låt allt bli varmt.

Strimla paprika och stek tillsammans med vitkålen ett par minuter i smöret. Servera med pastasåsen och en klick aioli.

De kommande månaderna kommer du att få ta del av många rätter från vårt kök i Alanya.

Här kan du läsa många recept från tidigare vintrars långresor.

Turkisk grönsakshandlare

Turkisk grönsakshandlare

Grönsaksmarknad i Alanya

Grönsaksmarknad i Alanya

Birgitta Höglund i Alanya

Jag på picknick vid Medelhavet förra vintern


Spetskål – Vitkålsgratäng

DSC_0620Här kommer det en jättegod gratäng som kan göras  både på spetskål och vitkål!

3-4 portioner

1/2 stort vitkål/spetskål eller 1 litet huvud
1 gul lök
50 gram smör
2 dl grädde
1 dl vatten
0,5 tsk johannesbrödkärnmjöl (kan bytas mot ett ägg)
salt och vitpeppar alt svartpeppar (muskotnöt kan också vara gott)
1 ägg
2 dl riven god smakrik ost

Gör så här:
Dela lök och kål grovt och låt gärna lite tjocka bitar hänga samman. lägg lök och kål i en ugnsfast form.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, vispa ner johannesbrödkärnmjölet och tillsätt vatten och grädde (eller bara grädde om du vill det) och vispa ganska kraftigt. Krydda upp och smaka av styrkan på såsen. Låt koka samman och bli het.
Riv osten grovt och ta undan kastrullen från värmen och låt osten smälta ner och röras samman, och rör sist ner ägget väl.

Slå ostsåsen över kålen och ställ in i ugnen i 175 grader i ca 30-40 minuter, beroende på om kålen är en sommarkål eller vinterkål. Du avgör själv hur mjuk du vill ha kålen. Ev täck formen mot slutet om du gillar mjukt kål så den inte blir jätte bränd.

Passar fint till ex köttfärsbiffar och fläskkotletter.

 

Gratäng med blomkål och varmrökt sidfläsk

Lättlagad och läcker gratäng

Idag får du ett riktigt lättlagat och gott recept, medan jag vilar upp mig efter Norgeresan. En blomkålsgratäng som smakar nästan som makaronipudding, en favoriträtt från förr.

Jag använder sällan grädde i min mat numer, men på det här sättet kan jag njuta av en krämig gratäng ändå.

Med en stomme på ägg och majonnäs blir det väldigt gott, vill man förstärka den ännu mer passar det fint med ett täcke av riven, lagrad ost. För en mejerifri variant så hoppar du bara över osten.

Gratängen blir riktigt mättande, god att äta som den är eller som tillbehör till stekt fisk.

Här hittar du fler tips på blomkålsgratänger, en med makrill i tomat och smetana och en med musslor och halloumi.

Blomkålsgratäng med varmrökt sidfläsk 2-3 port

3 dl blomkål i små bitar

150 gr varmrökt sidfläsk

2 msk smör

3 ägg

1 dl majonnäs

2 dl riven Västerbottensost

Peppar

Skiva och finstrimla fläsket. Bryn i smöret tillsammans med blomkålen, krydda med peppar, salt behövs inte här eftersom fläsket och osten är salt.

Lägg i en smord ugnsform. Vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen.

Strö den rivna osten jämnt över. Grädda i 30 minuter på 175°. Servera med skirat smör och en sallad


Godaste kasslergratängen, allt-i-ett, direkt ur matberedaren

kasslergratäng
Den enklaste och godaste allt-i-ett-middagen är denna favorit med kassler. Det blir vansinnigt krämigt och gott och med en krispig sallad och knäckebröd till räcker denna ”låda” till minst 6-8 personer. Det enda ”jobbiga” moment är egentligen att skala potatisen, sen körde jag ner allt i matberedaren om vartannat. Så smidigt! :-P

En höst och vinterfavorit som även går att göra med överbliven julskinka! ;-)

Det här behöver du : 
1½ kg potatis (gärna mjölig sort)
800 gram strimlad kassler (gärna ICA´s vinmarinerade)
1 purjolök
1½ liter gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
1½ tsk nymalen vitpeppar
2 tsk trocomare örtsalt
2 dl riven lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen, skölj purjolöken. Skär kassler i bitar så den går ner i matberedaren. Kör allt med skivtillbehöret på den tjockaste sidan. Varva potatis, purjolök och kassler. Allt går på ett par minuter.

Vänd ner i en ugnsfast form. Rör om och slå på gräddmjölken. Krydda med vitpeppar och trocomare örtsalt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt med en sked i formen då och då. Riv över ost de sista 10 minuterna. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

kassler_graätng_potatisgratäng