Gratäng med räkor, svamp och paprika

Räkgratäng med ägg, som vi åt den en solig dag häromveckan...

Räkgratäng med ägg, som vi åt den en solig dag häromveckan…

Turkisk räkgratäng

Karides Güveç, gratinerade räkor, är en av mina favoriträtter på restaurang i Turkiet.

Gjorde den hemma igår, det värmde gott i det gråkalla regnvädret som just parkerat sig över Alanya.

Vill du göra den mejerifri så gratinera med aioli istället för ost.

För en mer mättande gratäng, knäck ner ett ägg innan du ställer formen i ugnen.

Vill du läsa lite mer om vad en lågkolhydratkost kan göra för din hälsa?

Då finns här en mycket intressant artikel om socker och sötningsmedel och dess effekter.

Martin Ingvar är suveränt duktig på att förklara hur hjärnan och kroppen reagerar om vi äter för mycket av den varan.

Att istället för att köpa industrins färdigmat med mycket tillsatt sötma, laga riktig mat från grunden, har hjälpt både mig och Lennart på vår väg mot ett hälsosammare liv.

Den typen av mat som jag varje dag under det kommande året kommer att dela med mig av härinne på bloggen.

I 365 dagar blir det recept på lättlagade rätter baserade på rena råvaror, inga sötsaker eller bakverk alls utan bara riktig mat.

Så du också ska få tips om hur man kan få må så mycket bättre på ett enkelt sätt :)

Turkisk räkgratäng

Turkisk räkgratäng 2 port

300 g frysta, skalade räkor

8 cocktailtomater

2 vitlöksklyftor

1 grön paprika

1 gul lök

3 msk smör eller olivolja

1 tsk tomatpuré

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk Bella Buljong, ekologisk från Herbaria

1 tsk chiliflingor

Havssalt

Riven getost eller aioli till gratinering

Sätt ugnen på 225º. Skär tomaterna i fyra delar. Strimla svamp, vitlök och paprika fint.

Fräs grönsakerna ett par minuter. Tillsätt tomatpuré och stek en minut till, då blir tomatsmaken mildare.

Häll på vinäger och kryddor. Tillsätt räkorna, jag lägger i dem direkt från frysen så blir det lite vätska i gratängen.

Fräs en stund under omrörning tills räkorna precis tinat. Smaka av om det behövs mer salt eller kryddor.

Använder du nyskalade räkor så blanda dem bara med grönsaksröran utan att koka upp, så blir de inte sega.

Häll upp i gratängformar, en per person till huvudrätt och i mindre formar om du serverar den som meze eller tapas.

Strö över riven ost eller klicka över aiolin. Gratinera i 5 minuter.

Medelhavsräkor

Paprika på Turkisk marknad


Blåbärspannacotta och releasefest för boken Det sötaste vi har av Ann Fernholm

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Lördagsgodis i ett litet glas

Så var det lördag igen, då brukar jag dela med mig av ett recept på något litet sött och gott.

I min barndom, långt tillbaka på 1960-talet, blev det nästan aldrig sötsaker annat än på lördagar. Då var det fest, jag och min syster delade oftast på en flaska läsk (33 cl) och så fick vi lite lördagsgodis.

Idag ser det tyvärr annorlunda ut hos många, godis har blivit något både stora och små äter alla veckans dagar. Den här överkonsumtionen av socker har tyvärr en stor och negativ påverkan på vår hälsa.

Ann Fernholm föreläsr om Det sötaste vi har

I torsdags var jag bjuden på releasefesten för Ann Fernholms nya bok, Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

En mycket trevlig och intressant kväll. Vi bjöds på goda tilltugg, fröknäcke med en chèvreröra och tapenade smakade väldigt gott ihop med mitt val av dryck, ett glas rödbetssaft med bubbelvatten, hallon och blåbär.

Releasefest Det sötaste vi har på Natur & Kultur

Ann höll en kort presentation av boken, där hon målande berättade hur en vardag kunde se ut i mopsen Abbes liv med bilder på den lilla hunden.

Med söta flingor till frukost, godis, tårtkalas och annat sött som fick honom att efter några år inte vara så liten längre, utan lida av både övervikt och en ond mage.

Ingen kommer väl på tanken att ge sin hund så här mycket sötsaker? Nej, de flesta undviker nog att ge socker till djuren, men många barn lever i den här verkligheten mest varje dag.

Något som sätter sina spår, barnen idag är ju inte heller så aktiva som tidigare. Diabetes typ 2, som tidigare kallades åldersdiabetes, debuterar nu allt oftare hos små barn.

Glutenintolerans, allergier och neuropsykiatriska funktionshinder som ADHD, Autism m.fl har blivit allt vanligare.

Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm

Jag hoppas verkligen att den här boken får lika stor spridning som föregångaren, Ett sötare blod, så folkhälsan blir bättre i stället för sämre under kommande generationer.

Ann berättade också om den nya insamlingsfond hon varit med och startat, Kostfonden.se. Målet är att samla in pengar till finansiering av oberoende forskningsstudier på området kost och hälsa.

Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Ett mycket viktigt initiativ, som det ser ut idag finansieras nästan alla studier på det området av läkemedels- och livsmedelsindustrin.

Med i styrelsen sitter bland andra Dr Andreas Eenfeldt, mer känd som Kostdoktorn och vetenskapsjournalisten och författaren Gunilla Eldh.

Hon har skrivit Hjärnkoll på vikten/maten/värk och smärta tillsammans med professor Martin Ingvar och även gett ut en egen kokbok, GI & LCHF Deluxe.

Det var första gången jag träffade Gunilla. Vi fann verkligen varandra och hade ett långt samtal om mat, bokskrivande, att bli klokare med åren, kvinnliga chefer, ätstörningar, förebilder, hälsoresor och mycket annat.

En väldigt trevlig och inspirerande kvinna med ett stort matintresse, jag hoppas att få träffa henne fler gånger.

Gunilla Eldh och Ann Fernholm

Gunilla Eldh och Ann Fernholm

Det blev också en givande pratstund med Christina Lundell, chefredaktör på Expressens Allt om LCHF, ett samtal som förhoppningsvis innebär ett samarbete framöver.

Dagens recept är ett av de jag bidrar med till boken. När jag höll på med min Långkok för LCHF och Paleo kom Ann Fernholms Ett sötare blod. Jag mailade då och frågade om hon kunde tänka sig att skriva förordet till boken.

Hon tackade glädjande nog ja och skrev en mycket intressant betraktelse över fettets betydelse i vår mat, om dess inverkan på både smaker och mättnad.

Så det kändes väldigt roligt att få medverka på ett litet hörn i hennes nya bok, med recept som tilltalar barn utan att vara fyllda med socker.

Pannacotta med blåbär

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut. Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite. Rör ner honung och vaniljpulver. Smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar. Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.


Sockret har tagit kryddornas plats

chokladcupcake hallontoppingskriver Svd.
”Kryddor var länge en statussymbol och innan sockret gjorde entré bland adel och kungar på 1600-talet så definierades god smak av bakverkens kryddighet. Ju mer kardemumma, peppar och nejlika man använde desto högre status fick man”

Martin Ingvar har fått uttala sig också:
”–Att äta salt- och sockerfritt under en tid gör att smaksinnet återfår sin känslighet och att man får samma smakupplevelse av mindre mängder. Sedan kan vi låta olika smaker styra oss till riktig mat som är bra och nyttig för oss.”

Det är ju detta som många LCHF´are känner igen, att man plötsligt får smaksinnet tillbaka. Sedan att man drar in saltet i detta kanske är trist, för enligt andra så äter vi kanske för lite salt…

När det kommer till lchf-bakning så är det så att allt detta sötas minimalt ( i alla fall mina) och det gör att riktiga sockergrisar och sötnosar har svårt att ta smaken på lchf-bakverken, de smakar ju vad de ska smaka och inte bara sött. ;)

Så söta lagom även om det är ”tillåtna” sötningsmedel, vi måste inte ha allt så sött!

 

Martin Ingvar: Du blir inte dum utan kolhydrater

Martin (professor och hjärnforskare) säger i Expressen:
“Hjärnan är trots sin lilla storlek ett energikrävande organ. En femtedel av energin i kroppen går till att försörja hjärnan. Och den behöver kontinuerlig tillförsel eftersom ingen energi kan lagras i hjärnan. Vanligtvis får hjärnan sin energi från glukos, en sockerart.

- Fast det är inte nödvändigt att äta socker. Det hjärnan behöver som energi är kolskelett, det är grupper med bland annat kolatomer. Det kan du få från socker, men också från långsamma kolhydrater, aminosyror eller fett, säger hjärnforskaren Martin Ingvar, professor i klinisk neurovetenskap som särskilt intresserar sig för belöningssystemet i hjärnan.”

Martin säger vidare:
“Med lågkolhydratkost lugnar stressystemet ner sig. Vid en strikt lågkolhydratkost hamnar kroppen i ketos. Det innebär att kroppen och hjärnan börjar använda ketoner som energi i stället för glukos.

- Lågkolhydratkost funkar utmärkt för hjärnan. Hela resonemanget att vi behöver kolhydrater är fel, det räcker med ett halvt glas mjölk och lite grönsaker för att du ska klara dig. Att socker för hjärnan skulle vara lika viktigt som vitaminer är helt fel.”

Läs vidare i Expressen om Hur det fungerar 

Det är ju först när man provat att bli äkta och på riktigt “fettdriven” som man förstår vad det innebär och vilken kapacitet man då helt plötsligt har till förfogande…  För all del kan det ta ett tag innan kroppen fattar att nu är det fett vi bränner men när den gör det… ;)

 

 

Bloggar etiketter: