Danskt rödkål

imagesFick en fråga om hur man gör Danskt rödkål på lchf vis. Här ska ni få mitt förslag.

Gör enligt receptet här Danskt rödkål och istället för svartvinbärssaft så gör man min svartvinbärsjuice den är ju koncentrerad saft. :)

Lycka till!

 

Ostpaj – Västerbottenpaj

DSC_0594Här kommer en jättegod ostpaj eller om man så vill en Västerbottenostpaj!

4-6 portioner

Pajskal:
100 gram mjukt smör normalsaltat
1 dl pofiber
1 dl mandelmjöl (kan bytas ut mot 0,5 dl pofiber)
1 msk fiberhusk
0,5 tsk bakpulver
lite salt
1 ägg
0,5 dl grädde

Fyllning:
3 dl grädde (eller 2 dl grädde och 1 dl vatten)
4 ägg
2-3 dl riven smakrik ost typ västerbotten
lite salt och vitpeppar

Gör så här:
blanda torra ingredienser och arbeta ihop det med smöret. Sked brukar funa fint å jobba med. Arbeta ner ett ägg och tillsist grädden.
Tryck ut degen i en pajform och relativt högt upp på kanten.
ställ kallt 30 min, och förgrädda i ca 8-10 minuter.

Vispa upp äggen och ta i grädden och lite kryddor  till fyllningen och vispa samman väl. Rör sedan ner den rivna osten.

Ta ut det förgräddade pajskalet och slå i fyllningen. Grädda vidare i ca 30 minuter, eller tills pajen fått fin färg och har stannat. Lite ”daller” gör inget den sätter sig när den svalnar.

Serveras med fördel till kallrökt lax, räkor eller kräftor.

 

 

Spetskål – Vitkålsgratäng

DSC_0620Här kommer det en jättegod gratäng som kan göras  både på spetskål och vitkål!

3-4 portioner

1/2 stort vitkål/spetskål eller 1 litet huvud
1 gul lök
50 gram smör
2 dl grädde
1 dl vatten
0,5 tsk johannesbrödkärnmjöl (kan bytas mot ett ägg)
salt och vitpeppar alt svartpeppar (muskotnöt kan också vara gott)
1 ägg
2 dl riven god smakrik ost

Gör så här:
Dela lök och kål grovt och låt gärna lite tjocka bitar hänga samman. lägg lök och kål i en ugnsfast form.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, vispa ner johannesbrödkärnmjölet och tillsätt vatten och grädde (eller bara grädde om du vill det) och vispa ganska kraftigt. Krydda upp och smaka av styrkan på såsen. Låt koka samman och bli het.
Riv osten grovt och ta undan kastrullen från värmen och låt osten smälta ner och röras samman, och rör sist ner ägget väl.

Slå ostsåsen över kålen och ställ in i ugnen i 175 grader i ca 30-40 minuter, beroende på om kålen är en sommarkål eller vinterkål. Du avgör själv hur mjuk du vill ha kålen. Ev täck formen mot slutet om du gillar mjukt kål så den inte blir jätte bränd.

Passar fint till ex köttfärsbiffar och fläskkotletter.

 

Varm kålrabbisallad med sockerärtor

DSC_0626Kålrabbi är ju ett fin grönsak som påminner om potatis.
Så att använda den istället för potatis går utmärkt. här valde jag att göra en varm ”potatis”sallad av den!
Sockerärtor ca 6 gram kh och kålrabbin 4,4.

Varm kålrabbisallad med sockerärtor.

2 portioner

500 gram kålrabbi
100-150 gram sockerärtor
1/2 rödlök eller 5 cm av en purjo
smör, salt och peppar

lite grovhackad persilja

Gör så här:
Skala och skär kålrabbin i ”potatis”  bitar. Lägg dem i lättsaltat vatten och koka dem muka i ca 15 minuter.
Sila av dem.
Dela sockerärtorna på mitten och strimla purjon eller skiva rödlöken.
Fräs upp allt i smör i en stekpanna/gryta på medelvärme under ca 5 minuter och krydda efter smak.
Häll upp i serveringsform/skål och strö lite persilja över.

Serveras till goda korvar, stekt/grillat kött/fisk eller annan god passande proteinkälla.

 

Korvstroganoff med blomkålsris

DSC_0114Här på bloggen blir detta det tredje ”blomkålsriset” det finns ett recept på stekt blomkålsris och ett curryris, nu kommer det ett vanligt traditionellt kokt blomkålsris!

Korvstroganoff är ju alltid gott och går precis lika bra att göra på strimlad biff!
Den lilla krydda som lite finhackad ättiksgurka tillför tycker vi nästan är avgörande ;)

3-4 portioner

ca 500 gram falukorv med hög kötthalt
1 stor gul lök
2 dl grädde
ca 8 skivor inlagd gurka
2-3 msk tomat puré
smör till stekning
salt och peppar

Blomkålsris:
1 blomkålshuvud
Vatten och lite salt

Gör så här:
Skär korven i skivor och skär  strimlor, ca 3-4 strimlor av en skiva.  Fräs den i rikligt med smör i en gryta. Finhacka löken och låt den fräsa med efterhand. Häll över grädden och krydda med salt , peppar och tomatpurén. Rör runt ordentligt. Låt småputtra.

Riv blomkålen på det grövsta. Koka upp vatten med lite salt i och häll i blomkålsrivet och låt det koka i ett par tre  minuter.
Sila av och servera till korvstroganoffen.

 

 

 

Indiskt vitkålsfräs – curry och spiskummin

DSC_0051Ett helt fantastiskt gott tillbehör till det mesta!
Vitkål fräst med mycket smör och curry och spiskummin, alla ni som tycker om indisk mat ni kommer älska detta!

Ingredienser för 3-4 portioner:
1/2 stort vitkålshuvud
50 smör eller mer
1-2 tsk curry beroende på hettan
0,5 tsk mald spiskmummin
salt och vitpeppar efter smak

Gör så här:
Grovriv vitkålen eller strimla den tunnt.
Fräs vitkålen (ej få färg) i en rejäl klick smör i en järngryta. salta och peppra efter smak. Strö över spiskummin och curryn.
Blanda väl runt och ta i eventuellt mer smör. Låt kålen mjukna under lock ca 5-10 minuter, beroende på om du vill ha tugg eller mer mjuk vitkål.
Serveras till det mesta men här goda gräsbetesbiffar.

 

Curryris – Currydoftande blomkålsris

 

DSC_0037Currydoftande blomkålsris som passar till det mesta!

Ingredienser:
50 gram smör
1 blomkålshuvud
1/3 purjolök
1 tsk curry
salt och peppar efter smak

DSC_0035

Gör så här:
Jag väljer att steka i järngrytan, men du steker i det du tycker passar bäst.
Grovriv blomkål. Medelhacka purjolöken.
Lägg smöret i grytan och fräs upp blomkålen lite, ta i purjolöken att fräsa med. Salta och peppra efter smak.
Dofta över curryn och blanda väl runt. Ev ta i mer smör efterhand.
Låt det mjukna lite under några minuter.

DSC_0036Serveras till det mesta men här är det kotletter.

 

 

 

Champinjonstuvning och ugnsomelett

DSC_0002Du behöver för att göra en champinjonstuvning:
250 g skivade champinjonerm (eller kantareller för kantarellstuvning)
3 dl grädde
salt och peppar
0,5 tsk johannesbrödkärnmjöl, redix eller guarkärnmjöl

smör att steka i

 

Gör så här:
Fräs champinjonerna i smör så de får lite färg. Vispa ner vald redning i grädden och  häll den sedan över champinjonerna och salta och peppra efter eget behag. Låt koka samman lite och servera. Blir stuvningen för tjock kan den alltid spädas med lite vatten till lagom konsistens.

Denna stuvning är väldigt god att lägga ovanpå en ugnsomelett.  Gott på buffén!

Ugnsomelett:
Sätt ugnen på ca 200 grader.
Vispa samman  5 ägg med 3 dl grädde och salta och peppra. Lägg en rejäl klick smör i formen som omeletten ska gräddas i och låt den smälta i ugnen. Ta ut formen häll i omelettsmeten och grädda i ca 25 minuter.  Häll stuvningen varm över omeletten. Servera.

 

Pressgurka – LCHF

DSC_0313Här kommer ett gott recept på pressgurka, en god inlagd gurka som går supersnabbt att göra och ett gott tillbehör till det mesta…

4 port.

ca 1/2 slanggurka hyvlad i tunna skivor med osthyvel
lagen:
1 dl vatten
1,5 msk ättiksprit
1 tsk Bakery+ sötning
1 msk hackad persilja
3 krm salt
1/2 krm vitpeppar

Blanda alla ingredienser till lagen. Lägg hyvlad gurka i en skål och slå över lagen, lägg en tyngd över ofta fungerar en djup tallrik som press att hålla gurkan ner i lagen. Låt dra en timma.

SERVERA!

 

Köttfärs- och paprikalåda med ostcremé

IMAG13014-6 portioner

Ingredienser:
800 gram  köttfärs
1 röd finhackad paprika
1 gul finhackad paprika (grön går också bra)
1 stor finhackad gul lök
2 ägg
salt och peppar
krydda upp med paprikapulver, lökpulver, chilipulver och ev cayennepeppar för ännu mer sting

Lite riven ost ovan på

Ostcremé
2 dl creme fraiche
150-200 gram finriven smakrik god ost, typ västerbotten
salt och vitpeppar

Gör så här:
Blanda färsen med alla ingredienser och platta ut den i en smord mindre långpanna, strö över valfri mängd riven ost, grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Justörre ugnsfast form ju tunnare lager och ju kortare tid i ugnen.

Blanda ingredienserna för ostcremen och låt den vila i kylen ca 1 timma.

Smaklig spis!

Tips. Den väldigt goda ostcremen passar väldigt bra till grillat och stekt kött och fisk

Bloggar etiketter: , , ,