Idag får du ett riktigt lättlagat och gott recept på blomkålsgratäng.
Den påminner om makaronipudding i smaken, som förr var en av mina favoriträtter innan jag slutade äta gluten och drog ner på kolhydraterna.
Istället för grädde använder jag en äggstanning med majonnäs, det blir väldigt gott i den här gratängen.
Vill man göra gratängen ännu mer mättande blir den extra god och näringsrik med ett täcke av riven, lagrad ost, för en mejerifri variant så hoppar du bara över osten.
Gratängen är god att äta som den är eller som tillbehör till stekt eller grillad fisk.
Äter du inte fläskkött så kan du byta ut det mot samma mängd kallrökt eller varmrökt fisk.
Dagens recept är en smakrik och glutenfri paj som jag skapade till Diet Doctor, världens största sida om lågkolhydratkost.
Nu på sensommaren passar den fint till både kräftskivan och surströmmingsfesten eller som en vegetarisk middag.
Serverar du den till exempel till kräftorna så räcker den till ca 10 portioner.
Paj med, grönkål, fetaost och ugnstorkade tomater ca 4 port
Pajskal på mandelmjöl
50 g kylskåpskallt smör eller mjuk kokosolja
3 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
1 ägg
1 msk psylliumhusk
1 krm salt
Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, sesamfrön, husk och salt i en bunke.
Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget. Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.
Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.
För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten. Jämna till degkanten runtom med tummen.
Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.
Ta bort plasten, nagga botten lätt med en gaffel och förgrädda pajskalet i 5 min på 200°.
Ugnstorkade tomater
½ kg cocktailtomater
2 tsk flingsalt
2 tsk torkad oregano eller timjan
2 deciliter kallpressad olivolja
2 msk äppelcidervinäger
Halvera tomaterna och lägg i en stor ugnsform med snittytan uppåt.
Strö flingsalt och oregano över och torka i mitten av ugnen på 75° i 6 timmar.
Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja och vinäger.
Pajfyllning
1 liter strimlad grönkål
3 dl strimlad purjolök
150 g fetaost
3 ägg
3 dl grädde/kokosgrädde
2 dl grovhackade valnötter
Ca 1 tsk chiliflingor
Ca ½ tsk salt
1 dl ugnstorkade tomater till garnering
Förväll grönkålen och purjolöken i lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt rinna av väl i durkslag.
Sätt ugnen på 200˚. Riv fetaosten grovt och vispa samman med ägg och grädde.
Rör ner de hackade valnötterna och smaksätt med chiliflingor och salt.
Häll smeten i det förgräddade pajskalet och fördela cocktailtomaterna ovanpå pajen.
Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.
Låt svalna en stund innan serveringen
Vill du få riktigt fina pajbitar så låt pajen kallna helt och ställ i kylen några timmar.
Då går den lätt att skära i tårtbitar. Värm dem sen på en plåt i 150˚ i ca 15-20 minuter.
Servera till exempel med en rucolasallad med paprika och oliver.
Tacofärs i olika varianter är många svenskars favoritmat, särskilt på fredagarna.
Majsskalen, tortillas och nachochips är kanske inte den nyttigaste maten för oss som vill undvika alltför många kolhydrater.
Men med en bra krydda och goda tillbehör så kan det bli riktigt bra mat och med färska morotsskivor istället för chips tycker jag att det blir en betydligt bättre smakupplevelse.
De flesta sorters tacokrydda i butik innehåller Glutamat E621, men det finns några ekologiska som är riktigt goda och utan konstiga tillsatser.
Nu är det säsong för broccolin, en av våra mest uppskattade svenska sommargrönsaker.
Broccolisoppa hör till favoriterna hos många, det märks inte minst på alla besök mina olika varianter fått genom de 15 år som gått sen jag startade bloggen.
Torsdagssoppan den här veckan är förstärkt med en rejäl portion räkor och kräftstjärtar, så proteininnehållet blir högre.
Olika sorters skaldjur är riktigt bra mat att äta då och då, de är ju så goda och dessutom mycket rika på mineraler.
Soppan är för två men du kan enkelt dubbla receptet om ni är fler.
Det här soppreceptet finns också med i Gammaldags husmanskost, du ser Mikael Erikssons bild på den här nere.
Fler sopprecept och annan husmanskost, grillat, tillbehör, såser, matbröd, desserter, fikabröd och annat gott utan gluten och socker hittar du i mina kokböcker.
Länkarna går till Bokus, de finns också i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteket.
Lagar man maten själv från grunden kan den bli betydligt nyttigare än många av de ultraprocessade färdiga vegorätter som finns att köpa i mataffären.
Dagens morotsrätt passar både att äta precis som den är eller till grillat.
Morotskaka 1 port
1 stor morot
1 dl riven ost, gärna vällagrad
1 ägg
2 msk finstrimlad purjolök
1 msk pumpafrön
2 msk smör/kokosolja
Salt och peppar
Riv moroten grovt, blanda med ost och ägg.
Rör ner strimlad purjo och pumpafrön, smaksätt med salt och peppar.
Bryn smör/kokosolja i en liten stekpanna.
Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter.
För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.
Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan.
Stek färdigt på andra sidan i några minuter.
Ät morotskakan som den är med en klick crème fraiche eller smetana.
Den är även god som tillbehör till grillat, då räcker den till två portioner.
Vill du veta mer om hur jag med hjälp av naturligt god mat ätit mig till en bättre hälsa och en lägre vikt så finns berättelsen om min hälsoresa i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Den boken är liksom flera av mina övriga kokböcker snart slutsåld, så passa på om du vill ta del av mina mest njutbara grönsaksrätter.
Här ser du några av mina bilder på recept från kokboken.
Det här är en riktigt snabblagad rätt som jag kom på när kylen var rätt tom och jag inte hade så mycket tid över för matlagning.
Majonnäs, lök och tomat finns för det mesta hemma hos mig, de är riktigt bra basingredienser som passar till såväl kött som fågel, fisk, ägg och grönsaker.
Det går att laga väldigt mycket gott med majonnäs om du vill ha variation på rätter där det vanligtvis används grädde eller crème fraiche.
Man tänker kanske inte så ofta på att det går att använda majonnäs i varm mat, men bara man inte kokar den går det fint att ha i en varm sås.
Den fungerar också mycket bra som gratängtäcke, det kommer recept på det viset framöver.
Den här typen av rätter är inte minst väldigt bra för alla som måste undvika mjölkprodukter.
Receptet är för en person men det är enkelt att dubbla om ni är fler.
Nu när många går tillbaka till vardagen efter semester och sommarlov kommer jag att dela med mig av mina bästa tips på god, näringsrik och lättlagad husmanskost och annan vardagsmat.
Korv Stroganoff har alltid tillhört mina favoriter bland korvrätterna.
Det finns många bra falukorvssorter att köpa idag som har hög kötthalt, ofta från lokala charkuterier.
För att få en ännu bättre gryta, så kan du passa på att göra egen sockerfri chilisås/ketchup, nu när det är högsäsong för tomaterna.
Det här blomkålsmoset passar riktigt bra om du inte vill ha hela broccoli/blomkålsbuketter till.
Du kan också riva broccolin eller blomkålen och förvälla eller steka i smör till ris.
Det blir extra gott och näringsrikt om du steker med lite finhackad paprika, lök och örter, glöm inte salt och peppar så det blir riktigt gott.
Fram till 2009, innan jag började äta mat med få kolhydrater och mer fett, allmänt kallat LCHF, så var falukorv med spaghetti och ketchup min absoluta favoriträtt.
Jag kunde äta det varje dag, det satte sina spår både på hälsan och på vikten.
Nu tycker jag att grönsaker är så otroligt mycket godare, så pasta blir det bara nån enstaka gång per år och då väljer jag glutenfri bönpasta.
Mjölksyrade grönsaker, fetaost, yoghurt eller någon annan form av probiotika äter jag också varje dag, det är väldigt bra för magen och immunförsvaret.
Innan jag började med lågkolhydratkosten LCHF 2009 var en av mina absoluta favoriter spaghetti med olika såser.
Eftersom jag nu åt mat utan gluten så fick jag istället börja experimentera med olika grönsaker till mina pastasåser, naturligt glutenfria tillbehör med få kolhydrater.
Och vilket lyft det blev, grönsakerna gör ju den här typen av mat så mycket godare tycker jag.
Här är det finstrimlad zucchini som blivit tillbehör till min sås med rökt skinka och svamp.
Kantareller är favoriten, men här blev det björksopp som följde med hem efter en skogspromenad.
Pastasås med skinka och svamp 1 port
1 dl fint tärnad svamp
1 dl tärnad skinka
½ dl finstrimlad purjolök
1 dl grädde
2 msk smör
½ tsk fransk senap
1 msk finhackad färsk dragon
Lite Worcestershiresauce
Salt och peppar
Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan.
Stek några minuter till under omrörning.
Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.
Krydda med lite salt, peppar och Worcester.
Rör ner senapen och häll så över grädden. Koka upp och låt puttra några minuter, tills såsen tjocknar.
Smaka av och servera med nykokt zucchini, som jag gör så här.
Jag har ingen spiralmaskin, så jag skivar små exemplar på längden med osthyvel och delar sen skivan längs med.
På det sättet får jag långa strimlor, liknande tagliatelle.
Kokar dem i cirka 5 minuter i rejält saltat vatten och låter dem rinna av i durkslag.
Sen tillbaks i kastrullen och i med en klick smör för att få ut ännu mer smak och näring.