Den senaste månaden har jag och Lennart varit nere vid Medelhavet och njutit av god mat, sol, värme och höstledighet, det har varit en riktig hälsoresa.
Som du kanske läst härinne så träffades vi i Alanya för snart 20 år sen och det var dit vi styrde kosan nu när det äntligen är möjligt att resa mer fritt igen efter pandemiåren.
Det blev ju ingen resa förra året när jag fyllde 60, hemmaåren gjorde att vi kunde spara lite av vår pension och istället satsa på en riktigt fin resa i år.
Lennart fyller 80 till våren, så vi passade på att fira oss och livet lite extra, vi har ju båda tagit oss tillbaka efter flera svåra sjukdomar.
Tidigare har vi hyrt privat lägenhet och jag har lagat så gott som all maten själv, men den här gången valde vi att bo först två veckor på fina Kaptan Hotel i hamnen.
Ett mycket trevligt hotell med oslagbar utsikt över Taurusbergen och soluppgången, de har dessutom en fantastisk frukostbuffé.
Jag brukar boka första natten via en bokningssida och sen boka resterande tid direkt i receptionen, då får man oftast ett bättre pris.
Kaptan har ett stort utbud av oliver och gröna blad, alla viktiga komponenter i en turkisk frukost. Ostar är också rikligt tilltagna, det finns nåt för alla smaker.
Hotellet har även en mycket bra restaurang, Kaptans Güverte, som ligger tvärs över gatan.
Där åt vi ofta vår middag, bilden högst upp visar några av deras läckra förrätter, citronmarinerad ansjovis, avokadosallad och bräserade örter med yoghurt och valnötter frästa i olivolja med chili, så gott.
Vi älskar båda den turkiska maten med alla fräscha grönsaker, frukter, ostar, oliver, äggrätter och långkok.
När jag bokar så väljer jag alltid hotell som har vattenkokare och kylskåp på rummet, så det går att fixa till lite enkla sallader och kaffe/te med tilltugg då och då när lusten att äta ute inte infinner sig.
Jag har alltid med mina små bambuskålar, skedar, en liten skalkniv och en liten skärbräda.
Här nedan är skålen fylld med tomat, gurka, grön paprika, päron, fikon, fetaost, mandlar, olivolja, citron, oregano och havssalt.
De resterande två veckorna flyttade vi till våra ”hemmakvarter” vid Kleopatrastranden och bodde på nybyggda Riviera Zen.
Rummen är riktigt fräscha och från vårt hade vi en fantastisk utsikt över Borgen, havet, bergen och solnedgången.
Båda hotellen har mycket sköna sängar och härliga balkonger med fin utsikt, det är väldigt viktiga detaljer för oss när vi väljer var vi ska bo, även kvaliteten på maten är förstås viktig för mig.
Båda hotellen rekommenderas varmt om du vill njuta av en riktigt avkopplande semester.
Frukosten på Kaptan är den bästa jag ätit i Turkiet, den på Riviera Zen är också mycket bra.
På Zen hade vi även halvpension med middag, det var en stor variation av riktigt goda turkiska rätter varje kväll.
Jag fick väldigt bra hjälp av kockarna som berättade vilka rätter som var glutenfria, det fanns alltid flera att välja bland.
Jag kan lova att jag inte saknat att laga mat ett dugg den här semestern, har njutit fullt ut av de turkiska kockarnas yrkesskicklighet och matglädje.
Jag är som vanligt inte sponsrad av något hotell eller resebyrå utan det här är ett restips helt baserat på mina personliga åsikter.
Julklappsreklam
Har du funderat på att köpa några extra njutbara och matnyttiga julklappar i år så hittar du mina kokböcker i länkarna nedan.
Bilden efter länkarna är tagen av Mikael Eriksson och visar en turkisk morotsröra från min grillkokbok.
Den är ett mycket gott tillbehör till julmaten, du hittar även många andra sallader och röror som passar till julens rätter i Gröna, sköna tillbehör.
Idag bjuder jag på en av mina favoriter från det turkiska köket, som du säkert sett genom åren så ligger medelhavskosten högst upp på min topplista.
Jag har njutit av den på plats främst i Turkiet och Grekland under många resor de senaste 20 åren.
Längtan till Medelhavet börjar göra sig extra påmind nu när höstkylan och mörkret börjar krypa över oss, min kropp mår bättre av att vistas i ett mildare klimat.
Hoppas få möjlighet att åka iväg en sväng senare i höst, men under tiden går det ju fint att laga medelhavskost härhemma.
När man använder lammlår räcker det med kort tillagningstid, har du kött från lite äldre djur så mår grytan bra av att puttra en timme.
Snabblagad lammgryta 4 port
500 g små bitar av lammlår
50 g smör + 2 msk olivolja
1 aubergine
2 röda spetspaprikor
2 gröna spetspaprikor
1 gul lök
2 tsk oregano
1 tsk mynta
1 tsk chiliflingor
Salt
Skär grönsakerna i små tärningar. Bryn först köttet i smöret/olivoljan, krydda med salt och chili, häll över i en gryta.
Fräs så grönsakerna i resterande smör, låt dem få lite färg. Blanda kött och grönsaker, krydda med mynta och oregano.
Låt alltsammans puttra 5 minuter. Servera med en avokadosallad på gurka, tomat, avokado, dill, citron och kallpressad olivolja.
En klick yoghurt smakar gott till grytan. Ät, njut och må gott!
Fler mattips hittar du på Instagram där jag finns som @birgittahoglundsmat och i mina kokböcker.
Idag bjuder jag på en av mina favoriter från det turkiska köket, som du säkert sett genom åren så ligger medelhavskosten högst upp på min topplista.
Jag har njutit av den på plats främst i Turkiet och Grekland under många resor de senaste 20 åren.
Längtan till Medelhavet börjar göra sig extra påmind nu när höstkylan och mörkret börjar krypa över oss, min kropp mår bättre av att vistas i ett mildare klimat.
Hoppas få möjlighet att åka iväg en sväng senare i höst, men under tiden går det ju fint att laga medelhavskost härhemma.
När man använder lammlår räcker det med kort tillagningstid, har du kött från lite äldre djur så mår grytan bra av att puttra en timme.
Snabblagad lammgryta 4 port
500 g små bitar av lammlår
50 g smör + 2 msk olivolja
1 aubergine
2 röda spetspaprikor
2 gröna spetspaprikor
1 gul lök
2 tsk oregano
1 tsk mynta
1 tsk chiliflingor
Salt
Skär grönsakerna i små tärningar. Bryn först köttet i smöret/olivoljan, krydda med salt och chili, häll över i en gryta.
Fräs så grönsakerna i resterande smör, låt dem få lite färg. Blanda kött och grönsaker, krydda med mynta och oregano.
Låt alltsammans puttra 5 minuter. Servera med en avokadosallad på gurka, tomat, avokado, dill, citron och kallpressad olivolja.
En klick yoghurt smakar gott till grytan. Ät, njut och må gott!
Fler mattips hittar du på Instagram där jag finns som @birgittahoglundsmat och i mina kokböcker.
Det är inte varje dag det serveras tournedos i mitt kök nu för tiden.
Annat var det när jag jobbade under 18 år på olika restauranger, då åt jag så mycket filé så jag blev lite trött på det.
Som de flesta kockar uppskattade jag mest den vanliga svenska husmanskosten i mitt hemmakök, finmat blev det tillräckligt av på jobbet.
Jag föredrar vanlig, enkel mat nu med, men ibland är det gott med en riktigt lättstekt köttbit med ett gott örtsmör och lite grönsaker till..
Vill du hellre ha en god sås till, så finns här traditionella restaurangrecept på pepparsås och bearnaisesås.
Här nedan kommer lite tips på stekning av kött, så det blir precis som du vill ha det.
Liten köttskola
Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.
Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna. Då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.
Krydda med havssalt och nymald vitpeppar, stek 2 minuter innan du vänder. Köttet ska ha en fin stekyta.
Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl. Sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.
Om du vill ha köttet lättstekt så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till. Vänd efter halva tiden.
Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter till på medelvärme, vänd en gång. Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.
Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.
Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt. Har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.
Föredrar du välstekt kött, låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till. Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.
För att lyckas med grillning av kött gör du på samma sätt. Hög värme från början och så får det ligga och vila där det är svalare en stund, så värmen fördelas sakta inåt.
Tournedos med basilikasmör och champinjoner
2 x 150 g oxfilé av mittbiten
2 msk smör
Salt och peppar
3 champinjoner i skivor
Stavar av zucchini
Basilikasmör
50 g rumsvarmt smör
2 msk hackad bladpersilja
1 msk hackad basilika
1 tsk balsamvinäger
Salt och chiliflingor
1 röd spetspaprika
Rör smöret smidigt med örter, vinäger och kryddor. Skär av bladfästet på paprika, ta bort kärnorna längs insidan.
Fyll smöret i en spritspåse och spritsa paprikan full. Lägg i kylen så det stelnar ordentligt, skär i skivor innan serveringen.
Stek köttet enligt anvisningarna härovan, bryn svamp och zucchini till. Servera med några skivor basilikasmör.
Gillade du det här receptet så ta gärna en titt på mina kokböcker i länkarna nedan.
Idag dök det upp ett Facebookminne från en artikel i ÖstersundsPosten den 2 oktober 2010, som fick mig att bestämma mig för att väcka bloggen till lite mer liv igen.
Den senaste tiden har jag funderat en hel del på hur mycket tid som jag och många med mig lägger ner på att närvara på sociala medier, i mitt fall mest Facebook och en del på Instagram.
De här funderingarna började med att jag fick en mailförfrågan förra veckan med erbjudande om ett reklamsamarbete här på bloggen, jag skulle få bra betalt för att publicera en matrelaterad artikel.
Men kruxet var att den skulle innehålla länkar till ett casinoföretag, så det blev förstås nej från mig…
Jag har hållit bloggen fri från den typen av samarbeten i 14 år, så jag hoppas att jag kan fortsätta med det och få in en liten inkomst via mina kokböcker istället. Du hittar länkar till dem längst ner i det här inlägget.
Jag blir förstås väldigt glad om något seriöst matföretag som jobbar med schyssta råvaror hör av sig, då kan jag gärna tänka mig ett samarbete.
Efter pandemin har jag inte haft några sådana roliga uppdrag, du kan läsa mer härom vad jag sysslade med innan den kom och vände upp och ner på mångas tillvaro.
Har du eller känner du någon som söker ett bra samarbete, så tveka inte att höra av dig på birgitta.hoglund (@) jamtland.nu
Men nu över till det viktigaste med bloggandet, idag bjuder jag på en smakrik grönsaksröra och örtsmör som passar fint nu när vi kan ta vara på allt överflöd från sommarens odlingar.
Örtsmör
100 g smör
2 tsk pressad citron
½ dl hackad basilika
½ dl hackad bladpersilja
1 tsk Worcestershiresauce
Salt och peppar
Lägg smöret i en bunke och låt det bli rumstempererat. Blanda ner örter, citron och kryddor.
Du kan ta andra örter om de här inte finns hemma. Men använd färska eller frysta, de torkade gör sig inte så bra i ett smör.
Rör smöret fluffigt, forma till en rulle i smörpapper eller plast.
Ställ i kylen att stelna, ta fram och skär i skivor en stund innan serveringen.
Gör gärna en större sats med lite olika smaksättning och ha rullarna på lut i frysen.
Perfekt att ta till om orken tryter vid tillagningen av middagen nån dag.
Den grekiska och turkiska maten ligger mig varm om hjärtat, efter många års resor till Medelhavet.
Medelhavskosten är väldigt hälsosam även för oss som äter olika former av lågkolhydratkost, den innehåller mycket av färska ovanjordsgrönsaker, i sallader, stekta eller kokta i grytor.
Turkar och greker äter också stora mängder mjölkprodukter, som smör, yoghurt och ostar av alla de slag.
Det märks tydligt i butikernas mjölkdiskar, utbudet av lokala produkter är mycket stort.
Den godaste korven har jag hittat i Grekland, deras Loukaniko är mycket smakrik.
Bland ostarna är en av mina favoriter den cypriotiska Halloumin.
Sältan och gnisslet, när man tuggar den stekta eller grillade osten, gör den till något alldeles extra.
Till maten smakar det mycket gott med ett glas iskall turkisk ayran.