Idag bjuder jag på ett av mina bästa och mest lättbakade nötbröd.
På några av bilderna har jag gjort lite lyxigare lunchvarianter till picknickfika, men det är också riktigt gott som det är till frukost/eftermiddagskaffet med bara smör och ost.
Det här brödet är proteinrikt och mättar väldigt bra, det passar riktigt bra som varma mackor på utflykter.
Tips på pålägg till matiga varma klämmackor
Suovasrökt renstek och färskost med örter
Falukorv, purjolök och senap
Skivad pannbiff med stekt lök och Västerbottensost
Salami, soltorkade tomater, oliver, lök och vitlök
Sätt ugnen på 150 grader. Krossa nötterna i mortel, ganska fint.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Koka upp vatten, smör, brödkryddor och äppelcidervinäger.
Vispa äggen riktigt tjockt, ca 5 min med elvisp.
Häll den heta vatten/smörblandningen över äggen under fortsatt vispning.
Blanda ner äggsmeten i omgångar i mjölblandningen, rör om väl.
Häll smeten i en smord form på ca 1½ liter.
Tryck till ytan på brödet med slickepotten, blöt handen i kallt vatten och släta till den.
Täck med folie och grädda 45 min i nedre delen av ugnen, ta av folien och grädda 45 min till.
Låt svalna en stund i formen innan brödet stjälps upp och får kallna på galler.
Förvara i plastpåse i kyl och skiva eftersom, eller skiva hela limpan och lösfrys.
Tina dem gärna i brödrost så blir de som nygräddade.
Tycker du om mina recept och tips så kommer ett par av dem snart i tidningsform.
Jag fick ett mail från Expressen häromdagen, de ville ha med några av recepten från min vegetariska kokbok i sin bilaga Söndag som kommer den 30 november.
Det är verkligen roligt att få visa upp mina recept i en så stor tidning.
Där kan du också läsa om hela min hälsoresa, hur jag med hjälp av glutenfri mat med färre kolhydrater än normalt tagit mig tillbaka till just ett friskare liv.
Chokladvåfflor med jordnötssmör och banan ca 4 st
2 små bananer
4 ägg
½ dl jordnötssmör
½ dl kakao
Ca ½ krm salt
2 msk smält smör eller kokosolja till våffeljärnet
Skär bananerna i mindre bitar. Mixa tillsammans med de övriga ingredienserna till en slät smet, smaka av att den fått lagom sälta.
Pensla det upphettade våffeljärnet och häll i ca 1 deciliter av smeten, bred ut den mot kanterna med hjälp av sleven.
Grädda i ca 4-5 minuter innan du öppnar järnet, våfflorna ska ha fått en gyllenbrun färg. Låt svalna på galler medan du gräddar de övriga.
Värm våfflorna ca 1 minut på 175˚ eller servera dem kalla med vispad grädde eller kokosgrädde och bär.
Du kan variera våfflorna genom att byta ut jordnötssmöret mot mandelsmör eller cashewsmör, som du kan göra på samma sätt som mandelsmöret.
Bananen kan bytas mot avokado om du vill ha våfflorna mindre söta, då kan du lägga till en smaksättning av 1 tsk mald kardemumma, kanel eller vaniljextrakt/pulver.
Lägg ihop våfflorna med till exempel vaniljkräm, skivad banan och sylt och garnera med vispad grädde och bär, så får du en fin chokladtårta som passar bra till barnkalaset.
Här nedanför ser du min bild på olika sorters sylt sötad med frukt istället för socker från Gröna, sköna tillbehör.
Vill du hellre läsa om mat som är ännu mer anpassad för diabetiker och andra som vill hålla blodsockret på en jämn nivå?
Idag är det en sån dag som jag tycker om att uppmärksamma, 25/9 är det äpplet som fått sin egen speciella dag.
Jag såg det på Nyhetsmorgon igår där det lagades en mängd olika äppelrätter, det såg väldigt gott ut men alla innehöll gluten eller socker.
Eftersom jag inte äter gluten alls sen 15 år och har dragit ner väldigt mycket på det söta inslaget i maten så får du här en variant utan mjöl och socker, men med en hel del naturligt goda smaker.
Äppelefterrätt med mandel och lingon 2-4 port
2 äpplen, svenska Aroma eller Discovery är goda nu
1 dl lingon
2 dl flagad mandel
Några tunna skivor smör
1 tsk kanel
ev 1 tsk valfri sötning
Skala och klyfta äpplena tunt. Smörj en liten ugnsfast form och lägg äppelklyftorna tätt, strö över lingon och kanel.
Skiva smör tunt med osthyveln och lägg över äpplena, täck med flagad mandel och lite sötning om du vill ha det.
Grädda i 200° i 15 minuter. Låt svalna och servera med vispad grädde och lite extra lingon.
Idag är det en sån dag som jag tycker om att uppmärksamma, 25/9 är det äpplet som fått sin egen speciella dag.
Jag såg det på Nyhetsmorgon igår där det lagades en mängd olika äppelrätter, det såg väldigt gott ut men alla innehöll gluten eller socker.
Eftersom jag inte äter gluten alls sen 15 år och har dragit ner väldigt mycket på det söta inslaget i maten så får du här en variant utan mjöl och socker, men med en hel del naturligt goda smaker.
Äppelefterrätt med mandel och lingon 2-4 port
2 äpplen, svenska Aroma eller Discovery är goda nu
1 dl lingon
2 dl flagad mandel
Några tunna skivor smör
1 tsk kanel
ev 1 tsk valfri sötning
Skala och klyfta äpplena tunt. Smörj en liten ugnsfast form och lägg äppelklyftorna tätt, strö över lingon och kanel.
Skiva smör tunt med osthyveln och lägg över äpplena, täck med flagad mandel och lite sötning om du vill ha det.
Grädda i 200° i 15 minuter. Låt svalna och servera med vispad grädde och lite extra lingon.
Den här grönsakspatén hade jag ofta på menyerna på de restauranger där jag jobbade på 80-90-talet.
Jag serverade den då som en förrätt med en god sås eller som tillbehör på en buffé.
På den tiden var det inte alls lika vanligt med vegetarisk mat på restaurangerna som idag, intresset bland många kockar att laga gröna rätter var ofta lågt.
Jag har alltid tyckt mycket om grönsaker, så för mig var det ett naturligt inslag bland all den ”vanliga” maten.
Lika viktigt är det för mig idag att ha en stor variation av grönsaker i min mat.
Sen jag för 15 år sen gick över till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF, har grönsaksmängden ökat rejält på min tallrik.
På restaurangtiden gjorde jag patén i lite olika varianter på broccoli, skållade tomater, blomkål, purjolök och morötter.
Här har jag använt broccolistjälkar, ett bra sätt att ta dem tillvara.
Dubbla gärna receptet så blir det en högre och finare paté. Öka då gräddningstiden med 10 minuter.
Grönsakspaté
3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma
2 ägg
½ dl grädde
2 msk hackade örter
Riven muskot
Salt och peppar
Tomatlager
5 medelstora tomater
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk olivolja
1 ägg
Salt
Cayennepeppar
Några droppar Worcestershiresauce
Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.
Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten. Häll bort vattnet och fyll på med kallt.
Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar, finhacka lök ock vitlök.
Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.
Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in. Rör under tiden, så det inte bränns.
Blanda i kryddor och Worcester, smaka av och låt svalna.
Mixa broccolin med grädde och örter. Jag använde persilja, dragon och gräslök.
Smaka av med salt, peppar och muskot. Rör ner ägget.
Mixa sen tomatröran och blanda med ägg. Smörj en liten form ordentligt med smör.
Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran. Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.
Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen. Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.
Känn med handen att patén är fast. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund i formen.
Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.
Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde.
Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten, jag hade även pumpafrön, paprika och persilja till garnering.
Mitt intresse för den vegetariska matlagningen har även lett till en helt grön kokbok.
Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som vill dra ner på kolhydraterna nu efter semestern.
Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.
Broccoligratäng serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.
Då ofta med rökt skinka i men den här har jag gjort helt vegetarisk.
Gratängen går att variera på en mängd sätt, den här nere är mjölkfri för alla som inte kan äta mjölkprodukter.
E-boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” innehåller många lättlagade recept på vår traditionella husmanskost som jag gjort glutenfri och med färre kolhydrater än vad som är vanligt.
Det är en samlad nyutgåva av tidigare slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo, som jag skrivit tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.
E-boken innehåller även ett förord om fettets betydelse i vår mat av författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.
Det känns verkligen meningsfullt att kunna sprida mina kockkunskaper och 15 års egen erfarenhet av lågkolhydratkost vidare genom de här kokböckerna.