
Våffeldag
Idag bjuder jag på ett av våffelrecepten från min nya bakbok, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.
WordPress har precis helt ändrat sättet att skriva inlägg efter att det sett ungefär likadant ut sen jag började blogga 2009, så vi får se om jag får till det…
Det här med att förstå mig på datorer har aldrig varit min starka sida, tyvärr, men jag gör ett försök.
Att skriva kokböcker är betydligt enklare
Chokladvåfflor med jordnötssmör och banan ca 4 st
2 små bananer
4 ägg
½ dl jordnötssmör
½ dl kakao
Ca ½ krm salt
2 msk smält smör eller kokosolja till våffeljärnet
Skär bananerna i mindre bitar. Mixa tillsammans med de övriga ingredienserna till en slät smet, smaka av att den fått lagom sälta.
Pensla det upphettade våffeljärnet och häll i ca 1 deciliter av smeten, bred ut den mot kanterna med hjälp av sleven.
Grädda i ca 4-5 minuter innan du öppnar järnet, våfflorna ska ha fått en gyllenbrun färg. Låt svalna på galler medan du gräddar de övriga.
Värm våfflorna ca 1 minut på 175˚ eller servera dem kalla med vispad grädde eller kokosgrädde och bär.
Tips:
Du kan variera våfflorna genom att byta ut jordnötssmöret mot mandelsmör eller cashewsmör.
Bananen kan bytas mot avokado om du vill ha våfflorna mindre söta, då kan du lägga till en smaksättning av 1 tsk mald kardemumma, kanel eller vaniljextrakt/pulver.
Lägg ihop våfflorna med till exempel vaniljkräm, skivad banan och sylt och garnera med vispad grädde och bär, så får du en fin chokladtårta som passar bra till barnkalaset.
Gå gärna in på Instagram till bokrecensenten Agneta Norrgård på P4 Västernorrland och läs vad hon tycker om min bakbok
