Guldmjölk och gurkmejapasta från nya Paleokokboken Ren & naturlig mat

Efterlängtad kokbok

Om du, liksom jag, uppskattar riktigt bra mat, missa då inte Jenny och Magnus Anderssons debut i kokboksvärlden.

Kokboken heter ”Ren & naturlig mat”, något som också kännetecknar deras mycket populära blogg Under vårt tak.

Boken inleds med berättelsen om hur Magnus som svårt sjuk i IBS till slut hittade lösningen på sina hälsoproblem med hjälp av maten.

Han tog sig bokstavligen tillbaka upp ur sjuksängen och skapade sig ett riktigt friskt och starkt liv, genom att förändra sitt sätt att äta och efterhand även med tillägg av en hel del naturlig och lekfull träning.

Jenny och Magnus Andersson

I receptdelen blandas nyskapade läckerheter på rena, fina råvaror med några favoriter från Paleoskafferiet, som är Under vårt taks receptarkiv.

Kokboken innehåller många goda recept och tips på ett hälsosammare liv, det här är verkligen mat att både njuta och bli friskare av.

Vad sägs om; Jordgubbssalsa, Frittatavåfflor, Fisktacos med avokadosås och mangosalsa, Brasiliansk fiskgryta, Rökig högrevsgryta, Lammfärsspett med tzatzikimajonnäs, Baconlindad sötpotatis och Leverpastej på Paleoknäcke.

De avslutande godsakerna låter väldigt lockande, här några som jag absolut vill smaka; Mango – och limesorbet, Äppelkaksbollar och Rabarberpaj med ingefära.

Läsaren bjuds också på en inspirerande råvaruguide, med information om allt gott som ingår för den som väljer att gå tillbaka till en naturligare livsstil à la Paleo.

Jordgubbssalsa ur Ren & naturlig mat

Fisktacos med avokadosås och mangosalsa

Lammfärsspett med tzatzikimajonnäs

Jag fick mitt signerade exemplar av kokboken på posten häromdagen, så jag tog lite bilder ute i höstsolen vid Landstingshuset på Kungsholmen.

Satte mig sen på bänken där i solen och bläddrade, läste och njöt av allt läckert.

Fisktacos med mangosalsa vet jag sen tidigare att det är väldigt gott.

Blev nämligen bjuden på premiärförsöket av den rätten när jag och Therese Renåker deltog i Jenny och Magnus Paleohelg förra året.

Här kan du läsa mitt inlägg om den helgen och ta del av recept på Paleomuffins.

Jag har följt Under vårt tak i många år, vi blev bloggvänner och senare ledde det till att jag blev personlig vän med Jenny och Magnus.

De är ett mycket varmt och generöst par, vi delar kärleken till naturen och till mångt och mycket har vi samma matfilosofi.

Vi strävar efter att äta så rent och naturligt som möjligt, utan industrins konstgjorda tillsatser.

Jag är väldigt glad och stolt över att jag fick den stora äran att skriva förordet till den här viktiga kokboken.

Jenny och Magnus har många järn i matlagningselden, de har just dragit igång matplaneringstjänsten CookEat tillsammans med Hälsa som livsstil.

Där får du hjälp med allt från färdiga veckomenyer till inköpslistor att ta med till affären, så du enkelt kan njuta av hälsosam mat i vardagen.

Här på Under vårt tak kan du läsa mer om kokboken och beställa ett signerat exemplar.

Varmt lycka till med er kokbok, Jenny och Magnus ❤

Guldmjölk och gurkmejapasta från Ren & naturlig mat

Dagens recept från boken är en antioxidantrik guldmjölk med gurkmejapasta, en riktigt bra dryck att värma sig med nu när höstkylan krupit över oss.

Förutom att den smakar väldigt gott så har den även gott om antiinflammatoriska egenskaper, så testa den om du har värk i lederna.

Gurkmejapastan passar också fint för smaksättning av t ex indiska grytor, wok eller varför inte till bokens paleovåfflor.

Guldmjölk 2 muggar

5 dl mandelmjölk

3 tsk gurkmejapasta

2 tsk honung (går att utesluta)

Så här gör du:

Mät upp mandelmjölken i en kastrull.

Tillsätt Gurkmejapastan och (eventuellt) honung, vispa samman.

Värm på medelvärme tills det blivit drickvarmt-

Rör om lite då och då under tiden som du värmer din Guldmjölk.

Häll upp i mugg och servera direkt.

Gurkmejapasta ger ca 40 muggar (ca 3 dl)

1,5 dl vatten

0,5 dl mald gurkmeja

2 msk mald kanel

2 msk mald ingefära

0,5 tsk mald kardemumma

0,5 tsk mald svartpeppar

3 msk kokosolja

Så här gör du:

Blanda ihop gurkmeja, kanel, ingefära och kardemumma i en skål.

Mät upp vatten och häll i en kastrull.

Vispa ner kryddblandningen och visp under uppvärmning på medelvärme tills det tjocknar (till en pasta).

Dra av kastrullen från plattan och tillsätt kokosoljan.

Rör om i pastan tills kokosoljan smält, låt svalna.

Häll upp och förvara i en tätslutande glasburk i kylen, den håller omkring 2 månader.

Krämig svampsoppa med baconströssel

Svamptider

Nu finns det möjlighet att hämta mängder av god mat alldeles gratis ute i skogen.

Så passa på att ta med en korg på skogspromenaden, så får du både motion och middagsmat på en och samma gång.

Den här soppan har blivit en av mina favoriter, jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök.

Svampsoppa 4 port

4 dl hackad blandsvamp

4 dl kycklingbuljong

4 dl grädde/kokosgrädde

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

50 g smör

½ dl finhackad gräslök

2 msk hackad timjan

ca 1 msk pressad citron

Salt och peppar

1 dl strimlat, knaperstekt varmrökt bacon

Stek svampen gyllenbrun i smöret, dra ner värmen och tillsätt finhackad lök och vitlök, krydda med salt, peppar och citronsaft.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp under omrörning.

Koka i 30 minuter, rör då och då. Tillsätt gräslök och timjan efter halva koktiden.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra i soppan.

Stek under tiden baconstrimlorna riktigt knapriga.

Servera soppan med baconströssel och lite extra örter.

Taggsvamp och blodriska

Trattkantareller

Blandsvamp

Brynt vitlökssmör och lite tankar kring smör

Revbensspjäll av lamm med brynt vitlökssmör

För ännu godare mat

Nu när vi börjar gå mot kyligare tider så äter jag mer smör igen till min mat, till skillnad mot sommarmaten som bestått mycket av sallader med olika röror och olivoljedressingar.

Gott det med, men jag känner att jag inte får riktigt lika mycket energi av det, så nu är det fetare mat som gäller under vinterhalvåret.

Smöret gör mig inte bara mer mätt och belåten, det gör även att maten smakar så mycket godare.

Fett frigör en mängd smaker, tänk bara på smörstekta kantareller, vilken njutning.

Torskrygg med fjällkantareller brynta med smör och varmrökt bacon

På bilden ovan ser du en torskrygg vi åt häromdagen, min svåger var till Nordnorge och fiskade nu i höst så vi fick en rejäl bit torskrygg.

Det blev riktig gourmetmat tillsammans med kantareller från Jämtlandsfjällen, örter från balkongen, tomater från min systers växthus och en bit getädelost från Åsbergets Getgård.

Till vardags blir det bara en skiva direkt från smörpaketet som komplement till maten, men när jag vill ha något extra festligt så blir det i form av kryddsmör.

Smör från Valio med Rädisor och Persilja

Brynt vitlökssmör

150 g smör

4 stora vitlöksklyftor

2 msk pressad citron

2 msk hackad persilja

Havssalt och nymald vitpeppar

Ta fram smöret, skär i grova skivor ner i en bunke och låt stå så det blir mjukt.

Skala och hacka vitlöken grovt och bryn den i en klick av smöret, bara så den blir gyllenbrun.

Häll över citronsaften och låt puttra en liten stund och låt det sen svalna.

Vispa ner vitlöken i smöret med elvisp, kör en stund så det blir fluffigt.

Smaksätt med persilja, salt och peppar, smaka av om det är lagom salt och syrligt.

Servera i små portionsskålar eller forma till en rulle i smörpapper.

Brynt vitlökssmör

Jag väljer också att köpa de fetaste styckdetaljerna hos slaktaren, äter alltid skinnet på kycklingen och kokar ofta egen buljong på benen.

Njuter i fulla drag av det insprängda fettet i en entrecôte, fettranden på lamm- och fläskkotletter och ber att få köttfärsen mald på de fetaste bitarna när jag handlar i en manuell köttdisk.

I min och Lars-Erik Litsfeldts Diabeteskokboken för män finns det gott om den typen av mat, som förstås passar alla som äter en ketogen kost.

Omslagsbilden är ett bra exempel på just den mat som jag tycker bäst om så här års.

Jag köpte entrecôten till fotograferingen av Diabeteskokboken i fjol på Lilla Saluhallen i Östersund.

Den kom från en gräsbetande fjällko från Alsen och blev otroligt god med örtsmör och baconlindad sparris.

Vill du veta mer om fettets betydelse så har Ann Fernholm skrivit ett mycket intressant förord om hur viktigt det är för både vår mättnad och smaksinne i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

De senaste dagarna har vi haft riktigt kyligt på vår semester i Jämtland, här nedan ser du några bilder från höstdagjämningens utflykt till Fjällhalsen i Bydalsfjällen.

Då fick vi vara med om höstens första snöstorm, så det blev fika inne i bilen.

Jag hade med en burk ankleverpaté som jag hade köpt på Wijnjas Grosshandel på Kungsholmen, den smakade väldigt gott till kaffet.

Snöstormen dyker upp helt plötsligt

Stuvad vitkål med äpple och curry

Höstmat

Nu när det går mot höst vill jag ha lite rejälare och fetare mat som mättar och värmer, salladernas tid är förbi för den här gången.

Södra delarna av landet skulle i dagarna få riktigt varmt igen, men när jag skriver det här på tisdagskvällen så är det rätt ruggigt häruppe i Jämtland.

Vi har verkligen skiftande väder i vårt avlånga land, i morse hade vi +7 på promenaden.

Gråkallt väder fungerar inte så bra ihop med min kropp och nu märker jag av min skadade rygg mer än på länge, med ett litet ryggskott som kom efter tågresan.

Men det brukar bli bättre ganska fort bara jag klär mig varmt och rör mig så mycket jag bara kan.

Något som också hjälper till att göra mig bra fortare har jag märkt, är att äta ordentligt med mat, så kroppen får bästa möjlighet till reparation.

Så nu har vi laddat kylen med jämtländskt kött, fisk, ägg och andra nyttiga godsaker.

Här i Jämtland finns väldigt många duktiga mathantverkare och grönsaksodlare, jag handlar oftast på Odenhallen i Östersund, de värnar om det jämtländska.

Idag får du tips på min typ av rejäl höstmat, stuvad vitkål är en riktigt gammal husmansklassiker, här lite uppiffad med curry.

Currystuvad vitkål 2 port

½ lit strimlad vitkål

2 dl syrad grädde, smetana eller kokosgrädde

5 cm purjolök

½ svenskt äpple

2 msk kycklingbuljong

2 msk smör

1-2 tsk curry

½ tsk paprikapulver

Salt

Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen.

Låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.

Skär äpplet i små bitar och strimla purjon.

Rör ner efter några minuter och krydda med curry, paprika och salt.

Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.

Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.

Servera till ett gott fläsk från någon lokal mathantverkare.

Vill du ta del av fler av mina traditionella rätter så ta gärna en titt på Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrivit med Annika Dahlqvist eller Diabeteskokboken för män, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Diabeteskokboken är just nu prissänkt med 40 kr i länken till Bokus, här nedan ser du några av min fotograf Mikael Erikssons fina bilder.

Recepten i båda kokböckerna är mina favoriter i vår nordiska husmanskost, så de passar förstås till alla som uppskattar naturligt god mat.

 

Matig sallad med senapsdressing på utflykt till Svartsö i Stockholms skärgård

Höstuflykt med båt

I onsdags, när det blåste som bäst, packade jag ner lite god lunchmat i min mini-Wonderbag och så tog vi Waxholmsbolagets båt Skärgården ut till Svartsö.

Ingen av oss hade tidigare varit på denna vackra ö som ligger 2½ timmars båtresa från Strömkajen, men det blir absolut fler besök.

Nu och fram till den 9 december kan man använda SLs månadskort på Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar, så passa på att göra en tur om du har möjlighet, det är fantastiskt vilken natur vi har så nära inpå storstan.

När vi lagt till vid den stormpinade bryggan så var det bara några meter till Svartsö lanthandel, den trevligaste butik jag besökt på många år.

Svartsö Lanthandel

Här fanns verkligen det mesta man kan behöva, väldigt fin service till de 70-talet bofasta och till alla turister.

Vi hade med en sallad till lunch, men här kunde vi handla på oss godsaker även till middagen, eftersom eftermiddagsbåten inte skulle vara tillbaka i Stockholm förrän 18.30.

Det blev rökt lax, coleslaw, hummus och ö-odlad persilja, perfekt och enkel middagsmat.

Swea Sandö vid Boda Brygga

Middag inhandlad på Svartsö Lanthandel

Vi fick också en karta över ön av den trevliga affärsinnehavaren, så vi gav oss iväg in mot insjöarna i jakt efter lite lä till vår lunch.

Den fina grusvägen som går runt ön var bara den värd en resa, där den snirklade sig mellan vackra hagar med kor och får varvat med avsnitt av rena trollskogen.

Jag i trollskogen

Vi hittade efter en bit en stig som gick in i skogen där Storträsk skulle ligga enligt kartan.

Mycket riktigt hamnade vi efter ett tag på en väldigt vacker klippudde där vi dukade upp vår lunch.

Regnmolnen hopade sig just då, men när vi ätit klart kom solen fram igen och värmde upp oss ordentligt.

Badklippa vid Storträsk

Till lunch hade jag gjort varsin matig sallad med lagrad Prästost, rökt hamburgerkött, ugnsbakade rödbetor, svarta bönor, tomater, äpple, gurka, paprika och en senapsdressing med lite nyplockade lingon som garnityr.

Wonderbag blev väldigt bra till sittkudde på den kalla stenen när jag packat upp maten och den går också att använda som ryggsäck, kom jag på när vi gick tillbaka till bryggan.

Där passade vi på att ta den lilla båten Swea Sandö som gick tidigare till Boda Brygga, så vi fick prova på lite öluffning.

Efter den något gungiga färden njöt vi av en god middag i eftermiddagssolen innan vi sen hoppade på Skärgården och åkte in till Strömkajen igen.

Senapsdressingen till salladen gjorde jag på syrad grädde från Arla som jag nyligen hittat i butikerna, den är väldigt god och användbar till både kalla och varma såser och stuvningar.

Syrningen gör grädden snällare mot magen, den tillför fina mjölksyrebakterier, tillsammans med bönorna i salladen fick vi en bra dos av pro/prebiotika.

Vill du hellre ha recept på en senapsdressing utan mjölkprodukter, så byt bara ut den syrade grädden mot olivolja.

Dukat för picknicklunch

Senapsdressing

1 dl syrad grädde eller smetana

1 msk osötad, grov senap

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör ihop senapen med salt och peppar, blanda i grädde och vinäger, smaka av om du vill ha mer syra.

Servera till sallad eller blanda med kokt, avsvalnad blomkål, det är också riktigt gott.

Här nedan fick Wonderbag agera fotomodell på de fina solstolarna utanför Svartsö Krog och Logis Glampingtält nere vid havet, där man kan uppleva campingliv DeLuxe.

Vill du ha fler enkla mattips för att underlätta din vardag?

Då får du gärna köpa mina kokböcker eller gå med i den nya matplaneringstjänsten CookEat, där jag nu börjat bidra med recept.

Glampingtält hos Svartsjö Logi

Mini-Wonderbag vid havet

Savoykåldolmar med kantareller och kikärtor

Tävlingsmat

Tidigare i sommar så skapade jag ett tävlingsrecept till Plantable Cooking Contest.

Det är Vegetariska Kockars Förening som ligger bakom tävlingen och jag blev inbjuden att delta när jag var med på Gastro Nord i våras.

Mitt bidrag tog sig inte hela vägen fram till finalen, som går av stapeln på Loka Brunn i Grythyttan nu i helgen.

Så idag får du istället ta del av receptet som jag kan lova blev riktigt gott, det här är min typ av vegetarisk husmanskost.

Receptet är gjort för 10 personer eftersom kåldolmarna skulle bedömas av en stor jury, men minska det bara till hälften om du vill.

Annars passar kåldolmarna bra att frysa in om du vill njuta av dem i vinter.

Vill du ha tips på fler av mina rätter med kikärtor och andra baljväxter?

Då hittar du här min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den har glädjande nog blivit nominerad till Publishingpriset i kokboksklassen i år, vinnarna i den tävlingen tillkännages den 7 november på Berns.

Savoykåldolmar fyllda med kantareller och kikärtor 10 port

2 liter färska kantareller

1 liter kokta kikärtor

2 dl finhackad gräslök

2 dl finhackad persilja

1 dl linfrön

2-3 msk pressad citron

Ca 1-2 tsk salt

Ca 1 tsk nymald peppar

½ dl rapsolja till stekning

20 jämnstora blad från 3 savoykålshuvuden

Blötlägg och koka kikärtorna så de har en fast kärna, gärna dagen innan serveringen.

Jag tillagar dem i långkokningsbagen Wonderbag, det spar energi och ger välkokta kikärtor som ändå behåller sin fasthet.

Koka upp kikärtorna i saltat vatten under lock i 10 minuter. Ställ ner på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt tillagas på eftervärmen i 3-4 timmar, smaka av om de är lagom kokta.

Häll upp i durkslag, spola av med kallt vatten och låt rinna av. Blötlägg linfröna i kallt vatten ½ timme, låt rinna av.

Stek svampen i oljan fem minuter, så den får lite färg, rör om under tiden. Blanda ner citronsaft och kryddor, låt saften koka in i svampen.

Krossa kikärtorna med en gaffel eller potatisstöt så de blir mosiga och blanda med svampen.

Ta från värmen, tillsätt gräslök, persilja och linfrön, rör om väl och smaka av om det behövs mer kryddor eller citron. Låt svampröran svälla en stund.

Koka upp vatten med salt i en stor gryta, ca 2 tsk per liter.

Skär bort stocken på kålhuvudena och förväll i ca 10-15 minuter, spola av i kallt vatten.

Lossa bladen försiktigt och skär ut den grova mittnerven så blir bladen plattare och lättare att forma till jämna kåldolmar.

Låt dem rinna av på en handduk, lägg på skärbrädan och skär bort kanterna så de blir kvadratiska.

Forma svampröran till avlånga ägg och lägg mitt på kålbladen.

Vik in kanterna och rulla ihop till en tunn och fast kåldolme och knyt om med ett långt gräslöksstrå.

Slaka först gräslöksstråna genom att hälla över kokande vatten och låta dem ligga och dra i en minut.

Lägg kåldolmarna i en ugnsfast form, pensla med rapsolja och baka i ugnen på 150 grader i 20 minuter.

Lingonäpplen med timjan

3 dl Saxhyttegubbens 100% Lingon

4 kvistar timjan

2 fasta äpplen

Skala och skär äpplena i jämna tärningar. Reducera lingondrycken tills hälften återstår, vänd ner äppeltärningarna.

Låt vätskan koka in i tärningarna och lägg ner timjankvistarna mot slutet av kokningen.

Låt svalna och ställ i kylen att kallna innan serveringen.

Grön ärtcrème med Öländska Bönchips

Grön ärtcrème med Öländska Bönchips Naturell

3 dl förvällda gröna ärtor

2 dl blötlagda cashewnötter

Ca ½ tsk salt

Lägg nötterna i blöt i kallt vatten över natten. Låt rinna av väl och mixa tillsammans med ärtor och salt till en slät röra.

Ställ i kylen en stund så smakerna utvecklas. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Skeda över i en spritspåse med slät tyll och spritsa på tallrikarna, stick ner bönchips i sidan.

Garnera med lingonäppeltärningar, timjankvistar och lägg på två kåldolmar per person.

Fjällkantareller i Jämtland

Biff med lök och råstekt sötpotatis

Biff med lök i senapssmörsås med sötpotatis

En rejäl köttbit

Då och då kommer suget efter en lättstekt biff med traditionella tillbehör.

Eftersom jag inte mår så bra av vanlig potatis så brukar jag använda sötpotatis istället när jag gör råstekt eller klyftpotatis, det fungerar mycket bättre för min mage.

Är du diabetiker, känslig för kolhydrater eller den söta smaken från sötpotatisen så kan du använda rättika eller majrova istället.

Fler tips på lite mer rejäl mat som passar när hösten kryper närmare hittar du i min och Lars-Erik Litsfeldts Diabeteskokboken för män.

Recepten passar förstås även för kvinnor och för alla andra som gillar husmanskost, det är bara en del av råden till diabetiker som handlar just om typiskt manliga besvär.

De flesta hälsoböcker är skrivna av kvinnor, för kvinnor, så nu var det männens tur att få en egen bok.

Just nu ingår den i en hälsokampanj på Bokus, den säljs här för bara 139 kronor.

 

Biff med senapslök och råstekt sötpotatis 2 port

2 biffar à 200 g

1-2 skivade sötpotatisar

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Senapslök 2 port

2 medelstora lökar

50 + 50 g smör

1 msk osötad senap

1 tsk äppelcidervinäger

½ tsk Worchestershiresauce

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor. Stek mjuk i hälften av smöret, krydda med salt och peppar.

Rör ner senap, vinäger och Worcester, låt puttra medan du steker köttet och sötpotatisen i varsin panna.

Bryn köttet väl på båda sidor, stek ca 1 minuter på var sida om du vill ha det lättstekt.

Ta från värmen och låt eftersteka en liten stund så värmen fördelas i hela köttbiten.

Lägg till ett par minuter om du vill ha köttet medium och ca 5 minuter om det ska vara välstekt.

Vänd det då ett par gånger under stekningen.

Sötpotatisskivorna steker du ett par minuter på var sida i brynt smör på hög värme, dra ner till låg och låt eftersteka en liten stund.

När kött och sötpotatis är klara tar du löken från värmen och rör ner resten av smöret i små klickar så det blir en simmig senapssås.

Marvikarna, Sörmland

Här får du se några bilder från förra veckans härliga höstdagar i Nyköping.

Lennart hade träff med sina gamla kollegor i Flygvapnet på F 11 och jag passade på att ha ett planeringsmöte inför höstens Harmoniresor tillsammans med Therese Renåker.

Vi bodde på fina Hotell Kompaniet vid Nyköpingsån, kan verkligen rekommendera det om du kommer till den vackra staden.

Vi trivs riktigt bra där, det här var tredje gången vi bor där när vi semestrar i Sörmland, de har en riktigt fin middagsbuffé som ingår i rumspriset så det blir väldigt prisvärt.

Fler bilder kan du se om du följer mig på Instagram där jag finns på @birgittahoglundsmat.

Nyköpingsån

Nyköpingshus

Kräftor marinerade i chili och lime med 3 goda såser

Kräftans tid

Ja, den har ju pågått ett tag, så idag får du några av mina bästa tips på hur du avnjuter en av våra mest svenska traditioner, kräftfesten.

Jag tycker om att ha flera olika tillbehör och såser till mina skaldjur, de krämiga såserna lockar fram ännu mer smaker.

Brödet jag har till kräftorna på bilden ovan är mitt populära valnötsbröd, det passar väldigt bra att rosta eller smörsteka till.

Först ut är en såsklassiker, Rhode Island, här serverad till räkor vilket är minst lika gott.

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl chilisås

½ pressad citron

ev 1 msk whisky

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron, whisky och kryddor.

Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också.

Örtaioli

3 äggulor

3 dl mild olivolja

4 vitlöksklyftor

½ citron

2 msk finhackade färska örter,

citronmeliss, timjan och dragon blir gott till kräftorna

Salt och vitpeppar

Knäck äggulorna ner i en bunke, spara vitorna till någon annan rätt.

Vispa lätt ner den finhackade vitlöken och saft från citronen.

Vispa sen hårdare och tillsätt oljan i en fin stråle.

Vispa kraftigt medan du häller i resten av oljan i en smal stråle, smaksätt med salt, peppar och örter.

Aiolin håller minst en vecka i kylen.

Citronsås

2 dl crème fraiche eller smetana

2 dl majonnäs

Skal och saft av en ekologisk citron

ev 1 tsk honung eller annan sötning

Chiliflingor

Havssalt

Vispa crème fraichen tjock med elvisp, blanda ner majonnäs och kryddor.

Rör ut honungen i citronsaften och blanda ner i såsen.

Låt stå i kylen och dra några timmar.

Varma kräftor med lime och chili

2 kg kokta kräftor

1 dl rapsolja

8  vitlöksklyftor

4 ekologiska lime

3  röda chilifrukter

Skiva vitlöksklyftorna fint och hacka chilin, ta bort kärnorna först om du vill ha en lite mildare marinad.

Skär limefrukterna i bitar och pressa ur all saft i en bunke, blanda med rapsoljan och lägg ner limebitarna i oljan.

Lägg kräftorna i en hink och häll över marinaden, låt stå och dra till sig av smakerna några timmar.

Strax innan serveringen så värmer du kräftorna i en Muurika eller wokpanna.

Ursprungsreceptet kommer från Ernst Kirchsteiger, jag blev bjuden på de här underbart goda kräftorna hos en god vän för några år sen.

Spara skalen till en kräftsoppa, återkommer med ett sånt recept snart.

Ädelostfylld lax med avokadosallad

Bra mat för minnet

Du glömmer väl inte bort att äta fisk så du får i dig nyttigt Omega-3.

Viltfångad lax, ädelfisk, sardiner, makrill eller sill är bra att äta några gånger i veckan, det är bra både för hälsan och minnet.

Jag har pratat med flera av mina äldsta vänner och de som åt mycket fisk som barn har ofta bra minne högt upp i åren.

Det här är en av mina favoriter, att fylla någon smakstark ost i en ficka i laxen och sen bara gratinera en stund i ugnen, bara så pass att den är genomvarm.

Snabbt och enkelt och jag slipper fiskoset i vår lilla lägenhet på Kungsholmen.

Lax gratinerad med ädelost

1 bit lax à 125 gram, helst viltfångad

2 msk Kvibille gräddädel

Havssalt

Ekologisk citronpeppar

Skär en skåra genom laxbiten och krydda med salt och citronpeppar runt om, fyll skåran med smulad ädelost.

Gratinera på 175° i 10-15 minuter, fisken blir lätt torr om den får vara inne för länge så använd stektermometer om du är osäker.

Avokadosallad

½ välmogen avokado

1/4 äpple

Strimlat skal och saft av ½ ekologisk citron

2 msk pumpakärnor

Kallpressad olivolja

Rosépeppar

Färsk persilja

Skär avokado och äpple i lika stora tärningar och fördela runt en tallrik.

Strimla citronskal med ett zestjärn och strö tillsammans med pumpakärnor över salladen, pressa över citronsaften.

Häll på generöst med olivolja och avsluta med rosépeppar och persilja.

Servera till den gratinerade laxen.

Ostomelett med äpple och lingon

Höstomelett

Nu på hösten är det här min favoritomelett, äpplenas sötma och lingonens syra passar så bra ihop med den krämiga, salta ostomeletten.

Mamma gjorde ofta syltomelett med äppelmos och kanel till kvällsmat när jag var liten.

Min variant med stark ost har mer vuxen smak och passar fint som både brunch eller en lättare middag.

Jag har alltid tyckt mycket om att plocka lingon, men nu när jag bor mest i Stockholm blir det ju tyvärr inte så mycket plockning på egen hand.

Tur då att jag har nära till Fruktaffären på Hantverkargatan så jag kan få mitt lingonbehov mättat, de har också fina svenska äpplen och massor av ekologiskt grönt.

Ostomelett 1 port

3 ägg

½ dl grädde

Havssalt

2-3 msk smör

5 skivor lagrad Prästost

½ svenskt äpple i tärningar

½ dl färska lingon

½ tsk kanel

Vispa samman ägg, grädde och salt lite lätt. Bryn smöret i en liten stekpanna.

Häll i smeten, rör runt mot botten och lyft liksom upp smeten med en stekspade, då blir omeletten fluffig.

Lägg på den skivade osten och låt omeletten steka tills den nästan stelnat på ytan.

Skaka pannan någon gång under tiden, så smeten inte fastnar.

Vik ihop omeletten och lägg en klick smör i pannan, stek äppeltärningarna med kanel under en minut, strö lingon över äpplena.

Låt omeletten glida över på en tallrik, lägg äppelröran bredvid.