Broccoli med kantareller och ädelost från Gröna, sköna tillbehör

Populärt kokboksrecept

Idag får du ett recept som jag fått mycket beröm för, ett mycket lättlagat tillbehör med härlig smak av kantareller.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som är min sjätte kokbok kom ut i våras, många bloggar och tidningar har skrivit om den under sommaren.

Jag var också med på Nyhetsmorgon i TV4 i början på juli, då hade jag bland annat med den här broccolirätten, du kan se inslaget här.

Just nu har Adlibris reapris på boken du hittar den i rödmarkerade länken för bara 135 kr mot ordinarie pris 199 kr.

På lördag den 19 september kl 13-15 har jag årets första kokbokssignering på Ås Trädgård utanför Östersund, hoppas vi ses där.

Broccoli med kantareller och ädelost ca 4 port

2 huvuden broccoli i små buketter

1 liter kantareller

140 g gräddädelost

1 dl finhackad gräslök

½ tsk salt

½ krm peppar

25 g smör till stekning

Ansa kantarellerna och skär de större i bitar, låt de mindre vara hela. Bryn dem en stund i smöret.

Blanda ner broccolibuketterna och låt dem steka tills de blivit lagom mjuka, på det viset drar de åt sig mycket god smak från svampen.

Krydda lätt med salt och peppar, tänk på att ädelosten tillför en hel del sälta.

Ta stekpannan från plattan och låt svalna en liten stund.

Skär ädelosten i små tärningar, blanda med broccolin, svampen och gräslöken i stekpannan och häll över i en skål.

Tips: Här är det rena och enkla smaker som gäller, för att de fina kantarellerna ska komma riktigt till sin rätt.

Den krämiga sältan i ädelosten harmonierar riktigt fint med svampen och den söta broccolin.

Servera den som en ljummen sallad, gärna på en bädd av rucola med lite olivolja, vit balsamvinäger och hasselnötter.

Här nedan ser du de tillbehör och smoothies jag bjöd på  i TV, klicka på bilden så kommer du till Köket.se och recepten.

Här hittar du den hallontårta jag hade med till Nyhetsmorgon.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4

Ayran och korv med smaker från Medelhavet

Medelhavsmat

Smakminnen

Den grekiska och turkiska maten ligger mig varm om hjärtat, efter många års resor till Medelhavet.

Medelhavskosten är väldigt hälsosam även för oss som äter olika former av lågkolhydratkost, den innehåller mycket av färska ovanjordsgrönsaker, i sallader, stekta eller kokta i grytor.

Turkar och greker äter också stora mängder mjölkprodukter, som smör, yoghurt och ostar av alla de slag.

Det märks tydligt i butikernas mjölkdiskar, utbudet av lokala produkter är mycket stort.

Den godaste korven har jag hittat i Grekland, deras Loukaniko är mycket smakrik.

Bland ostarna är en av mina favoriter den cypriotiska Halloumin.

Sältan och gnisslet, när man tuggar den stekta eller grillade osten, gör den till något alldeles extra.

Till maten smakar det mycket gott med ett glas iskall turkisk ayran.

En bönsallad är också gott till, här hittar du en variant från Kreta.

 Medelhavsmat på mitt sätt 1 port

1 korv med hög kötthalt, smaksatt med örter

1-2 skivor halloumi

2 dl aubergine i tärningar

2 msk smör

1 tsk torkad oregano

Salt och chiliflingor

Tzatziki

Salta auberginebitarna och låt dem ligga en halvtimme, då dras de bittra ämnena ut och auberginen blir mer lättsmält.

Skölj av saltet, torka tärningarna och stek dem i smör, krydda med chiliflingor. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Stek eller grilla korv och halloumi, servera med tzatziki och/eller ayran.

Ayran, Turkisk Yoghurtdryck

Ayran 2-3 port

2 dl turkisk yoghurt 10%

5 dl iskallt vatten

½-1 krm salt

Vispa yoghurt, vatten och den mindre mängden salt, kraftigt med elvisp i en kanna.

Den ska bli riktigt skummig, smaka av om du vill ha mer salt.

Fler goda och lättlagade rätter och tillbehör med inspiration från länderna kring Medelhavet hittar du i de här kokböckerna.

Länkarna går till Bokus, de finns också i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteket.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Gratinerade svamphattar som tapas

Festliga svampar

Nu har jag delat svamprecept hela veckan, så du ska få lite inspiration till att ta tillvara på all den goda svamp som finns ute i skogarna.

Kombinera din skogspromenad med att plocka lite goda matsvampar för att förgylla höstens och vinterns måltider.

Men läs på ordentligt vilka som är goda matsvampar och vilka som inte lämpar sig i köket.

Fler tips på goda smårätter hittar du i kokboken Gröna, sköna tillbehör, som du kan köpa här på Adlibris och här på Bokus.

Har du köpt den redan på Bokus så blir jag väldigt glad om du vill skicka in en recension av boken där.

I min sjätte kokbok, som jag dessutom fotograferat själv, kan du läsa om hur mycket just skogspromenader betytt för min hälsa.

Förordet är skrivet av vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.

Hon tar upp hur viktigt det är att vi börjar hitta tillbaka till våra rötter och tar hand om den mat vi har i vårt närområde.

Akademibokhandeln har också fått hem kokboken nu, bra för alla oss som vill stötta den lokala bokhandeln.

Svenska tapas

Gratinerade svamphattar 4 port

12-16 svamphattar, champinjon, kantarell, ostronskivling eller liknande

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

Lite salt

Fyllning

100 g rökt eller gravad

1 dl riven, lagrad ost

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Rensa och ta bort foten på svampen, skär den i små tärningar.

Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svamphattarna lätt på båda sidor, salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.

Ta upp hattarna och bryn sen svamptärningarna.

Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill, rör ner de avsvalnade svamptärningarna.

Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem, gratinera på 200º i ca 5 minuter.

Gratinerade skogschampinjoner från Gröna, sköna tillbehör

Snabb äggröra med rökt korv och bönor

Snabb äggröra 1 port

2 ägg

2 champinjoner i bitar

2 msk tärnad paprika

2 msk strimlad purjo

2 msk tärnad rökt korv, jag hade Forbondekorv

2 msk bönsallad

1 msk pesto

1 msk smör till stekning

Salt och peppar

Att strö över:

25 g smulad fetaost

1 tsk oregano

Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.

Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.

Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.

Strö över ost och oregano, låt äggröran stanna nån minut och låt glida över på en tallrik.

Vill du ha fler tips på lättlagade rätter med bönor i, då hittar du här nyutgåvan av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Fetaostmuffins från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Stekpannebröd med äggvitor och mandelsmör

Gott, enkelt och glutenfritt

Som jag skrev i gårdagens inlägg om min bästa majonnäs så har det blivit många äggvitor över den här sommaren.

Jag hittade då på ett nytt stekpannebröd som blivit en stor favorit.

Det är väldigt lätt att göra, mättar bra och smakar suveränt, särskilt som picknickbröd till en sallad.

Jag har testat både att ha lite riven ost på innan jag vänder eller bara som det är.

Vi tycker båda att ostvarianten blir bäst, smaka dig fram till hur du vill ha det.

Om du föredrar ett helt mejerifritt bröd så stek i kokosolja istället för i smör.

Mandelsmör finns i välsorterade matbutiker och i hälsokostaffärer.

Fler goda recept på min typ av glutenfria bröd med färre kolhydrater hittar du i Gröna, sköna tillbehör.

Stekpannebröd 1 kaka

3 äggvitor

2 msk mandelsmör

ca 1 krm salt

2 msk smör till stekning

Blanda allt utom smöret i en mixerbunke och mixa snabbt ihop till en slät smet.

Det går också att använda elvisp, vispa så mandelsmöret blandas väl med äggvitan.

Bryn smöret lätt i en stekpanna och häll i smeten jämnt fördelat över hela botten.

Stek på hög värme i ett par minuter tills ytan stelnat.

Lossa brödet ur pannan med hjälp av en stekspade som du för in försiktigt under hela brödet.

Vänd och grädda en halv minut, dra sen pannan från spisen och låt eftersteka i tio minuter.

För variation så täck brödet med 2 dl riven ost som får smälta lite innan vändningen, du ser på bilden ovan hur det blir.

Vill du ha det som fikabröd så kan du smaksätta med 1-2 tsk kanel eller kardemumma och lite vaniljextrakt.

Brödkryddor kan säkert också bli gott i, men det har jag inte hunnit testa än.

Lennart njuter av god picknick och fint väder på Hundudden

Valnötsröra med basilika och soltorkade tomater

Röra på valnötter och soltorkade tomater 3-4 port

1 dl majonnäs

½ dl fet yoghurt/kokosgrädde

4 soltorkade tomater i olja

1 dl grovhackade valnötter

1 msk finhackad, färsk basilika

Chiliflingor

Flingsalt

Hacka tomaterna riktigt fint, blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.

Smaksätt med basilika, chili och salt, låt stå i kylen en stund så smakerna mognar.

Servera röran till exempel till grillad eller ugnsstekt kyckling som på bilden, den passar också fint till andra grillrätter och till tapas.

Fler njutbara tips på röror och såser hittar du i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör och i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Inlagda svampar till tapas

Svamptider

Jag har hört från olika håll i landet att god gratismat börjat dyka upp i skog och mark.

Svamp är inte bara himla gott utan även en god källa till protein och andra nyttigheter.

Så passa på att ge dig ut i skogen nu, hittar du mycket så kan du lägga in svampen och njuta av den i vinter, den smakar suveränt till tapas.

Men kolla först upp så svampen du plockar är ätlig, hör med nån äldre släkting eller läs på i en svampbok.

Vill du hellre köpa en kokbok så hittar du mina i länkarna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Svamp i ättikslag

1 liter blodriska eller kantareller i mindre bitar

1 liter vatten

1 msk salt

Förväll svampen i det saltade vattnet i 5 minuter.

Låt den kallna i kokvattnet, så drar den åt sig mer saltsmak.

Inläggningslag

3 dl vatten

1 dl ättikssprit 12%

ca ½ dl honung eller annan sötning

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 hela nejlikor

2 stjärnanis

2 lagerblad

1 kanelstång

1 rödlök i skivor

1 skivad morot

Koka upp vattnet till lagen med ättiksspriten och kryddorna, ta från värmen och låt svalna.

Rör ner honung eller annan sötning så den löser sig.

Varva svamp, lök och morot i en ren glasburk.

Häll över lagen, stäng burken och ställ i kylen nån dag så kommer smakerna fram mer.

Inlagd blodriska

Blodriska

Skördetider – Inlagd paprika och aubergine

Smakrik inläggning

Nu är det många som har ett överflöd av grönt i sina trädgårdsland.

Odlar du inte själv så har du säkert någon handelsträdgård eller bra grönsaksbutik i närheten.

Jag brukar handla grönt på Ås Trädgård när jag är hemma i Jämtland, de har fantastiskt fina ekologiska grönsaker.

Här kommer ett tips på en riktigt god inläggning så du kan spara grönsakerna länge.

De blir väldigt goda i en matig sallad, till grillat eller till en tapastallrik.

Fler tips på gröna godsaker till maten hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Myntasås, Tacosmör, inlagd Paprika och Kalamataoliver till grillat Lamm

Inlagda grönsaker

2 små auberginer

2 röda spetspaprikor

2 gröna spetspaprikor

2 dl kallpressad olivolja

1 dl äppelcidervinäger

2-3 vitlöksklyftor

2 tsk torkad timjan

2 tsk torkad oregano

Havssalt efter behag

Skär auberginen i skivor och dela dem i fyra delar, skär paprikan i bitar om ca 3×3 cm. Skiva vitlöken tunt.

Lägg grönsakerna i en kastrull och täck med vatten, häll på två matskedar salt.

Koka upp och låt sjuda på svag värme i 15 minuter, häll av allt vatten utom en deciliter.

Blanda ner vinäger och örter i de varma grönsakerna.

Låt stå i en burk i kylen till nästa dag, häll då över olivoljan.

Pressa ner grönsakerna i lagen, oljan måste täcka allihop, annars kommer det syre ner och grönsakerna håller inte så många dagar.

Låt stå ett par dagar och smaka sen av om du vill ha mer salt eller vinäger.

Den här inläggningen håller länge, bara oljan täcker grönsakerna hela tiden.

Använd torkade örter, i färska kan det finnas bakterier som orsakar jäsning.

Du kan göra inläggningen på bara olikfärgad paprika och lite mer vitlök om du vill.

Det blir också väldigt gott, jag lärde mig det av en italiensk servitör som jag jobbade med för många år sen.

Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör

Kryddiga kycklingschnitzlar med avokadoröra

Turkisk favorit

Idag får du tips på en av de kycklingrätter jag lagat allra flest gånger under alla våra vintrar i Alanya.

Där köper jag utbankade schnitzlar av kycklinglår som slaktaren benar ur.

Här hemma kan man numer köpa schnitzlar eller urbenade lår med eller utan skinn i välsorterade mataffärer, om man inte vill ge sig på att bena ur dem själv.

Kryddblandningen är god även som rub till fläskkarré och lax till grillen.

Här hittar du min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips för fler njutbara recept.

Kycklingschnitzel 2 port

2 kycklingschnitzlar à 150 g

2 msk torkad timjan

1 msk chiliflingor

1 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

Rör samman kryddorna och häll upp i en burk med lufttätt lock, den här satsen räcker till flera omgångar.

Salta och pensla olivolja på schnitzlarna, krydda med ca 2 tsk av kryddblandningen, gnid in ordentligt på båda sidor.

Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan neråt och grädda på 175º i ca 30 minuter, vänd och sätt på grillen och höj till 250º.

Ta ut kycklingen när skinnet fått färg och blivit frasigt, servera med sallad, stekta eller grillade grönsaker och avokadoröran.

Avokadoröra med paprika, chili och vitlök 2 port

1 välmogen avokado

½ dl majonnäs

½ finhackad röd paprika

2 msk hackad persilja

1 finhackad vitlöksklyfta

1-2 krm chiliflingor

Äppelcidervinäger

Havssalt

Mosa avokadon med en gaffel, blanda med majonnäs, paprika, vitlök och persilja.

Smaksätt med vinäger, chili och salt. Låt stå i kylen och mogna en stund.

Här nedan ser du en annan av mina favoriter från det turkiska köket.

Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Grön ärtdressing och mina recept i Vego och Matmagasinet

Grönt, skönt tillbehör

Den här goda dressingen symboliserar verkligen titeln på min senaste kokbok, Gröna, sköna tillbehör.

Igår fick jag veta att receptet är med i senaste numret av Vego tillsammans med två andra gröna tillbehör från kokboken.

Den här dressingen hade jag även tagit med när jag var på Nyhetsmorgon i TV4 häromveckan, då förstärkt med kirskål.

Du kan se inslaget här och här kan du ta del av den hallontårta jag bjöd på i programmet.

Väldigt roligt att få vara med i Sveriges största vegetariska tidning, tack till Carita Porsetun som la upp bilderna i Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv.

I förrgår tipsade hon om att boken omnämns tillsammans med två recept även i boktipsen i tidningen Matmagasinet.

Klipp ur Matmagasinet

Så glad att mina recept letar sig ut i stugorna runtom i landet, även nu när Coronakrisen gjort att alla event som var planerade kring bokens lansering ställts in.

Grön ärtdressing med persilja

2 dl frysta, gröna ärtor

1 dl hackad persilja

1 dl kallpressad olivolja

½ dl vatten

2 msk vit balsamvinäger

1 msk flingsalt

Häll kokande vatten och lite salt över ärtorna, låt stå i 2-3 minuter. Låt rinna av och bland med övriga ingredienser i en matberedare.

Mixa så dressingen blir helt slät. Häll upp på flaska och förvara i kylen, den håller sig fräsch några dagar men kan tappa lite i färgen.

Tips: Servera ärtdressingen till en riktigt grön sallad på späda blad, gröna linser, tärnat grönt äpple, pumpakärnor, strimlad fänkål och hackad gräslök.

Den är också god till en coleslaw, strimla grönkål eller salladskål, krama den med lite salt och blanda med dressingen.