Bakboken blev mycket uppskattad men är tyvärr slutsåld och det ser i dagsläget inte ut som att den kommer att ges ut på nytt.
Zucchinibröd med gräddost och timjan 1 bröd
3 ägg
1 dl vatten
2 msk kallpressad olivolja
Ca ½ tsk salt
3 dl grovriven zucchini
2 dl riven gräddost
½ dl finhackad, färsk timjan eller 1 msk torkad
3 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
2 msk psylliumhusk
1 msk bakpulver
Till garnering: 2 msk kallpressad olivolja
1–2 msk små färska timjankvistar eller 1 tsk torkad
1 msk flingsalt
Sätt ugnen på 175˚. Vispa ihop äggen med vatten, olivolja och salt. Rör ner zucchini, ost och timjan.
Blanda mandelmjöl, sesamfrön, psylliumhusk och bakpulver, vänd ner i äggsmeten och låt svälla i 10 minuter.
Smörj en rund springform eller fyrkantig glasform på 1 ½ liter med olivolja. Häll i smeten och släta till med slickepotten.
Ringla över olivoljan och strö över timjanblad och smulat flingsalt jämnt fördelat över brödet. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna en stund i formen.
Lossa kanten på springformen eller använd en stekspade för att lossa den från kanten och botten i glasformen.
Flytta över brödet med hjälp av stekspaden till ett galler och låt kallna. Lägg sen in det i en påse i kylen ett par timmar innan brödet skärs upp, så håller det ihop bättre.
Innan serveringen kan du sätta in bitarna i ugnen på ett galler i 150˚ i några minuter.
Variera gärna smaksättningen med andra örter och ostar eller tryck ner oliver och torkade tomater som till focaccia.
Vill du ta del av fler av mina glutenfria bakrecept så hittar du flera populära matbröd i kokböckerna nedan.
Kokboken är en nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF, den är fylld med mina favoritrecept som passar till sommarens alla grillmiddagar.
Du hittar mängder med inspiration och recept på allt från rub till glaze och marinader, drinkar och tilltugg, sallader, såser och röror, gratänger, chutneys och efterrätter.
All är glutenfritt och sockerfritt, förordet är skrivet av kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson på populära Paleobloggen Under vårt tak.
Jag blir förstås väldigt glad om du vill stötta mitt receptskrivande härinne genom att beställa kokboken i länken ovan.
Rör ihop smetana och majonnäs, vänd ner övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Låt stå i kylen några timmar så smakerna mognar fram.
Har du problem med mjölkprodukter eller ägg så finns i min kokbok Gröna, sköna tillbehör både majonnäs gjord på ghee och en äggfri majonnäs gjord på kikärtsspad.
Även i Birgitta Höglunds bästa grilltips finns mängder med röror, såser, sallader, snacks och svalkande drycker som förgyller allt från grillfesten till helgbrunchen och kvällsmyset.
Lagom till semestern har Bokus nu tagit hem min grillbok för omgående leverans, du kan läsa mer och beställa i länken ovan.
Nu i sommartider är torsdagssoppan utbytt mot matiga sallader och annat gott som passar bättre i värmen.
Jag tar ofta med sallad på en picknick i min minivariant av Wonderbag.
Wonderbag är ett företag i Sydafrika som tillverkar icke-elektriska långkokningspåsar, jag samarbetade tidigare med den svenska filial som fanns i Stockholm till för några år sen.
Det går förstås lika bra att ta med maten i en liten kylväska, jag brukar stoppa ner vatten infruset i små flaskor, så håller sig maten kall och jag får kallt vatten att dricka efterhand som de tinar under dagen.
Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.
Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.
Blanda mandelmjöl och hackade mandlar med psylliumhusk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.
Tips:
Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.
Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.
Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.
Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.
Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.
Bladh by Bladh förlag där bakboken är utgiven har tyvärr lagt ner sin verksamhet, men jag jobbar på att få den utgiven på nytt då den blivit väldigt populär.
Du hittar liknande recept på smårätter och bakverk som passar fint till sommarens alla utflykter i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, som även den snart är slutsåld och utgiven på samma förlag.
Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.
Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.
Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.
Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.
Servera äggen på mina frökex, halverad avokado eller små ägg på gurkskivor, de blir fina på ett fat på midsommarbordet.
För ett vegetariskt alternativ så hittar du här min turkiska morotsröra, den blir också väldigt god att servera på samma sätt som laxröran.
Förbered gärna röran, sillen och tårtan idag, de blir bara bättre av en natt i kylen.
Då kan du i lugn och ro njuta av midsommarhelgen.
Kokbokstips
Fler njutbara tips hittar du i mina kokböcker, här länkar till dem som finns kvar att köpa inbundna i bokhandeln och de som nu bara finns att ladda ner som E-bok.
De bästa tipsen till sommarens grillkvällar, med allt från drinkar, snacks, tapas och förrätter till marinader, glazer, sallader, såser, röror och desserter hittar du här: