Ostbröd med sesamfrön – Glutenfri LCHF
Ostbröd LCHF

Frukostmacka

När jag började med LCHF 2009 fanns väldigt få recept på glutenfria bröd med få kolhydrater.

De som var mest populära då kallades Oopsies, men de både smakade och hade konsistens mest som stekta ägg.

De här ostbröden blev mitt första försök att hitta på något med mer smak och känsla av vanlig macka, de blev rätt bra tyckte jag och även populära i LCHF-kretsar.

Nu så här 15 år senare så fortsätter mitt receptskapande, det känns så roligt att kunna sprida mina kockkunskaper och matglädje vidare.

Under de här åren har jag hunnit skriva 8 kokböcker, även en mycket efterfrågad bakbok, som tyvärr såldes slut i våras.

Du kan läsa mer om kokböckerna och min matfilosofi i det här inlägget.

I slutet av inlägget kan du läsa mer om de böcker som finns kvar att beställa eller ladda ned som E-bok.

Ostbröd med sesamfrön 12 st

2 ägg

2 dl riven ost

1 dl crème fraiche

25 g smör

½ dl sesamfrön

2 msk psylliumhusk

Salt

Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop äggulor, crème fraiche och smör i en bunke.

Blanda ner psylliumhusk, sesamfrön, riven ost och smaka av med saltet.

Låt stå i några minuter så husken sväller.

Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten.

Klicka ut smeten till 12 bröd på bakplåtspapper, bred ut dem lite så de blir jämna.

Strö sesamfrön över på brödkakorna, tryck till lätt med handen så de fastnar.

Grädda på 200° i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.

Lösfrys och tina i brödrost eller i ugnen så blir de som nybakta.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Lättlagad laxpytt med grönkål och halloumi

Festlig snabbmat

Idag får du tips på en riktigt festlig och god pytt som passar fint både som en lättare middag eller som brunch, tillagad på lokalodlade grönsaker som just nu är i säsong.

Att äta säsongsbunden mat är bra för både miljön och för oss, speciellt när det numer finns så gott om fina handelsträdgårdar i närheten av de allra flesta, så vi inte behöver köpa mat som importerats.

Jag brukar handla ekologiskt grönt hos favoriten Ås Trädgård, beläget i Ås strax utanför Östersund.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Många av bilderna i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i E-boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken är fotograferade bland allt det vackra gröna i gårdsbutiken.

De ekologiska grönsakerna från trädgården finns med även i många recept i Birgitta Höglunds bästa grilltips, grönsaker har alltid en stor plats i min matlagning.

Lokalproducerade godsaker

Laxpytt 2 port

100 g tärnad rökt eller gravad lax, här hittar du min äppelgravade

2 dl tärnad zucchini

2 dl strimlad grönkål

1 dl tärnad halloumi eller eldost

1 dl tärnad morot

1 hackad, gul lök

2-3 msk smör/kokosolja

Chiliflingor

2 ägg

Bryn smöret och stek zucchini, grönkål, lök, halloumi och morot så det får lite färg.

Krydda med chiliflingor och rör försiktigt ner laxbitarna.

Inget extra salt behövs till den här pytten eftersom både gravlax och halloumi är rejält salta.

Gör två små gropar i pytten, knäck i äggen, låt steka på svag värme tills du tycker ägget är lagom stekt.

Servera laxpytten med en coleslaw, i länken hittar du två olika.

Mellanmål med blåbär
Mellanmål LCHF

Snabb återhämtning

Idag bjuder jag på ett lätt mål för återhämtning efter träningen, som frukost eller en liten kvällsrätt.

Passa på att njuta av våra färska bär nu när de står därute i skogen och väntar på att bli plockade.

Blåbärsröra 1-2 port

1 dl blåbär

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

½ dl hackade nötter

1 msk pumpafrön

1 tsk sesamfrön

½ tsk kanel

Lite smulat flingsalt

Mosa hälften av bären i en skål och rör ner crème fraiche/kokosgrädde.

Rör ner nötter och frön, krydda med kanel eller kardemumma och en gnutta salt.

Saltet gör att smakerna lyfts fram och det är alltid bra att få i sig lite extra salt efter träningen.

Fyll upp i glas och garnera med resterande blåbär på toppen.

Vill du ha mer protein i röran så tillsätt ½ dl keso eller kvarg.

Ät, njut och må gott!

Blåbär

Fler goda tips på sommarens bär hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I smoothien från boken på bilden nedan samsas blåbär med bland annat rödbetor och svarta vinbär.

Klicka på bilden så får du ta del av receptet på den och en grön energismoothie med kombucha, grönkål och ingefära.

Rödbetssmoothie från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund
Vild wok på renskav med lingonaioli

Vild utemat

Mat smakar ju så fantastiskt gott när man äter den ute, så jag tar ofta med lunchen och njuter av den utomhus.

Här hade jag med en viltwok som jag hade köpt på mina systerdöttrars restaurang när jag tog en fjällpromenad på Storhogna i Härjedalen.

Här deras recept i min tappning, hoppas du också tar chansen att laga till den ute eller hemma och ta med ut i naturen nu på sensommaren.

Viltskavswok 2-3 port

300 g renskav eller annan viltskav

3 schalottenlökar

½ dl av min enkla kycklingbuljong

½ dl starkt kaffe

½ msk glutenfri tamarisoja

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

5 enbär

Salt och peppar efter smak

50 g smör till stekning

Krossa kryddorna fint i en mortel och skiva löken.

Bryn smöret och stek skavet så det får färg under några minuter, blanda sen ner löken och låt den steka mjuk.

Blanda ner kryddorna, salta och peppra rätt ordentligt.

Häll på buljongen, kaffet och sojan, låt koka in i köttet, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Lingonaiolin till gör du genom att blanda ner 1 dl frysta lingon i 1 dl av min lättgjorda aioli, låt stå en stund och rör sen om försiktigt.

Lätt fjällvandring på Storhogna

Fler tips på god utflyktsmat hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, de allra flesta bilderna i den är tagen i den storslagna naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna.

På bilderna här nedan ser du en tomatpesto som jag fotograferade just på Storhogna, havtornskombuchan tog jag med till Kallsjön i Jämtland och lingondressingen blev förevigad i en mossig slänt utanför min stuga.

Pesto på torkade tomater och pumpakärnor
Kombucha med havtorn
Lingondressing från Gröna, sköna tillbehör
Lättlagad sommarmat – Makrill med kesoröra

Söndagsfrukosttips

Dagens recept blir en riktigt lättlagad frukosträtt, bara att öppna en burk makrill och blanda ihop en kesoröra.

En mycket lättlagad måltid med gott om protein, den passar som frukost när hungern är stor eller som en lättare lunch eller kvällsrätt.

Min favorit är Abbas Mästarmakrill, den smakar riktigt gott, har en hög halt av Omega-3 och låg halt av kolhydrater, bara 2,5%.

Här hittar du mitt recept på makrill i tomatröra, den är väldigt god och enkel att göra.

Vill du ha fler lättlagade frukosttips med keso så finns här en med tonfisk, här en röra med päron och här hittar du en med hallon.

Kesoröra med avokado 1 port

1 dl keso

½ dl av min lättfixade majonnäs

½ avokado

2 msk crème fraiche

1 tsk olivolja med citron

Salt och peppar

Rör samman keso, majonnäs och crème fraiche.

Skär avokadon i små tärningar, vänd försiktigt ner i keson. Smaksätt med olivolja, salt och peppar.

Har du inte citronolivolja så riv lite skal av en ekologisk citron och pressa ner lite saft i röran.

Lägg upp tillsammans med en burk makrill.

Ringla gärna lite extra olja över makrillen och strö över lite örter, jag tog persilja och citrontimjan.

Krasseblommor är både vackra och goda som garnering, de har en lite pepprig senapssmak.

Fler tips till en somrig frukost hittar du i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i min senaste bok Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den kokboken har jag skrivit tillsammans med LCHF-författaren Lars-Erik Litsfeldt, som har en lång rad diabetesböcker på sitt CV.

Läser du hellre kokböcker digitalt så finns här Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Dr Annika Dahlqvist.

Glutenfritt formbröd med soltorkade tomater, frön och timjan
Glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt fröbröd LCHF och Paleo...

Mustigt matbröd

Jag har alltid tyckt om att baka, när jag jobbade som kock på restaurang hittade jag på väldigt många nya brödsorter.

Att baka glutenfritt matbröd med få kolhydrater blev därför en riktigt rolig utmaning när jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost 2009.

Det har blivit väldigt många olika recept som finns här på bloggen och i mina kokböcker.

Här ett annorlunda och smakrikt fröbröd som blev riktigt gott, det passar fint till en soppa eller sallad med smör och en god ost.

Prova brödet till kommande kräftskivor, du hittar ett inlägg med flera goda tillbehör till dem här.

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

6 stora ägg

2 dl hett vatten

10 soltorkade tomater

2 dl pumpafrön

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

½ dl kokosolja

½ dl tahini, sesampasta

½ dl finhackad, färsk timjan eller 1-2 tsk torkad

½ dl svartkummin, Nigella Sativa

2 msk vallmofrön

ca 1 tsk salt

Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.

Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.

Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.

Vispa äggen fluffigt med elvisp i ca 5 minuter och blanda med fröröran, smaka av så du fått lagom sälta.

Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen. Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.

Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.

Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Brödet går också bra att frysa in i skivor, det blir gott att tina i ugn eller brödrost.

Svartkummin, Nigella sativa, som jag använder i brödet ger väldigt god smak, dem kan du hitta i kryddbutiker eller på nätet.

Får du inte tag på det fröet så kan du öka på de andra fröna eller ta chiafrön istället.

Glutenfri limpa med frön

I länkarna här nere hittar du alla mina kokböcker om du vill ha mer inspiration eller att ta med som gåbortspresent till sensommarens middagar istället för en blomma.

Många har genom åren frågat efter en bakbok och den kom häromåret.

Den blev 2021 utsedd till Sveriges bästa hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards, vilket förstås kändes väldigt hedrande.

Bakboken blev väldigt populär och såldes slut i våras, tyvärr är inget nytryck aktuellt eftersom förlaget lagts ned.

Jag hoppas hitta något annat förlag som kan tänkas ge ut den framöver.

Tills dess hittar du flera brödrecept i Gröna, sköna tillbehör, Gammaldags husmanskost och i Stora diabeteskokboken.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Nöt/fröbröd från Gröna, sköna tillbehör
Tzatziki med rödbetor till helgens grillmiddag

Annorlunda grilltillbehör

Idag bjuder jag på en krämig tzatziki med rödbetor istället för gurka, den smakar väldigt gott till all slags grillat.

Nu är det skördetid i både trädgårdar och ute i skogen, det finns enorma mängder mat som bara väntar på att bli plockad.

För oss som inte har trädgård eller kanske inte klarar att plocka svamp och bär i skogen så finns som tur är många handelsträdgårdar och bärplockare som gör jobbet åt oss.

Ta en titt på Google och sök efter lokala odlare och matproducenter där du bor, det brukar finnas gårdsbutiker eller torghandel i nästan varje liten ort.

Rödbetstzatziki

2 stora, kokta rödbetor

1 dl fet yoghurt, crème fraiche eller smetana

2 msk kallpressad olivolja

2 vitlöksklyftor

1 tsk äppelcidervinäger

1 krm peppar

Ca 1–2 krm salt

Riv rödbetorna grovt ner i en bunke och riv vitlöksklyftorna fint, blanda samman med yoghurten.

Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.

Tips: För en mjölkfri rödbetstzatziki så kan du använda majonnäs istället för yoghurt.

Du kan variera smak och färg genom att använda kokta morötter eller palsternacka istället för rödbetor.

Dagens recept kommer från min vegetariska kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Vill du ta del av alla mina bästa recept på gröna tillbehör, sallader, såser, smoothies, matbröd, kex, gofika och andra bakverk så hittar du dem samlade i den här boken.

Alla recept är glutenfria och utan vitt socker eller sötningsmedel, jag använder frukt som en liten naturlig sötning.

I boken kan du även läsa om min egen hälsoresa och hur jag gjort för att få just ett friskare liv, från att ha varit rejält handikappad och överviktig efter en ryggskada i mitt jobb som kock.

Här några ord om kokboken från en som köpt den på Bokus:

”En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel. Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”

I den här länken kan du läsa en recension hos Diet Doctor.

Alla recept i boken är fotograferade av mig i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna.

Vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm har skrivit förordet.

Kokboken är snart slutsåld från förlaget och kommer tyvärr inte att tryckas upp mer, då förlaget lagt ner sin verksamhet.

Den här länken går till kokboken på Bokus, den finns också att beställa i den övriga nätbokhandeln, hos din lokala bokhandlare och att låna på Biblioteket.

Dela gärna länken vidare till dina vänner så fler får upp ögonen för mina recept, här nere ser du lite mer av innehållet i boken.

Smått och gott till brunchen

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella

Kombucha med havtorn
Semitorkade tomater
Tomatpesto med semitorkade tomater och pumpafrön

Picklad rödlök med lingon och apelsin

Tzatziki med rödbetor till helgens grillmiddag

Annorlunda grilltillbehör

Idag bjuder jag på en krämig tzatziki med rödbetor istället för gurka, den smakar väldigt gott till all slags grillat.

Nu är det skördetid i både trädgårdar och ute i skogen, det finns enorma mängder mat som bara väntar på att bli plockad.

För oss som inte har trädgård eller kanske inte klarar att plocka svamp och bär i skogen så finns som tur är många handelsträdgårdar och bärplockare som gör jobbet åt oss.

Ta en titt på Google och sök efter lokala odlare och matproducenter där du bor, det brukar finnas gårdsbutiker eller torghandel i nästan varje liten ort.

Rödbetstzatziki

2 stora, kokta rödbetor

1 dl fet yoghurt, crème fraiche eller smetana

2 msk kallpressad olivolja

2 vitlöksklyftor

1 tsk äppelcidervinäger

1 krm peppar

Ca 1–2 krm salt

Riv rödbetorna grovt ner i en bunke och riv vitlöksklyftorna fint, blanda samman med yoghurten.

Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.

Tips: För en mjölkfri rödbetstzatziki så kan du använda majonnäs istället för yoghurt.

Du kan variera smak och färg genom att använda kokta morötter eller palsternacka istället för rödbetor.

Dagens recept kommer från min vegetariska kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Vill du ta del av alla mina bästa recept på gröna tillbehör, sallader, såser, smoothies, matbröd, kex, gofika och andra bakverk så hittar du dem samlade i den här boken.

Alla recept är glutenfria och utan vitt socker eller sötningsmedel, jag använder frukt som en liten naturlig sötning.

I boken kan du även läsa om min egen hälsoresa och hur jag gjort för att få just ett friskare liv, från att ha varit rejält handikappad och överviktig efter en ryggskada i mitt jobb som kock.

Här några ord om kokboken från en som köpt den på Bokus:

”En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel. Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”

I den här länken kan du läsa en recension hos Diet Doctor.

Alla recept i boken är fotograferade av mig i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna.

Vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm har skrivit förordet.

Kokboken är snart slutsåld från förlaget och kommer tyvärr inte att tryckas upp mer, då förlaget lagt ner sin verksamhet.

Den här länken går till kokboken på Bokus, den finns också att beställa i den övriga nätbokhandeln, hos din lokala bokhandlare och att låna på Biblioteket.

Dela gärna länken vidare till dina vänner så fler får upp ögonen för mina recept, här nere ser du lite mer av innehållet i boken.

Smått och gott till brunchen

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella

Kombucha med havtorn
Semitorkade tomater
Tomatpesto med semitorkade tomater och pumpafrön

Picklad rödlök med lingon och apelsin

Gröna bönor med tomat till falukorv

Lättlagad korvlunch

Fram till 2009, innan jag började äta mat med få kolhydrater och mer fett, allmänt kallat LCHF, så var falukorv med spaghetti och ketchup min absoluta favoriträtt.

Jag kunde äta det varje dag, det satte sina spår både på hälsan och på vikten.

Nu tycker jag att grönsaker är så otroligt mycket godare, så pasta blir det bara nån enstaka gång per år och då väljer jag glutenfri bönpasta.

Bönor i olika former ingår ofta i min mat sen jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

I länken ovan kan du läsa mer om den och ladda ned som E-bok, kokboken blev mycket populär så den inbundna är tyvärr helt slutsåld.

Baljväxter är ett både gott och mättande tillbehör som även fungerade bra som medicin mot mina klimakteriebesvär häromåret.

Mjölksyrade grönsaker, fetaost, yoghurt eller någon annan form av probiotika äter jag också varje dag, det är väldigt bra för magen och immunförsvaret.

Du kan ta del av flera recept och mycket information om hur bra pre/probiotika är för hälsan i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Även den kokboken är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han har gett ut ett tiotal populära böcker om diabetes.

Gröna bönor i tomat 2 port

250 g kokta haricot verts i mindre bitar

10 cocktailtomater skurna i 4 delar

2 dl strimlad purjolök

50 g smör

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och häll i purjo och tomater och fräs några minuter på medelvärme. Krydda med salt, peppar och timjan.

Rör ner bönorna försiktigt och häll på vinägern, låt puttra en liten stund tills bönorna har den konsistens du vill.

Servera med några skivor falukorv med hög kötthalt och stekt ägg.

Här hittar du mitt recept på hemgjord falukorv, den är riktigt god även fast korvskivorna inte blir runda när man inte stoppar korven i fjälster.

Kräftpremiär med goda tillbehör

Kräfttider

7 augusti är det premiär för kräftorna i år, för alla som håller på de gamla traditionerna.

Numer äts ju de goda skaldjuren lite när som helst, men eftersom jag gillar våra svenska traditioner så kommer mina goda kräfttips just idag.

De passar förstås fint även till räkor och andra skaldjur om du hellre äter det.

Rhode Islandsås till räkor

Rhode Islandsås på mitt sätt

3 dl av min lättlagade majonnäs

1 dl av min sockerfria chilisås

½ pressad citron

ev 1 msk whisky

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron, whisky och kryddor.

Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men jag gjorde den så här under mina många år som restaurangkock.

Ostpiroger med kantareller, gräslök och timjan ca 10 st

150 g riven ost, typ gräddost eller mozzarella, ca 3 dl

½ dl naturell färskost

2½ dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

1 ägg

½ tsk äppelcidervinäger

Ca 1 krm salt

Kantarellfyllning:

2 dl kantareller i små bitar

25 g smör

Ca 1 krm salt

Ca ½ krm peppar

1 dl finhackad gräslök

2 msk hackad, färsk timjan

Till pensling:

1 uppvispat ägg

Smält ostarna i en kastrull på svag värme under omrörning. Ta från värmen och rör ner ägget och vinägern med elvispens degkrokar, blanda om väl.

Blanda ner mandelmjöl och salt, knåda ihop degen väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Dela i två bitar, platta till dem och svep in i plastfilm. Lägg i kylen att stelna en timme, gör under tiden fyllningen.

Bryn svampen väl i smöret, smaka av med salt och peppar. Ta från värmen och rör ner de hackade örterna, låt kallna.

Lägg degplattan på ett bakplåtspapper och lägg ett till papper över. Kavla med lätt hand ut degen till en kaka på ca 1 centimeters tjocklek.

Viktigt är att den inte kavlas för tunt, då spricker den lätt när du ska vika in fyllningen.

Tryck ut rundlar med en burk eller en stansring på ca 10 cm. Lägg rundlarna på bakplåtspapper på en plåt.

Sätt ugnen på 200˚. Lägg en matsked kantareller på ena halvan av degrundlarna.

Vik den andra halvan över fyllningen och tryck till kanten väl. Gör ett mönster med hjälp av en gaffel, så försluts pirogerna ordentligt.

Vispa upp ägget och pensla pirogerna lätt. Nagga några lufthål med gaffeln.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills pirogerna fått fin färg.

Du kan variera fyllningen med andra svampar och örter eller med olika pizzatillbehör.

Pirogerna är goda även kalla, de passar därför fint att ta med ut på picknick eller på resor som en matig macka.

Det här receptet skapade jag till kokboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt, som nu tyvärr är helt slutsåld.

Vill du hellre göra en ostpaj så finns det i den här länken.

Du hittar många fler recept som passar både till sensommarens fester och vardagsmaten i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Även den är snart slutsåld och nytryck är inte planerat för vare sig den eller bakboken då förlaget tyvärr lagts ner.

Här nedan kommer ett recept på grillade kräftor från kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Den är en omarbetad nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF.

Kanske kan någon av mina kokböcker blir en fin present att ta med istället för de så vanliga blommorna och vinflaskan på kalaset?

Här hittar du den senaste som kom i höstas, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt som gett ut ett tiotal böcker om diabetes.


Foto Mikael Eriksson

Grillade kräftor med brynt gräslökssmör och pepparrotschili 2-4 port

16-20 stora kräftor

100 g smör

1 dl finhackad gräslök

Pepparrotschili:

1 dl sockerfri chilisås

2 msk riven pepparrot

1 msk pressad citron

Lägg kräftorna på en skärbräda med ryggen nedåt, ta ett stadigt tag om kräftan och klyv den på längden med en vass kniv

Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg i botten i en kastrull, ta från värmen och blanda ner gräslöken.

Blanda ihop ingredienserna till pepparrotschilin i en skål.

Grilla kräftorna med köttsidan ner i 30 sekunder över het glöd.

Vänd och pensla smör på kräftstjärten.

Grilla 30 sekunder till, får de ligga på längre blir kräftorna torra och sega.

Servera med smöret och pepparrotschilin i små skålar.

Ta upp kräftstjärten med en liten gaffel och doppa i såserna.