Många tycker om att äta grekisk/turkisk yoghurt, kokosyoghurt, keso eller fil på morgonen.
Men de flesta müsliblandningarna i butikerna innehåller gluten och socker eller sötningsmedel och därmed en hel del kolhydrater.
När min blogg var rätt ny för 13 år sen så fick jag ett riktigt gott müslirecept från en av mina följare, Ann Elving.
Hon hade skapat en müsli som passar alla som äter glutenfri LCHF, du hittar hennes recept i den här länken, komplett med vikt på ingredienserna och näringsberäkning.
Jag hade inte alla ingredienser hemma när jag gjorde det här receptet inspirerat av hennes, men min variant blev också riktigt bra.
När jag gör det idag så tar jag svenska torkade bär istället för importerade goji, min absoluta favorit är havtorn.
Müsli ca 20 port
2,5 dl mandelmjöl
2 dl kokosnötsmjöl
2 dl pumpafrön
1 dl paranötter
1 dl valnötter
1 dl hasselnötter
1 dl rostade kokosflagor
2 msk torkade gojibär/havtornsbär
1,5 msk kanel/kardemumma
1 tsk vaniljpulver
Ev lite smulat flingsalt
2 msk naturell kokosolja + 2 msk smör till stekning
Hacka nötterna och rosta dem med fröna tills de fått lite färg i lagom het stekpanna, tag upp och lägg åt sidan.
Smält smör och kokosolja i stekpannan och tillsätt mandelmjöl/kokosmjöl och låt det suga åt sig fettet och bli lite ”klimpigt”. Låt svalna.
Blanda övriga ingredienser och tillsätt den avsvalnade mjölblandningen.
Smaksätt med kanel eller kardemumma och vaniljpulver, smaka av om du liksom jag vill ha mer sälta än den från smöret.
Nu säger meteorologerna att värmen är på väg till så gott som hela landet, lördagens recept blir därför förslag på en riktigt god grillmiddag.
Passa på att träffa nära och kära över en middag vid en grillplats nu när grönskan äntligen är på väg/har kommit beroende på var du bor, efter en kall och lång vinter och vår.
Den här maten är lätt att förbereda och ta med sig ut i naturen, gott som variation eller komplement till grillkorven eller den varma klämmackan på utflykten.
Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze 4 port
4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)
2 dl svarta vinbär
1 ekologisk lime
1 tsk Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja
½ tsk grovmald svartpeppar
Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.
Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.
Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.
Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.
Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.
Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.
Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.
Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.
Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.
Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.
Servera med resten av glazen i en skål.
Zucchinisallad med örter ca 4-6 port
1 medelstor zucchini, ca 400 g
2 dl frysta sojabönor
1 dl majonnäs
1 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde
1 dl hackad persilja
1 dl hackad gräslök
½ dl hackad dill
1–2 msk osötad senap
Ca ½–1 tsk salt
Ca 1–2 krm grovmald svartpeppar
25 g smör eller kokosolja till stekning
Tina sojabönorna genom att hälla på kokande vatten så det täcker, låt stå i fem minuter.
Skär zucchinin i små tärningar och fräs ett par minuter i smör eller kokosolja, salta och peppra med den mindre mängden.
Låt svalna och häll bönorna i durkslag, låt rinna av väl. Rör samman majonnäs, smetana, örter och senap.
Vänd ner bönor och zucchini, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.
Kyl salladen några timmar före serveringen.
Tips: Du kan variera zucchinisalladen genom att använda andra bönor, ärter och de örter du har hemma.
Den gjorde mig extra glad eftersom den är skriven av en fotograf, jag är bara en glad amatör bakom kameran.
”Mycket användbar och vacker.
En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel.
Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”
Här ser du några av mina bilder från boken, fotograferade i den vackra, jämtländska naturen.
Först ser du en havtornskombucha, det receptet är skapat av Margareta Marples på Kall Naturkompani. som har sin gårdsbutik i Sölvsved, Kall, precis ovanför stället där jag tog bilden.
De andra bilderna är picklad rödlök med lingon och en kiwisalsa med chili.
Här hos mina bloggvänner på Paleobloggen Under vårt tak hittar du mina recept på den picklade löken och ajvar.
Jag har alltid tyckt om panerad fisk men de som serveras på restaurang eller finns i frysdisken på affären innehåller oftast gluten.
Något som går riktigt bra att använda istället för en vanlig dubbelpanering med vetemjöl, ägg och ströbröd är psylliumhusk, uppvispat ägg och sesamfrön.
Jag har alltid tyckt om panerad fisk men de som serveras på restaurang eller finns i frysdisken på affären innehåller oftast gluten.
Något som går riktigt bra att använda istället för en vanlig dubbelpanering med vetemjöl, ägg och ströbröd är psylliumhusk, uppvispat ägg och sesamfrön.
Hemlagad pytt är suverän måndagsmat att ta hand om resterna som kanske ligger kvar i kylen efter helgens måltider,.
Tillagat kött, korv, lök och nån rotfrukt skärs snabbt ihop och tar kort tid att steka.
Inte mycket längre tid för tillagning än den frysta på påse, men så otroligt mycket godare och nyttigare.
Huvudingrediens i min pytt blev en bit rökt renbog, istället för stekt ägg till hade jag några skivor kokt.
Som extra piff på min vilda pytt, tog jag några skivor Västerbottenssmör.
Bara att röra mjukt smör med riven Västerbottensost och krydda med lite salt och peppar.
Rulla in i smörpapper, förvara i kylen och skär skivor eftersom. gott till både kött och fisk.
Rödbetorna till är gjorda efter ett recept från en av mina kokböcker från 50-talet, här en bild på det:
Förr var lagen inte lika söt som i dagens köpta burkrödbetor, det var mer ättikssprit och mindre socker i dem.
De moderna inläggningarna med högre sockerhalt håller sig väldigt kort tid i jämförelse, rödbetorna blir bruna och tråkiga kort tid efter öppning av burken.
De här rödbetorna håller kvar både färg och smak väldigt länge.
Viltpytt 2 port
75 g rökt kött
2 dl tärnad morot
2 dl tärnad palsternacka
2 msk hackad gul lök
3 msk smör
Salt och peppar efter smak
Skär köttet i lika stora tärningar som rotfrukterna. Bryn smöret lätt.
Stek först rotsakstärningarna några minuter. Rör ner löken och låt fräsa en stund.
Tillsätt köttet, krydda och låt allt bli varmt.
Servera med ägg, rödbetor och Västerbottenssmör, hackad persilja över för smak, vitaminer och färg.
Här ser du ett annat gott tillbehör till pytten om du inte vill äta rödbetor till, citronmarinerad svamp.
I den boken hittar du mängder av just gröna tillbehör, det som i mitt tycke är det viktigaste (och godaste) i en måltid.
Jag brukar ofta kombinera flera olika såser, röror och sallader till varmrätten, det förhöjer både smakupplevelsen och näringsvärdet på maten.
I boken delar jag dessutom med mig av hela min hälsoresa, hur jag ätit mig till just ett friskare liv.
Nu i april var det 15 år sen jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost, ett beslut jag är mycket tacksam över.
Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella
1 vattenmelon i miniformat (eller annan melon)
100 g minimozzarella
2 dl finstrimlad fänkål
1 dl finstrimlad purjolök
1 dl finstrimlad citronmeliss
1 dl pumpakärnor
1 ekologisk citron, rivet skal och saft
½ dl citronolivolja
1 granatäpple
1–2 tsk smulat flingsalt
Dela melonen en bit ovanför mitten. Gröp ur köttet i båda halvorna med en sked.
Skär det i bitar och lägg i en bunke. Häll över pressad citron, finrivet citronskal och en tesked av saltet, vänd om så det blir väl blandat.
Låt melonen stå och dra åt sig smakerna medan du strimlar fänkål, purjo och citronmeliss.
Skär av toppen på granatäpplet, gör några snitt med kniven längs med sidorna och bryt äpplet i bitar.
Lägg in delarna eftersom i en plastpåse, stoppa in händerna och pilla ut kärnorna, så slipper du rött granatäppelstänk i hela köket.
Blanda alla ingredienserna med melonbitarna, smaka av om du vill ha mer salt.
Skär bort en bit på undersidan av det stora melonskalet, så det står stadigt. Fyll skalet med salladen och servera.
Jag fick också det stora förtroendet att ta alla bilderna själv till Gröna, sköna tillbehör.
Ett mycket roligt jobb där jag tog med rätterna till de vackraste platser jag hittade i Jämtland, jag höll på från slutet av maj ända till en bit in i september innan jag var klar med all matfotografering.
Salladen i minivattenmelonen tog jag med till en av mina favoritplatser på Bynäset, Frösön, där är jag även på bilden här ovan.
Kokboken har fått mycket beröm just för bilderna, vilket känns väldigt hedrande, jag är ju inte fotograf utan kock i grunden.
Boken kanske kan bli en fin present att ta med på vårens och sommarens fester och middagar, istället för den obligatoriska blombuketten eller vinflaskan.
Nu är jag tillbaka igen efter några dagars ledighet härifrån under Valborg och 1a Maj.
Jag kommer nu att fortsätta dela med mig av naturligt goda maträtter och bakverk mest varje dag, prenumerera gärna på mina blogginlägg så missar du dem inte.
Du kan annars klicka på bloggnamnet häruppe och scrolla neråt, så kommer du till den senaste tidens inlägg och recept.
Fågel är väldigt gott tycker jag, föredrar kalkonbröst framför kyckling då det har mer av både smak och struktur.
Kalkonbröstet är mer som färsk skinka i konsistensen, det passar väldigt bra till den här typen av grytor.
Som tillbehör tog jag vara på blasten från ett blomkålshuvud, men det blir gott även med andra smörstekta kålsorter eller zucchini om du inte råkar ha blomkålsblast hemma.
April har varit bland de kallaste i mannaminne, nu kan det bara bli bättre så det känns extra fint att hälsa sköna Maj välkommen.
Idag bjuder jag på en riktigt god pannacotta som passar fint till kvällens middag.
I södra delen av Sverige har rabarbern lyckats ta sig upp i trädgårdslandet, ett säkert vårtecken.
Har den inte kommit upp hos dig än, rabarbern i frysen sen i fjol redan är uppäten eller butiken sålt slut på färsk rabarber, ja då kan du använda bär till pannacottan istället.
Pannacotta med rabarber 6 port
3 dl grädde/kokosgrädde
2 dl finstrimlad rabarber
2 tsk pressad citron eller lime
1-2 tsk valfri sötning
3 gelatinblad
1 vaniljstång
Lägg gelatinbladen i kallt vatten låt dem bli mjuka i minst 5 minuter.
Smält rabarbern på svag värme några minuter med citrussaften.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma smeten, smaka av med lite sötning.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur föna med en kniv och koka upp dem och stången tillsammans med grädden
Ta från värmen och låt stå tio minuter, ta sen upp vaniljstången och skrapa ur de sista kärnorna.
Mixa grädden tillsammans med rabarberkompotten i kastrullen med en stavmixer.
Häll upp i portionsformar eller glas, ställ i kylen för att stelna i ca 3-4 timmar.
Gör du pannacottan i formar, doppa den en liten stund i hett vatten innan du stjälper upp dem.
För en tunn kniv längs kanten, så blir det lätt att få den ur formen.
Garnera med tunna skivor av rabarber och citronmeliss.
Reklam för mina kokböcker
Här nedan ser du några rabarberrecept från tre av mina kokböcker.
Beställ gärna en eller ett par till dig själv eller som gåbortspresent till vårens och sommarens fester.