Korvgryta med inspiration från Medelhavsköket

Korv med vuxen smak

Även om många barn säkert tycker om den här korvgrytan, så är ingredienserna lite mer åt vuxna smaklökar.

Jag hittade på den här grytan på en resa till Cypern, där jag köpte en mycket smakstark korv hos den lokala slaktaren, liknande vår ölkorv.

Vitlök, tomat, paprika, örter, oliver, kanel och vin är alla typiska smaksättningar i medelhavsmaten, så även i min korvgryta.

En sallad med fetaost och en vitlöksyoghurt kompletterade smakerna väl.

Cypriotisk korvgryta för 2

3 smala, rökta korvar typ ölkorv

½ gul lök

½ grön paprika

1 tomat

10 stora, svarta oliver

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

½ tsk paprikapulver

½ tsk timjan

½ tsk kanel

1 dl av min enkla buljong

½ dl rödvin

Skär korven i bitar, hacka lök, paprika och tomat och riv vitlöken fint.

Skär loss köttet från oliverna och strimla det.

Värm oljan och fräs korv, lök och paprika några minuter utan att ta färg.

Rör ner kryddor, tomat och oliver, häll på vin och buljong.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 45 minuter.

Servera med strimlad sallad, fetaost och paprika.

Jag gjorde en vitlöksyoghurt till: Riv en vitlöksklyfta ner i 2 dl grekisk yoghurt, smaksätt med lite flingsalt.

Kallpressad olivolja och balsamvinäger på salladen gjorde måltiden ännu godare.

I min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv hittar du flera recept med inspiration från mina många resor till Medelhavet.

På bilden nedan ser du tomatbiffar, som är en specialitet från den vackra ön Santorini i Grekland.

Jag fick receptet av en kock där och har gjort om det lite för att få det glutenfritt, men den underbara smaken är precis som den jag minns.

Här hittar du två andra av mina medelhavsrecept som passar fint tillsammans med sommarmaten, bönsallad från Kreta och morotsröra från Turkiet.

Glutenfri och sockerfri müsli

Müsli Lowcarb

Många tycker om att äta grekisk/turkisk yoghurt, kokosyoghurt, keso eller fil på morgonen.

Men de flesta müsliblandningarna i butikerna innehåller gluten och socker eller sötningsmedel och därmed en hel del kolhydrater.

När min blogg var rätt ny för 13 år sen så fick jag ett riktigt gott müslirecept från en av mina följare, Ann Elving.

Hon hade skapat en müsli som passar alla som äter glutenfri LCHF, du hittar hennes recept i den här länken, komplett med vikt på ingredienserna och näringsberäkning.

Jag hade inte alla ingredienser hemma när jag gjorde det här receptet inspirerat av hennes, men min variant blev också riktigt bra.

När jag gör det idag så tar jag svenska torkade bär istället för importerade goji, min absoluta favorit är havtorn.

Müsli ca 20 port

2,5 dl mandelmjöl

2 dl kokosnötsmjöl

2 dl pumpafrön

1 dl paranötter

1 dl valnötter

1 dl hasselnötter

1 dl rostade kokosflagor

2 msk torkade gojibär/havtornsbär

1,5 msk kanel/kardemumma

1 tsk vaniljpulver

Ev lite smulat flingsalt

2 msk naturell kokosolja + 2 msk smör till stekning

Hacka nötterna och rosta dem med fröna tills de fått lite färg i lagom het stekpanna, tag upp och lägg åt sidan.

Smält smör och kokosolja i stekpannan och tillsätt mandelmjöl/kokosmjöl och låt det suga åt sig fettet och bli lite ”klimpigt”. Låt svalna.

Blanda övriga ingredienser och tillsätt den avsvalnade mjölblandningen.

Smaksätt med kanel eller kardemumma och vaniljpulver, smaka av om du liksom jag vill ha mer sälta än den från smöret.

Reklam för mina kokböcker

Fler goda tips till brunchen hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Här ser du en cashewyoghurt med pumpagranola och havtornsbär och några andra rätter från den boken.

Även i ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” hittar du många av mina bästa tips och recept på naturligt goda små rätter till frukosten, fikat och kvällsmyset.

Perfekt mat även att ta med ut och njuta av i det fria nu på vårens och sommarens utflykter.

Hasselnötsbullar med vallmofrön från Baka med frukt & grönt

Somriga brunchtips från Gröna, sköna tillbehör
Grilldags – Marinerad fläskkarré med örtig zucchinisallad

Grilltips till helgen

Nu säger meteorologerna att värmen är på väg till så gott som hela landet, lördagens recept blir därför förslag på en riktigt god grillmiddag.

Passa på att träffa nära och kära över en middag vid en grillplats nu när grönskan äntligen är på väg/har kommit beroende på var du bor, efter en kall och lång vinter och vår.

Den här maten är lätt att förbereda och ta med sig ut i naturen, gott som variation eller komplement till grillkorven eller den varma klämmackan på utflykten.

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze
Foto Mikael Eriksson

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze 4 port

4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)

2 dl svarta vinbär

1 ekologisk lime

1 tsk Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

½ tsk grovmald svartpeppar

Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.

Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.

Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.

Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.

Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.

Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.

Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.

Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.

Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.

Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.

Servera med resten av glazen i en skål.

Zucchinisallad med örter ca 4-6 port

1 medelstor zucchini, ca 400 g

2 dl frysta sojabönor

1 dl majonnäs

1 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl hackad persilja

1 dl hackad gräslök

½ dl hackad dill

1–2 msk osötad senap

Ca ½–1 tsk salt

Ca 1–2 krm grovmald svartpeppar

25 g smör eller kokosolja till stekning

Tina sojabönorna genom att hälla på kokande vatten så det täcker, låt stå i fem minuter.

Skär zucchinin i små tärningar och fräs ett par minuter i smör eller kokosolja, salta och peppra med den mindre mängden.

Låt svalna och häll bönorna i durkslag, låt rinna av väl. Rör samman majonnäs, smetana, örter och senap.

Vänd ner bönor och zucchini, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Kyl salladen några timmar före serveringen.

Tips: Du kan variera zucchinisalladen genom att använda andra bönor, ärter och de örter du har hemma.

Den blir också god med aubergine.

Äter du inte bönor så hittar du här recept på en annan variant av min zucchinisallad.

Kokboksberöm som gjorde mig glad

Dagens recept kommer från två av mina kokböcker, den svartvinbärsmarinerade fläskkarrén är hämtad ur Birgitta Höglunds bästa grilltips och zucchinisalladen kommer från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I länkarna ovan hittar du böckerna på Bokus, här finns tillbehörsboken och grillboken på Adlibris.

Grillkokboken kan du även köpa fraktfritt för bara 195 kr direkt från Lumio Förlag.

Här en fin recension som kommit in på Bokus om Gröna, sköna tillbehör.

Den gjorde mig extra glad eftersom den är skriven av en fotograf, jag är bara en glad amatör bakom kameran.

”Mycket användbar och vacker.

En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel.

Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”

Här ser du några av mina bilder från boken, fotograferade i den vackra, jämtländska naturen.

Först ser du en havtornskombucha, det receptet är skapat av Margareta Marples på Kall Naturkompani. som har sin gårdsbutik i Sölvsved, Kall, precis ovanför stället där jag tog bilden.

De andra bilderna är picklad rödlök med lingon och en kiwisalsa med chili.

Här hos mina bloggvänner på Paleobloggen Under vårt tak hittar du mina recept på den picklade löken och ajvar.

Saftig pannbiff med röd grönsaksröra

Rosépepparbiffar

Smakfyllda pannbiffar

Så här på fredagen kan det vara gott med en riktigt smakrik rosépepparbiff till middag, lättlagat men ändå lite lyxigt.

Rosépeppar är en väldigt aromatisk och mild krydda som passar extra bra när man vill laga en festligare måltid.

Jag brukar plocka den själv ibland på resor till Turkiet och Grekland, du ser en bild på hur trädet ser ut här nere.

Får att få en riktigt saftig och god, glutenfri pannbiff så blandar jag i det här receptet ner majonnäs och sesamfrön i färsen.

Jag tycker bäst om lammfärs, men här väljer du den du tycker bäst om.

Rosépepparbiffar 2 port

300 g köttfärs av lamm, nöt eller vilt

1 ägg

2 msk sesamfrön

2 msk majonnäs

1 msk mortlad rosépeppar

2 msk smör

Salt och peppar

Bryt ner färsen i en bunke. Tillsätt ägg, sesamfrön, majonnäs, rosépeppar, salt och peppar.

Blanda snabbt ihop till en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Doppa händerna i kallt vatten och forma till två biffar.

Stek dem i 3-4 minuter på var sida, beroende på hur tjocka du gör dem.

Stäng av plattan och låt biffarna steka färdigt några minuter på eftervärmen, så blir de saftiga.

Röd grönsaksröra 2 port

10 cocktailtomater

1 röd spetspaprika

1 liten rödlök

2 msk smör

1-2 msk finhackad, färsk rosmarin eller timjan

1-2 tsk balsamvinäger eller äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär tomaterna i fyra delar och paprikan i 1 cm stora bitar och hacka rödlöken fint.

Hetta upp smöret och fräs löken en minut utan att få färg.

Tillsätt paprika och tomat, krydda med salt och peppar.

Låt fräsa ett par minuter, häll då på vinäger och timjan, låt allt bli varmt.

Smaka av att du fått lagom syra och sälta.

Servera röran till biffarna, stekt zucchini och ett kryddsmör är gott till.

Fler tips på goda tillbehör till vårens middagar hittar du mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Bilderna nedan kommer från de båda kokböckerna, klicka på respektive bild så kan du ta del av recepten.

Kryddsmör i paprika från min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson
Ärtdressing från Gröna, sköna tillbehör
Ostpanerad rödspätta med varm tomatsallad och sparris

Fisktips

Jag har alltid tyckt om panerad fisk men de som serveras på restaurang eller finns i frysdisken på affären innehåller oftast gluten.

Något som går riktigt bra att använda istället för en vanlig dubbelpanering med vetemjöl, ägg och ströbröd är psylliumhusk, uppvispat ägg och sesamfrön.

Här hittar du ett exempel på det, sesampanerad torsk och gräddstuvad fänkål med saffran.

Här har jag gjort en enkelpanering med bara ägg och riven parmesan, det blir riktigt gott.

Panerad rödspätta för 2

4 spättafiléer

1 ägg

1 dl riven parmesan

Salt och peppar

Krydda fisken lätt med salt och peppar. Vispa upp ägget med en gaffel i en djup tallrik.

Häll osten i en annan tallrik

Doppa fiskfiléerna, håll en stund över tallriken så de får rinna av.

Doppa dem så i den rivna osten, klappa in den ordentligt.

Låt spättan ligga och vila en stund på ett fat innan stekningen, så torkar osten fast lite och får finare stekyta.

Stek ett par minuter på var sida i smör, tills fisken blivit gyllenbrun.

Varm tomatsallad

250 g cocktailtomater

1 röd paprika

50 g smör

1 tsk finhackad timjan

Lite rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Salt och peppar

Dela tomaterna och skär paprikan i smala strimlor.

Stek dem några minuter i smör, smaksätt med kryddor och citron.

Servera den stekta fisken med tomatsalladen, nykokt sparris och rört smör smaksatt med citron och lite smulat flingsalt.

Tomater från Svens Trädgård, Gnesta

Kokboksreklam

Tycker du om mina mattips så får du gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.

Du kan läsa mer om dem i länkarna nedan, de två på slutet finns nu bara som E-bok, då de inbundna är slutsålda.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – E-bok Med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Med Annika Dahlqvist

Ostpanerad rödspätta med varm tomatsallad och sparris

Fisktips

Jag har alltid tyckt om panerad fisk men de som serveras på restaurang eller finns i frysdisken på affären innehåller oftast gluten.

Något som går riktigt bra att använda istället för en vanlig dubbelpanering med vetemjöl, ägg och ströbröd är psylliumhusk, uppvispat ägg och sesamfrön.

Här hittar du ett exempel på det, sesampanerad torsk och gräddstuvad fänkål med saffran.

Här har jag gjort en enkelpanering med bara ägg och riven parmesan, det blir riktigt gott.

Panerad rödspätta för 2

4 spättafiléer

1 ägg

1 dl riven parmesan

Salt och peppar

Krydda fisken lätt med salt och peppar. Vispa upp ägget med en gaffel i en djup tallrik.

Häll osten i en annan tallrik

Doppa fiskfiléerna, håll en stund över tallriken så de får rinna av.

Doppa dem så i den rivna osten, klappa in den ordentligt.

Låt spättan ligga och vila en stund på ett fat innan stekningen, så torkar osten fast lite och får finare stekyta.

Stek ett par minuter på var sida i smör, tills fisken blivit gyllenbrun.

Varm tomatsallad

250 g cocktailtomater

1 röd paprika

50 g smör

1 tsk finhackad timjan

Lite rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Salt och peppar

Dela tomaterna och skär paprikan i smala strimlor.

Stek dem några minuter i smör, smaksätt med kryddor och citron.

Servera den stekta fisken med tomatsalladen, nykokt sparris och rört smör smaksatt med citron och lite smulat flingsalt.

Tomater från Svens Trädgård, Gnesta

Kokboksreklam

Tycker du om mina mattips så får du gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.

Du kan läsa mer om dem i länkarna nedan, de två på slutet finns nu bara som E-bok, då de inbundna är slutsålda.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – E-bok Med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Med Annika Dahlqvist

Pytt i Panna på mitt sätt

Pytt med vilda smaker

Hemlagad pytt är suverän måndagsmat att ta hand om resterna som kanske ligger kvar i kylen efter helgens måltider,.

Tillagat kött, korv, lök och nån rotfrukt skärs snabbt ihop och tar kort tid att steka.

Inte mycket längre tid för tillagning än den frysta på påse, men så otroligt mycket godare och nyttigare.

Huvudingrediens i min pytt blev en bit rökt renbog, istället för stekt ägg till hade jag några skivor kokt.

Som extra piff på min vilda pytt, tog jag några skivor Västerbottenssmör.

Bara att röra mjukt smör med riven Västerbottensost och krydda med lite salt och peppar.

Rulla in i smörpapper, förvara i kylen och skär skivor eftersom. gott till både kött och fisk.

Rödbetorna till är gjorda efter ett recept från en av mina kokböcker från 50-talet, här en bild på det:

Förr var lagen inte lika söt som i dagens köpta burkrödbetor, det var mer ättikssprit och mindre socker i dem.

De moderna inläggningarna med högre sockerhalt håller sig väldigt kort tid i jämförelse, rödbetorna blir bruna och tråkiga kort tid efter öppning av burken.

De här rödbetorna håller kvar både färg och smak väldigt länge.

Viltpytt 2 port

75 g rökt kött

2 dl tärnad morot

2 dl tärnad palsternacka

2 msk hackad gul lök

3 msk smör

Salt och peppar efter smak

Skär köttet i lika stora tärningar som rotfrukterna. Bryn smöret lätt.

Stek först rotsakstärningarna några minuter. Rör ner löken och låt fräsa en stund.

Tillsätt köttet, krydda och låt allt bli varmt.

Servera med ägg, rödbetor och Västerbottenssmör, hackad persilja över för smak, vitaminer och färg.

Här ser du ett annat gott tillbehör till pytten om du inte vill äta rödbetor till, citronmarinerad svamp.

Fler tips på goda smaker som kompletterar maten hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Vattenmelon fylld med sallad på fänkål, mozzarella och granatäpple

Försommarsallad

Nu är det högsäsong för minivattenmelon såg jag på affären igår, så då passar det fint att bjuda dig på den här fräscha salladen.

Den passar mycket bra till vårens och sommarens grillbufféer och kommer från en av mina kokböcker, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I den boken hittar du mängder av just gröna tillbehör, det som i mitt tycke är det viktigaste (och godaste) i en måltid.

Jag brukar ofta kombinera flera olika såser, röror och sallader till varmrätten, det förhöjer både smakupplevelsen och näringsvärdet på maten.

I boken delar jag dessutom med mig av hela min hälsoresa, hur jag ätit mig till just ett friskare liv.

Nu i april var det 15 år sen jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost, ett beslut jag är mycket tacksam över.

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella

1 vattenmelon i miniformat (eller annan melon)

100 g minimozzarella

2 dl finstrimlad fänkål

1 dl finstrimlad purjolök

1 dl finstrimlad citronmeliss

1 dl pumpakärnor

1 ekologisk citron, rivet skal och saft

½ dl citronolivolja

1 granatäpple

1–2 tsk smulat flingsalt

Dela melonen en bit ovanför mitten. Gröp ur köttet i båda halvorna med en sked.

Skär det i bitar och lägg i en bunke. Häll över pressad citron, finrivet citronskal och en tesked av saltet, vänd om så det blir väl blandat.

Låt melonen stå och dra åt sig smakerna medan du strimlar fänkål, purjo och citronmeliss.

Skär av toppen på granatäpplet, gör några snitt med kniven längs med sidorna och bryt äpplet i bitar.

Lägg in delarna eftersom i en plastpåse, stoppa in händerna och pilla ut kärnorna, så slipper du rött granatäppelstänk i hela köket.

Blanda alla ingredienserna med melonbitarna, smaka av om du vill ha mer salt.

Skär bort en bit på undersidan av det stora melonskalet, så det står stadigt. Fyll skalet med salladen och servera.

Jag i matfototagen Foto Jan Andersson

Jag fick också det stora förtroendet att ta alla bilderna själv till Gröna, sköna tillbehör.

Ett mycket roligt jobb där jag tog med rätterna till de vackraste platser jag hittade i Jämtland, jag höll på från slutet av maj ända till en bit in i september innan jag var klar med all matfotografering.

Salladen i minivattenmelonen tog jag med till en av mina favoritplatser på Bynäset, Frösön, där är jag även på bilden här ovan.

Kokboken har fått mycket beröm just för bilderna, vilket känns väldigt hedrande, jag är ju inte fotograf utan kock i grunden.

Boken kanske kan bli en fin present att ta med på vårens och sommarens fester och middagar, istället för den obligatoriska blombuketten eller vinflaskan.

Här kan du läsa mer om mina övriga kokböcker, det finns nåt för alla smaker.

Bilderna här nedan är från Nyhetsmorgon på TV 4 när jag var där häromåret och bjöd på smårätter från boken.

Fredagsfågel – Smakrik gryta på kalkon eller kyckling

Det smakar fågel

Nu är jag tillbaka igen efter några dagars ledighet härifrån under Valborg och 1a Maj.

Jag kommer nu att fortsätta dela med mig av naturligt goda maträtter och bakverk mest varje dag, prenumerera gärna på mina blogginlägg så missar du dem inte.

Du kan annars klicka på bloggnamnet häruppe och scrolla neråt, så kommer du till den senaste tidens inlägg och recept.

Fågel är väldigt gott tycker jag, föredrar kalkonbröst framför kyckling då det har mer av både smak och struktur.

Kalkonbröstet är mer som färsk skinka i konsistensen, det passar väldigt bra till den här typen av grytor.

Som tillbehör tog jag vara på blasten från ett blomkålshuvud, men det blir gott även med andra smörstekta kålsorter eller zucchini om du inte råkar ha blomkålsblast hemma.

Fågelgryta för två

250 g kalkon- eller kycklingbröst

1 dl strimlad, röd paprika

1 dl min enkla kycklingbuljong

½ dl finstrimlad rödlök

½ dl av min sockerfria chilisås

2 finhackade vitlöksklyftor

1 tsk torkad oregano

Salt och svartpeppar efter smak

Smör till stekning

Skär köttet i tärningar, ca 2×2 cm. Bryn det i smöret och tillsätt paprika, lök och vitlök.

Krydda med salt, peppar och oregano, häll på chilisåsen och buljongen.

Låt puttra tills såsen fått en simmig konsistens, ju längre desto godare.

Jag serverade strimlad, smörstekt blomkålsblast till, strödde över flagad parmesan och la till några skivor smör på tallriken.

Vill du ha tips på fler lättlagade rätter till vardag och fest så ta en titt på min senaste kokbok Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker.

LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt har skrivit förordet till boken, om hälsofördelarna med just ett stabilt blodsocker.

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris Foto Mikael Eriksson
Dessert till Valborg – Rabarberpannacotta

Valborgsdessert

April har varit bland de kallaste i mannaminne, nu kan det bara bli bättre så det känns extra fint att hälsa sköna Maj välkommen.

Idag bjuder jag på en riktigt god pannacotta som passar fint till kvällens middag.

I södra delen av Sverige har rabarbern lyckats ta sig upp i trädgårdslandet, ett säkert vårtecken.

Har den inte kommit upp hos dig än, rabarbern i frysen sen i fjol redan är uppäten eller butiken sålt slut på färsk rabarber, ja då kan du använda bär till pannacottan istället.

Pannacotta med rabarber 6 port

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl finstrimlad rabarber

2 tsk pressad citron eller lime

 1-2 tsk valfri sötning

3 gelatinblad

1 vaniljstång

Lägg gelatinbladen i kallt vatten låt dem bli mjuka i minst 5 minuter.

Smält rabarbern på svag värme några minuter med citrussaften.

Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma smeten, smaka av med lite sötning.

Dela vaniljstången på längden, skrapa ur föna med en kniv och koka upp dem och stången tillsammans med grädden

Ta från värmen och låt stå tio minuter, ta sen upp vaniljstången och skrapa ur de sista kärnorna.

Mixa grädden tillsammans med rabarberkompotten i kastrullen med en stavmixer.

Häll upp i portionsformar eller glas, ställ i kylen för att stelna i ca 3-4 timmar.

Gör du pannacottan i formar, doppa den en liten stund i hett vatten innan du stjälper upp dem.

För en tunn kniv längs kanten, så blir det lätt att få den ur formen.

Garnera med tunna skivor av rabarber och citronmeliss.

Reklam för mina kokböcker

Här nedan ser du några rabarberrecept från tre av mina kokböcker.

Beställ gärna en eller ett par till dig själv eller som gåbortspresent till vårens och sommarens fester.

Ät, njut och må gott!

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Citronmarinerade rödbetor med rabarber från Gröna, sköna tillbehör
Frasig rabarberpaj i glas från Baka med frukt & grönt
Rabarberchutney och paprikachutney från min grillkokbok