Snabblagad gratäng med musslor

Snabb måndagsmat

Så här i början på veckan brukar jag ofta dela med mig av gratänger, näringsrik snabbmat där man ofta kan lägga ner sånt som finns hemma i kylen efter helgen.

De här gratängtipsen har blivit väldigt populära, det är så roligt att ni är så många som uppskattar mina recept.

Dagens recept är gjort med rökta musslor som jag tycker är väldigt gott.

Tycker du inte om musslor så går det precis lika bra med rökt fisk eller räkor.

Musselgratäng 2 port

1 burk rökta musslor

3 ägg

200 g zucchini

2 dl riven ost

1 dl crème fraiche

1 dl grovhackad svamp

1 msk finhackad dill

Salt och peppar

1 tomat

½ röd paprika

Några matskedar smör till stekning

Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.

Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform.

Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost.

Krydda äggsmeten med salt och peppar och häll den i formen.

Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater.

Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter.

Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja.

Jag tog sesamfrön och pumpafrön i salladen, det blir riktigt gott.

Kokbokstips

På bilden längst ned ser du ett av recepten från min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal mycket populära böcker om den mat som passar dig som vill hålla blodsockret på en stabil nivå.

Jag har också fått frågor från några som försökt beställa min och Annika Dahlqvists E-bok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt : Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo” direkt från Lumio Förlag.

Jag har länkar dit i många av mina gamla blogginlägg, men ett meddelande kommer upp att sidan inte finns.

Det beror på att den är borttagen från den webbutiken och nu finns den bara att ladda ned från Bokus i länken här uppe och här finns den på Adlibris.

Fiskgratäng med kräftstjärtar Foto Mikael Eriksson
Snabblagad gratäng med musslor

Snabb måndagsmat

Så här i början på veckan brukar jag ofta dela med mig av gratänger, näringsrik snabbmat där man ofta kan lägga ner sånt som finns hemma i kylen efter helgen.

De här gratängtipsen har blivit väldigt populära, det är så roligt att ni är så många som uppskattar mina recept.

Dagens recept är gjort med rökta musslor som jag tycker är väldigt gott.

Tycker du inte om musslor så går det precis lika bra med rökt fisk eller räkor.

Musselgratäng 2 port

1 burk rökta musslor

3 ägg

200 g zucchini

2 dl riven ost

1 dl crème fraiche

1 dl grovhackad svamp

1 msk finhackad dill

Salt och peppar

1 tomat

½ röd paprika

Några matskedar smör till stekning

Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.

Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform.

Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost.

Krydda äggsmeten med salt och peppar och häll den i formen.

Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater.

Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter.

Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja.

Jag tog sesamfrön och pumpafrön i salladen, det blir riktigt gott.

Kokbokstips

På bilden längst ned ser du ett av recepten från min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal mycket populära böcker om den mat som passar dig som vill hålla blodsockret på en stabil nivå.

Jag har också fått frågor från några som försökt beställa min och Annika Dahlqvists E-bok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt : Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo” direkt från Lumio Förlag.

Jag har länkar dit i många av mina gamla blogginlägg, men ett meddelande kommer upp att sidan inte finns.

Det beror på att den är borttagen från den webbutiken och nu finns den bara att ladda ned från Bokus i länken här uppe och här finns den på Adlibris.

Fiskgratäng med kräftstjärtar Foto Mikael Eriksson
Snabblagad gratäng med musslor

Snabb måndagsmat

Så här i början på veckan brukar jag ofta dela med mig av gratänger, näringsrik snabbmat där man ofta kan lägga ner sånt som finns hemma i kylen efter helgen.

De här gratängtipsen har blivit väldigt populära, det är så roligt att ni är så många som uppskattar mina recept.

Dagens recept är gjort med rökta musslor som jag tycker är väldigt gott.

Tycker du inte om musslor så går det precis lika bra med rökt fisk eller räkor.

Musselgratäng 2 port

1 burk rökta musslor

3 ägg

200 g zucchini

2 dl riven ost

1 dl crème fraiche

1 dl grovhackad svamp

1 msk finhackad dill

Salt och peppar

1 tomat

½ röd paprika

Några matskedar smör till stekning

Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.

Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform.

Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost.

Krydda äggsmeten med salt och peppar och häll den i formen.

Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater.

Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter.

Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja.

Jag tog sesamfrön och pumpafrön i salladen, det blir riktigt gott.

Kokbokstips

På bilden längst ned ser du ett av recepten från min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal mycket populära böcker om den mat som passar dig som vill hålla blodsockret på en stabil nivå.

Jag har också fått frågor från några som försökt beställa min och Annika Dahlqvists E-bok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt : Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo” direkt från Lumio Förlag.

Jag har länkar dit i många av mina gamla blogginlägg, men ett meddelande kommer upp att sidan inte finns.

Det beror på att den är borttagen från den webbutiken och nu finns den bara att ladda ned från Bokus i länken här uppe och här finns den på Adlibris.

Fiskgratäng med kräftstjärtar Foto Mikael Eriksson
Gräddig viltgryta med svamp

Vilt- och svamptider

Nu är det högsäsong för oss som älskar vilt och skogens läckra svampar.

Så ge dig ut med svampkorgen och plocka lite gratis mat att förgylla både vardagen och festerna med i höst och vinter.

Idag bjuder jag på en av de viltgrytor jag själv tycker bäst om, hoppas du också uppskattar den.

Vill du hellre göra en vegetarisk svamprätt så hittar du här min gulaschsoppa i senaste numret av nättidningen Mandarin.

Viltgryta 4 port

500 g grytbitar av älg, ren eller rådjur

100 g rökt sidfläsk i tärningar

4-5 dl rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller

2 morötter

1 röd paprika

3-4 vitlöksklyftor

100 g smör

2 burkar skalade tomater

2 dl av min enkla buljong

2 dl rödvin

4 dl grädde/kokosgrädde

Salt och svartpeppar

Bryn smöret och stek köttet gyllenbrunt, krydda lätt med salt  och peppar.

Tillsätt fläsket och svampen och låt det få lite färg.

Skär under tiden morot, vitlök och paprika i små tärningar och låt dem fräsa med en stund.

Häll över tomater, viltfond och rödvin dela tomaterna i mindre bitar med sleven.

Koka upp och låt puttra en timme eller två på svag värme.

Tillsätt då grädden och låt sjuda en halvtimme till.

Smaka av om köttet är mört, annars får grytan puttra vidare ett tag till.

Vill du ta del av fler recept på mustiga grytor, buljonger och annat gott i vår svenska husmanskost så hittar du många av mina favoriter i de här kokböckerna.

Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker med Lars-Erik Litsfeldt

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahqvist

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Ostfyllda viltfärsbiffar med ragu på bladspenat från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson
Smakrik äggröra till brunchen

Lördagsbrunch

Idag får du tips på en riktigt krämig äggröra som passar fint till brunch, tillsammans med till exempel rökt fläsk, renstek, fisk eller kantareller.

På bilden ovan har jag gjort äggröran naturell med smörstekta kantareller, varmrökt sidfläsk, en smörgås på mitt populära valnötsbröd och med hjortron och grädde som en liten dessert.

Nu när det blivit kallare så märks det att det behövs mer av både fett och protein i maten än under sommaren, då är äggröra med olika smaksättningar riktigt bra och lättlagad mat.

Jag får lite mer besvär av fibromyalgin på hösten när kylan och fukten kommer krypande, äter jag då mer energirik mat så mår kroppen mycket bättre.

Äggröra med tomater och basilika 1 port

3 ägg

½ dl smetana/kokosgrädde

50 g varmrökt sidfläsk

1 tomat

½ röd paprika

1 msk hackad färsk basilika

25 g smör eller kokosolja

Salt och peppar

Vispa ihop äggen lätt med smetana och kryddor.

Hacka tomater och basilika, skär fläsk och paprika i tärningar.

Smält smör i en kastrull eller liten stekpanna, rör i tomaterna och låt fräsa en liten stund.

Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.

Bryn fläsk och paprika i en stekpanna och stek dem tillsammans en stund tills det får färg.

Vänd ner basilikan i äggröran och servera med fläsket och paprikan, strö över lite hackad persilja eller de örter du har.

Fler tips på energirik mat som både mättar och är lätt att laga hittar du i min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Vill du läsa hela berättelsen om hur jag ätit mig friskare så hittar du den i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På bilden nedan ser du mig när jag var 40 och mådde som sämst, den högra bilden är från förra hösten när jag fyllde 62.

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör Foto Jan Andersson, LT
Tomatchutney

Höstnjutning

Nu finns det väldigt gott om tomater så passa på att göra en smakrik chutney.

Den passar fint som tillbehör till grillat, till ostbrickan eller varför inte som en gåbortspresent på höstkalaset.

Vill du ta del av mina populära recept på ugnstorkade tomater och och en glutenfri paj med dem och en sockerfri chilisås/ketchup, så klicka på de blåmarkerade länkarna så hittar du dem.

Tomatchutney

500 g cocktailtomater

1 gul gök

2 skivor ekologisk citron

2 msk citronsaft

2 msk valfri sötning

1 msk färsk timjan

1 tsk chiliflingor

Flingsalt efter smak

Skala och dela löken i 6 klyftor och skiva dem tunt.

Dela tomaterna i 4 delar och skär citronskivorna i halvmånar och sen i tunna bitar.

Du kan förstås använda större tomater också, skär dem då i små bitar.

Blanda lök, citronsaft, citronbitar, vald sötning och chili i en kastrull.

Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt puttra i 20 minuter, rör då och då.

Blanda ner tomaterna, koka upp och låt småputtra i 5 minuter, rör försiktigt så tomaterna inte mosas.

Smaksätt med timjan och lite smulat flingsalt.

Häll upp på rena burkar och sätt på locket, förvara i kylen eller frys in till vinterbehovet.

Jag hoppas du har glädje av mina dagliga recept härinne, kanske till och med så mycket så att du vill köpa någon/några av mina kokböcker?

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Havtornschutney från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Grönsakspaté med broccoli och tomat

Vegetarisk krogfavorit

Den här grönsakspatén hade jag ofta på menyerna på de restauranger där jag jobbade på 80-90-talet.

Jag serverade den då som en förrätt med en god sås eller som tillbehör på en buffé.

På den tiden var det inte alls lika vanligt med vegetarisk mat på restaurangerna som idag, intresset bland många kockar att laga gröna rätter var ofta lågt.

Jag har alltid tyckt mycket om grönsaker, så för mig var det ett naturligt inslag bland all den ”vanliga” maten.

Lika viktigt är det för mig idag att ha en stor variation av grönsaker i min mat.

Sen jag för 15 år sen gick över till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF, har grönsaksmängden ökat rejält på min tallrik.

På restaurangtiden gjorde jag patén i lite olika varianter på broccoli, skållade tomater, blomkål, purjolök och morötter.

Här har jag använt broccolistjälkar, ett bra sätt att ta dem tillvara.

Dubbla gärna receptet så blir det en högre och finare paté. Öka då gräddningstiden med 10 minuter.

Grönsakspaté

3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma

2 ägg

½ dl grädde

2 msk hackade örter

Riven muskot

Salt och peppar

Tomatlager

5 medelstora tomater

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 msk olivolja

1 ägg

Salt

Cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.

Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten. Häll bort vattnet och fyll på med kallt.

Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar, finhacka lök ock vitlök.

Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.

Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in. Rör under tiden, så det inte bränns.

Blanda i kryddor och Worcester, smaka av och låt svalna.

Mixa broccolin med grädde och örter. Jag använde persilja, dragon och gräslök.

Smaka av med salt, peppar och muskot. Rör ner ägget.

Mixa sen tomatröran och blanda med ägg. Smörj en liten form ordentligt med smör.

Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran. Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.

Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen. Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.

Känn med handen att patén är fast. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund i formen.

Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.

Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde.

Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten, jag hade även pumpafrön, paprika och persilja till garnering.

Mitt intresse för den vegetariska matlagningen har även lett till en helt grön kokbok.

Fler förslag på såser som passar till patén och mängder av mina bästa vegetariska recept hittar du i boken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Vill du ha tips på lite matigare, hälsosamma rätter med få kolhydrater så hittar du det i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Lättlagad äggkaka med fetaost

Näringsrik snabbmat

När jag vill att matlagningen ska gå riktigt fort så gör jag ofta olika sorters ostkakor med ägg, antingen gräddade i ugnen eller som här i stekpannan.

Det blir både matigare och godare än en vanlig omelett tycker jag och den går att variera på många sätt.

Här är det fetaost som fått spela huvudrollen men det fungerar fint även med vanlig riven ost eller keso.

Äggkaka med fetaost 2-4 port

100 g fetaost

3 ägg

2 msk grädde

2 msk smör

Vitpeppar

Några skivor lagrad ost

Mosa osten med grädden och rör ner äggen.

Krydda med vitpeppar, smaka av om du vill ha mer salt. Osten är rätt salt i sig.

Bryn smöret i en liten stekpanna och häll i ostsmeten.

Rör inte om i smeten utan låt den steka på svag värme tills den stannat.

Vänd den sen med hjälp av ett lock och låt kakan glida ner i stekpannan och få färg på andra sidan.

Lägg på ostskivor och täck med lock några minuter.

Skär kakan i 4 delar, jag serverade den till rökta sardiner och både varma och kalla grönsaker.

Vill du ha fler tips på lättlagade rätter så hittar du mina bästa recept i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Den boken skrev jag tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt, som skrivit många faktaböcker i ämnet.

Äggkaka med sardiner

Fläskpannkaka från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Räksallad med örtaioli

Skaldjurssäsongen är här

Nu är det rätt tid på året att njuta av olika skaldjur, så dagens mattips blir en matig sallad med en smakrik aioli till.

Jag äter ofta räksallad till lunch eller middag, även om vädret blivit lite kyligare de senaste dagarna.

Det mättar riktigt bra med sallader, men vill du även ha ett gott bröd på sidan om så hittar du här mina hasselnötsbullar.

Sallad med räkor och mozzarella 1 port

100 g skalade räkor

50 g mozzarella

5 cm gurka

3 cocktailtomater

Bladpersilja

Citron

Börja med att röra ihop ingredienserna till örtaiolin här nedan, låt stå en stund så smakerna mognar.

Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyftade tomater och bladpersilja.

Lägg en hög skalade räkor och en ituriven mozzarella i mitten.

Häll lite av aiolin över räkorna, servera resten i en skål bredvid.

Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö flingsalt över tomaterna.

Aioli med örter

3 äggulor

3 dl olivolja

3 rivna vitlöksklyftor

Saft av ½ citron

Havssalt och vitpeppar

½-1 dl finstrimlad rucola

½ dl finhackad citronmeliss

Knäck äggulorna ner i en bunke. Vispa lätt ner vitlöken och citronsaften.

Vispa sen hårdare med elvisp eller stavmixer och tillsätt oljan i en fin stril.

Vispa kraftigt medan du häller i oljan sakta och försiktigt.

Smaksätt med salt, peppar och örterna. Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Fler tips på sallader, såser och andra läckra recept hittar du i de här länkarna till kokböckerna Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här nere ser du några av Mikael Erikssons bilder från min grillbok.

Mandelkaka med drottningsylt och grädde

Glutenfri bakelse

Den här kakan på mald mandel och sesamfrön blir mycket saftig och god, prova den gärna till fredagsmyset eller som en dessert till helgmiddagen.

Det är en av de godaste, glutenfria kakor jag hittat på härinne på bloggen sen starten 2009.

Kakan blir så pass fast att den går att dela och använda som tårtbotten, perfekt att ta till när det vankas kalas.

Det är bara att dubbla receptet så blir det en hög och fin tårtbotten som kan delas i tre bottnar.

Grädda den då i en form med löstagbar kant och lite längre så den blir fast, låt gärna kallna i kylen innan du delar den med en vass kniv.

Jag gjorde en drottningsylt på lika delar blåbär och hallon, ett mycket syrligt och fräscht tillbehör till kakan.

Ge bären ett snabbt uppkok och rör ner lite pressad citron/lime och sötning om du vill, låt kallna.

Mjuk mandelkaka

2½ dl mandelmjöl

2 dl grädde/kokosgrädde

2 ägg

2 msk valfri sötning

1 dl sesamfrön

1 tsk psyllumhusk

½ krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk smält smör/kokosolja till formen

Blanda mandelmjöl med sesamfrön, psylliumhusk, vaniljpulver och salt, rör ner grädden.

Vispa äggen fluffigt med vald sötning och rör ner i smeten.

Smörj en ugnsform och häll i mandelsmeten, grädda mitt i ugnen på 175° i 30 minuter.

Låt kakan svalna och servera med vispad grädde och sylt.

Tål du inte mandelmjöl så kan du byt ut det mot samma mängd pumpafrömjöl.

Fler av mina glutenfria och sockerfria bakverk hittar du i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.