Trevlig hösthelg önskar jag dig med en liten bakelse à la Rawfood, smaksatt med choklad och lingon
En härlig smakkombination tycker jag, hoppas du också gillar den.
Den passar lika fint till brunchen som till eftermiddagsfika eller Afternoon Tea.
Raw chokladkaka med lingontopping ca 20 små bitar
5 dadlar
1 dl solroskärnor
1 dl jordnötssmör
½ dl kakao
½ dl kokosolja eller smör
½–1 tsk flingsalt
Lingontopping:
3 dl lingon
5 torkade aprikoser
1 dl cashewnötter
½ dl smält kokosolja eller smör
Börja med lingontoppingen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.
Skölj och låt dem rinna av väl och mixa slätt med lingon och kokosolja i en matberedare, häll upp i en bunke.
Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.
Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, jordnötssmör och kokosolja, mixa snabbt ihop till en fast deg.
Klä en mindre form, ca 15×20 cm, med smörpapper eller plastfilm och tryck ut degen i formen till en jämn kaka.
Bred över toppingen med hjälp av en slickepott, släta ut så det blir ett jämnt lager.
Täck över och ställ kakan i kylen att stelna över natten.
Skär i avlånga eller fyrkantiga små bitar. Förvara i en burk i kylen eller i frysen och ta fram eftersom att tina i kyl.
Du kan variera chokladkakan med pumpafrön och mandelsmör, smaksätt gärna med lite vaniljpulver, pepparmintsolja eller rivet, ekologiskt apelsinskal.
Toppingen blir också god och vacker med till exempel körsbär, blåbär eller vinbär.
Om du använder en mindre springform så blir kakan fin att garnera med vispad grädde/kokosgrädde, bär och citronmeliss som födelsedagstårta.
Här nedan ser du en bild från Länstidningen i Östersund, Jan Andersson tog den till en artikel när jag fotograferade lingonkakan ute i skogen på Bynäset på Frösön.
Dagens recept är en smakrik och glutenfri paj som jag skapade till Diet Doctor, världens största sida om lågkolhydratkost.
Nu på sensommaren passar den fint till både kräftskivan och surströmmingsfesten eller som en vegetarisk middag.
Serverar du den till exempel till kräftorna så räcker den till ca 10 portioner.
Paj med, grönkål, fetaost och ugnstorkade tomater ca 4 port
Pajskal på mandelmjöl
50 g kylskåpskallt smör eller mjuk kokosolja
3 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
1 ägg
1 msk psylliumhusk
1 krm salt
Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, sesamfrön, husk och salt i en bunke.
Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget. Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.
Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.
För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten. Jämna till degkanten runtom med tummen.
Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.
Ta bort plasten, nagga botten lätt med en gaffel och förgrädda pajskalet i 5 min på 200°.
Ugnstorkade tomater
½ kg cocktailtomater
2 tsk flingsalt
2 tsk torkad oregano eller timjan
2 deciliter kallpressad olivolja
2 msk äppelcidervinäger
Halvera tomaterna och lägg i en stor ugnsform med snittytan uppåt.
Strö flingsalt och oregano över och torka i mitten av ugnen på 75° i 6 timmar.
Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja och vinäger.
Pajfyllning
1 liter strimlad grönkål
3 dl strimlad purjolök
150 g fetaost
3 ägg
3 dl grädde/kokosgrädde
2 dl grovhackade valnötter
Ca 1 tsk chiliflingor
Ca ½ tsk salt
1 dl ugnstorkade tomater till garnering
Förväll grönkålen och purjolöken i lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt rinna av väl i durkslag.
Sätt ugnen på 200˚. Riv fetaosten grovt och vispa samman med ägg och grädde.
Rör ner de hackade valnötterna och smaksätt med chiliflingor och salt.
Häll smeten i det förgräddade pajskalet och fördela cocktailtomaterna ovanpå pajen.
Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.
Låt svalna en stund innan serveringen
Vill du få riktigt fina pajbitar så låt pajen kallna helt och ställ i kylen några timmar.
Då går den lätt att skära i tårtbitar. Värm dem sen på en plåt i 150˚ i ca 15-20 minuter.
Servera till exempel med en rucolasallad med paprika och oliver.
Häromdagen delade jag ett recept på mina syrliga energibollar som tips på ett nyttigare lördagsgodis på Facebook.
Det blev en mycket strid ström av besökare till det inlägget, så roligt att så många är intresserade av att dra ner på det söta och välja näringsrika alternativ som smakar naturligt och riktigt gott.
Jag är väldigt glad att mina föräldrar och många med dem gav oss barn lördagsgodis när jag var liten i början på 60-talet.
Jag och min syster fick bara äta godis och dricka läsk på lördagarna, det var liksom helt självklart och inget vi ifrågasatte.
Här kommer recept på ett betydligt hälsosammare och mindre sött godis än de flesta äter idag, smaka dig fram så du får den sötma du föredrar.
Det ger ordentligt med energi så du kan med fördel ta med några på promenaden eller träningen så får du extra ork.
Bountybollar ca 20 st
2 ½ dl kokosgrädde
1 + 2 dl kokosflingor
1 dl kokosolja med smak
1 krm vaniljpulver
½ krm salt
ev lite valfri sötning
ca 1 dl extra kokosflingor till garnering
Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.
Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt svalna en stund.
Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den kallnat, ställ i kylen att stelna en timme.
Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar, lägg på ett fat.
Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.
Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
För vanlig Bounty-form så kan du rulla smeten till avlånga bitar och doppa i mörk choklad.
Du kan variera smaksättningen med 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.
Tyckte du det här var ett bra godisrecept så klicka på bilden längst ner, då kommer du till mitt populära recept på geléhallon.
De här frökexen är de första jag hittade på när bloggen var nystartad, du som följt mig genom åren känner till mitt omåttligt populära frökexrecept som sen följde.
Jag är född i en liten by på gränsen till Norge i nordvästra Dalarna, så norsk mesost har alltid funnits med på frukostbordet.
Jag har även använt mig av den i matlagning i många år, den ger riktigt god smak åt både såser och grytor, det var något jag ofta blandade ner i dem när jag jobbade som kock.
Dagens recept är ett smakrikt litet kex som smakar ljuvligt till en kopp kaffe.
Glutenfria sesamkex
½ dl sesamfrön
½ dl mandelmjöl
2 msk psylliumfrön
1 dl vatten
½ dl grädde
1 dl riven Ekte Geitost
Flingsalt
Mal mandel i kvarn eller använd köpt mandelmjöl.
Blanda sesamfrön, mandelmjöl och psylliumfrön i en bunke. Blanda ner vatten och grädde.
Salta lätt, inte så mycket för getosten ger också en hel del sälta.
Låt stå framme och svälla i en timme. Riv getosten och rör ner i smeten.
Bred ut till ca 1 cm tjockt på bakplåtspapper. Jag använde en degskrapa.
Känns smeten för tjock och svår att breda ut, tillsätt bara lite mer vatten.
Det kan bero lite på hur mycket psylliumfröna svällt.
Strö lite flingsalt över kexen. Grädda i 10-15 minuter i 200°.
Kexen ska ha fått lite färg, annars blir de för mjuka. Ta ut och markera fyrkantiga kex med degskrapa eller sporre.
Stäng av ugnen och sätt in plåten igen. Låt luckan stå lite på glänt med en hopvikt grytlapp emellan.
Låt kexen torka på eftervärmen i en timme. Ta ut och bryt försiktigt isär i snitten.
Förvara i en burk i frysen, ta fram och tina eftersom. Annars är det risk att de blir uppätna fort, de blev väldigt goda.
Kokbokstips
Tycker du om mina recept så får du gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.
Du hittar dem i länkarna till Bokus, de finns även på Adlibris och de tre översta som är inbundna går att beställa hem i din lokala bokhandel.
Du kan också låna alla mina kokböcker på Biblioteket.
Den innehåller också mina bästa recept på smårätter, matbröd, pajer, våfflor, röror, smoothies och annat gott som passar till sommarens alla utflykter och grillkvällar.
På bilderna nedan ser du några rätter från kokboken som passar fint på en sommarbrunch, de är alla fotograferade av mig i Jämtlands vackra natur.
Boken är snart slutsåld från förlaget så passa på att beställa nu om du vill ha ett exemplar.
Idag bjuder jag på en liten gräddbakelse till kaffet för att fira alla Mammor.
Precis som min Mamma gjorde tårtor och bakelser när jag var barn, så tycker jag om att fylla mina med skogens bär av olika slag, till dagens recept blev det en sockerfri blåbärssylt.
Något som annars är väldigt gott som fyllning är mousse,pannacotta eller fromage, det gör bakverken mycket saftiga.
Vill du hellre bjuda Mamma på en grillmiddag, så hittar du goda tips här i gårdagens inlägg.
Valnötsmuffins ca 14 mindre
3 ägg
1½ dl krossade valnötskärnor eller pumpafrön
1 msk valfri sötning
1 tsk vaniljextrakt/vaniljpulver
Skal och saft av ½ ekologisk lime
2 msk pofiber
Mortla valnötterna till ett grovt mjöl med lite bitar i.
Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.
Tillsätt vald sötning i äggulorna och vispa riktigt tjockt.
Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.
Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.
Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.
Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.
Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls till bakelser.
På bilden här nedanför har jag serverat muffinsen delas som scones med smör och blåbärssylt, riktigt gott det med.
Blåbärssylt
½ liter frysta eller färska blåbär
½ pressad lime
Till garnering av bakelsen
Vispad grädde eller kokosgrädde
Hallon eller andra bär
Citronmeliss
Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.
Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.
Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.
Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.
Dela muffinsen och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.
Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.
Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon och gröna blad.
På den här bilden är bakelsen garnerad med hjortron, citronmeliss och riven choklad.
Sistaminutentips
Har du inte kommit på vad du ska ge för present till din Mor så ta gärna en titt i länkarna på mina kokböcker, ett presentkort går fort och lätt att ordna med en bild på nån av böckerna.
De tre översta är de som finns kvar av mina inbundna kokböcker, de övriga finns att ladda ned som E-bok.
Baka med frukt & grönt såldes helt slut förra veckan, jag hoppas kunna få den utgiven på nytt igen då den blivit väldigt populär.
Även kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld.