Meatza – Pizza på köttfärsbotten
Meatza Foto Mikael Eriksson

Matig pizza

Idag bjuder jag på en annorlunda pizza som har blivit populär i lågkolhydratkretsar.

Istället för deg har den en botten av utplattad köttfärs.

Mycket mättande och gott, den funkar även fint att äta kall som utflyktsmat.

Köttfärspizzabotten ca 8 port

1 kg nötfärs av gräsbetesdjur

2 ägg

2 vitlöksklyftor

2 tsk salt

2 tsk Worcestershiresauce

2 tsk hackad timjan

Svartpeppar

Riv vitlöksklyftorna fint. Blanda färsen med alla övriga ingredienser i en bunke.

Knåda alltsammans ordentligt med händerna tills det blivit väl blandat.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut köttfärssmeten i ett jämnt lager över hela bottnen.

Du kan också dela upp färsen och göra mindre portionspizzor.

Förgrädda köttfärspizzabotten på 225° i ca 10 minuter.

Täck med tomatsås, som du gör enkelt på det här viset.

Tomatsås

4 tomater

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

½ dl olivolja

1 tsk finhackad chili

2 msk rödvin

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk balsamvinäger

Salt

2 msk hackad oregano, persilja eller timjan

Skär tomaterna i små tärningar. Riv vitlöken fint och hacka löken.

Fräs lök och chili i oljan utan att ta färg, tills den mjuknat.

Rör ner tomaterna och smaksätt med vin, såser, salt och peppar.

Låt koka på medelvärme tills det mesta av vätskan kokat bort. Ta från värmen och rör ner örtkryddorna.

Bred tomatsåsen över köttfärsbotten, lämna en liten kant runtom.

Fyllningen kan du variera med det du tycker bäst om på en pizza, på min meatza hade jag det här:

Pizzafyllning

200 g mozzarella

20 Kalamataoliver

1 skivad rödlök

1 msk oregano

1 liten påse rucola

Sära på lökringarna, bryt mozzarellan i mindre bitar och fördela jämnt över pizzan tillsammans med oliver, strö över oreganon.

Grädda på 225° i ca 20–30 minuter, garnera med rucola.

Pizzasalladen till gör du så här:

Börja med 1 liter finstrimlad vitkål. Den är enklast att strimla med osthyveln.

Häll ett par dl kokande vatten över vitkålen, häll av efter en minut. Det här gör salladen extra saftig.

Strimla 1 röd paprika och blanda med vitkålen, häll över 1 dl olivolja och 2-3 msk äppelcidervinäger eller vit balsamvinäger.

Krydda med salt och svartpeppar efter smak och rör ner 1 dl pumpakärnor.

Kyl pizzasalladen en stund innan serveringen.

Vill du ha bearnaisesås till pizzan så hittar du mitt recept här.

Har du någon i familjen som hellre vill äta vegetariskt så klicka på den här länken så hittar du pizzamuffins från min sjunde kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Pizzamuffins