Dags för fredagsmys
Idag serveras det helt säkert tacos hos väldigt många, det har blivit fredagsmysets favoriträtt.
Här har jag gjort en variant där alla goda tacosmaker samlats i en gratäng, som i det här fallet även är mejerifri.
Att göra ett gratängtäcke utan ost och mjölkprodukter är inte så krångligt som man kanske tror.
Det blir väldigt gott att blanda en smakrik majonnäs som gratängtäcke istället, recept på min hemgjorda hittar du i länk längre ner i inlägget.
Om du tycker om min typ av mat så passa på att köpa Birgitta Höglunds bästa grilltips (länken går till Adlibris) nu inför sommaren.
Där hittar du mängder med goda recept på mitt LCHF/Paleo-vis, glutenfria är de förstås allihop och de allra flesta även anpassade till mejerifritt.
Boken är en nyutgåva av min slutsålda bok Grillmat LCHF och förordet är skrivet av mina vänner Jenny och Magnus på bloggen Under vårt tak.
Köttfärsgratäng 4 port
500 g nötfärs
2 dl tärnad zucchini
1 dl tärnad svamp
1 dl tärnad grön paprika
1 dl tärnad tomat
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
½ dl kokosolja
ca ½ dl hemgjord tacokrydda
2 msk tomatpuré
1 msk äppelcidervinäger
Salt
2 ägg att blanda i köttfärsröran
Bryn köttfärs, svamp och lök i en stekgryta, låt fräsa tills det fått lite färg.
Tillsätt de hackade grönsakerna och tomatpurén, låt steka med en stund, krydda med salt, tacokrydda och vinäger.
Låt köttfärssåsen koka ihop på svag värme, gärna så länge som en timme så blir den riktigt god.
Ta från värmen och låt svalna medan du rör ihop gratängtäcket.
Blanda ner äggen i den avsvalnade köttfärsröran.
Majonnästäcke
1½ dl majonnäs
1 dl ketchup
½ dl hackad bladpersilja
1 msk paprikapulver
Chiliflingor efter smak
Salt
Rör samman alla ingredienser, smaka av så majonnäsen får den sälta och styrka du vill ha.
Häll upp köttfärsröran i en gratängform och bred på majonnästäcket.
Gratinera på 175º i 30 minuter. Servera med en grönsallad.