Rödbetsdip till fredagsmysets snacks

Nyttigare kvällssnacks

Så här lagom till helgen så får du min nya variant på chips med dip, både godare och framförallt nyttigare än butikernas potatischips, ostbågar och dipmixer.

När jag gjorde Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, tog jag till lite experthjälp, bland annat av Ylva Forsberg på Huså Bröd (som bakar Spröda frökex efter mitt recept.)

Spröda frökex från Huså Bröd med surkålspesto

Ylva är nämligen väldigt duktig på syrning av grönsaker, så jag bad henne hitta på ett recept på min egen probiotikafavorit, mjölksyrade rödbetor.

Resultatet blev fantastiskt gott, jag har fått höra av väldigt många som inte gillat surkål tidigare, att nu kan de äntligen äta och njuta.

Hon bidrog även med sin surkålspesto till kokboken, receptet finns också här på bloggen om du klickar på bilden ovan.

Om du inte vill syra dina grönsaker själv, så är Tistelvinds Borsjtj och Solsyrans mjölksyrejästa rödbetor riktigt goda.

Rödbetsdip

2 dl majonnäs

1 dl mjölksyrade rödbetor

½ sats hummus

ev lite smulat flingsalt

Rör samman alla ingredienser väl, smaka av om du vill ha lite salt.

Vill du ha dipen slät så mixa den, jag tycker den blir bra som den är med lite rödbetsbitar i.

Du kan använda smetana istället för majonnäs, då får du en ännu högre halt av hälsosam probiotika.

För en ägg- och mejerifri variant så kan du använda kokosgrädde, så finns det nåt som passar alla.

Servera dipen till exempel med Öländska bönchips, grönkålschips, mitt fröknäcke eller till stavar av ost, gurka, morot, paprika och stjälkselleri.

Den är också mycket god som sås till både fisk och kött, har testat båda varianterna senaste dagarna.

Och så lite god reklam för dig som ska på Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm i helgen.

Passa då på att hälsa på mina vänner Maryanne och Ulf Wahlquist som är grundarna av Öländska bönchips.

Där bjuder de på provsmak och berättar om hur de kom på idén till att göra chips på ekologiska bruna bönor från Öland.

Du hittar dem i monter A16:48, där har du också möjligheten att köpa ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.

Kommer du inte till mässan så finns bönchipsen just nu till kampanjpris på Apotea.se.

Här nedanför några vårvinterbilder från Jämtland, kom hem till Östersund i onsdags för att njuta av lite snö i en vecka, det finns gott om den än.

Fetaoströra och Gastro Nord

Krämig röra

Idag får du en riktigt god röra som passar fint till Spröda frökex med nässla eller till Öländska bönchips.

Som du säkert sett härinne tidigare så bakar Huså Bröd mitt recept på frökex.

Det började med ett recept på ett frönäcke med mjöl som jag fick från en Facebookvän för 7 år sen, där hon bad mig omvandla det till ett glutenfritt LCHF-kex.

Jag hittade då på ett helt nytt recept som gjorde succé, det har fått en otrolig spridning på sociala medier och även blivit kopierat i flera kokböcker.

Speciellt populärt har det blivit i Lowcarb-kretsar, då det innehåller väldigt få kolhydrater men rejält med protein och fett från kallpressad kokosolja.

Vill du baka dem själv så hittar du receptet i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Nu i år har jag också börjat samarbeta med Öländska bönchips, det är väldigt roligt att bjuda på de goda, glutenfria chipsen när jag är ute på mina kokbokssigneringar.

Nu under den kommande veckan från tisdag till fredag kan du träffa mig på Gastro Nord på Stockholmsmässan, där jag kommer att sälja Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och bönchipsen.

Här hittar du en kod hos Öländska bönchips som ger 40 kr rabatt på Kokboken, där finns även en del av mina recept på goda röror som passar till chipsen.

Här nedan en bild från min signering i fredags på nya ekologiska, glutenfria och sockerfria caféet Gott&Reco i Uppsala.

Jag har också med Wonderbag till mässan och visar upp hur man kan laga mat på ett hållbart vis med minimalt med el, gas eller ved.

På bilden har jag iskyld kombucha i bagarna, som fungerar väldigt bra som kylbag också.

Kombuchan är från Restaurang PriMatens egna tillverkning som jag bjöd på under dagen, det passade väldigt bra då det var +23.

Hållbarhet är temat på Gastro Nord på torsdag, då jag kommer att vara med på scenen där jag bjuder på några bönröror och blir intervjuad av Pelle Agorelius om min syn på hållbar matlagning och förstås om bönkokboken.

Pelle har många järn i elden, förutom att arbeta med Gastro Nord driver han Husmansbord och Saxhyttegubben som tillverkar olika sorters bärdryck, bland annat 100% Lingon som finns på Systembolaget som ett alkoholfritt alternativ till snaps.

Ser fram emot att få smaka den, då jag älskar smaken av helt osötade lingon.

Pelle Agorelius är även Sverige-representant för den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards, så som du förstår är jag väldigt stolt att ha blivit inbjuden till mässan av honom.

Så, det var det som händer den här veckan, det är mycket spännande tider kring min mat just nu.

Nu över till receptet, som även är väldigt gott till all slags grillat.

Fetaoströra med timjan ca 4 port

100 g fetaost

2 dl yoghurt 10-17%

2 msk finhackad timjan

Lite flingsalt och peppar

Hacka timjankvistarna fint och mosa fetaosten med en gaffel eller mixa den med yoghurten.

Blanda ner örter och smaksätt försiktigt med salt och peppar.

Osten kan vara väldigt salt så prova dig fram.

Ringla lite olivolja över och garnera med örter.

 

Lördagsgodis på mitt sätt

Öländska bönchips med kanarisk mojo
Foto Amelie von Essen

Både nyttigt och gott

Idag får du lite goda tips på vad du kan göra för att dra ner på sockret i ditt och dina barns liv.

Det går riktigt bra att servera sånt som är både nyttigt och gott, som dessutom gillas av både barn och vuxna.

Vi behöver ju inte äta sötsaker i mängd bara för att det är helg, läs gärna mer i det ämnet hos Ann Fernholm.

Jag äter inga sötsaker alls annat än lite frukt i maten, tycker det är mycket godare med salt än sött.

Här hittar du recept på ett riktigt gott chips, mina grönkålschips med tacokrydda och i det inlägget finns även recept på heta nötter.

Heta nötter
Foto Mikael Eriksson

Bilden ovan på mitt nya favoritsnacks tog jag på en lång promenad i backarna från Borgen i Alanya häromdagen.

Det har varit ett mål i flera år att jag skulle klara de branta stigar och trappor som leder ner till stan genom skogen, men jag har inte vågat mig på den promenaden förrän nu.

Med hjälp av många år med bra mat och träning har jag nu nått det målet, det känns förstås väldigt bra.

Utsikt på väg ner från Borgen

I morgondagens inlägg kan du läsa mer om de förändringar jag gjort och hur jag tänker kring maten och träningen.

En förändring som du säkert läst om härinne är att jag numer äter en liten mängd bönor varje dag.

Det har lett till ett nytt, spännande samarbete, jag är nu ambassadör för Öländska bönchips och kommer under året att dela med mig av några recept på deras hemsida.

Här kan du ta del av min kanariska mojo, en paprikaröra som smakar mycket gott till bönchipsen, den fina bilden högst upp i inlägget och de på hemsidan är tagna av Amelie von Essen.

Här nedan hittar du ett gott och enkelt snacks att göra hemma.

Ostkexen blir ett läckert tillbehör till tapas eller att dippa i den kanariska mojon.

Gör gärna en dubbel sats då de är försvinnande goda.

 

Kex med ost och mandel 10-12 st

2 dl riven ost

1 dl flagad mandel

½ dl sesamfrön

½ dl vatten

1 tsk fiberhusk

Lite salt

Rör samman de torra ingredienserna, blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt.

Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.

Strö gärna över lite svartkummin som ger extra god smak och färg, dem hittar du i orientaliska butiker eller kryddbutiker.

Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Hallongelé

2 dl ekologiska hallon

50 g smör eller kokosolja

3 tsk gelatinpulver utrört i 0,5 dl kallt vatten

Koka upp hallonen, rör i smör och gelatin, blanda väl.

Häll upp i en liten fyrkantig form eller i konfektformar i silikon.

Låt svalna och ställ i kyl att stelna helt, skär i bitar om du hällt den i form eller tryck ut gelégodisarna ur silikonformen.

Vill du ha tips på några andra versioner av ett lite nyttigare lördagsgodis, så klicka på bilderna nedan så kommer du till recepten.

Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson

Chokladgodis med kokos och kanel

Fredagsmys med grönsaksstavar och dipp

fredagsmys_grönsaksstavar_dipp_grönsaker
Så va de fredag igen! Underbart med familjemys och ledighet tillsammans! Här hemma blir det tacos till kvällsmiddag. Ska strax börja bryna färsen, resten har jag förberett så det är klart. Det var ett tag sen vi hade tacos här hemma så det ska bli supergott.

Grönsaksstavar och lite goda dipper är inte heller fel i TV-soffan en fredagskväll, det måste ju nödvändigtvis inte vara chips till dipp! ;-)

 Vad ska ni mumsa på hemma hos er ikväll?

olw_sipp
OLW´s taco dippmix är en  klassiker vi brukar använda, nacho cheese däremot har vi inte testat förut och den är mild med god ostsmak, passar perfekt till färska grönsaker eller som sås till tacos.

grönsaker_dipp_fredagsmys
Bara att hugga in!

rosor
Ha en mysig fredagskväll allihopa! :-P

The post Fredagsmys med grönsaksstavar och dipp appeared first on Kryddburken.se.

Parmesanchips med tranbär och pistagenötter, salamichips & fänkålsdipp


Schlagerkvällens drinktilltugg, eller förrättssnacks blev dessa grymt goda parmesan och salamichips. Annorlunda och kändes väldigt äkta och hemmagjort istället för estrellachips och pulverdipp! Fänkålsdippen ska ni absolut prova, riktigt god var den, de kan man inte tro om lite fänkålsfrön bara, att de ger sån smak! (Receptet kommer fr. Coop) 

Fänkålsdipp
2 dl creme fraiche
3 msk fänkålsfrön
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rosta fänkålsfröna i en torr het stekpanna. Mortla dom sedan ganska fint, i originalreceptet står det att de ska mortlas grovt men det är inte gott med hårda bitar i dippen. blanda med creme fraichen, smaka av med salt & peppar.

Parmesanchips 30st
4 dl grovriven parmesanost
1 dl torkade tranbär
1 dl pistagenötter

GÖR SÅHÄR : 
Riv osten grovt. Hacka tranbär och pistagenötter och blanda ihop med osten. Lägg ut så högar på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ca 10 min på 200 grader.

Salamichips 20 st
20 skivor salami

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut skivorna på bakplåtspapper på en plåt. Stek i ugnen ca 10 min på 200 grader. Låt dom gärna ligga kvar på eftervärmen så dom torkar till.

Grovriven parmesan, tranbär och pistagenötter blir grymt goda chips!