Man tager vad man haver
Förra veckan tillbringade jag och Lennart en alldeles underbar semestervecka i min stuga i nordvästra Dalarna.
Sommarvärmen kom tillbaka med besked och att det dessutom var helt mygg/knott/bromsfritt gjorde det verkligen till njutbara dagar.
Det blev många skogspromenader och en hel del utemat, i form av grillade mackor, korv och marinerat fläsk, tillagat över öppen eld i mitt mackjärn.
Mackjärn från Eldmark
Varma mackor och grillkorv
Kaffemarinerat sidfläsk med smörstekt svamp
Jag hade köpt med en hel del ekologiskt grönt från Ås Trädgård, som blev goda tillbehör till vår mat.
Måltiderna inne lagade jag till på vedspisen, bland annat en gryta på hel kyckling, morotsblast och lökblast, det gav oss en härlig benbuljong.
Svamp fanns det väldigt gott om i skogen runt stugan så det blev även smörstekt blandsvamp varje dag på tallriken.
Jag lyckades även få två harrar i älven, tillsammans med varmrökt röding blev de ett väldigt gott omega-3-tillskott till vår mat.
Dagens soppa blev till när jag hade lite broccolistjälkar och zucchini över, två grillade korvar vi inte orkade kvällen innan och kycklingkött från buljongkoket.
Svamplycka
Jag inledde semestern med en natt på Fjällnäs Hotell på vägen ner till Dalarna.
Vi åkte förbi där i somras när vi varit till Röros, jag blev väldigt förtjust i det anrika, gamla fjällhotellet så jag passade på att ta den vägen förbi till stugan.
Ett hotell jag absolut kommer att återvända till igen, då blir det även ett besök i deras vackra Mii Gullo Spa som ligger precis vid sjön Malmagen.
Frukosten var en av de bästa jag fått på hotell, med lokalproducerade läckerheter som rökt renstek, älgkorv och röding.
Det blev flera promenader i de fina omgivningarna, i sällskap av två renar som också ser ut att trivas bra på Fjällnäs.
Som vanligt så är det här mina egna åsikter, jag har inte blivit sponsrad av hotellet för att skriva om det.
Fjällnäs Hotell med rensällskap
Min frukost på Fjällnäs Hotell
Tina på Jillie Ren och Vilt i Funäsdalen
Lennart hämtade jag dagen efter vid tåget i Mora, det var första gången på flera år som vi kunde vara i stugan efter hans stroke.
Det har varit kämpiga år för honom men nu har rejält med näringsrik mat, positivt tänkande och en hel del träning och motion gjort att hälsan, balansen och orken är riktigt bra igen.
Jag och Lennart på Nipfjället
Kött- och grönsakssoppa 2-3 port
1 kokt kycklingbröst
2 grillade korvar med hög kötthalt
2 rejäla skivor suovasrökt renstek
2 broccolistjälkar
2 morötter
1 gul lök
½ zucchini
5 dl kycklingbuljong
1 msk örtkrydda
Salt och peppar
50 g smör till stekning
Skär grönsakerna i små tärningar och stek dem en stund i smöret.
Skär under tiden kött och korv i lika små tärningar och rör ner bland grönsakerna.
Krydda och häll på buljongen, koka upp och låt puttra tills grönsakerna mjuknat så mycket som du vill ha dem.
Jag serverade soppgrytan med frökex smaksatta med Västerbottensost, en klick aioli blev det också till.
Kombucha från Kall Naturkompani är en riktigt god dryck att ha med på skogsturerna, här fotograferad med en valnötsbrödsmacka i Fjällnäs.
Den vackra kniven på bilden är gjord av Herje Andersson från Mittådalens Sameby, den finns på Jillie Ren och Vilt i Funäsdalen, missa inte ett besök där när du är i Härjedalen.
Picknick vid sjön Malmagen, Fjällnäs
Nässelfjärilar vid Fuluälven
Matlagning på vedspis
Björkvedsbrasa i gammal vedspis
Varm smörgås med suovasrökt renstek, parmesan och färskost med vitlök och örter
Fjällgrill från Siljans Chark, varm suovassmörgås och grönkålschips
Städjan
Ren på Nipfjället