Papper, bomull, läder, blomster, trä och SOCKER! Idag firar jag och min älskade Nicke 6-årig bröllopsdag! Sockerbröllop minsann! Min underbara själsfrände i vått och torrt, du som alltid finns vid min sida, du är mitt allt och jag älskar dig såååå… Tack för att du finns och för att du är du!
Helgen har bara svischat förbi. Jag är inte alls så piggelin (pga borrelia) som jag var i förra veckan trots antibiotika. Har ont i varenda lite muskel som om jag sprungit maraton i en vecka, åkt vattenskidor, utövat karate, hästhoppning och brottning på samma gång och som grädde på moset blivit totalt överkörd och tillplattad av en ångvält…. Njooo, så känns det faktiskt! Haha! Febern den kommer å går, så mitt i sommarvärmen så är det jag som börjar frysa trots 23 grader i skuggan… *skakar på huvudet* Men de blir väl bättre snart!
Joline har länge pratat om att hon vill laga mat åt oss på vår bröllopsdag. I vanliga fall brukar vi alltid gå ut och äta på tu man hand men i år fick lill-kocken här hemma stå för menyn och det gjorde hon alldeles lysande med en kanonfin 2-rätters meny.
Lady & Lufsen som hon kallat oss idag, självklart skulle vi ha frikadeller i tomatsås med spagetti. Det blir inte mer romantiskt än så och vi är väldigt glada och nöjda för allt, finaste Joline du är så duktig i köket och allt du planerat och fixat med. Vi åt tills vi storknade så gott det var. Det godaste på länge.
Desserten hittar ni här >>
Och mors dag har det såklart firats >>
Och presenten från Nicke ska ni också få se här på Kryddburken…
Det här behöver du :
800 gram bandfärs
En skvätt vatten (knappt 1 dl)
1 msk potatismjöl
1 msk malen söt paprika
1 msk tomatpuré
2 tsk salt
½ tsk malen vitpeppar
några varv med svartpepparkvarnen
1 liter kraftig köttbuljong (egen el. tärning/fond + vatten)
Tomatsås :
2 burkar mutti finkrossade tomater
1 dl ketchup
1 tsk D´Elidas chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk malen vitpeppar
Salt & en gnutta socker
½ dl grädde för att runda av smaken
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till frikadellerna. Koka upp 1 liter köttbuljong. Rulla och lägg i den kokande buljongen ca 1 min. Lägg upp på fat med hålslev efter hand. Använd buljongen som bas till tomatsåsen och tillsätt ingredienserna till denna och låt koka upp. Lägg i frikadellerna och sjud på svag värme ca 10-15 min under tiden spagettin kokar. Servera! Toppa med färsk timjan och riven ost.
Herr blåbär och fru päron firar sin 6:e bröllopsdag som enligt sägen heter ”socker-bröllop” denna dag!
(Joline)
Frikadeller som fått ett litet uppkok i en kryddig buljong ska snart hoppa ner i den goda tomatsåsen.
Lägg ner frikadellerna i tomatåsen och koka spagettin under tiden så blir allt klart samtidigt!
Frikadellerna som får puttra färdigt i en ljuvlig tomatsås.
Lady & Lufsen middag till mor & far på deras bröllopsdag! Det är kärlek…
Källa: Marianns LCHF mat&bak
Portioner: 14-16
Ingredienser:
Ingredienser tårtbotten
200 gram smält osaltat smör
2 dl grädde
7 ägg
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
2 dl kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver
Glasskräm till fyllning 1 o 2
4 dl grädde
4 gelantinblad
6 äggulor
4 msk erythritol och 3/4 krm stevia
1 tsk vaniljpulver eller 2 vaniljstång urgröpt
100 gram smör
4 dl hårt vispad grädde
3 dl mosade hallon till fyllning 2 (man tvistar om Prinsesstårta ska innehålla sylt eller inte och då kallas Operatårta, välj själv)
Översta och tredje fyllningen
3 dl hårt vispad grädde
Marsipan lock
400 gram mandelmjöl eller malda mandlar
4 msk erythritol och 1/2 krm stevia eller egen vald sötning
1 äggvita
pressad saft ur 0,5 dl frysta tinade blåbär
pudra med erythritol flor
Gör så här:
Då jag inte vill färga marsipanen med grön karamellfärg har jag här valt att färga marsipanen med blåbär och det gör tårtan lite lila, den kan då kanske kallas för Prinstårta.
Gör gärna vaniljkrämen/glasskrämen och marsipanen dagen innan så de hinner sätta sig och marsipanen bli riktigt kall.
Glasskrämen
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.Vispa samman alla ingredienser till vaniljkrämen utom smöret, låt det sjuda upp (får ej koka) ordentligt, det ska bara nästan koka. När den tjocknat så ta den från värmen och vispa ner gelantinbladen, rör sedan i smöret bit för bit. Låt kallna och vispa sedan 2 dl grädde ganska hårt och vänd ner i krämen, låt stå kallt tills den tjocknat/stelnat.
Vaniljkräm med vispad grädde i kallas glasskräm.
Även marsipanen bör göras dagen innan så den är ordentligt kall när den ska kavlas. Kavla gärna ut den på stenskiva eller ett kallt underlag.
Tårtbotten
Vispa äggen till tårtbotten fluffigt i flera minuter, tillsätt sedan det smälta smöret, grädden, vaniljen och sötningen, vispa ordentligt ner detta.
Blanda sedan kokosmjölet med bakpulver och blanda ner det i smeten väl. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd rund springform 24 cm i diameter. Grädde i 175 grader i 30-40 minuter, känn med sticka att den är torr. Låt tårtbotten svalna och dela den sedan i tre bottnar.
Gör så här
Vispa 3 dl grädde ganska hårt till tredje fyllningen.
Bred ut halva glasskrämen på första bottnen och lägg den andra ovanpå. Bred mosade hallon på den andra botten och bred resterande glasskräm på den andra bottnen och lägg den sista och tredje bottnen ovanpå. Hit kan den gott göras dagen innan/flera timmar innan och stå kallt med plastfolie tätt omkring.
Bred ut den hårt vispade grädden och se till att det blir en lagom hög kulle.
Marsipanlocket
Låt den malda mandeln/mandelmjölet och sötningen gå i matberedaren med knivar i några minuter. Blanda äggvita med blåbärsaften, och häll i dem óch låt knivarna blanda till lagom konsistens, ta kallt vatten om du tycker den känns torr.
Kavla ut marsipanen på 2 st bakplåtspapper lätt omlott ( för att kunna kavla ut diametern) penslade med lite smält smör tryck ut marsipanen lite och lägg den på pappren, lägg två till tre lager plastfilm över och kavla den ganska tunt, men inte för tunn. Se till att den är rejält mkt större än tårtan. Dra av plastfilmen och pensla med smält smör på den sidan. Detta för att hindra marsipanen att svettas av att ligga kloss an grädden.
Lyft locket med smörpappren kvar och vänd försiktigt men snabbt över på grädden, måtta bra för det går inte att lyfta och ändra.
Tryck till lite försiktigt runtom och laga eventuella hål med överbliven marsipan, blir den torr fukta upp med kallt vatten
Vill du undslippa veck så skär lite skåror och tryck till. Skär av överbliven marsipan, eller tryck till kanten.
Pudra med erythritol-flor. Ställ kallt.
Vill du göra det riktigt läckert så knyter du ett band roten foten så försvinner alla fingeravtryck . Ett vitt/silver band passar läckert till denna färgsättning.
Givetvis kan man göra marsipanrosor och ringla choklad över.
Gör lite mer mandelmassa om du vill göra rosor.
Bli inte förskräckt när du ser färgen på marsipanen, det blir helt ok när den är utkavlad tunt och pudrad.
Man får förklara fördelen att undkomma kemiska färgämnen av att färga med blåbär för de som blir konfunderade.
Mitt tårttips nu till Pingsthelgen
och Mors Dag!
Då jag inte vill färga marsipanen med grön karamellfärg har jag här valt att färga marsipanen med blåbär och det gör tårtan lite lila, den kan då kanske kallas för Prinstårta.
14-16 bitar
(har man fler sorters kakor räcker den säkert till 4 personer till, receptet kan också halveras för mindre tårta)
Ingredienser tårtbotten:
200 gram smält osaltat smör
2 dl grädde
7 ägg
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
2 dl kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver
Glasskräm till fyllning 1 o 2:
4 dl grädde
4 gelantinblad
6 äggulor
4 msk erythritol och 3/4 krm stevia
1 tsk vaniljpulver eller 2 vaniljstång urgröpt
100 gram smör
4 dl hårt vispad grädde
3 dl mosade hallon till fyllning 2 (man tvistar om Prinsesstårta ska innehålla sylt eller inte och då kallas Operatårta, välj själv)
Översta och tredje fyllningen:
3 dl hårt vispad grädde
Marsipan lock:
400 gram mandelmjöl eller malda mandlar
4 msk erythritol och 1/2 krm stevia eller egen vald sötning
1 äggvita
pressad saft ur 0,5 dl frysta tinade blåbär
pudra med erythritol flor
Gör gärna vaniljkrämen/glasskrämen och marsipanen dagen innan så de hinner sätta sig och marsipanen bli riktigt kall.
Glasskrämen:
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.Vispa samman alla ingredienser till vaniljkrämen utom smöret, låt det sjuda upp (får ej koka) ordentligt, det ska bara nästan koka. När den tjocknat så ta den från värmen och vispa ner gelantinbladen, rör sedan i smöret bit för bit. Låt kallna och vispa sedan 2 dl grädde ganska hårt och vänd ner i krämen, låt stå kallt tills den tjocknat/stelnat.
Vaniljkräm med vispad grädde i kallas glasskräm.
Även marsipanen bör göras dagen innan så den är ordentligt kall när den ska kavlas. Kavla gärna ut den på stenskiva eller ett kallt underlag.
Tårtbotten:
Vispa äggen till tårtbotten fluffigt i flera minuter, tillsätt sedan det smälta smöret, grädden, vaniljen och sötningen, vispa ordentligt ner detta.
Blanda sedan kokosmjölet med bakpulver och blanda ner det i smeten väl. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd rund springform 24 cm i diameter. Grädde i 175 grader i 30-40 minuter, känn med sticka att den är torr. Låt tårtbotten svalna och dela den sedan i tre bottnar.
Gör så här:
Vispa 3 dl grädde ganska hårt till tredje fyllningen.
Bred ut halva glasskrämen på första bottnen och lägg den andra ovanpå. Bred mosade hallon på den andra botten och bred resterande glasskräm på den andra bottnen och lägg den sista och tredje bottnen ovanpå. Hit kan den gott göras dagen innan/flera timmar innan och stå kallt med plastfolie tätt omkring.
Bred ut den hårt vispade grädden och se till att det blir en lagom hög kulle.
Marsipanlocket:
Låt den malda mandeln/mandelmjölet och sötningen gå i matberedaren med knivar i några minuter. Blanda äggvita med blåbärsaften, och häll i dem óch låt knivarna blanda till lagom konsistens, ta kallt vatten om du tycker den känns torr.
Kavla ut marsipanen på 2 st bakplåtspapper lätt omlott ( för att kunna kavla ut diametern) penslade med lite smält smör tryck ut marsipanen lite och lägg den på pappren, lägg två till tre lager plastfilm över och kavla den ganska tunt, men inte för tunn. Se till att den är rejält mkt större än tårtan. Dra av plastfilmen och pensla med smält smör på den sidan. Detta för att hindra marsipanen att svettas av att ligga kloss an grädden.
Lyft locket med smörpappren kvar och vänd försiktigt men snabbt över på grädden, måtta bra för det går inte att lyfta och ändra.
Tryck till lite försiktigt runtom och laga eventuella hål med överbliven marsipan, blir den torr fukta upp med kallt vatten
Vill du undslippa veck så skär lite skåror och tryck till. Skär av överbliven marsipan, eller tryck till kanten.
Pudra med erythritol-flor. Ställ kallt.
Vill du göra det riktigt läckert så knyter du ett band roten foten så försvinner alla fingeravtryck . Ett vitt/silver band passar läckert till denna färgsättning.
Givetvis kan man göra marsipanrosor och ringla choklad över.
Gör lite mer mandelmassa om du vill göra rosor.
Bli inte förskräckt när du ser färgen på marsipanen, det blir helt ok när den är utkavlad tunt och pudrad.
Man får förklara fördelen att undkomma kemiska färgämnen av att färga med blåbär för de som blir konfunderade
©MariannAndersson
Bloggar etiketter: dessert, glasskräm, marsipan, marsipanlock, Prinsesstårta, Prinstårta
2 dl vetemjöl (1.5 dl vetemjöl och 0.5 dl kakao om man vill ha chokladbotten)
1/2 tsk bakpulver
1. Vispa ägg, socker och ev. sponge cake stabilizer poröst, ca 10 minuter.
2. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
3. Klä en form med bakplåtspapper pch häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
5. Ta ut och låt svalna.
Jo, nu har jag, eller rättare sagt vi bestämt oss! Vi blåser ut köket här i huset, öppnar upp i nock till en gammaldags skorsten med tvärdrag från öst till väst. All köksinredning, skåp och bänkytor åker ut, spis, ugn och micro likaså! Istället inreder vi nu all köksyta med ett orginellt bohemskt utekök, ja fast inomhus! Låter inte det toppen??
Vi ska såklart isolera köket från övriga huset så det inte blir snorkallt här om vintrarna men annars så kör vi helt åt hållet med direkta norrländska influenser av muurikkaköket som mittpunkt, bänkar med renskinnsfällar, fotogenlampor och facklor längs väggarna och den säregna rökdoften på köpet! Klinkersplattorna på golvet är redan bortfrästa och 3 skopor jord håller vi nu på stampa till barfota så det blir ordentligt med vildmarks-feelings. Blåbärsris, hjortron, hängbjörk och kattguld kommer också att planteras ut så att helheten stämmer!
Lite kul hade det allt varit? Ehh…?
Skojar bara…
Nä, dagen idag har vi vigt till skruvande, svärande, skruvande och åter svärande. Det sistnämnda mest från min sida trots att jag endast stod för att skruva ihop gasolskyddet men det var också tillräckligt. Min alldeles underbara, fantastiska, tålmodiga och helt enormt fina, gulliga, snälla, omtänksamma, kära make stod för resten! Jösses”
Jag fick huvudvärk bara jag såg alla lösa delar, skruvar, plugg och finska bruksanvisningar men när allt föll på plats, (njae… Föll, å föll men…) När allt var KLART så var nog ingen nöjdare än jag! Maken drog en lättnads suck och fick plötslig huvudvärk och jag log sådär ömt och tacksamt lyckligt som bara jag kan när jag vill ha något fixat! Ni fattar va?
Muurikkas sommarkök står nu på plats, inte i köket utan på altanen förstås. Den nya woken är placerad. Gasolbordet väntar på gasolflaskan, röken är ikväll invigd för första gången och det har serverats hemmarökt lax på det Nilssonska muurikka-residentet! Inte illa va?
Muurikka-säsongen är HÄR!! Nu kör vi så de ryker!
I detta inlägg kommer ni få en liten inblick i muurikkas sortiment, produkter anpassade för ändamålet och ni som följt mina uppdateringar vet också att nu i vår inleder vi början på ett samarbete här på kryddburken tillsammans med just muurikka.
En tävling står också på spel, samt att jag förstås vill påvisa det absolut mest njutbara och harmoniska sätt att både laga och äta mat på är utomhus, vare sig man bor i lägenhet, täppa eller skog. Det är ju inte nödvändigt att laga mat utomhus just på en balkong bara för att man bor i lägenhet. Man tar med sig hela packet ut i naturen, placerar rumpan på en stubbe under en tall och känner efter om det duger, vanligtvis duger det alldeles ypperligt för att uppleva både frisk luft, god mat och ett sätt att umgås på! Man behöver då inte dra med sig ett helt muurikkakök, det duger gott med en stekhäll på tre ben, matsäck och tändstickor. En utflykt, picknick, sommardag med familjen, skogsäventyr eller tältsemester! Alla BEHÖVER en muurikka tycker jag!
Dagens mästerverk. Fy sjutton va nöjd jag är!!
Silava. En fet kräm som används för inbränning av muurikkan vid första-gångs-användning eller inför förvaring. Du kan även steka i detta fett. Muurikkas stekpade är lite speciell i sitt slag då den är tillverkad i fjäderstål och håller alltså samma form hur mycket du än böjer den. Perfekt vid tillagning på muurikkan som är välvd och det långa skaftet behövs för det kan bli rejält varmt.
Här ser ni röken som vi har invigt ikväll med en fin, färsk laxsida kryddad med citron, chili, salt och peppar. Alspån och lite njutbar väntetid med en kall öl så fixade gubben middan klockrent. Det är så de ska va!
Ca butikspris: 2495:- Läs mer på http://www.muurikka.se/kategori/rokar/
Mina planera för den här är stora; jag ser framför mig rökt sidfläsk/bacon, renstek, baklår av rådjur, skinka, hela fiskar, korv och gud vet allt. Röken fungerar också som vanlig ugn vid sidan om muurikkan om du till exempel vill tillaga kött på och ha en gratäng eller hasselbackspotatis till. Superfin-fin-fin!!
Ja, det är här är mitt eget lilla skruv-mästerverk då! Gasolskyddet. ”Trätunnan” är placerad på en rund platta med hjul där själva gasolbehållaren skall stå. Både snygg och väldigt praktisk då man aldrig kan få för många avställningsytor när man lagar mat.
Kryddsprayerna är nya för i år. ”Smak på spray” med endast naturliga aromer blandat med rapsolja. Här i smakerna vitlök, citron och basilika.
Nu kommer vi till själva tävlingen!
Det ni ser på bilden ovan är det ni kan vinna till er muurikka, eller som tillbehör till muurikkan ni tänker köpa!
Kryddsprayer, silava och den klassiska stekspaden i fjäderstål. 3 st paket lottas ut till ett värde av 535kr vardera.
FÖR ATT DELTA I TÄVLINGEN SKALL DU ;
”GILLA” Muurikkas sida på facebook samt DELA tävlingens facebookinlägg offentligt i er logg.
- Gilla facebooksidan för Muurikka hittar ni här >>
- Dela tävlingsinlägget offentligt på din logg, inlägget hittar du på Kryddburkens facebooksida!
- Lämna en kommentar här i kommentarsfältet.
Tävlingen pågår till och med fredag den 27 april, därefter presenteras vinnarna här på Kryddburken under helgen.
Lycka till!
Inlägg, tävling och utlottning i samarbete med Muurikka
Påskbuffé
Så börjar det så sakteliga dra ihop sig mot Påsk igen, med allt vad det innebär av matfunderingar, receptletande och inköp.
Jag har gjort det lite enklare för Dig i år, genom att samla många av mina favoriter som passar till en Påskbuffé på ett och samma ställe.
Själv kommer jag inte att laga så mycket, på Skärtorsdag flyger jag som alla andra Påskkärringar söderöver.
Men inte till Blåkulla för min del i år, jag väljer värmen i Turkiet istället.
Den här gången blir vi där en månad, så det kommer att dyka upp ett och annat recept på min variant av Medelhavskosten här igen framöver.
För att Du ska få lite inspiration till vad bra Påskmat kan vara för oss som äter LCHF, så har jag sammanställt den här listan på god mat med lite kolhydrater.
Ja, de passar förstås även alla som inte äter Lågkolhydratkost också. Det är vanlig, hemlagad festmat på traditionellt vis, helt enkelt.
De här godsakerna passar förstås inte bara till Påsk utan även till Pingst, Bröllop, Midsommar och andra festliga tillfällen.
Börjar Du förbereda i tid, så kan helgen bli lugn och skön, men ändå fylld av goda rätter.
Hoppas Du hittar något som kan förgylla festerna bland mina många receptlänkar.
Här finns Sillar, Sallader, Vilt, Lamm, Kyckling, Smårätter, Varmrätter, Varma Såser, Kalla Såser, Vegetariskt, Glutenfritt Bröd och en hel del läckra Desserter.
Klicka bara på rätterna här nere, så kommer Du till recepten.
Ät, njut och må gott i Påsk!
Påskbuffé
Gravlax med Mammas Dillmajonnäs
Laxsallad med Dansk Remouladsås
Grillad Lax med Fetaost och Mango
Basturökt Fårlår med Hjortroncrème
Citronmarinerade Kycklingspett
Gratäng med Palsternacka och Pepparrot
Rökt Renhjärta med Pepparrotsgrädde
Receptinspiration
De flesta av de snart 900 recept som finns härinne på bloggen har skapats under snart 3 år av mig själv.
Får ständigt nya idéer på mat, när jag ser alla härliga råvaror som finns.
Särskilt sen jag började med LCHF, också för 3 år sen, har matskapandet blivit ännu roligare och mer utmanande.
Förr blev det ju nya rätter mest varje dag när jag jobbade i olika krogkök, men då var det mest med de traditionella tillbehören, potatis, pasta och ris.
Nu får jag hela tiden använda kreativiteten för att hitta på nya rätter av ovanjordsgrönsaker, rotfrukter med lite stärkelse och baka lågkolhydratbröd.
Desserter och bakverk, mestadels på mandelmjöl blir det också då och då.
Men eftersom jag inte uppskattar söta smaker så mycket längre, så blir det alltmer sällan nån efterrätt på mitt bord.
Men idag så här till helgen, bjuder jag på en Blåbärspannacotta att njuta efter maten.
Dagens kalkonrecept är ett av de få som jag letat inspiration till utanför mitt eget kök.
Åse på 56kilo.se har riktigt god LCHF-mat inne på sin populära blogg.
Där hittade jag den här Ajvarkycklingen, som jag gjorde på kalkonbröst istället.
Vi skriver, förutom våra bloggar, inne på Kostrådgivarna också.
Till hösten ska jag få träffa hela detta härliga gäng av Kostrådgivare en helg nere i Skåne, det ser jag verkligen fram emot.
Kalkonen i dagens inlägg åt jag och min goda Vän, Kocken G, till middag en kväll och vi tyckte båda att den var riktigt god.
Jag gjorde den lite mer vuxen i smaken med extra Chiliflingor och riven Ädelost över gratängen.
Åse hade sin kyckling inne i ugnen i 1½ timme på 175°, men jag drog ner tiden till 45 minuter och det blev väldigt bra ändå.
Som tillbehör till kalkonen gjorde jag en fräsch sallad, med smak av vår.
Hittade en ny salladssort jag inte sett förr, Cosmopolitan. Fast, krispig och mycket god.
Hittar Du inte den så fungerar det bra med Romansallad eller Salladskål också.
Vårsallad för 2
10 små buketter Romanesco
1/4 Ekologisk Paprika
½ dl Ekologiska Cashewnötter
4 blad Cosmopolitan-sallad
2 msk Avocadoolja med Citron
Flingsalt
Förväll de små buketterna några minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och spola i kallt vatten några minuter så kokningen avstannar.
Strimla salladen, spara topparna till att lägga som garnering runt skålen.
Strimla paprikan fint och hacka nötterna grovt. Blanda med den strimlade salladen i en skål.
Ringla över oljan och strö lite flingsalt över.
Har Du inte avocadoolja, så går det bra med kallpressad Olivolja och lite pressad Citron istället.
Blåbärspannacotta
2 dl Blåbär
1 msk pressad Citron
3 dl Grädde
2 blad Gelatin
2 msk Honung eller Sukrin
1 knivsudd Äkta Vaniljpulver
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut.
Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.
Koka upp grädden, ta från värmen och rör ner vald sötning och vaniljpulver. Smaka av om Du vill ha mer sötma.
Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.
Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar. Ställ i kylen att stelna ett par timmar.
De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.
Det blir cirka 10 små desserter av den här satsen. Garnera med vispad Grädde, Blåbär och Citronmeliss.
En enkel rulltårta kan vara nog så festligt om man inte vill göra stora tårtor till ett födelsedagsfirande. Nicke tycker om tårtor med blåbärssylt och på toppen ska det vara blåbär och jordgubbar, inga konstigheter här alltså, han är lätt att göra tillfreds. Och visst är det enkla ofta det godaste. Här var jag dessutom på jakt efter dom där spanska jordgubbarna som Helena tjötar om, men de va på snudden de. På Netto fanns bara en ask uppbryten förpackning med tre små jordgubbar i… Slut på Hemköp och sista anhalt på ICA så hittade jag en ynka liten låda inklämd bland blåbär och hallon!
Men jag kan inte påstå att dom är speciellt goda eller söta, tycker mest dom är vattniga cch men väldigt tjusiga och det var lite därför jag ville ha dom också! Jordgubbar är bland det mest bildsköna som finns så varför inte lägga ner en hel förmiddag på att jaga jordgubbar i mars! Galenpanna AB, ja!
Jordgubbarna slukades av barnen med hull och hår. Sen kommer vi till blåbären, det är dom där superstora, jättesnygga blåbären som också gör sig himla bra estetiskt men inte riktigt lika bra i smaken. Inte som våra riktiga blåbär. Dom här smakar ju som vindruvor och är dessutom gröna inuti!
Längtar verkligen efter öländska jordgubbar och blåbären som jag aldrig hittar själv men sån nån vänlig själ, snällt brukar plocka till mig!
Ljus rulltårta grundrecept :
3 ägg
1 ½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning :
2 dl blåbärssylt
GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med vatten och lossa försiktigt. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Garnera med grädde, färska bär och pudrat florsocker.
Kvällens middags-betyg; ”Det här var det godaste jag ätit på väldigt länge” och så säger bara min man när det verkligen är något han tycker är gott, även om han sagt samma sak dagen innan.
Födelsedagsmiddagen till mitt stora hjärta såklart! Han fyller 37år idag! Grattis till dig min älskade gubbe, du ger mig allt och lite till. Både i själ och hjärta, älskar dig!
Och i vanlig ordning så var det köttfärs som önskades till middag. Även om fantasin tryter ibland så fick jag nog till de ikväll. Biffar, hamburgare, frikadeller och köttfärslimpor. Tacostallrikar, järpar, köttbullar och köttfärssåser… Jag har gått igenom det mesta men ikväll blev det smördegsinbakad köttfärsrulle. Så gott med bara en enkel sallad och vitlökssås till.
Det här behöver du :
1 kg färs (blandfärs alt. nötfärs)
2 gula lök
2.3 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
1 msk malen ungersk paprika (mild)
3 msk oxfond, tärning eller egen
En skvätt vatten (ca 1 dl)
½ dl grädde
½ tsk malen vitpeppar
Salt & peppar
2 ark, färdigkavlad smördeg på rulle
1 ägg
3 tsk sesamfrön
GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen tillsammans med finhackad gul lök. Pudra över vetemjöl och rör om. Tillsätt tomatpuré, malen paprika och fond. Sänk värmen och slå på vatten + grädde, låt småputtra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Konsistensen ska vara ganska fast för att färsen inte ska ”rinna” för mycket när den är inbakad.
Förbered två ark färdigkavlad smördeg. Lägg dom omlott och ”limma” ihop med lite vatten och tryck samman med fingrarna. Fördela färsen över ena långsidan. Rulla ihop med hjälp av smörpappret som smördegen ligger på. Nyp ihop ändarna. Pensla med ett uppvispat ägg och strössla över sesamfrön. Grädda i 200 grader ca 25 min, eller tills rullen fått fin färg. Servera med en god sallad och vitlökssås.
Vitlökssås :
1 burk creme fraiche (2dl)
1 solo vitlök (alt. 2 vitlöksklyftor)
Salt & vitpeppar
Lite pressad citron
Färs och gul lök får bryna ihop.
Lägg sedan ut färsen längs ena långsidan av smördegen och rulla ihop.
Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Ca 25 min i 200 grader. Låt den gärna ”stå till sig” 5-10 minuter före du skär upp den.
Här har jag isbergssallad, tomat, rödlök, timjan och några varv med pepparkvarnen.
Det var verkligen supergott! Prova, om ni inte gjort det tidigare. Man kan även göra den enligt LCHF med äggsmet som en pannkaksrulle fylld med färs.
Självklart fick han dessert på sin födelsedag också. Rulltårtsbakelser med jordgubbar, hallon och blåbär. Mer om det imorgon!
Tips på bra frisör i Stockholm city!
Bra frisör i Stockholm city? Ta en titt på den bästa frisören i Stockholm city!
Tips på bästa Solarium i Stockholm!
Bästa solarium i Stockholm? Sola solarium på Suntana – bästa Drop-In solarium i Stockholm city!
Suntana finns även i Solna, Sundbyberg , S:t Eriksplan och Enskede.
- Tomtens snabba jultips – Glutenfria saffransmuffins med hallonsylt
- Vitlökssill med örter och rödvinssill till julbordet
- Gröt med bär, valnötter och julkryddor
- Tomtens snabba jultips – Remouladsås med curry
- Senapssill och citronsill till julbordet
- Julbröd utan gluten, ägg, mjölk och nötter
- Krämig laxmousse till julbordet
- Tomtens snabba jultips – Ischoklad med smak av pepparkaka
- Rimmad julkalkon och krämig rödbetssallad
- Julmustfrallor
- Glutenfria morotskakemuffins med julsmak
- Tomtens snabba jultips – Äggröra med goda julsmaker
- Äppelmarmelad som julgodis
- Glutenfritt julbröd med torkade aprikoser
- Glutenfri saffranskaka
- Tomtens snabba jultips – Glutenfri müsli med pepparkakskrydda
- Tomtens snabba jultips – Rödkål på två sätt
- Lussebullar till Lucia
- Pasta med grönkål i ört och citronsås med hasselnötter
- Mitt bästa recept på inlagd sill
- Tomtens snabba jultips – Glutenfria saffransmuffins med hallonsylt
- Vitlökssill med örter och rödvinssill till julbordet
- Gröt med bär, valnötter och julkryddor
- Tomtens snabba jultips – Remouladsås med curry
- Senapssill och citronsill till julbordet
- Julbröd utan gluten, ägg, mjölk och nötter
- Krämig laxmousse till julbordet
- Tomtens snabba jultips – Ischoklad med smak av pepparkaka
- Rimmad julkalkon och krämig rödbetssallad
- Julmustfrallor
- Glutenfria morotskakemuffins med julsmak
- Tomtens snabba jultips – Äggröra med goda julsmaker
- Äppelmarmelad som julgodis
- Glutenfritt julbröd med torkade aprikoser
- Glutenfri saffranskaka
- Tomtens snabba jultips – Glutenfri müsli med pepparkakskrydda
- Tomtens snabba jultips – Rödkål på två sätt
- Lussebullar till Lucia
- Pasta med grönkål i ört och citronsås med hasselnötter
- Mitt bästa recept på inlagd sill