Fars dag 2014 i bilder

fars_dag_frukost_smörgåstårta
Hej alla fina bloggläsare! Måndag igen och vi lämnar en mysig helg bakom oss. Fars dag har firats med paket och tårta och allehanda påhitt. Barnen älskar när de får överraska och pyssla inför såna här högtider. Ja, det gör jag också… :-P

På lördagen när jag ändå stod och garnerade smörgåstårtor som jag hade beställning på passade jag på att göra en mindre till Nicke som vi fick gömma undan väl i kylskåpet så han inte skulle hitta den. På söndagsmorgonen hjälptes vi åt och förberedde en frukostbricka och plockade fram lite små presenter och kort som barnen gjort. Ni som läst bloggen ett tag vet att Nicke har en enorm förkärlek till just pepparkakor så när vi var och handlade sist fanns dom i affären så vi slog till på en burk hjärtan och självklart en tub ädelost. Till det en lättvinsglögg från Dufvenkrooks och en nivea-kit med duschcreme och deodorant.

Vi smög in i sovrummet till en rävsovande pappa och gratulerade honom. Alla kröp vi ner oss i sängen, inklusive Kean – riktigt mysigt med alla samlade! ♥ Hela smörgåstårtan åt han upp också, med vissa små undantuggor som hette Kean… ;-) Han blev glad för sina små presenter och kort och mätt blev han också!

Denna dag ville Joline dessutom bjuda ut pappa på restaurang helt själv så dom åkte ner till borgholm och hamnade på Sörens och åt riktig god mat. Gulligt av henne… Hamburgare till Nicke förstås och Joline valde en fläsknoisette B/W.

En härlig dag med mycket bus och skratt och goa kramar och pussar, precis som det ska vara! ♥

smörgåstårta_fars_dag_lax_skaldjur
Den ”lilla” smörgåstårtan med skagenröra, mjukost, ägg och laxrosor bara till pappsen! ;-)

fars_dag_frukostbricka
Morgonens förberedelser…

fars_dag_morgon
Och mys i sängen. :-P

sörens_borgholm_fars_dag
Här är Nicke och Joline på Sörens restaurang i Borgholm. Nickes tallrik förstås. ;-)

sörens_borgholm_söndagsmiddag
Och Jolines…

fars_dag_middag_sörens_borgholm
Dom har riktigt god mat på Sörens så dit kan jag rekommendera ett besök.

dennis_bäckman
Och sist men inte minst min egen pappa Dennis som såklart är på tok för långt borta såna här dagar… 140 mil känns som halva jordklotet men vi pratade i telefon i alla fall och han skickade över en bild till mig från en fisketur i fjällen.

The Fooo konsert – roadtrip och övernattning i Karlshamn

black_n_white
Nu är vi hemma igen efter vår lilla roadtrip till Karlshamn. Joline och jag åkte dit för att gå på The Fooo’s konsert som invigde Östersjöfestivalen på onsdagskvällen. Hotellövernattning på Best Western hade kära maken fixat till oss. ♥ Det har varit hur kul som helst att gå på konsert med Joline och killbandet The Fooo. Jösses vilket pådrag av hysteriska, lyckliga foooer-tjejer. Helt galet vilka toner dom kan frambringa när pojkarna visar sig på scen. :-P

Vi kom dit vid lunchtid på onsdagen och körde direkt in till centrum för att lokalisera torget och scenen. Där stod redan tjejer och väntade och hade gjort i många timmar före vi kom. Joline blev uppskriven på en lista av en scenarbetare så hon kom med bland de som släpptes in först och slipper köa. Men köa gjorde vi ändå. Samlingen för VIP-tjejerna var redan vid 18.30 och därefter radades dom upp på led och släpptes in 50 åt gången. Många timmars trampande och väntande men till slut fick vi plats vid främsta säkerhetsstaketet och då var klockan inte ens 20. Bandet skulle börja spela kl 21.00 så vi väntade lite till. ;-)

Om man gillar The Fooo så är man en ”foooer” och varje ”foooer” har sin egen favorit bland de fyra killarna och ni kan se lite längre ner vilken som är Jolines ögonsten. ;-) Tjejerna hittade snabbt varandra och babblade på för fulla muggar och hade superkul tillsammans trots att dom inte träffats tidigare så var det en härlig gemenskap bland fansen. Kul att se faktiskt.

Jag drog mig tillbaka då jag kände mig aningens för ”gammal” för att stå där framme vid staketet. Satte mig i skuggan och njöt av att få SITTA ner… Haha!
Konserten var fantastisk och vilken respons fansen fick av sina pojkar, himla goa killar de där!

Bjuder på lite bilder från dagen, vårt hotell och lite av kvällen. Ett trevligt lunchställe i Karlshamn och även ett i Karlskrona.

the_foo

the_fooo_karlshamn_konsert
Scenen står uppställd, turnebussarna skymtar till vänster och de trogna fansen väntar redan på kvällens konsert.

konsert_band_the_fooo
Jolines nummer 69 som tog henne ända längst fram till scenen. :-P

kebabrulle_restaurang_karlshamn
Vi hittade ett lunchställe inne i Karlshamn ett kvarter bortom torget, Pizzaboden. Jag beställde en kebabrulle och Joline en kycklingsallad, men herregud så mycket mat! Jag delade rullen på mitten och orkade inte ens få i mig den ena halvan. Men kanongott, mycket sallad och tunn botten på rullen. Vitlökssås vid sidan om och massor med lök och tunt skivad kebab. Precis såhär ska de se ut och smaka. Synd på storleken bara för jag gillar inte att lämna mat på tallriken. ;-)

best_western_hotell
Efter att vi strosat runt i centrum, shoppat lite kläder och lunchat så checkade vi in på hotellet på Best western.

best_western_hotell_karlshamn
Rummen var kanonfina, nyrenoverade och sängarna bara såååå sköna! Ett par timmars vila och sen göra sig i ordning för kvällen.

karlshamn_best_western
Superfräscht!

best_western_karlshamn
Vi letade oss ner i relaxavdelningen och hann med ett dopp i bassängen också. :-P

scenen_karlshamn_torget_östersjöfestivalen
Framme på konserten och här är klockan ca 20 och det strömmar in förväntasfulla och spralliga tjejer. Längst fram står Joline tillsammans med dom andra fansen.

köa_konsert_the_fooo
Bästa platserna! :-P En stor eloge till scenarbetarna som jobbade bakom staket som försedde tjejerna med vatten och såg till att dom mådde bra under hela konserten.

the_fooo_konsert
Scenen tänds och det sprids ett jubel i publiken… Snart kommer dom!!

the_fooo_karlshamn
The Fooo Experience inleder kvällen med en cover på Boomfunk MC´s Freestyler!

joline_the_fooo_foooer
När konserten är slut är det många känslor och blanka ögon bland tjejerna…. Deras stora idoler reser nu vidare mot nästa turné. Vi landade på hotellet och somnade väldigt gott efter en fantastisk kväll.

frukostbuffe_hotell_best_western_karlshamn
Det bästa med hotellövernattning måste då ändå vara frukostbuffén! Oj så gott allting och man plockar ju på sig så mycket men orkar knappt hälften. ;-)

toscana_karlskrona
Efter några timmars softande efter frukost och nyhetsmorgon checkade vi ut och styrde hemåt. Gjorde ett stopp i Karlskrona och åt en dagens lunch på Toscana.

toscana_restaurang_karlskrona
File mignon. Rödvinssås och bearnaisesås… Så vansinnigt gott och prisvärt! Denna restaurang brukar vi äta på när vi är i Karlskrona så det är ett favoritställe vi gärna återkommer till. Ja, det var denna lilla resa i bilder. Nu önskar jag er alla en riktigt härlig helg! ♥

Halloween, en kuslig helg…

spindeltårta_halloween_tårta
Hej svejs, nu är jag online vid datorn igen efter helgen och en del datatrubbel! Har massor på gång att visa er och jag börjar med lite bilder från fredagens halloween/tjejfest som Joline hade för tjejerna i sin klass.

Jag tror jag uppskattade partyt lika mycket trots att jag inte ”festade loss” med tjejerna, men allt runtomkring med förberedelser, pynt och fix är ju bara sååå kul! :-P

Jag bakade pizza och gjorde en glass och marängtårta med blod och spindlar. En mycket enkel kreation men väldigt uppskattad och supergod, Jag norpade en bit dan efter då det fanns lite kvar… ;-)

Två marängbottnar, glass däremellan och glass uppepå. Därtill en körsbärssås med hela körsbär och så några plastspindlar. ;-)  Går att förbereda långt innan om man vill för den håller sig fin i frysen.

Nu följer några bilder från kvällen och allt runtomkring…

halloween_party_dekoration
Girlanger upphängda och godisbordet dukat…

halloween_fest_party_dekoration
Bus OCH godis!

halloween_pynt
Spindelnät överallt… Fortfarande…. :-P

halloween_godis
Gooooodis!! ;-)

spindlar_halloween_tårta
S
pindeltårtan…

joline
En mycket nöjd halloween-värdinna! :-P

halloween_linda_nicke_makup
Ooopsss… Festfixarna själva också… ;-)

halloween_pumpa_pumpagubbe
Pumpagubbe…

dalton_kors
Även Dalton fick lysa upp våra hjärtan lite extra… ♥

Converse all star – tårta!

converse_tårta_all_star
Har ju helt glömt att visa er Jolines tårta som hon gjorde till sitt kalas! Varje år får hon önska sig ett tema på tårtan och så gör jag den åt henne. I år var temat så självklart CONVERSE och inget annat. Men hon ville göra den helt själv så de fick hon. Här kommer ett litet bildregn och slutresultatet blev ju så galet fint.

Undrar just vad det ska bli nästa år…?

Vill du se hur tårtorna sett ut tidigare födelsedagar?
Det har varit både spindlar, hästar, fjärilar, godistårtor, hjärtan och lite till… Kika längst ner i detta inlägg.

Årets önskemiddag hittar du HÄR >>

tårta_converse

1 rund tårtbotten :

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Rör ihop mjölet med potatismjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll i en smord och “bröad” rund form med löstagbar kant. Grädda i 175 grader ca 40 min.

Fyllning :
Första lagret består av krossad ananas, andra lagret med vaniljkräm. Täckt med grädde och dekorerad med sprits. Röran till spritsen gjorde hon av färskost + florsocker + hushållsfärg.

converse_all_star_tårta
Valet av tårta i år var givet. Converse skulle de va och hon skulle göra den själv! :-P Stor tjej nu!

converse_tårta
Jag tycker den blev kanonfin!

converse_allstar
Och självklart hade pappa köpt vita Converse till henne…. Lyckan var gjord! Av mig fick hon ridbyxor och nya ridstövlar. Mormor Mia, Sanna och övrig släkt och vänner fyllde paket med presentkort på smink/leksaksaffären, nagellack, pengar, målarfärger, gips och gipsformar, mascara, och ännu mer presentkort! ;-)

4år – Pannkakstårta

5 år – Fjärilstårta

6 år – Godistårta

7år – Hästtårta

8 år – Spindeltårta

9 år – Dubbelhjärta
tårta_love_hjärta

10 år - Hamburgertårta
hamburgare_hamburgertårta_tårta

11 år – Converse
converse_tårta_all_star

Vit vinbärskaka i långpanna

vinbärskaka_baka_i_långpanna_vita_vinbär
Ute på gården har vi en riktigt gammal vinbärsbuske med vita vinbär, den är något igenväxt av ”klister-slinger-sly” och en och annan taggig roskvist som gör både armar och fingrar blodrispade när man ska plocka av busken. Men den slutar aldrig ge bär, och den ger mängder med klasar som gömmer sig under grenarna.

Lyfter man bara försiktigt på en gren kan man stå en bra stund och plocka av nästan en liter. Jag älskar den busken! Så förvildad och gammal men ändå full av liv! :-P

Just vita vinbär är faktiskt godare än de röda tycker jag. Man tror att de ska vara surare men det är nästan tvärtom – de röda är surare. På bilden ser det ut som om bären är röda men efter gräddning blir kakan såhär.

Joline bakade den häromdan efter att vi suttit och rensat och rensat, vilket måste anses som mer eller mindre straffarbete för en 10-åring utan ro i kroppen… ;-) Men de gick till slut!

Kakan är gjord i långpanna (30*40) och som ni ser i receptet så är mängden bär väl tilltaget, nästan 1kg! Där kan ni givetvis justera efter eget tycke och smak, eller tillgång. Men den blir vansinnigt god, syrlig och väldigt saftig.

30 rutor
Det här behöver du : 

100 gram smält smör
6 ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
950 gram vinbär

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret och låt det svalna något. Rör ihop ägg, socker, vetemjöl och smör. Vispa inte. Fördela smeten jämnt i långpanna (30*40) med bakplåtspapper. Lägg på vinbären. Grädda i 175 grader ca 30-35 min. Skär upp i rutor, pudra florsocker över före servering. Kakan går utmärkt att frysa in.

vita_vinbar
Fina, vita vinbärsbuske…

vita_vinbär_vinbärskaka_långpanna_recept
Bären på kakan före gräddning.

vita_vinbär_recept

Källarfranskor med grahamsmjöl

källarfranska_grahamsbullar_frukostbullar
Godmorgon alla fina bloggläsare! Här skiner solen för fullt redan, enligt vädergudarna ska vi få uppemot 26 grader – det blir en dag i plurret med barnen med andra ord! :-P

Igår badade dom i fyra timmar i sträck och då hade jag inte packat med något mellanmål för jag tänkte att vi klarar oss så äter vi när vi kommer hem. Flädersaft däremot gick det åt i värmen men hungriga blev dom också. Så idag ska jag däremot packa ner lite goda smörgåsar till oss – ”sjön suger” sägs det ju och man blir allt lite hungrig när man far runt som en fisk i vattnet.

Joline bakade supergoda källarfranskor häromdan med gramhamsmjöl. Lite grövre än vanliga och dessutom rejält med sesamfrön på. Dom får åka med i badväskan idag och en massa vatten och saft. Önskar er en fin, solig söndag. Senare idag ska jag sätta mig och räkna rösterna till tårttävlingen som avslutades igår, undra vem den lyckliga vinnaren kan vara måntro!? ;-)

16 st
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk flytande honung
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl (här bytte vi ut halva mängden mot grahamsmjöl)

Ägg till pensling
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.

Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Lägg upp på plåt med snittsidan uppåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Värm ugnen till 220 grader. Grädda bullarna i 10-15 min. Låt svalna på galler.

frukostbullar_frallor_recept

källarfranska_gramhamsmjöl_frukostbullar_frallor

frukostbullar_frallor

Bananmuffins med kardemumma

bananmuffins_kardemumma
Kan ni föreställa er doften av nybakade bananmuffins? Nyss uttagna ur ugnen, rykande heta och med en anings doft av nystött kardemumma! Ungefär som om man inte är säker på att det bakats banankaka eller kardemummabullar om man råkar komma in genom ytterdörren! Ja, ungefär SÅ… ;-)

Dessa muffins är galet goda! Med banan kan man dessutom experimentera hur mycket som helst, det är många smaker som gillar just banan! Som choklad, muskotnöt, kardemumma och citron bland annat passar ypperligt ihop.

ca 24 st
Det här behöver du : 

100 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 mogna bananer
1 dl naturell yoghurt

4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop smör, socker, ägg, bananer och yoghurt  med en slev. Tillsätt de torra ingredienserna, sikta gärna för att undvika klumpar då smeten inte ska röras i så mycket. Blanda till en slät smet med slickepotten. Fyll 24 normalstora muffinsformar, använd med fördel muffinsplåt. Grädda i 200 grader ca 15-20 min.

banan_kardemumma_muffins

Jolines stjärn-cupcakes med vanilj och cream cheese frosting

cupcakes_vit_choklad_cream_cheese_frosting
Här kommer stjärnsmällarna vi hade på nyåret. :-P Jolines stjärn-cupcakes med cream cheese frosting och vita choklad-stjärnor! Grymt goda, söta och charmiga på samma gång!

12-14 st
Det här behöver du :  
Torra :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Blöta :
125 gram smält el. rumsvarmt smör
2 dl naturell yoghurt
1 ägg
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop de torra ingredienser i en bunke och blöta i en annan. Rörs sedan ihop dom två med sked, inte vispa! Grädda i pappersformar i ugn ca 15 min 175 grader, eller i muffinsmaskin.
Cream cheese-frosting : 
100 gram philadelphiaost
3 – 4 dl florsocker
några droppar citronsaft
GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop cream cheese (philadelphiaost el. annan naturell färskost) med florsocker till en ganska fast konsistens, men som ändå går att spritsa. här är mängden florsocker helt beroende på hur du vill ha konsistensen. Ställer man frostingen i kylskåpet ett tag innan man spritsar så blir det mer ”hård” än när man precis rört ihop den.

vit_choklad_stjärnor_cupcakes
Dekorationen består av vanlig smält vit choklad (ca 100 gram) som breds ut på bakplåtspapper, sen på med strössel och svalna i kylskåp. Figurer kan man sen ta ut med pepparkaksmått som här stjärnor. Doppa måttet i hett vatten först så går det enklare att få hela fina stjärnor.

cupcakes_cream_cheese_frosting
Söta stjärn-cupcakes till nyåret som Joline bakat! :-P

The post Jolines stjärn-cupcakes med vanilj och cream cheese frosting appeared first on Kryddburken.se.

Joline pysslar i köket…

kristyrbokmärken
Ja det fejas och grejas och spritsas när Joline är i pysselfarten. Pepparkakor, pepparkakshus, kristyrfigurer med bokmärken och knäck kokas det med. Å fort går det! :-P Här kommer lite bilder på hennes senaste alster… Det lär bli fler… ;-)

Recept på kristyrsmet (räcker till 1 normalstort pepparkakshus) :
2 äggvitor
½-1 kork ättika
nästan 1 pkt florsocker (500g, beroende på äggvitornas storlek)

GÖR SÅHÄR :
Vispa äggvitorna med elvisp till ett hårt skum. Tillsätt ättika och florsocker lite o taget tills du får en ganska tjock konsistens, den ska inte rinna, det ska bli hårda toppar när du ”drar” i den!

dekorera_pepparkakshus_godis
Många pepparkakshus blir det…

pepparkakshus_joline
Världens GODASTE pepparkakshus kanske? :-P

pepparkakshus_godis
Spritsa kristyr och limma godis är hon en fena på!

kristyr_bokmärken_figurer
Här har hon gjort kristyrfigurer med små bokmärkesänglar att hänga i julgranen.

knäck_microknäck
Och knäcken gick som en dans. Hon fick koka den i micron under uppsikt, sen tog jag bara ut den varma skålen och hällde upp smeten så fick hon sitta och pyttsa i formarna själv. Micronknäck gör på 7-8 minuter.

1 dl grädde + 1 dl sirap + 1 dl socker 
Blanda i en keramikskål och kör i micron på full effekt 7-8 minuter. Kolla så att den är färdig med kulprov. lätt som en plätt!

The post Joline pysslar i köket… appeared first on Kryddburken.se.

Plommonlila förberedelser…


Imorgon, 19 september så vankas det födelsedag! Vår lilla prinsessa fyller tvåsiffrigt. 10år… :-P Jag går här hemma med feber och fryser, snorar och snyter mig om vartannat men har det ganska mysigt ändå i mina raggsockar. Födelsedagar till barnen är ju bland det roligaste jag vet och det piggar alltid upp. Jag har slagit in presenter nu idag när barnen är i skolan och håller på piffa lite här och lite där.

Hittade lite fint när jag var o rantade häromdan, bland annat på Rusta och självaste ICA. Som ni ser så går allt i lila. Jag har en liiiten tendens att snöa in på vissa färger såhär på hösten. I fjol var det turkos, vilket det brukar vara, varvat med rött men nu fick det bli härliga lila/rosa plommontoner… Mmm… Kanske kan få användning av detta till morgondagens frukostbricka. ;-)

Om man tillhör familjen Nilsson och fyller år får man alltid välja middag till sin födelsedag. Vad Joline har valt och vad som döljer sig i presenterna och vad hennes knasiga mamma hittat på för tårta i år det får ni se imorgon…

Såhär såg det ut förra året och alla tårtor innan dess!

(Fr. vä; Bordstablett, plastglas, porslinsskålar ICA.
Plastkorg, servetter, smörkniv, äggkoppar, presentsnöre, blombukett m. dioder RUSTA.