Morötter på 3 sätt och Åre Höstmarknad

Säsongsmat

Jag ställde frågan här på bloggen i förra inlägget om 3 kålrätter vad ni läsare önskar mer av härinne.

En önskan kom, om mer enkla grönsaksrätter på det som är i säsong.

Då passar de här 3 morotsrätterna riktigt bra, för alla er som vill äta lokalproducerade läckerheter när de smakar som bäst.

Själv är jag på väg till en av landets största marknader, Åre Höstmarknad, som innehåller mycket av närproducerad mat.

Jag finns där i dagarna 3, fredag till söndag, 27-29 september, tillsammans med Margareta Marples som säljer sin kombucha från Kall Naturkompani.

Jag signerar mina kokböcker, bjuder på frökex från Huså Bröd (mycket lokalt, de görs på andra sidan Åreskutan) och pratar om mitt sätt att laga mat med alla som är intresserade.

Vegetarisk morotskaka på grönsaker från Ås Trädgård

Morotskaka 1 port

1 stor morot

1 dl riven ost

1 ägg

2 msk finstrimlad purjolök

2 msk smör/kokosolja

1 msk pumpakärnor

Salt och peppar

Riv moroten grovt, blanda med ost och ägg.

Rör ner strimlad purjo och pumpakärnor, smaksätt med salt och peppar.

Bryn smör och kokosolja i en liten stekpanna.

Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter.

För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.

Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan.

Stek färdigt på andra sidan i några minuter.

Ät morotskakan som den är med en klick crème fraiche eller smetana.

Den är även god som tillbehör till kött eller fisk, då räcker den till två portioner.

Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra

2 stora morötter

100 g smör

½ dl turkisk yoghurt

½ dl smetana

½-1 tsk salt

½ krm cayennepeppar

Skala och riv morötterna grovt, smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna, krydda med salt och cayenne.

Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana, smaka av om det behövs mer kryddor.

Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är, den smakar bäst serverad ljummen.

För en mejerifri morotsröra byt ut yoghurt och smetana mot kokosgrädde och smöret mot kokosolja, salta då morötterna lite extra.

Receptet finn med i min grillkokbok, Birgitta Höglunds bästa grilltips, med förord skrivet  av Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Morotslåda 4 port

2 stora morötter (ca 300-350g)

2 ägg

1 dl keso

1 dl grädde

1 krm riven muskot

Salt och peppar

Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten.

Pressa i purépress och blanda med keso, ägg och grädde.

Rör om ordentligt så det blir en slät smet.

Smaksätt med muskot, salt och peppar.

Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.

Servera morotslådan med skirat smör eller som tillbehör till kokt skinka, prinskorv och köttbullar.

Det här receptet är en finsk jultradition som alltid fanns med på jularna hemma hos oss, men då med ris och smaksatt med en hel del socker.

Det finska originalet är rätt sött, men jag tycker morötternas egen sötma räcker.

På bilden här ovan har jag förstärkt morotslådan med lite smörbrynt svamp, pumpakärnor är också gott att ha i om man äter den utan kött till.

Receptet finns med i Gammaldags husmanskost som jag skrev tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.

Muurikka-säsongen kan börja + tävling!


Jo, nu har jag, eller rättare sagt vi bestämt oss! Vi blåser ut köket här i huset, öppnar upp i nock till en gammaldags skorsten med tvärdrag från öst till väst. All köksinredning, skåp och bänkytor åker ut, spis, ugn och micro likaså! Istället inreder vi nu all köksyta med ett orginellt bohemskt utekök, ja fast inomhus! Låter inte det toppen??

Vi ska såklart isolera köket från övriga huset så det inte blir snorkallt här om vintrarna men annars så kör vi helt åt hållet med direkta norrländska influenser av muurikkaköket som mittpunkt, bänkar med renskinnsfällar, fotogenlampor och facklor längs väggarna och den säregna rökdoften på köpet! Klinkersplattorna på golvet är redan bortfrästa och 3 skopor jord håller vi nu på stampa till barfota så det blir ordentligt med vildmarks-feelings. Blåbärsris, hjortron, hängbjörk och kattguld kommer också att planteras ut så att helheten stämmer!

Lite kul hade det allt varit? Ehh…? ;-)

Skojar bara…

Nä, dagen idag har vi vigt till skruvande, svärande, skruvande och åter svärande. Det sistnämnda mest från min sida trots att jag endast stod för att skruva ihop gasolskyddet men det var också tillräckligt. Min alldeles underbara, fantastiska, tålmodiga och helt enormt fina, gulliga, snälla, omtänksamma, kära make stod för resten! Jösses”

Jag fick huvudvärk bara jag såg alla lösa delar, skruvar, plugg och finska bruksanvisningar men när allt föll på plats, (njae… Föll, å föll men…) När allt var KLART så var nog ingen nöjdare än jag! Maken drog en lättnads suck och fick plötslig huvudvärk och jag log sådär ömt och tacksamt lyckligt som bara jag kan när jag vill ha något fixat! Ni fattar va? ;-)

Muurikkas sommarkök står nu på plats, inte i köket utan på altanen förstås. Den nya woken är placerad. Gasolbordet väntar på gasolflaskan, röken är ikväll invigd för första gången och det har serverats hemmarökt lax på det Nilssonska muurikka-residentet! Inte illa va?

Muurikka-säsongen är HÄR!! Nu kör vi så de ryker!

I detta inlägg kommer ni få en liten inblick i muurikkas sortiment, produkter anpassade för ändamålet och ni som följt mina uppdateringar vet också att nu i vår inleder vi början på ett samarbete här på kryddburken tillsammans med just muurikka.

En tävling står också på spel, samt att jag förstås vill påvisa det absolut mest njutbara och harmoniska sätt att både laga och äta mat på är utomhus, vare sig man bor i lägenhet, täppa eller skog. Det är ju inte nödvändigt att laga mat utomhus just på en balkong bara för att man bor i lägenhet. Man tar med sig hela packet ut i naturen, placerar rumpan på en stubbe under en tall och känner efter om det duger, vanligtvis duger det alldeles ypperligt för att uppleva både frisk luft, god mat och ett sätt att umgås på! Man behöver då inte dra med sig ett helt muurikkakök, det duger gott med en stekhäll på tre ben, matsäck och tändstickor. En utflykt, picknick, sommardag med familjen, skogsäventyr eller tältsemester! Alla BEHÖVER en muurikka tycker jag! :-P


Dagens mästerverk. Fy sjutton va nöjd jag är!! :-P


Silava. En fet kräm som används för inbränning av muurikkan vid första-gångs-användning eller inför förvaring. Du kan även steka i detta fett. Muurikkas stekpade är lite speciell i sitt slag då den är tillverkad i fjäderstål och håller alltså samma form hur mycket du än böjer den. Perfekt vid tillagning på muurikkan som är välvd och det långa skaftet behövs för det kan bli rejält varmt.


Här ser ni röken som vi har invigt ikväll med en fin, färsk laxsida kryddad med citron, chili, salt och peppar. Alspån och lite njutbar väntetid med en kall öl så fixade gubben middan klockrent. Det är så de ska va! ;-)

Muurikkas elrök i rostfritt, (denna på 1100 W )
Storlek: Ø 25/50cm
Ca butikspris: 2495:- Läs mer på http://www.muurikka.se/kategori/rokar/  

Mina planera för den här är stora; jag ser framför mig rökt sidfläsk/bacon, renstek, baklår av rådjur, skinka, hela fiskar, korv och gud vet allt. Röken fungerar också som vanlig ugn vid sidan om muurikkan om du till exempel vill tillaga kött på och ha en gratäng eller hasselbackspotatis till. Superfin-fin-fin!! :-P


Ja, det är här är mitt eget lilla skruv-mästerverk då! Gasolskyddet. ”Trätunnan” är placerad på en rund platta med hjul där själva gasolbehållaren skall stå. Både snygg och väldigt praktisk då man aldrig kan få för många avställningsytor när man lagar mat.


Kryddsprayerna är nya för i år. ”Smak på spray” med endast naturliga aromer blandat med rapsolja. Här i smakerna vitlök, citron och basilika.


Nu kommer vi till själva tävlingen!
Det ni ser på bilden ovan är det ni kan vinna till er muurikka, eller som tillbehör till muurikkan ni tänker köpa! ;-)

Kryddsprayer, silava och den klassiska stekspaden i fjäderstål. 3 st paket lottas ut till ett värde av 535kr vardera.

FÖR ATT DELTA I TÄVLINGEN SKALL DU ; 
”GILLA” Muurikkas sida på facebook samt DELA tävlingens facebookinlägg offentligt i er logg.

Tävlingen pågår till och med fredag den 27 april, därefter presenteras vinnarna här på Kryddburken under helgen.

 

Lycka till! 

Inlägg, tävling och utlottning i samarbete med Muurikka