Idag får du tips på en riktigt krämig äggröra som passar fint till brunch, tillsammans med till exempel rökt fläsk, renstek, fisk eller kantareller.
På bilden ovan har jag gjort äggröran naturell med smörstekta kantareller, varmrökt sidfläsk, en smörgås på mitt populära valnötsbröd och med hjortron och grädde som en liten dessert.
Nu när det blivit kallare så märks det att det behövs mer av både fett och protein i maten än under sommaren, då är äggröra med olika smaksättningar riktigt bra och lättlagad mat.
Jag får lite mer besvär av fibromyalgin på hösten när kylan och fukten kommer krypande, äter jag då mer energirik mat så mår kroppen mycket bättre.
Äggröra med tomater och basilika 1 port
3 ägg
½ dl smetana/kokosgrädde
50 g varmrökt sidfläsk
1 tomat
½ röd paprika
1 msk hackad färsk basilika
25 g smör eller kokosolja
Salt och peppar
Vispa ihop äggen lätt med smetana och kryddor.
Hacka tomater och basilika, skär fläsk och paprika i tärningar.
Smält smör i en kastrull eller liten stekpanna, rör i tomaterna och låt fräsa en liten stund.
Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.
Bryn fläsk och paprika i en stekpanna och stek dem tillsammans en stund tills det får färg.
Vänd ner basilikan i äggröran och servera med fläsket och paprikan, strö över lite hackad persilja eller de örter du har.
Hollandaisesås och bearnaisesås är den ultimata såsen till all slags grillat, tycker jag och många med mig.
Många tror att de är svåra att göra och nöjer sig med de färdiga majonnäsliknande såserna från affären.
Men har man en gång testat att laga den själv så inser man vilken otrolig skillnad det blir i smak, med smör istället för rapsolja och utan konstgjorda smaktillsatser.
Chilihollandaise ca 3-4 port
3 äggulor
200 g smör
1 msk pressad citron
Salt och chili efter smak
Smält smöret på svag värme, så mjölken och saltet samlas på botten.
Rör samman äggulor och citronsaft i en tjockbottnad kastrull.
Sätt den på plattan på svag värme och vispa kraftigt i cirka 5 minuter, tills gulorna tjocknat.
Var lite försiktig, så det inte blir för varmt och äggröra.
Jag justerar värmen genom att lyfta ena sidan på kastrullen så den inte ligger an mot plattan hela tiden.
Sätt kastrullen på en trasa urvriden med varmt vatten.
Vispa ner det klarnade smöret i en fin stråle.
Jag brukar låta lite av bottensatsen följa med, det ger extra god smak.
Smaka av såsen med salt och chiliflingor eller finhackad chili, ev också mer citronsaft.
Jag har en gammal spis med plattor, har du en modern spis kan du prova att göra hollandaisen med vattenbad tills du känner dig mer säker på den.
I det här receptet på min populära choronsås kan du läsa hur du går till väga med vattenbadet.
På bilden nedan har jag serverat hollandaisen till rimmat kycklingbröst och smörfräst bladspenat med paprika.
Den passar också till många grillrätter, såväl fisk som fågel och fläskkött eller grönsaker.
Idag är det precis 15 år sen jag startade den här bloggen, tack till alla er miljontals matintresserade som besökt den under de här åren.
Innan jag började skriva den hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper.
Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.
Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.
Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.
Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på äggröra.
Men vilken otrolig resa det varit att få hålla på med det roligaste jag vet, att dela med mig av mina matkunskaper och matglädje.
Efter 18 år på olika restauranger som kallskänka, kock och köksmästare satte en svår ryggskada stopp för den karriären.
Skadan förvärrades dessutom av en ovarsam sjukgymnast på Rygginstitutet i Marbella, bilden här nere kommer från den resan.
Några år senare blev jag sjukpensionerad på grund av skadan, jag skulle aldrig kunna arbeta på restaurang mer.
Jag stelopererades senare i ländryggen, fick en nervskada i benet som gjorde det svårt att gå och utvecklade fibromyalgi, så jag var ordentligt handikappad under många år.
Men jag lyckades sakta men säkert återfå en del av hälsan och styrkan i kroppen när jag efter en föreläsning med Annika Dahlqvist lade om min mathållning till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF.
På Jan Anderssons bilder här nere från Länstidningen i Östersund håller jag på med fotografering av smårätter från just den kokboken.
Något jag aldrig kunde tro under de år jag mådde som sämst, men nu hade jag tränat upp mig så pass att jag klarade att sitta en liten stund på huk för att fotografera.
Gröna, sköna tillbehör var den första kokbok som jag fick glädjen att fotografera själv, här kunde jag kombinera mina stora intressen för natur, fotografering och matlagning.
Jag lagade till rätterna då och då under hela sommaren hemma i mitt kök och tog med dem ut i den vackra naturen under tidiga morgnar, när solljuset var som bäst.
Kokboken har blivit mycket populär och ligger just nu högt uppe på topplistorna bland kokböckerna på Bokus, läs gärna mer om boken i länken här ovan.
Jag är verkligen glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat, intresset växer sig hela tiden större för mina glutenfria och sockerfria recept.
Numera kallas vi som håller på med bloggande för Influencers, men jag har aldrig känt mig riktigt hemma i den skaran.
Min blogg ser precis likadan ut som den gjorde vid starten 11 juni 2009 och jag har numer inga reklamsamarbeten, det har tidigare blivit ett fåtal genom åren för några mindre mathantverkare.
Jag har valt att aldrig göra några betalda samarbeten, jag sprider bara ohejdad reklam för mina egna kokböcker som ger mig en blygsam slant som sätter lite guldkant på tillvaron.
Här kommer ett av de mest populära recepten härinne, en lättlagad vaniljparfait liknande den jag brukade göra när jag jobbade på restaurang.
Jag är mycket förtjust i äkta vaniljglass, men ofta är den köpta alldeles för söt för mina smaklökar.
Min parfait passar fint som en dessert tillsammans med solmogna jordgubbar nu till midsommar.
Idag är det precis 15 år sen jag startade den här bloggen, tack till alla er miljontals matintresserade som besökt den under de här åren.
Innan jag började skriva den hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper.
Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.
Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.
Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.
Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på äggröra.
Men vilken otrolig resa det varit att få hålla på med det roligaste jag vet, att dela med mig av mina matkunskaper och matglädje.
Efter 18 år på olika restauranger som kallskänka, kock och köksmästare satte en svår ryggskada stopp för den karriären.
Skadan förvärrades dessutom av en ovarsam sjukgymnast på Rygginstitutet i Marbella, bilden här nere kommer från den resan.
Några år senare blev jag sjukpensionerad på grund av skadan, jag skulle aldrig kunna arbeta på restaurang mer.
Jag stelopererades senare i ländryggen, fick en nervskada i benet som gjorde det svårt att gå och utvecklade fibromyalgi, så jag var ordentligt handikappad under många år.
Men jag lyckades sakta men säkert återfå en del av hälsan och styrkan i kroppen när jag efter en föreläsning med Annika Dahlqvist lade om min mathållning till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF.
På Jan Anderssons bilder här nere från Länstidningen i Östersund håller jag på med fotografering av smårätter från just den kokboken.
Något jag aldrig kunde tro under de år jag mådde som sämst, men nu hade jag tränat upp mig så pass att jag klarade att sitta en liten stund på huk för att fotografera.
Gröna, sköna tillbehör var den första kokbok som jag fick glädjen att fotografera själv, här kunde jag kombinera mina stora intressen för natur, fotografering och matlagning.
Jag lagade till rätterna då och då under hela sommaren hemma i mitt kök och tog med dem ut i den vackra naturen under tidiga morgnar, när solljuset var som bäst.
Kokboken har blivit mycket populär och ligger just nu högt uppe på topplistorna bland kokböckerna på Bokus, läs gärna mer om boken i länken här ovan.
Jag är verkligen glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat, intresset växer sig hela tiden större för mina glutenfria och sockerfria recept.
Numera kallas vi som håller på med bloggande för Influencers, men jag har aldrig känt mig riktigt hemma i den skaran.
Min blogg ser precis likadan ut som den gjorde vid starten 11 juni 2009 och jag har numer inga reklamsamarbeten, det har tidigare blivit ett fåtal genom åren för några mindre mathantverkare.
Jag har valt att aldrig göra några betalda samarbeten, jag sprider bara ohejdad reklam för mina egna kokböcker som ger mig en blygsam slant som sätter lite guldkant på tillvaron.
Här kommer ett av de mest populära recepten härinne, en lättlagad vaniljparfait liknande den jag brukade göra när jag jobbade på restaurang.
Jag är mycket förtjust i äkta vaniljglass, men ofta är den köpta alldeles för söt för mina smaklökar.
Min parfait passar fint som en dessert tillsammans med solmogna jordgubbar nu till midsommar.
I det här inlägget delar jag några bilder så du ser hur man lätt kan variera mångas frukostfavorit bacon och ägg.
Jag köper oftast varmrökt bacon från lokala mathantverkare, det är betydligt godare än de vanliga i butikshyllorna.
Bilden högst upp är en pytt med tärnat bacon från Trångsvikens Chark, halloumi/eldost från Skärvången och tomat som fått steka en stund och sen knäcker jag ett ägg i mitten och serverar med hackade örter.
Nästa bild är bacon och ägget stekt på liknande vis, serverat med en sallad på örter med gurka, tomat, pumpafrön och kiwi.
Bild tre är mer vardagsbetonad, bacon och äggröramed tomat och chiliflingor, en riktigt het start på dagen.
Föredrar du en mildare frukost så byt bara ut chilin mot finhackade, färska örter, mycket gott det med.
Fjärde tipset blir en snabbfixad omelett med bacon, god som den är eller med en vitkålssallad med min sockerfria lingonsylt.
Omeletten passar även bra att kyla ner, skära i trekanter och ta med i en kylväska som utflyktsmacka.
Baconomelett 2-3 port
6 ägg
1 dl grädde
150-200 g tärnat bacon eller fläsk
2 msk smör
Salt och peppar
Vispa ihop ägg och grädde lätt, krydda med lite salt och peppar.
Bryn baconbitarna i smöret, rör ner äggsmeten. Rör lite mot botten och kanter, rör sen försiktigt smeten in mot mitten av stekpannan.
Låt steka på svag värme i ca 15 min. Dra pannan från plattan och lägg på ett lock och låt eftersteka i ca 5 minuter, så stelnar omeletten på ytan och blir lättare att ta ur pannan.
Kokbokstips
Tycker du om mina recept och tankar om mat så får du väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.
En kokbok kan bli en bra sommarpresent till dig själv eller någon du bryr dig riktigt mycket om, eller istället för en blomma eller en flaska vin när du är bortbjuden.
Här hittar du min en av mina första kokböcker Grillmat LCHF som finns i nyutgåvan Birgitta Höglunds bästa grilltips, den går hem hos alla grillälskare.
Du kanske sett att jag sen tidigt i våras delar med mig av dagliga tips på njutbar mat, en service till mina läsare så här i Coronatider.
Coronan verkar ju bli en utdragen historia, men jag fortsätter att inspirera, glad att så många uppskattar mina recept.
I det här inlägget delar jag några bilder så du ser hur man lätt kan variera mångas vardagsmat bacon och ägg.
Jag köper alltid varmrökt bacon av lokala mathantverkare, det är betydligt godare än de vanliga i butikshyllorna.
Bilden högst upp är en pytt med tärnat bacon från Trångsvikens Chark, halloumi/eldost från Skärvången och tomat som fått steka en stund och sen knäcker jag ett ägg i mitten och serverar med hackade örter.
Nästa bild är bacon och ägget stekt på liknande vis, serverat med en sallad på örter med gurka, tomat, pumpakärnor och kiwi.
Här nedan har baconet fått sällskap av en bönsallad med ajvar, surkål, getost, hjortron och äggröra, en riktig lyxfrukost.
Nästa bild är mer vardagsbetonad, bacon och äggröramed tomat och chiliflingor, en riktigt het start på dagen.
Tycker du om mina recept och tankar om mat så får du väldigt gärna stötta mitt bloggskrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.
Det blev inga föreläsningar och boksigneringar den här sommaren, har varit ute på turné med dem i flera år förut men nu kom Coronan i vägen precis lagom tills min senaste bok gavs ut i våras.
En kokbok blir en bra sommarpresent till dig själv eller någon du bryr dig riktigt mycket om, eller istället för en blomma eller en flaska vin när du är bortbjuden.
Gröna, sköna tillbehör i Nyhetsmorgon, klicka på bilden så kan du se inslaget
Här har jag lagt ut länkar till böckerna på lite olika ställen, här finns Gröna, sköna tillbehör på Adlibris och Diabeteskokboken för män på Bokus.
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken är slutsåld men kommer ut på nytt i augusti, den kan du lägga in om bevakning på i den här länken till Adlibris.
Vill du hellre stötta den lokala handeln genom att köpa böcker i en vanlig butik är det bara att be dem beställa hem till din favoritbutik.
Mina böcker finns även på biblioteken om du föredrar att låna.
Fyra av mina kokböcker från förra årets signering på Ecocaféet under Storsjöyran i Östersund
Idag är det 11 år sen jag startade min blogg efter en tretimmarskurs i bloggkunskap på Umeå Universitet.
Det var den enda gång jag studerat på ett universitet, men kunskapen jag lärde mig på den teknikfestival jag deltog i fastnade faktiskt riktigt bra.
Jag kunde då väldigt lite om datorer, har inte lärt mig så mycket mer nu heller, annat än bloggandet.
Men det har ju fungerat rätt bra ändå, häromdagen passerade bloggen 7,5 miljoner visningar.
Här följer de två första inläggen som jag publicerade den 11 juni 2009, samma dag som jag hade gått bloggkursen.
Ekologiska ägg från Kreta
VILKET KOM FÖRST, HÖNAN ELLER ÄGGET?
Det här är mitt första försök att blogga.
Vilken möjlighet att få ut mina recept till en stor publik!
Välkommen till min blogg!
Äggröra
2 Ägg
3 msk Grädde
Smör
Hackad Gräslök
Salt o Peppar
Smält smöret, rör ner äggen. Tillsätt grädden och värm försiktigt under omrörning. Krydda med gräslök, SoP.
Vaktelägg
Som du ser var det väldigt enkla recept som jag började med för att kunna inspirera till lättlagad och näringsrik matlagning.
Jag fick fin draghjälp i början, skickade länken till Diet Doctor och Annika Dahlqvist som skrev om min nya LCHF-blogg.
Att jag började skriva bloggen om min dagliga mat har även lett till att jag fått skriva hela 6 kokböcker.
Annika blev även medförfattare till min första kokbok LCHF för seniorer som kom 2011, den finns nu med i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Här hittar du alla mina böcker på svenska, i marginalen hittar du även länkar till de 3 på engelska, 1 på norska och en på finska.
Min första selfie togs också 2009, hade fått låna en digitalkamera
Här ovan några bilder från Agia Marina på Kreta strax innan jag startade bloggen.
Då var jag fortfarande rätt så handikappad efter min steloperation, gick med fotskena och hade problem av fibromyalgin.
Vill du veta mer om hur jag lyckats bli så pigg och frisk som jag är idag, så finns hela berättelsen om min hälsoresa i nya kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.