Fetaostpaj med grönkål och ugnstorkade tomater
Foto Naomi Sherman

Paj med säsongens grönsaker

Dagens recept är en smakrik och glutenfri paj som jag skapade till Diet Doctor, världens största sida om lågkolhydratkost.

Nu på sensommaren passar den fint till både kräftskivan och surströmmingsfesten eller som en vegetarisk middag.

Serverar du den till exempel till kräftorna så räcker den till ca 10 portioner.

Paj med, grönkål, fetaost och ugnstorkade tomater ca 4 port

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör eller mjuk kokosolja

3 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

1 ägg

1 msk psylliumhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, sesamfrön, husk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget. Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten. Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten, nagga botten lätt med en gaffel och förgrädda pajskalet i 5 min på 200°.

Ugnstorkade tomater

½ kg cocktailtomater

2 tsk flingsalt

2 tsk torkad oregano eller timjan

2 deciliter kallpressad olivolja

2 msk äppelcidervinäger

Halvera tomaterna och lägg i en stor ugnsform med snittytan uppåt.

Strö flingsalt och oregano över och torka i mitten av ugnen på 75° i 6 timmar.

Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja och vinäger.

Pajfyllning

1 liter strimlad grönkål

3 dl strimlad purjolök

150 g fetaost

3 ägg

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl grovhackade valnötter

Ca 1 tsk chiliflingor

Ca ½ tsk salt

1 dl ugnstorkade tomater till garnering

Förväll grönkålen och purjolöken i lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt rinna av väl i durkslag.

Sätt ugnen på 200˚. Riv fetaosten grovt och vispa samman med ägg och grädde.

Rör ner de hackade valnötterna och smaksätt med chiliflingor och salt.

Häll smeten i det förgräddade pajskalet och fördela cocktailtomaterna ovanpå pajen.

Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.

Låt svalna en stund innan serveringen

Vill du få riktigt fina pajbitar så låt pajen kallna helt och ställ i kylen några timmar.

Då går den lätt att skära i tårtbitar. Värm dem sen på en plåt i 150˚ i ca 15-20 minuter.

Servera till exempel med en rucolasallad med paprika och oliver.

Fler tips på gröna rätter hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Den har blivit väldigt populär och är snart slutsåld, tyvärr kommer förlaget inte att trycka upp den på nytt.

Här kan du läsa en recension av kokboken inne på Diet Doctor.

Somrig brunch med rätter från Gröna, sköna tillbehör
Snabblagad morotskaka med ost och pumpafrön
Morotskaka

Proteinrik vegofavorit

Idag bjuder jag på riktigt bra snabbmat, en både lättlagad och näringsrik vegetarisk middagsrätt.

Grönsaker ingår på ett eller annat sätt i min dagliga mat, tänk så tråkig och färglös den skulle bli utan dem.

Här kan du ta del av en grön smoothie och mina tankar om det gröna inslaget i maten.

Lagar man maten själv från grunden kan den bli betydligt nyttigare än många av de ultraprocessade färdiga vegorätter som finns att köpa i mataffären.

Dagens morotsrätt passar både att äta precis som den är eller till grillat.

Morotskaka 1 port

1 stor morot

1 dl riven ost, gärna vällagrad

1 ägg

2 msk finstrimlad purjolök

1 msk pumpafrön

2 msk smör/kokosolja

Salt och peppar

Riv moroten grovt, blanda med ost och ägg.

Rör ner strimlad purjo och pumpafrön, smaksätt med salt och peppar.

Bryn smör/kokosolja i en liten stekpanna.

Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter.

För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.

Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan.

Stek färdigt på andra sidan i några minuter.

Ät morotskakan som den är med en klick crème fraiche eller smetana.

Den är även god som tillbehör till grillat, då räcker den till två portioner.

Vegetarisk morotskaka på grönsaker från Ås Trädgård

Vill du veta mer om hur jag med hjälp av naturligt god mat ätit mig till en bättre hälsa och en lägre vikt så finns berättelsen om min hälsoresa i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den boken är liksom flera av mina övriga kokböcker snart slutsåld, så passa på om du vill ta del av mina mest njutbara grönsaksrätter.

Här ser du några av mina bilder på recept från kokboken.

Semitorkade tomater
Sötpotatisplättar
Olivbröd med rosmarin
Grekiska tomatbiffar
Pumpahummus
Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella
Tzatziki med rödbetor till helgens grillmiddag

Annorlunda grilltillbehör

Idag bjuder jag på en krämig tzatziki med rödbetor istället för gurka, den smakar väldigt gott till all slags grillat.

Nu är det skördetid i både trädgårdar och ute i skogen, det finns enorma mängder mat som bara väntar på att bli plockad.

För oss som inte har trädgård eller kanske inte klarar att plocka svamp och bär i skogen så finns som tur är många handelsträdgårdar och bärplockare som gör jobbet åt oss.

Ta en titt på Google och sök efter lokala odlare och matproducenter där du bor, det brukar finnas gårdsbutiker eller torghandel i nästan varje liten ort.

Rödbetstzatziki

2 stora, kokta rödbetor

1 dl fet yoghurt, crème fraiche eller smetana

2 msk kallpressad olivolja

2 vitlöksklyftor

1 tsk äppelcidervinäger

1 krm peppar

Ca 1–2 krm salt

Riv rödbetorna grovt ner i en bunke och riv vitlöksklyftorna fint, blanda samman med yoghurten.

Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.

Tips: För en mjölkfri rödbetstzatziki så kan du använda majonnäs istället för yoghurt.

Du kan variera smak och färg genom att använda kokta morötter eller palsternacka istället för rödbetor.

Dagens recept kommer från min vegetariska kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Vill du ta del av alla mina bästa recept på gröna tillbehör, sallader, såser, smoothies, matbröd, kex, gofika och andra bakverk så hittar du dem samlade i den här boken.

Alla recept är glutenfria och utan vitt socker eller sötningsmedel, jag använder frukt som en liten naturlig sötning.

I boken kan du även läsa om min egen hälsoresa och hur jag gjort för att få just ett friskare liv, från att ha varit rejält handikappad och överviktig efter en ryggskada i mitt jobb som kock.

Här några ord om kokboken från en som köpt den på Bokus:

”En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel. Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”

I den här länken kan du läsa en recension hos Diet Doctor.

Alla recept i boken är fotograferade av mig i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna.

Vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm har skrivit förordet.

Kokboken är snart slutsåld från förlaget och kommer tyvärr inte att tryckas upp mer, då förlaget lagt ner sin verksamhet.

Den här länken går till kokboken på Bokus, den finns också att beställa i den övriga nätbokhandeln, hos din lokala bokhandlare och att låna på Biblioteket.

Dela gärna länken vidare till dina vänner så fler får upp ögonen för mina recept, här nere ser du lite mer av innehållet i boken.

Smått och gott till brunchen

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella

Kombucha med havtorn
Semitorkade tomater
Tomatpesto med semitorkade tomater och pumpafrön

Picklad rödlök med lingon och apelsin

Tzatziki med rödbetor till helgens grillmiddag

Annorlunda grilltillbehör

Idag bjuder jag på en krämig tzatziki med rödbetor istället för gurka, den smakar väldigt gott till all slags grillat.

Nu är det skördetid i både trädgårdar och ute i skogen, det finns enorma mängder mat som bara väntar på att bli plockad.

För oss som inte har trädgård eller kanske inte klarar att plocka svamp och bär i skogen så finns som tur är många handelsträdgårdar och bärplockare som gör jobbet åt oss.

Ta en titt på Google och sök efter lokala odlare och matproducenter där du bor, det brukar finnas gårdsbutiker eller torghandel i nästan varje liten ort.

Rödbetstzatziki

2 stora, kokta rödbetor

1 dl fet yoghurt, crème fraiche eller smetana

2 msk kallpressad olivolja

2 vitlöksklyftor

1 tsk äppelcidervinäger

1 krm peppar

Ca 1–2 krm salt

Riv rödbetorna grovt ner i en bunke och riv vitlöksklyftorna fint, blanda samman med yoghurten.

Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.

Tips: För en mjölkfri rödbetstzatziki så kan du använda majonnäs istället för yoghurt.

Du kan variera smak och färg genom att använda kokta morötter eller palsternacka istället för rödbetor.

Dagens recept kommer från min vegetariska kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Vill du ta del av alla mina bästa recept på gröna tillbehör, sallader, såser, smoothies, matbröd, kex, gofika och andra bakverk så hittar du dem samlade i den här boken.

Alla recept är glutenfria och utan vitt socker eller sötningsmedel, jag använder frukt som en liten naturlig sötning.

I boken kan du även läsa om min egen hälsoresa och hur jag gjort för att få just ett friskare liv, från att ha varit rejält handikappad och överviktig efter en ryggskada i mitt jobb som kock.

Här några ord om kokboken från en som köpt den på Bokus:

”En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel. Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”

I den här länken kan du läsa en recension hos Diet Doctor.

Alla recept i boken är fotograferade av mig i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna.

Vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm har skrivit förordet.

Kokboken är snart slutsåld från förlaget och kommer tyvärr inte att tryckas upp mer, då förlaget lagt ner sin verksamhet.

Den här länken går till kokboken på Bokus, den finns också att beställa i den övriga nätbokhandeln, hos din lokala bokhandlare och att låna på Biblioteket.

Dela gärna länken vidare till dina vänner så fler får upp ögonen för mina recept, här nere ser du lite mer av innehållet i boken.

Smått och gott till brunchen

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella

Kombucha med havtorn
Semitorkade tomater
Tomatpesto med semitorkade tomater och pumpafrön

Picklad rödlök med lingon och apelsin

Lättlagade zucchinibiffar och fetaoströra med valnötter

Lättfixad sommarmat

Jag har tillbringat många månader i Alanya i Turkiet de senaste 20 åren, som rehabilitering efter att jag skadade ryggen i mitt kockjobb.

Jag tycker väldigt mycket om den turkiska maten och handlade flera gånger i veckan på grönsaksmarknaderna runtom i staden.

De här biffarna har jag ätit på flera restauranger med turkisk husmanskost, kombinationen mellan zucchini och dill blir riktigt god.

Jag blandar riven halloumi i mina biffar så blir proteinhalten högre, de håller ihop bättre och smaken blir väldigt god.

Receptet är enkelt att dubbla om du har gott om zucchini nu, äggvitorna som blir över kan du använda till ett gott och lättbakat stekpannebröd.

 Zucchinibiffar 2 port

3 dl grovriven zucchini

1 dl grovriven halloumi

2 äggulor

1 msk sesamfrön

2 msk finhackad dill

Salt och peppar

3 msk smör till stekning

Blanda den rivna zucchinin väl med halloumi och äggulor.

Rör i dill och sesamfrön, smaka av med kryddor.

Bryn smör och stek små biffar, två-tre minuter på varje sida.

Lägg upp i en ugnsform och värm innan serveringen, den här valnötscrèmen och en syrlig rödkålssallad passar bra till.

Valnötscrème

50 g fetaost

1 dl yoghurt/smetana 10-17%

1 dl hackade valnötskärnor

1 msk olivolja

Mosa fetaosten med olivolja. Blanda med yoghurten och rör i nötterna.

Smaka av om det behövs mer sälta.

Populär vegokokbok

Vill du ha fler grönskande mattips så ta en titt i min vegetariska kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den är snart helt slutsåld som flera av mina tidigare kokböcker, så passa på att beställa nu om du inte vill missa den.

Här nere ser du omslaget med min bild på en zucchinisallad med örter och bönor och en somrig brunch med några av mina recept från boken.

Kokbokens förord är skrivet av författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Njutbara tips på försommargrönt
Blommande harsyra, gott i sallad, dressing och smoothie

Njut av det gröna

Våren och försommaren kom på en gång i år, grönskan har formligen exploderat, åtminstone i den södra halvan av landet.

Eftersom vi bor i ett så avlångt land är det ju väldigt stor skillnad på när våren kommer, så ni som bor långt norrut får kanske vänta ett tag till på att ta vara på primörerna ur skogens skafferi.

Idag delar jag med mig av några goda, gröna favoriter från vänner, bloggarkiv och kokböcker.

Frittata med nässlor 1 port

2 ägg

1 dl förvällda nässelskott

1 dl grovrivna morötter

2 msk hackad rödlök

2 msk smör

Salt och peppar

Bryn de rivna morötterna och löken i en liten stekpanna som tål ugnsvärme, salta och peppra.

Grovhacka nässlorna och vänd ner bland morötterna och låt fräsa en liten stund.

Vispa ihop äggen med lite salt och peppar, häll det över morotsblandningen och rör om lätt.

Fortsätt steka ett par minuter, sätt sen stekpannan i ugnen på 175º i 5 minuter.

Frittatan är god även kall, då kan den skäras i tårtbitar och serveras som tapas.

Så här förväller du nässlor:

Plocka de yttersta toppskotten på nässlor på våren och försommaren, använd handskar så du inte bränner dig.

Rensa nässlorna och skölj dem väl i ett durkslag.

Förväll i kokande, saltat vatten i ca 5 minuter. Låt rinna av och frys in i en istärningslåda.

Dressing på harsyra

3 dl späda blad av harsyra

2 dl mild, kallpressad olivolja

½ pressad citron

2 tsk vit balsamvinäger

1 krm salt

Skölj harsyrebladen och ta bort stjälkarna.

Lägg i en mixerbunke tillsammans med citronsaft, vinäger och salt.

Mixa tills bladen finfördelats.

Häll långsamt i oljan genom röret under fortsatt mixning, kör tills du fått en intensivt grön dressing.

Låt stå en stund så smakerna mognar, sila sedan bort bladen.

Förvara i kyl men ta fram en stund innan serveringen, så olivoljan blir flytande igen.

Passa på att plocka harsyra nu och lägg i frysen, så kan du njuta av en läckert grön dressing närhelst du vill på året.

Det här receptet finns även med i min grillbok, länk till den finns längst ner i inlägget.

Har du hittat ramslök så finns här ett gott recept på ramslökspesto hos mina vänner kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Under vårt taks ramslökspesto

Klicka på bilderna här nedan så kommer du till respektive recept.

Vårgröna våfflor från Stora diabeteskokboken
Vitkålssallad med svartvinbärsblad, maskrosblad, citronzest och örter
Björksnaps
Gräddstuvade nässlor och nässelpesto
Sommargrön smoothie från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Klicka på bilden ovan så får du dels receptet på min gröna smoothie och kan också läsa ett inlägg om mina tankar om det gröna inslaget i vår mat.

Tycker du om recepten så hittar du här länkar till de två av mina kokböcker som innehåller flest gröna recept.

Om din bokhylla redan är full så blir de en fin gåbortspresent till vårens alla festliga tillfällen istället för en blomma eller vinflaska.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Min grönärtsdressing på Basilica Blogg
Kiwisalsa med limepicklad chili

Grönt, skönt grilltillbehör

Idag bjuder jag på ett riktigt gott tillbehör till grillat eller som ett komplement i en matig sallad.

Kiwi är en av mina favoritfrukter, det syrliga fruktköttet är väldigt gott till mat.

Kiwi är inte bara god utan dessutom en väldigt näringsrik frukt, den innehåller hög halt av antioxidanter och C-vitamin, den är faktiskt även bra för en god nattsömn.

Kiwisalsa med limepicklad chili

2 kiwi

10 cm gurka

1 dl hackad koriander

½ dl hackad gräslök

Saft och skal av 2 ekologiska lime

1 chili

1 tsk flingsalt

Börja med att finstrimla chilin, med kärnor om du vill ha en stark salsa, utan för en mildare.

Tvätta, torka och riv skalet fint av limen och pressa ur saften.

Häll det över chilin och smula flingsaltet över, låt stå i ett par timmar.

Skala och skär kiwifrukterna i små tärningar, gurkan i lika små.

Blanda med chilin och det hackade kryddgröna. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Ställ i kylen en stund så smakerna får utvecklas.

Salsan räcker till ca 4 portioner, är ni fler runt grillen så är det enkelt att dubblera receptet.

Kokbokstips för dig som också älskar det gröna

Jag tycker det här receptet är så gott så det fick även vara med i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Sen min kokbok Baka med frukt & grönt såldes helt slut från förlaget häromveckan så har nu tillbehörsboken blivit ännu mer efterfrågad.

Den här kokboken är också snart slutsåld och är inte heller aktuell för nytryck, så vill du ha ett exemplar så är det dags att passa på nu.

Det är den första kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv, en väldigt rolig utmaning att kombinera mitt matlagningsintresse med det för natur och fotografering.

Bilderna tog jag ute i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och vid stugan i min hemby Husvallgölen i nordvästra Dalarna.

De vackra glasen på bilderna i det här inlägget fick jag låna från glasblåseriet Storsjöhyttan i Östersund när jag skulle fotografera kokboken.

Förutom mina bästa recept på allt det goda gröna som passar fint till alla sommarens måltider så innehåller den också berättelsen om min egen hälsoresa och hur jag med hjälp av naturligt god och näringsrik mat ätit mig till just ett friskare liv.

Jag hoppas min berättelse kan inspirera många till att äta både gott och hälsosamt med hjälp av mina lättlagade recept.

Alla recept i boken är glutenfria, vegetariska och de allra flesta anpassade även för mejerifritt.

Bakverken och olika sorters sylt är precis som i bakboken sötade med frukt istället för socker.

Förordet är skrivet av Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare.

Boken finns i alla nätbokhandlar, att beställa hem i den lokala bokhandeln och att låna på Biblioteket. Den finns även att ladda ned som E-bok.

Tillbehörsboken klättrar allt högre upp på Bokus Topplistor just nu, stort tack till alla er som redan köpt den.

Känner du någon som skulle kunna må bra av att läsa min bok så tipsa gärna om den 💖

Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör
Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella
Kombucha med havtorn
Vårgrön smoothie och mina tankar om grönt

Grönt är skönt

Även om våren håller oss på halster i år så är den varmt välkommen när den nu äntligen verkar vara på väg.

För att få in lite vårgrönska till fredagsmyset eller helgbrunchen så bjuder jag idag på ett recept från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I länken här ovan till förlagets pressmeddelande om min mest grönskande kokbok kan du läsa om innehållet och här kan du läsa en recension av den hos Diet Doctor.

Efter receptet följer några rader som dök upp i Facebookminnet häromdagen, jag skrev dem för 11 år sen som en kommentar i debatten kring hur mycket grönt man kan äta till maten vid lågkolhydratkost, något som det då rådde väldigt delade meningar om.

Jag har alltid haft mycket grönsaker och örter i mina recept, för att få med alla de vitaminer, mineraler, antioxidanter, spårämnen och andra viktiga små detaljer som finns i de goda grönsakerna.

Jag tillsätter gärna lite frukt eller bär som smaksättning till exempel i sallader, på det viset ökar både smakupplevelse och näringsvärde utan att de påverkar blodsockerbalansen så mycket som om de äts som mellanmål.

Den här smoothien är ett gott exempel på det, just att blanda flera olika gröna ingredienser gör att närings/vitamininnehållet blir maxat.

Vårgrön smoothie 1 port

1 avokado

1 kiwi

½ dl tärnad gurka

½ dl hackad grönkål

½ dl hackad citronmeliss, mynta eller persilja

1 msk pressad lime

1–2 dl örtte

Skala kiwin och gröp ur fruktköttet ur avokadon. Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer.

Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, men föredrar du att dricka din, ta då två deciliter örtte.

Du kan variera smoothien genom att blanda i anda frukter eller bär och många olika gröna, späda blad som du plockar själv eller hittar i butiken.

Späda blad från maskros, blåbär, svartvinbärsblad, nässlor, spenat, mangold, maché, rucola eller stjälkselleri blir också gott att mixa ner.

Mina tankar kring det gröna i vår mat

De här raderna dök upp i FB-minnet nu i veckan, en kommentar jag hade skrivit för 11 år sen inne hos Kostdoktorn/Diet Doctor i debatten om vad som är LCHF och inte.

Så här skrev jag då, tänker liknande tankar idag:

”En del mår bra på väldigt lite kolhydrater med större mängd av kött eller fisk och en hög andel fett. Andra mår bättre av att äta mer grönsaker till maten och lite mindre av fett och proteiner.

LCHF är en bokstavskombination för helt naturlig mat, sån mat vi ätit genom evolutionen. Något mer manipulerad idag förstås med alla nya odlingsmetoder.

Glutenfritt och till största del sockerfritt, med rejält med grönt, smör, ägg och nötter som komplement till det animaliska från land och hav.

Det är den kost som hjälpt mig under de senaste 4 åren att bli i stort sett fri från min värk, komma ner till normal vikt och bli en pigg, kreativ och tämligen vältränad 51-åring.

Det är den typ av mat jag skriver om i mina kokböcker och tidningsartiklar. Många tycker om den och mår gott av den, andra tycker att jag har för mycket grönsaker med.

Men vi är ju alla individer som fungerar helt olika i det mesta här i livet, så då kan vi ju inte tro att alla mår bäst av att äta precis samma kost.

Att LCHF-recept sprids via tidningar, kokböcker och bloggar gör att fler och fler får upp ögonen för den här typen av mat.

Jag gör allt jag kan för att sprida den mat som gjort att jag blivit så mycket friskare, för att kunna hjälpa de som är i en liknande situation.

Alla andra som skriver om mat har ju upplevt liknande förbättringar, antingen vad det gäller vikten, hälsan eller både och.

En del mår gott av att så gott som nolla kolhydraterna för viktminskning och välmående, en del mår gott av att kunna baka LCHF-bröd och bakverk, andra vill ha mer vegetariska inslag i sin mat.

Tillsammans kan vi åstadkomma en stor förändring. På sikt kan mångfalden av recept leda till att vi får betydligt fler som klarar sig från välfärdssjukdomarna”

Bild lånad från Kostfonden.se

Idag 11 år efter att jag skrev raderna här uppe så har lågkolhydratkost blivit accepterat som en kostmodell som kan hjälpa vid många sjukdomar, bland annat diabetes och IBS, det har kommit nya studier bara senaste veckan.

Här kan du läsa om en svensk studie kring lågkolhydratkostens positiva effekter på IBS som finansierats av insamlingar till Kostfonden och här en artikel i The Guardian om diabetes, den är på engelska.

Tycker mig märka att tonen blivit betydligt mjukare i debatten på senare år, nu accepteras att olika nivåer av kolhydratintag kan vara bra för olika individer.

Jag märker det inte minst på att mina kokböcker blivit mycket uppskattade, de innehåller alla gott om grönt och betydligt färre kolhydrater än i den mat de flesta svenskar äter.

Här kan du läsa mer om böckerna och beställa om du också vill ha någon av dem hemma hos dig eller ge bort i present till någon när och kär som skulle må bra av dem.

Ät, njut och må gott!

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Med Lars-Erik Litsfeldt

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok Med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Med Annika Dahlqvist

Smörgåstårta på zucchinibröd från Baka med frukt & grönt
Brunchrätter från Gröna, sköna tillbehör
Nystart med fyra gröna små rätter

Gröna favoriter

Nu på nya året har jag fått många frågor från läsare som vill lägga till mer grönsaker till sin vardagsmat.

Därför passar jag på att dela några av mina egna favoriter på grönsaker som är i säsong nu på vintern.

Här ser du en bild jag hittade på Facebook häromdagen med tips på säsongens gröna hos Från Sverige, läs mer i den här länken.

De här grönsakerna är dessutom närodlade och betydligt billigare än det som importeras från andra håll runtom i världen.

Jag inleder mina recepttips med morötter, en av få råvaror som vi är självförsörjande av här i Sverige.

Mina gröna recept härinne är ofta lakto/ovo-vegetariska för att innehålla så mycket allsidig näring som möjligt, vilket är ett kännetecken för min typ av mat.

Är du vegan får du hoppa över mjölkprodukter/ägg och lägga till någon form av vegetabiliskt protein istället, som svamp, nötter, tofu, tempeh, bönor, linser eller kikärtor.

Morotskaka 1 port

1 stor morot

1 dl riven ost

1 ägg

2 msk finstrimlad purjolök

1 msk pumpakärnor

1 msk kokosolja

1 msk smör

Salt och peppar

Riv moroten grovt, blanda med ost och ägg.

Rör ner strimlad purjo och pumpakärnor, smaksätt med salt och peppar.

Bryn smör och kokosolja i en liten stekpanna.

Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter.

För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.

Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan, stek färdigt på andra sidan i några minuter.

Ät morotskakan som den är med en klick crème fraiche, smetana eller kokosgrädde.

Nästa recept har grönkål som huvudingrediens, det har du kanske kvar i kyl eller frys sen jul.

Det här är en lättlagad och glutenfri paj från min bakbok, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Grönkålspaj på valnötsbotten 4 port

1 liter strimlad grönkål

3 dl strimlad purjolök

3 ägg

3 dl grädde eller kokosgrädde

1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk

Ca ½ tsk salt

Ca 1 krm grovmald svartpeppar

Pajbotten:

100 g valnötter

1 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

25 g smält smör eller kokosolja

1 dl ugnstorkade tomater till garnering, recept i tipset här nere

Förväll grönkålen och purjolöken genom att lägga ner dem i kokande, lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt rinna av väl i durkslag.

Sätt ugnen på 200˚. Vispa samman ägg och grädde, smaksätt med timjan, svartpeppar och salt.

Mixa snabbt ihop valnötter, frön och smör, det blir gott om det är lite grövre bitar kvar.

Häll ut nötblandningen i en pajform, platta till med en slickepott. Häll grönkålsfyllningen ovanpå och strö över strimlade tomater.

Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Vill du få riktigt fina pajbitar så låt pajen kallna helt och ställ i kylen några timmar. Då går den lätt att skära i tårtbitar. Värm dem sedan på en plåt på 150˚ i ca 15-20 minuter.

Senapsstuvad kål 2 port

5 dl strimlad svartkål, grönkål, rödkål, vitkål eller savoykål

3 msk smör/kokosolja

2 msk pumpakärnor

2 tsk osötad senap

1 dl kokosgrädde/grädde

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

Fräs kålen ett par minuter utan att den får för mycket färg. Skiva lök och vitlök och tillsätt dem och pumpakärnorna. Krydda med salt och peppar, låt bryna en stund.

Rör ner senap och kokosgrädde, koka upp och låt småputtra i 5-10 minuter, beroende på hur välkokt kål du vill ha.

Dagens sista recept kommer från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Jag tycker mycket om picklad eller inlagd lök, men de flesta recept är alldeles för söta i smaken för mig.

Här har jag smaksatt med apelsin istället för att använda socker, det blir väldigt gott.

Picklad rödlök med lingon

2 stora, röda lökar

1 dl lingon

1 dl äppelcidervinäger

1 dl vatten

Saft av 1 apelsin

Ca ½ tsk salt

Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.

Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.

Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.

En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.

Livsviktig kostforskning

Igår var jag på lunchdate med vännen Ann Fernholm, vetenskapsjournalist, författare och initiativtagare till Kostfonden.

Ann har skrivit flera intressanta böcker om kost och hälsa för både vuxna och barn, läs mer om dem här på hennes hemsida.

Hon har även bidragit med mycket läsvärda förord till mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Här kan du läsa om Anns och Kostfondens nystartade arbete med Europas största studie kring matens inverkan på hälsan vid diabetes typ 2.

Här nere ser du några av de rätter jag hade med till Nyhetsmorgon på TV4 när Gröna, sköna tillbehör var nyutkommen, du hittar mina recept från inslaget på Köket.se.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4
2 x Gröna, sköna tillbehör till julmaten

En lite grönare jul

För dig som vill lätta upp de lite tyngre rätterna på julbordet med några nya, fräscha tillbehör så bjuder jag idag på två recept från min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

När jag jobbade på restaurang på 80-90-talen så gjorde jag alltid många gröna rätter till julmaten, något som inte var så vanligt på julborden på den tiden, men mycket uppskattat av gästerna.

Hoppas du också kommer att tycka om de här tillbehören.

Kiwisalsa med limepicklad chili

2 kiwi

10 cm gurka

1 dl hackad koriander

½ dl hackad gräslök

Saft och skal av 2 ekologiska lime

1 chili

1 tsk flingsalt

Börja med att finstrimla chilin, med kärnor om du vill ha en stark salsa, utan för en mildare.

Tvätta och riv skalet fint av limen och pressa ur saften. Häll det över chilin och smula flingsaltet över, låt står i ett par timmar.

Skala och skär kiwifrukterna i små tärningar, gurkan i lika små. Blanda med chilin och det hackade kryddgröna. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Ställ i kylen en stund så smakerna får utvecklas.

Bowl med brysselkål, hampafrön och senapsdressing

20 brysselkål

10 cm purjolök

10 rädisor

2 dl tärnad cheddar

1 dl skalade hampafrön

½ dl pinjekärnor

Senapsdressing:

1 äggula

1 dl neutral rapsolja

1–2 tsk äppelcidervinäger

1 tsk osötad senap

1 liten, riven vitlöksklyfta

½ tsk salt

1 krm peppar

Blanda äggulan med senap, vinäger och vitlök. Vispa ner oljan, först droppvis och sen i en fin stråle, det går enklast med elvisp.

Smaksätt med salt och peppar, känn efter om du vill ha mer vinäger.

Ta bort torra blad från brysselkålen och koka den mjuk i saltat vatten, det tar ca 5-10 minuter beroende på storlek.

Häll upp i durkslag, spola i kallt vatten och låt rinna av väl.

Skär brysselkål och rädisor i fyra delar och strimla purjon fint. Blanda allt till salladen i en bunke, fördela i skålar och ringla dressingen över.

Tips: Hampafrön hittar du på hälsokosten och i välsorterade matbutiker. Det är ett proteinrikt frö som produceras här i Norden, ett mycket klimatsmart alternativ till den quinoa vi importerar från Sydamerika.

Skalat hampafrö innehåller hela 50 g fett, 30 g protein och 7 g kolhydrater per 100 g, mot quinoans 6 g fett, 12 g protein och 68 g kolhydrater, så även där vinner hampafröna stort.

Äter du inte mjölkprodukter och ägg så kan du använda tärnad tofu eller kikärtor till salladen och den äggfria majonnäs på kikärtsspad, recept finns i Gröna, sköna tillbehör.

Den boken blev min sjätte, den första helvegetariska och även den första som jag fick äran att fotografera själv.

Jag använde naturen och min balkong som fotostudio och tog med mig de flesta rätterna ut till de vackraste platser jag hittade i Jämtland.

Du ser några exempel på det här nedanför.

Kombucha med havtorn
Rödkålsslaw med pepparrot och lingon
Grönärtsdressing
Apelsinchokladboll
Goda tips till brunchen
Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4