Idag bjuder jag på en smakrik gratäng som du kan variera mycket efter vilka grönsaker och ostar du har hemma, en riktigt bra kylskåpsrensarrätt.
Gratängen är mättande och näringsrik som den är men passar ju förstås alldeles perfekt även som tillbehör, till exempel på en buffé eller till grillat.
Där berättar jag även hela historien om min egen hälsoresa, hur jag ätit och tränat mig till en betydligt bättre hälsa under de senaste 13 åren.
Grön gratäng ca 3-4 port
400 g zucchini eller broccoli
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 dl bladspenat, fryst eller färsk
1 dl pumpakärnor
50 g smör
3 dl riven ost, gärna några olika sorter
3 ägg
3 dl grädde/kokosgrädde
Salt och peppar
Lite riven muskotnöt
Skär zucchinin i strimlor och skiva löken. Stek grönsakerna mjuka i smör, krydda med salt, peppar och riven muskot.
Rör ner pumpakärnor och fräs en stund. Klicka ner spenaten och stek några minuter till.
Riv under tiden osten och blanda med ägg och grädde, krydda lite med salt och peppar.
Osten är rätt salt i sig, så smaka dig fram. Använder du kokosgrädde så tillsätt lite äppelcidervinäger eller pressad citron, så känn inte kokossmaken lika väl.
Häll upp grönsaksröran i en ugnsform, häll äggstanningen över och blanda lite försiktigt.
Grädda i 175° i ca 40 min. Känn försiktigt med handen om äggstanningen känns fast.
Låt svalna i formen 10 min innan du skär upp gratängen i bitar och servera med en sallad.
För att få riktigt fina bitar så låt gratängen kallna helt, ställ in den i kylen ett par timmar och skär den sen i lagom stora bitar.
Värm dem i 150° ca 20-30 minuter innan serveringen.
Så var det då dags för den sista i raden av julhelger, för den här gången.
Julmat innebär ju för många väldigt mycket kött och fisk, så idag får du tips på en grön, skön och matig sallad att njuta av på det nya året.
Det här är den tid på året när flest vill få till en förändring på ett eller annat sätt i sin livsstil, i år kanske det är dags för dig att börja äta mer grönsaker?
Mina senaste två kokböcker är helt vegetariska, så de passar både alla vegetarianer och alla oss som vill lägga till extra mycket grönt till maten.
Jag har hört från många av mina läsare att de har svårt att hitta på och variera de gröna tillbehören, så därför har jag samlat mina bästa tips i de här kokböckerna.
Idag får du ett recept från Gröna, sköna, en smakrik och näringsrik sallad med brysselkål, den passar fint både som ensamrätt eller som tillbehör.
Bowl med brysselkål, hampafrön och senapsdressing2-6 port
20 brysselkål
10 cm purjolök
10 rädisor
2 dl tärnad cheddar
1 dl skalade hampafrön
½ dl pinjekärnor
Senapsdressing:
1 äggula
1 dl neutral rapsolja
1–2 tsk äppelcidervinäger
1 tsk osötad senap
1 liten, riven vitlöksklyfta
½ tsk salt
1 krm peppar
Blanda äggulan med senap, vinäger och vitlök. Vispa ner oljan, först droppvis och sen i en fin stråle, det går enklast med elvisp.
Smaksätt med salt och peppar, känn efter om du vill ha mer vinäger.
Ta bort torra blad från brysselkålen och koka den mjuk i saltat vatten, det tar ca 5-10 minuter beroende på storlek.
Häll upp i durkslag, spola i kallt vatten och låt rinna av väl.
Skär brysselkål och rädisor i fyra delar och strimla purjon fint. Blanda allt till salladen i en bunke, fördela i skålar och ringla dressingen över.
Tips: Hampafrön hittar du på hälsokosten och i välsorterade matbutiker. Det är ett proteinrikt frö som produceras här i Norden, ett mycket klimatsmart alternativ till den quinoa vi importerar från Sydamerika.
Skalat hampafrö innehåller hela 50 g fett, 30 g protein och 7 g kolhydrater per 100 g, mot quinoans 6 g fett, 12 g protein och 68 g kolhydrater, så även där vinner hampafröna stort.
Här nedan ser du några fler av smårätterna från Gröna, sköna tillbehör.
Mitt val av champagne att skåla in det nya året med ser du också på bilden, Beaumont de Crayères, det är både det bästa och mest prisvärda bubblet tycker jag.
Till varmrätt bjuder jag på en krämig fisksoppa med saffran, jag hade öring i min men det går bra med till exempel sjötunga eller någon annan fisk också.
Vill du hellre laga en hel fiskbit med liknande tema, så kommer ett recept på sesampanerad torskrygg med saffransstuvad fänkål efter soppan.
Därefter följer ett vegetariskt alternativ som är riktigt smakrikt, mandelpanerade auberginebiffar med ädelost.
Vill du hellre servera kött till middagen så kanske mina fläskfilémedaljonger med ädelostsås kan passa bra.
Herregud vilken rejäl höstlunch det blev idag! Älskar luften ute just nu och solen som återvänt. Gränslandet mellan sommar och vinter, när man får dra på raggsockorna, tända ljus och laga lite värmande mat. Har saknat att stå vi grytorna och i sommar har vi i princip ätit uteslutande ute/hämtmat och jobbet har tagit alla […]
I förrgår tipsade hon om att boken omnämns tillsammans med två recept även i boktipsen i tidningen Matmagasinet.
Klipp ur Matmagasinet
Så glad att mina recept letar sig ut i stugorna runtom i landet, även nu när Coronakrisen gjort att alla event som var planerade kring bokens lansering ställts in.
Grön ärtdressing med persilja
2 dl frysta, gröna ärtor
1 dl hackad persilja
1 dl kallpressad olivolja
½ dl vatten
2 msk vit balsamvinäger
1 msk flingsalt
Häll kokande vatten och lite salt över ärtorna, låt stå i 2-3 minuter. Låt rinna av och bland med övriga ingredienser i en matberedare.
Mixa så dressingen blir helt slät. Häll upp på flaska och förvara i kylen, den håller sig fräsch några dagar men kan tappa lite i färgen.
Tips: Servera ärtdressingen till en riktigt grön sallad på späda blad, gröna linser, tärnat grönt äpple, pumpakärnor, strimlad fänkål och hackad gräslök.
Den är också god till en coleslaw, strimla grönkål eller salladskål, krama den med lite salt och blanda med dressingen.
Idag får du recept på den bönsallad som var den första jag gjorde när jag började testa hur man kan förändra sitt liv med bönor, efter Patrik Olssons och Lars-Erik Litsfeldts succébok.
Den salladen var inledningen till att jag senare antog utmaningen att skapa en hel kokbok baserad på baljväxter, även den boken blev en stor framgång.
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken har varit slutsåld sen i våras men kommer nu i augusti i en nyutgåva i mjuka pärmar för bara 129 kr.
Just nu ingår den i deras Hälsokampanj och kostar bara 170 kronor, 89 kronor som E-bok.
Så här skriver en recensent om kokboken:
Vilken underbar bok!
Först köpte jag den som ebok men insåg direkt att här behövdes pappersformat! Enklare att prova recepten då.
Fint skriven, underbara bilder och inspirerande recept. En riktig pärla. Håller på jobba mig igenom boken. Vilken tur att svarta vinbärsbusken precis slagit ut sina blad . Rekommenderas varmt!