Lucka 5 – Ljummen julsallad från Pernilla Lantz

Varma julgrönsaker

Idag är det dags för bloggvännen Pernilla Lantz att bjuda på ett av sina favoritrecept med julkänsla.

Här hittar du Pernillas blogg och så här beskriver hon sitt recept;

Just detta recept kom fram genom att jag blev bjuden hem till My Westerdahl för att fira en socker- och glutenfri jul tillsammans med henne och några vänner till My förra året.

Min tanke med Ljummen sallad till jul, var att plocka fram rödkål som kanske känns lite tråkigt och göra den lite roligare.

Jag älskar brysselkål som man tillagar i ugnen med olivolja, så varför inte blanda det tillsammans med rödkål.

För att få den mer som en sallad valde jag att grovhacka ner lite grönkål. Den blev väldigt vacker och supergod.

För att piffa till den lite mer så rostade jag lite pumpakärnor som man kan servera vid sida av eller blanda ner bland allt annat. Den fick tummen upp av alla och många blev förvånade att det var rödkål i.

Passar perfekt till varmrökt lax, köttbullar, prinskorv eller julskinka.

Jag har ätit den både till biffar och ugnsbakad lax – passar till allt om du frågar mig 😉

Ljummen sallad till jul 4 port

500 gram Rödkål

1 st Gul lök

25 gram Smör

10 st Kryddnejlikor

8 st Kryddpepparkorn

Salt

2 msk Vinäger

Brysselkålen

1 påse Brysselkål

Olivolja

Salt

Grönkål

Instruktioner

Börja med att sätta på ugnen på 225 grader

Snoppa av brysselkålen och dela,  lägg i en ugnsform.

Häll över olivolja och rör runt så att all olja blandas med brysselkålen.

Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter

Under tiden brysselkålen blir klara gör du ordning rödkålen

Finstrimla rödkålen och löken.

Använder du stekpanna steker du dem tills de mjuknar, tillsätter alla kryddor och låter det stå och dra en stund på 1:an.

Använder du Crock-Pot Express så lägger du ner allt gällande rödkålen i din Crock-Pot. Givetvis finhackat och med en klick smör.

Ställ in den på Brown/saute så att du steker rödkålen i din Crock-Pot Express.

När allt blivit mjukt ställer du in Crock-Pot på Manuell, high pressure och i 3 minuter.

Stäng locket, glöm ej att stänga ventilen för trycket.

Låt den stå i 10-15 minuter sedan så att trycket släpps, så kan du öppna den och blanda ner i en skål tillsammans med brysselkålen och grovhackad grönkål.

Om du vill så kan du rosta pumpakärnor i en torr stekpanna. Strö sedan de rostade pumpakärnorna över den ljumna salladen eller serverar vid sidan av.

Tjuvstart på julmaten och recept på godaste julköttbullarna och Janssons

julköttbullar_janssons_frestelse
V har tjuvsmakat på julmaten! Det gjorde vi redan förra veckan. Jag kan gärna vänta på den ett pr veckor till men nån annan i familjen tycker det är så gott och bara ”Vill ha!! – vill ha!!” :-P
Köttbullarna till jul är lite annorlunda mot de jag brukar göra, det är kryddpepparn som tilllsätts som blir den extra lilla, juliga kryddan, å visst är dom goda! Det är nåt visst med att rulla julköttbullarna också mot de traditionella husman med kokt potatis och gräddsås. Lite mer högtidligt måste jag erkänna.

Vad har vi mer? – Janssons ja!
Den gratängen är snäppet bättre än köttbullarna tycker jag personligen. Inget julbord utan Janssons ju. Däremot lägger jag aldrig ner hela filéer utan använder enbart spadet för smakens skull. Ingen i vår familj gillar dom ”små fiskarna” så jag kör bara på spad. Det blir precis lika gott. Jag menar godare förstås! ;-)

Nånting grönt är alltid välkommet och då kommer brysselkålen på första plats. Varken rödkål eller grönkål tar hem segern där. Men lättkokta, salta brysselkål med en liten smörklick, det är ju bara såååå gott!

På våra små tjuvstarter kokar vi ofta ägg och äter halvorna som dom är, men till julbordet så piffas dom lite extra med majonäs, räkor och dillvippa, eller med majonäs och löjrom. Där lyxar vi till det lite. Herregud, man måste ju sätta gränser! ;-)

hemmagjorda_köttbullar_recept_julköttbullar
Prova gärna receptet och säg vad ni tycker. Kryddpepparn kan naturligtvis uteslutas, men den är det lilla extra piffet för julens smak!

Det här behöver du : 
2 kg blandfärs
½ msk salt

2 ägg

1½ dl grädde
1½ dl mjölk
½ dl ströbröd
3 msk flytande oxfond
½ tsk D´Elidas chilisås
1 tsk nystött kryddpeppar
1 tsk grovmalen svartpeppar
3 krm malen vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda färssmeten i ordning enligt ingredienserna. Först salt, sen äggen och sist gräddmjölken som fått stå och svälla ca 30 min tillsammans med ströbröd och kryddor. Använd med fördel elvisp och degkrokar när du blandar större mängd färs.

Rulla köttbullarna, lägg upp på skärbräda under tiden du värmer ugnen till 225 grader. Ställ in en ugnsplåt med en klick smör på. När ugnen är färdig och smöret smält tar du ut plåten och lägger på köttbullarna. Stek i ugn ca 10-20 min (beroende på köttbullarnas storlek), skaka om långpannan då och då.

köttbullar_hemmagjorda_julköttbullar
Färdiga julköttbullar – in i frysen och ta fram på julafton!

janssons_fretelse_utan_anjovis
Janssons på gång!

recept_janssons_frestelse_jul
Här hemma är det ingen som är speciellt förtjust i just de små fiskarna, men i smaken dock! När jag gör Janssons använder jag bara spadet från 2 brukar ansjovis som jag blandar med grädden. Det blir sååå gott och inga barn behöver sitta och leta småfiskar. ;-)

Det här behöver du : 
8-10 stora potatis
5 dl grädde
spadet från 2 burkar ansjovis
2 gula lök (hackade och brynta med smör och ca 1 msk sirap)
1 tsk grovmalen svartpeppar
1½ tsk salt
3 msk ströbröd

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatisen och torka den torr i en kökshandduk. Skär grova stavar ca 0,5*0,5 cm tjocka. Lägg alltsammans i en stor bunke. Slå på grädden och ansjovisspadet.

Skala och skär löken grovt. Bryn i stekpanna på medelvärme tills den blivit genomskinlig. Karamellisera löken lätt med sirap och vänd runt. Krydda med svartpeppar. Blanda ner i potatisen och grädden. Smaka av sältan, tillsätt mer om det behövs. Häll allt i en smord ugnsform. Strö över ströbröd. Gratinera i 175 grader ca 45 min.

janssons_frestelse_julmat_jul_recept
Vad är väl julbordet utan prinskorv? Fast här inga skurna prinskronor i ändarna… ;-)

julmat_jultallrik_lilla_julafton_janssons_prinskorv_köttbullar

Skinklåda med brysselkål och tomat

Kanske inte det roligaste LCHF receptet, men pasar perfekt som matlåda!

Gör så här
1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
2. Ansa sedan brysselkålen och koka den i lätsaltat vatten.
3. Hacka löken och vitlöken och fräs i smör.
4. Ha sedan i skinka, tomater, grädde, brysselkål och krydda med oregano, salt och peppar.
5. Låt koka upp och häll sedan allt i en ugnsform och strö över riven ost. Gratinera 10 minuter.