Min bästa laxpudding med fetaost och morot

Populär pudding

Dagens lättlagade mattips är en riktigt smak- och näringsrik fiskpudding som ger gott om energi.

Det här receptet har blivit väldigt populärt bland mina följare, så nu när så många fler börjat upptäcka min blogg är det dags att det får visa upp sig igen.

Laxpudding görs traditionellt med kokt ris, den här varianten med riven fetaost och morot blir ännu godare än originalet tycker jag.

Vill du hellre göra en laxpudding med blomkål så hittar du det här.

Laxpudding med fetaost

Laxpudding med skirat smör 2 port

100 gram varmrökt lax eller annan rökt fisk

2 ägg

2 dl grädde

50 g fetaost

1 riven, stor morot

1 gul lök

½ dl finhackad dill

Salt och peppar

50 g smör till serveringen

Riv fetaosten grovt. Vispa ihop ägg och grädde.

Hacka löken fint och rör ner den i äggsmeten, tillsammans med fetaost, morot och dill.

Dela laxen i mindre bitar och vänd försiktigt ner i smeten.

Smaka av försiktigt med kryddor, laxen och osten är båda salta. Häll upp i en smord ugnsform.

Grädda på 175° i ca 30 minuter, tills puddingen stelnat och fått färg.

Smält under tiden smöret på svag värme, ställ åt sidan och låt klarna.

Servera laxpuddingen med en sallad och skirat smör.

Fler recept på min typ av naturligt god mat hittar du i kokböckerna här nedan.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Sommarmat – Rökt fisk med dillmajonnäs

Lättlagat på semestern

Nu i semestertider passar det riktigt bra med varmrökt fisk till frukost, lunch eller middag.

Mina favoriter är röding och harr, men det blir förstås gott med annan varmrökt fisk som abborre, sik, regnbåge, lax, makrill eller vad du nu fått på kroken.

Med en krämig sås och lite goda grönsaker till, så är maten fixad på bara några minuter, gärna för att avnjutas i det fria.

Den här dillmajonnäsen är min mammas recept, hon var väldigt duktig på att laga mat.

Hon hade inga förkunskaper eftersom mormor hade lagat all mat när hon växte upp på 30-talet i Åbolands skärgård i Finland.

Men hon lyckades lära sig väldigt mycket på egen hand genom att köpa ”Stora kokboken” när hon gifte sig med pappa 1954.

Hon flyttade då hem till hans gård i nordvästra Dalarnas fjällvärld och lärde sig att ta vara på och laga till både älgkött och fjällfisk på ett väldigt gott sätt.

Så tänk på att en kokbok kan vara väldigt värdefull för framtida matlagningskunskaper.

Läs gärna mer om mina kokböcker i länkarna efter receptet och här kan du läsa mer om mig och min matfilosofi.

Dillmajonnäs

1 dl hemgjord majonnäs

½ dl crème fraiche, smetana eller kokosgrädde

½ dl finhackad dill

1 msk finhackad smörgåsgurka

1 tsk spad från gurkburken eller äppelcidervinäger

1 tsk senap

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rör ihop majonnäs och crème fraiche, blanda ner övriga ingredienser.

Smaka av och ställ in i kylen en timme, då utvecklas smakerna mer.

Jag serverade dillmajonnäsen till den rökta fisken och kokta, färska rödbetor med smör.

Är ni fler så är receptet enkelt att dubblera, den håller sig fräsch flera dagar i kylen.

Fler goda recept på såser och röror som passar till allt från rökt fisk till grillat kött och fågel eller grönsaker hittar du i mina kokböcker ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och i ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Tycker du om husmanskost med färre kolhydrater, då är ”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” skriven med Lars-Erik Litsfeldt något för dig.

Läser du hellre böcker digitalt så finns allt från mina mest lättlagade rätter till långkokta buljonger, grytor, soppor och varma såser i ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo”, skriven med Dr Annika Dahlqvist.

I de kokböckerna delar jag med mig av de matkunskaper jag samlat under 18 år som kock och köksmästare på flera restauranger, nu har det även blivit 15 år som matbloggare och kokboksförfattare.

Mammas matintresse gick verkligen vidare i arv, båda mina systerdöttrar är också utbildade kockar och har haft två egna restauranger.

Fiskpicknick vid Ristafallet i Jämtland
Fyra goda tips med bacon och ägg till sommarfrukosten

Bacon och ägg

Frukosttips

I det här inlägget delar jag några bilder så du ser hur man lätt kan variera mångas frukostfavorit bacon och ägg.

Jag köper oftast varmrökt bacon från lokala mathantverkare, det är betydligt godare än de vanliga i butikshyllorna.

Bilden högst upp är en pytt med tärnat bacon från Trångsvikens Chark, halloumi/eldost från Skärvången och tomat som fått steka en stund och sen knäcker jag ett ägg i mitten och serverar med hackade örter.

Nästa bild är bacon och ägget stekt på liknande vis, serverat med en sallad på örter med gurka, tomat, pumpafrön och kiwi.

Bild tre är mer vardagsbetonad, bacon och äggröra med tomat och chiliflingor, en riktigt het start på dagen.

Föredrar du en mildare frukost så byt bara ut chilin mot finhackade, färska örter, mycket gott det med.

Fjärde tipset blir en snabbfixad omelett med bacon, god som den är eller med en vitkålssallad med min sockerfria lingonsylt.

Omeletten passar även bra att kyla ner, skära i trekanter och ta med i en kylväska som utflyktsmacka.

Baconomelett 2-3 port

6  ägg

1 dl grädde

150-200 g tärnat bacon eller fläsk

2 msk smör

Salt och peppar

Vispa ihop ägg och grädde lätt, krydda med lite salt och peppar.

Bryn baconbitarna i smöret, rör ner äggsmeten. Rör lite mot botten och kanter, rör sen försiktigt smeten in mot mitten av stekpannan.

Låt steka på svag värme i ca 15 min. Dra pannan från plattan och lägg på ett lock och låt eftersteka i ca 5 minuter, så stelnar omeletten på ytan och blir lättare att ta ur pannan.

Bacon, äggröra, avokado och tomat

Kokbokstips

Tycker du om mina recept och tankar om mat så får du väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.

En kokbok kan bli en bra sommarpresent till dig själv eller någon du bryr dig riktigt mycket om, eller istället för en blomma eller en flaska vin när du är bortbjuden.

Här hittar du min en av mina första kokböcker Grillmat LCHF som finns i nyutgåvan Birgitta Höglunds bästa grilltips, den går hem hos alla grillälskare.

För den som har eller vill undvika att få diabetes så finns här min åttonde och senaste bok Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt.

Här nedan ser du en bild från Nyhetsmorgon i TV 4 när jag var där och bjöd på smårätter från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den har blivit väldigt populär och är snart slutsåld från förlaget, du kan läsa mer om och beställa i länken ovan som går till Bokus.

Gott slut med mousse på varmrökt regnbåge och hemgjord färskost

På sluttampen

Så var det då dags igen att summera året som gått och ladda upp för ett nytt, oskrivet blad i almanackan.

2017 har för mig varit ett mycket spännande och produktivt år, med en nyutgåva av två av mina tidigare kokböcker och två helt nyskrivna.

Efter 4 år utan något nyskrivet har det förstås varit fantastiskt kul att få sprida min matfilosofi och recept till så många genom nya kokböcker.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken har tyvärr inte hunnit komma till alla som förhandsbeställt den, då både tryckeriet och Adlibris haft problem så här i juletider.

Logistiken verkar ha havererat, troligen på grund av att så otroligt många numer ”klickar hem” sina inköp på nätet.

Men den 8 januari ska den finnas på plats även i de vanliga bokhandlarna, så håll utkik efter det här omslaget.

Här kan du under tiden köpa föregångaren, succéboken Låt bönor förändra ditt liv, för bara 109 kr på Bokus.

Som du kanske läst härinne tidigare så har bönor verkligen förändrat mitt liv till det bättre under det senaste året, så det känns väldigt roligt och hedrande att få bidra med mina recept till denna nya, hälsosamma trend.

I dagens inlägg får du ett lättfixat tips på en mycket god laxmousse att njuta av till nyårsbubblet.

Jag önskar alla mina läsare ett riktigt gott och hälsosamt 2018.

Regnbågsröra ca 4 port

100 g varmrökt regnbåge, lax eller annan fisk

1 dl färskost

2 msk hackad dill

2 msk finhackad purjolök, av det vita

Finrivet skal av 1 ekologisk citron

1 msk pressad citronsaft

Salt och peppar

Bryt ner fisken i mindre bitar och blanda med färskost, citron, dill, purjo och lite kryddning.

Vill du inte använda färskost så kan du ta majonnäs istället.

Ställ i kylen så smakerna utvecklas i en timme eller gör den gärna dagen innan serveringen.

Smaka av om det behövs mer kryddor och forma ägg av moussen med en sked doppad i varmt vatten.

Lägg äggen på Spröda frökex med nässlor och vitlök, gurkskivor eller servera i en halv avokado.

På bilden nedan firade jag min nya Diabeteskokboken för män tillsammans med goda vännen Gunilla på Frösö Park Spa, med lite bubbel och njutbart julbad.

Öländska bönchips blev också ett väldigt gott komplement till regnbågsröran.

Här kan du köpa den kokboken för bara 169 kr på Bokus fram till och med i morgon 31/12.


Ljust formbröd och smörgås à la Ecocaféet

Näringsrik smörgås

Som du kanske vet så har jag och Lindha Vikström (Halva Lindha) arbetat tillsammans på Ecocaféet i Östersund i snart 2 år.

Det har varit väldigt roligt att få vara med och bidra med recept till ett riktigt hälsocafé, som bara serverar glutenfritt och sockerfritt bröd, bakverk och lunchrätter.

Jag brukar ofta ta en laxmacka när jag är hemma i Jämtland och besöker caféet.

Den är gjord på ett av mina brödrecept och med Lindhas goda laxröra, den är inte bara väldigt god utan mättar också bra, till  skillnad mot de flesta mackor.

Här kan du läsa om den smörgåstårta vi tagit fram tillsammans och som serveras på caféet på helgerna, den har blivit mycket populär.

Idag får du ett annat av de brödrecept jag tagit fram i mitt arbete med caféet.

De flesta bakverk som serveras på Ecocaféet är både glutenfria och mjölkfria à la Paleo.

Den största delen i sortimentet är annars veganskt/vegetariskt och Rawfood.

Men eftersom jag och Lindha är med i receptskapandet, så finns det förstås även en del LCHF-alternativ.

Den vackra Bounty Rawfoodtårtan på bilden nedan kan du vinna om du går in på Ecocaféets Facebooksida, läs mer om tävlingen i länken.

Rawfood-tårta på Ecocaféet…

En del av alla som jobbar på Ecocaféet och dess Hälsocenter…

Behandlingar på Ecocaféet…

Gräddbakelse LCHF…

Ecocaféet är inte bara ett trevligt fik, det har också utvecklats till ett stort hälsocenter.

Du kan få en mängd olika behandlingar, läs mer om dem här.

Ljust formbröd

4 ägg

2 dl yoghurt eller kokosgrädde

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl

1 dl chiamjöl

½ dl linfrö

½ dl sesamfrö

½ dl mjukt smör eller kokosolja

2 msk tahini (sesampasta)

1 msk bakpulver

ca 2 tsk salt

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Blanda yoghurt, smör och tahini i en annan bunke och rör ner blandningen i mjölet.

Har du inte tahini, så öka mängden smör till det dubbla.

Vispa äggen väl och vänd ner i smeten.

Häll upp i smord, avlång form (1 liter) och grädda på 200º i ca 40 minuter.

Låt svalna lite, stjälp upp och låt brödet kallna på galler.

Förvara i kyl eller frys in i skivor, det är också mycket gott till varma mackor.

Ecocaféets smörgåstårta…

Lindhas laxröra ca 6-8 port

200 g varmrökt regnbågslax

2 dl majonnäs

3 mjukkokta, finhackade ägg

1 liten, finhackad rödlök

1 msk pressad citron

2-3 msk finhackad dill

Salt och vitpeppar

Dela laxen i mindre bitar, se till att alla ben plockas bort.

Blanda alla ingredienser i en bunke, rör om försiktigt och smaka av.


Vitlökssås till rökt fisk

Rökt sik med vitlökssås

Vitlökssås med örter 3-4 port

2 dl creme fraiche eller kokosgrädde

1 dl majonnäs

1 dl hackad dill, persilja och gräslök

1-2 finhackade vitlöksklyftor

Saft och skal av ½ ekologisk citron

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar

Hacka örterna fint och rör ihop med övriga ingredienser.

Låt såsen stå och mogna i kylen några timmar.

Servera såsen till rökt eller gravad fisk, jag hade varmrökt sik.

Varmrökt sik


Varmrökt fisk med ägg och senapssås

Rökt fisk med senapssås

Senapssås 2 port

1 dl majonnäs

2 msk grovkornig, osötad senap

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk finhackad dill

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner dill, majonnäs och grädde.

Smaka av med lite salt och peppar. Låt stå en stund så smakerna mognar.

Servera såsen till varmrökt fisk, kokta ägg, sallad, tomater, gurka, ost och dill.


Annorlunda fiskgratäng

Fiskgratäng med spenat

Fisk och spenat på nytt sätt

Färsk bladspenat som tillbehör till fisk är alltid gott, det har varit en av mina favoritgrönsaker ända sen jag var barn.

Mamma odlade mycket spenat hemma, den trivdes bra i det rätt kyliga klimatet i nordvästra Dalarna.

Sen att det gröna bladet är väldigt nyttigt och innehåller väldigt få (0,7g) kolhydrater gör knappast saken sämre.

Dill räknas väl oftast bara som garnering, men den har också ett mycket bra näringsvärde om vi äter lite större mängd.

Den senaste veckan har det behövts extra mycket vitaminer och mineraler, vädret har bitvis varit väldigt ruggigt.

Fick ledvärk, som jag ofta får vid dramatiska väderomslag, och på det lite snuva, men det blev aldrig någon riktig förkylning.

Mitt immunförsvar har verkligen fått mycket bra påfyllning i vinter, så bacillerna biter inte så lätt.

Bladspenat

Hoppas du som läser min blogg också inspireras att äta mycket bladgrönt, örter, kryddor och annat som hjälper att hålla immunförsvaret i topptrim.

Även om vintergrönsakerna därhemma inte innehåller lika mycket vitaminer som de som får mogna här i solen, så är det i alla fall betydligt bättre än att äta kemiskt framtagna vitaminer på burk.

Köp ekologiskt odlade grönsaker, de innehåller mer nyttiga ämnen men framför allt mindre onyttiga, såsom bekämpningsmedel och konstgödsel.

Örtförsäljerska på Fredagsmarknaden

Till den här lättlagade gratängen använde jag en varmrökt, hel makrill.

Det kändes inte så kul att äta den kall i regnvädret, så det fick bli en nyskapad fiskgratäng av den.

Du kan använda rester av kokt eller stekt fisk istället eller någon annan varmrökt fisk.

Kan tänka mig att tonfisk på burk skulle fungera fint också.

Du kan förstås laga gratängen utan fisk, då får du ett gott, grönt tillbehör till exempel till korv eller fläsk.

Byt gärna dillen mot någon annan ört, t. ex persilja, oregano, dragon, timjan eller basilika. Ta då lite mindre av de smakstarka örterna.

Fiskgratäng med varmrökt makrill, spenat och äggstanning

Fiskgratäng med bladspenat 2 port

200 g varmrökt, kokt eller stekt fisk

250 g förvälld bladspenat

1 dl strimlad purjolök

½ dl pumpakärnor

25 g smör

Salt och peppar

Gratängtäcke:

3 ägg

2 dl finhackad dill

1 dl majonnäs

Salt och peppar

Bryn spenat, purjo och pumpakärnor lätt, krydda med salt och peppar.

Lägg i botten av en smord gratängform och fördela fisken i bitar ovanpå.

Vispa ihop ägg och majonnäs, blanda ner dillen. Smaka av med kryddor.

Bred täcket över fisken och strö över lite extra pumpakärnor.

Gratinera på 175º i 20-30 minuter. Servera med brynt smör, tomat och citron.

Fiskpudding med brynt smör

Efter regn kommer solsken

Nu har vädret blivit bättre igen, sol och riktigt varmt 1 februari.

Så nu mår jag och lederna bättre igen, här några bilder från söndagspromenaden med en av mina sällsynta selfies :)

Såg nyss att Bokus fortfarande har kvar sitt specialpris på mina kokböcker.

Du kan köpa både Grillmat och Långkok för 79 kr styck via den här länken.

Jag på Kleopatrastranden

Kleopatrastranden i Alanya

Kleopatrastranden i Alanya


Dillstuvad rödkål och varmrökt makrill

Rökt makrill med dillstuvad rödkål

Kokosstuvning

Som många vid det här laget vet så använder jag inte längre så mycket mjölkprodukter i min mat.

Till vardags äter jag istället soppor och stuvningar baserade på kokosmjölk/grädde.

I många asiatiska rätter passar det ju himla bra, men ibland kan kokossmaken bli lite fel.

Jag har då kommit på att om man tillsätter syra till rätten så blir smaken mycket god.

Här hittar du en riktigt god fiskgratäng på samma tema på min Paleo-blogg.

Läste just idag inne hos Ann Fernholm på hennes blogg om de nya trenderna i maten.

Att ta bort sockret och tillsätta syra är den hetaste trendspaningen inför 2015.

Kul att vara trendig med något jag hållit på med i många år, en syrlig ingrediens tillför en väldigt god balans, särskilt till fet mat.

Det underlättar också matsmältningen, något en del kan uppleva vara jobbigt med en högfettkost.

Jag köpte en riktigt fet och fin varmrökt makrill på saluhallen i tisdags.

Varmrökt makrill

Så det här blev onsdagslunchen, efter en promenad på 6 km till Östra Stranden.

Jag är så glad att jag numer har så mycket energi att jag orkar både gå riktigt långt och sen laga till nåt gott när jag kommer hem.

Innan jag gick över till LCHF var jag tvungen att förbereda allt innan jag gick ut, för orken att laga mat var långt ifrån den bästa.

Tack vare min fettrika och kolhydratsnåla kosthållning har jag kunnat träna upp mig så att en 2-3 timmars promenad känns riktigt enkel att genomföra.

Sen jag började med min blandning av LCHF och Paleo för 2 år sen så har jag, förutom att ha blivit bättre i magen, utvecklat en hel del nya muskler. De är välkomna.

Det känns fantastiskt att ha bättre styrka och energi idag vid 53 än jag hade innan ryggskadan satte stopp för min kock-karriär för 15 år sen :)

Stuvad rödkål med kokosmjölk

Dillstuvad rödkål 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 liten, gul lök i klyftor

3 msk smör/kokosolja

1 pressad citron

1 dl kokosmjölk

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Salt och peppar

Stek kål och lök några minuter utan att de får så mycket färg.

Krydda med salt och peppar och häll över citronsaft och kokosmjölk.

Koka upp och låt puttra i 5 minuter tills stuvningen tjocknat.

Ta från värmen och rör ner dill och majonnäs. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Här hittar du ett tidigare recept på stuvad rödkål med grädde.

Vitkål, Rödkål och Mittemellankål