Frittata med spenat och chèvre

Sommarlunch

Dagens mattips i Coronatider blir en smakrik och lättlagad spenatfrittata.

Du kan använda späda nässelblad istället för spenat, kom bara ihåg att sätta på dig handskar när du plockar dem.

Fler njutbara somriga tips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Spenatfrittata med getost 2-3 port

300 g färsk bladspenat

1 medelstor lök

2 vitlöksklyftor

25 g smör

Salt och peppar

Riven muskot

Äggstanning:

3 ägg

100 g chèvre

1 dl majonnäs

Peppar och ev lite salt

1 spetspaprika och ½ dl pumpakärnor till garnering

Hacka löken och skiva vitlöken, bryn dem lätt i smöret och blanda ner spenaten.

Krydda efter din egen smak och låt grönsakerna fräsa några minuter.

Mixa under tiden ihop äggstanningen och smaka av om den behöver lite mer salt, osten är rätt salt i sig.

Låt spenaten vara kvar i stekpannan om den har ett handtag som tål ugnsvärme, annars häller du upp den i en ugnsfast form.

Häll över äggstanningen, rör lite med sleven ner mot botten så den blir jämnt fördelad bland spenaten.

Skiva paprikan och lägg runt formen, strö pumpakärnorna över. Grädda på 175º i cirka 20 minuter.

Låt svalna en liten stund i formen innan frittatan skärs upp i tårtbitar.

Du kan också låta den kallna helt i kylen, skära i bitar och värma upp i ugnen på 175º i 15 minuter.

Frittatan passar också fint som ett kallt tilltugg på en tapasbuffé eller picknick.

Vego LCHF

Svampröra med bacon till grillat

Fläskkarré med svampröra

Smakrik svamp

Har du provat att steka svamp med bacon som tillbehör till grillat?

Om inte så har du chansen nu, det blir väldigt gott, både till fisk och kött.

Just att blanda i lite syra från vinäger som jag gör i det här receptet lockar fram väldigt mycket goda smaker.

Fler tips på tillbehör till grillat hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Svampröra 2 port

4 dl svamp i bitar

4 skivor varmrökt bacon

2 msk smör

2 msk hackad citrontimjan

2 msk finhackad purjolök

2 msk olivolja med citron

2 tsk vit balsamvinäger

Nymald vitpeppar

Skär baconet i små bitar och stek tillsammans med svampen i smöret.

Krydda med vitpeppar, salt behövs inte, eftersom baconet är så salt.

Stek tills svampen fått en gyllenbrun färg och baconet blivit lite knaprigt, tillsätt löken mot slutet.

Ta från värmen och blanda ner de hackade örterna, olja och vinäger.

Fläskkarré med svampröra

Rökt fisk med ägg och senapssås

Rökt fisk med senapssås

Sommarmat

Jag fortsätter dela daglig inspiration i Coronatider, hoppas du får glädje av mina tips och recept i sommar.

Nu blir det mat som passar varma dagar, som är lätt att fixa till och njuta av hemma eller på en picknick.

Här tipsar Diet Doctor om god sommarläsning, glädjande nog så är min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör med på listan.

Jag blir förstås ännu gladare om du också vill stötta mitt skrivande genom att köpa den eller någon annan av mina kokböcker.

Senapssås 2 port

1 dl majonnäs

2 msk grovkornig, osötad senap

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk finhackad dill

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner dill, majonnäs och grädde.

Smaka av med lite salt och peppar, låt stå en stund så smakerna mognar.

Servera såsen till varmrökt fisk, kokta ägg, sallad, tomater, gurka, ost och dill.

Bowl med brysselkål och hampafrö från Gröna, sköna tillbehör

Mina bästa tips på sill till julbordet

Julsillar med mycket smak

Nu drar det snart ihop sig till julfirande så här kommer några av mina godaste silltips.

Grundreceptet här nere på sillinläggning har jag gjort i många år, den är lite mindre söt än butikernas.

Köp gärna dina saltsillfiléer i en fiskbutik eller manuell fiskdisk, de är betydligt godare än inläggningssillen man kan köpa i butikernas sillhylla.

Vill du göra en inläggning som passar familjens vegetarianer så prova det här receptet på inlagd svamp.

Mitt grundrecept på inlagd sill

4 saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Lägg saltsillfiléerna i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills vald sötning löst sig.

Skiva lök och morot tunt, lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk, häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar, smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller sötma.

Det mesta av sockret stannar kvar i lagen, så jag föredrar att lägga in sillen med vanligt socker.

Använder du sötningsmedel så är inte hållbarheten lika lång som med socker eller honung och det kan också ge en lite metallisk bismak.

Kom ihåg att alltid använda inlagd sill som bas när du gör olika krämiga såser till, annars blir det väldigt smaklöst utan stinget från ättikan.

Apelsinsill

2 inlagda sillfiléer enligt receptet ovan eller 120 g avrunnen om du köper

1 ekologisk apelsin

1 schalottenlök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta apelsinen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa apelsinen och blanda sillen med saft och skal, rör ner strimlad lök.

Finstrimlad purjolök eller gräslök blir också gott och ger fin färg, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av apelsinsmaken.

På bilden högst upp har jag gjort en sillmacka på mitt glutenfria vörtbröd, det smakar underbart i juletider.

Vitlökssill med örter

2 inlagda sillfiléer enligt receptet ovan eller 120 g avrunnen om du köper

1 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

½ dl majonnäs

½ pressad citron

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

2 rivna vitlöksklyftor

Några droppar Worcestershiresauce

En nypa peppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen och lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från sillen.

Rödvinssill med kummin

2 inlagda sillfiléer enligt receptet ovan eller 120 g avrunnen om du köper

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

400500932_908156217549471_227473225882412065_n

Julklappsreklam

Fler tips på god och lättlagad mat, tillbehör, bröd och efterrätter som passar bra till julbordet och som julklapp hittar du här i mina kokböcker.

Om du vill köpa ett signerat exemplar av någon av kokböckerna direkt av mig, så skriv en kommentar så hör jag av mig på din mailadress.

Jag har bara några exemplar hemma, så det är först till kvarn som gäller.

Jag skickar böckerna med postpaket till vilken adress du önskar inom Sverige, kan vara fint om du vill ge bort en klapp till någon som du inte kan träffa i jul.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Grekisk sallad

Semesterminnen

Jag är en av alla dem som älskar den grekiska maten, så nu när sommaren närmar sig med stormsteg passar det fint med en grekisk sallad.

Den närmaste tiden blir det ju troligtvis inga resor till underbara Grekland, då är det bra att kunna laga rätterna här hemma och låta smaklökarna minnas.

Den är god både som ensamrätt i en lite större portion eller som tillbehör till grillat.

 

Grekisk sallad 2 port

150-200 g fetaost

2-4 tomater

20 svarta oliver

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 liten rödlök

½ dl kallpressad olivolja

2 tsk oregano

Flingsalt

Citron

Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.

Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.

Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.

Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.

Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och pressa lite citron på salladen.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, här finns de om du vill köpa en eller ett par till dig själv eller som present.

Kanske någon av dem passar att skicka till din kära Mor, nu när det inte är självklart att kunna åka på besök?

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Här ser du en av mina favoriter från det grekiska köket, närmare bestämt från Santorini.

Tomatbiffarna hittar du i min nya kokbok gröna, sköna tillbehör, klicka på bilden så hittar du den på Adlibris för 182 kr.

Sommarsallad med ost, broccoli och senapsdressing

Salladstider

Nu har vi kommit till den tid på året när det smakar himla gott med en kall salladstallrik till lunch eller middag.

Vi äter ofta den här typen av sallad på varma sommardagar med förstärkning av räkor, rökt fisk, kokta ägg och tärningar av äpple, päron eller mango.

Då får vi i oss väldigt många olika näringsämnen på en och samma gång, samtidigt som smakerna blir väldigt goda tillsammans.

Broccoli och Ost-sallad med Senapsdressing

Somrig sallad 2 port

6-8 salladsblad

100 g ost, gärna vällagrad

Några lättkokta broccolibuketter

½ grön paprika

5 cm purjolök

2 msk pumpafrön

Färska örter, t ex timjan, persilja, citronmeliss

Några cocktailtomater

Riv salladsbladen i mindre bitar och skär osten i små tärningar.

Strimla paprika och purjo, finhacka örterna och skär tomaterna i klyftor.

Dela den kokta broccolin i mindre bitar.

Blanda allt i en skål med pumpafrön och senapsdressing.

Lägg upp och garnera med några fina salladsblad, örter och tomat.

Här hittar du ett proteinrikt halloumibröd om du vill äta salladen som den är, annars smakar den förstås utmärkt även som ett tillbehör till grillat.

Senapsdressing

Senapsdressing

1 dl olivolja

½ dl vitvinsvinäger/äppelcidervinäger

2 msk Dijonsenap

1 krm paprikapulver

Salt och peppar

Rör ihop senap, paprikapulver och kryddor, vispa i olja och vinäger.

Jag använde estragonvinäger, den passar fint ihop med senap. Har du inte det så blir dressingen väldigt god även med äppelcidervinäger.

Förvara i rumstemperatur och skaka ordentligt innan användning.

bild-85

Vill du ha fler tips på somriga maträtter, ta då gärna en titt i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

I länkarna kan du läsa mer om böckerna och beställa dem, till dig själv eller någon när och kär som uppskattar naturligt god mat.

bild-78

Paprikachutney och rabarberchutney från min grillbok
Foto Mikael Eriksson
Mina bästa tips till sportlovet

Vinterbild från mina stigar i Jämtland

Mat för uteaktiviteter

Nu är det hög tid för mat som är lätt att ta med sig ut i skidbackar, längdspår eller bara på en skogsutflykt, för alla som inte har tillgång till snö.

Nu har ju en del redan haft sportlov, men jag har delat lite tips på bra picknickmat även de gångna veckorna så klicka bara på bloggrubriken och sen scrollar du dig neråt.

Glutenfria kolbullar 2 st

4 ägg

2 dl grädde

2 msk psylliumhusk

ca ½ krm salt

Smör till stekning

200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt, strö ner husk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Kolbullen är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

Det passar också bra med lingonsylt till, här hittar du min sockerfria.

Chaffles 3 st

3 dl riven ost

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles.

Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.

De är också goda som varm klämmacka, som Halva Lindha har gjort här på sin blogg.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten

eller motsvarande mängd hemkokt buljong

2 dl rödvin

2 msk tomatpuré

1 msk worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.

Varm choklad 1 port

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

ev 1 msk kokosolja

2 bitar mörk choklad 70-90%

En nypa flingsalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.

Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

En klick vispad grädde och lite nymald kardemumma sätter pricken över i.

Plocka ner lite gott i en korg och ge Dig ut i grönskan

Kokbokstips

Vill du ha fler tips på njutbara rätter till vårvinterns utflykter så hittar du många i mina kokböcker här nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

mobiluppladdning_604a39222a6b22aa5e5b5c4a

Lucka 19 – Kycklingleverpaté/pastej

Julpaté

Jag har fått många förfrågningar om jag inte har recept på nån riktigt god, hemlagad leverpastej till jul.

Så därför bjuder jag nu på ett kokboksrecept, den här hittar du tillsammans med mycket annat gott i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven tillsammans med Annika Dahlqvist.

Just nu har Lumio Förlag julrea så den kostar bara 195 kr i länken ovan, boken är en nyutgåva av två av mina tidigare slutsålda kokböcker.

Den här milda patén smakar gott inte bara på julbordet utan även som en liten förrätt, med den fräscha och syrliga havtornsgelén till.

Vill du ha en paté med smak av vanlig leverpastej så byt ut starkvinet mot 3-4 små ansjovisfiléer.

Här länk till gårdagens inlägg om citronmarinerade rödbetor med tranbär, de passar också väldigt bra som tillbehör till patén.

Kycklingleverpaté
Foto Mikael Eriksson

Kycklingleverpaté/pastej

250 g kycklinglever

200 g kycklingbröst

100 g smör

2 dl smetana

2 äggvitor

½ dl torr sherry, portvin eller madeira

1 msk fiberhusk

ca ½ msk salt

2 krm vitpeppar

1 krm cayennepeppar

Sätt ugnen på 150º och gör ett vattenbad som patén ska gräddas i.

Ställ in en form med hög kant i nedre delen av ugnen och fyll på med varmt vatten till 2/3.

Smält smöret och låt det svalna, skölj under tiden lever och kycklingbröst i kallt vatten, låt rinna av väl i durkslag.

Lägg dem  på hushållspapper så all vätska sugs upp och skär dem sen i mindre bitar.

Kör till en slät smet i en matberedare tillsammans med kryddor, fiberhusk och vin. Blanda snabbt ner smetana och äggvitor.

Vill du ha pastejen helt slät så passera smeten genom en nätsil.

Stek en leverplätt i lite smör och känn efter om smeten är tillräckligt kryddad.

Klä en terrinform eller liten ugnsform på ca 1 liter med plastfilm och fyll i leversmeten.

Täck väl med plasten och lägg ugnsfolie eller lock över.

Grädda i 1½ timme, använder du termometer så ska den stå på 80 grader när pastejen är klar.

Ställ formen i diskhon med kallt vatten runt så den svalnar fortare.

Ställ sen i kylen över natten innan den stjälps upp ur formen.

Dela upp i mindre bitar och frys in i burkar det som inte går åt närmsta dagarna.

Skeda upp pastejen med en sked doppad i varmt vatten eller skär den i skivor med en vass kniv spolad i varmt vatten.

Havtornsgelé

1 dl frysta havtornsbär

2 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Värm havtornsbären i en kastrull och blanda ner de urkramade gelatinbladen.

Häll upp i en liten form och låt stelna några timmar i kylen.

Ta upp gelén med en stekspade och skär i små fyrkantiga bitar.

Tycker du som jag om havtorn, så får du här en förhandstitt på en havtornschutney från min kommande kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, förhandsbeställ den i länken för endast 189 kr.

Havtornschutney från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Torsk med julfeeling – Lättlagat DeLuxe

Snabbmatsinspiration

Just nu är jag hemma i ett snöigt Östersund och skriver för fullt på min kommande kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Har sett till att ha bra råvaror hemma, så jag kan laga något snabbt och gott när jag känner att det är dags att ta en paus i skrivandet.

Jag fungerar nämligen så att det kan gå långa perioder utan att jag skriver en rad, sen kommer allt på en gång…

Idag blev det torskfilé med rosépepparkryddat purpurkålsfräs till middag, (fint ska det vara) inspirerat av Ingrid Münch på Allt Gott.se.

Hon hade gjort en torskrygg med brynt smör och rosépeppar, så nu fick den favoritkryddan ge smak till min juliga purpurkål.

Jag brynte rejält med smör och la ner två nävar finstrimlad purpurkål (det går lika bra med grönkål) och lät den steka mjuk en stund.

Tillsatte lite finstrimlad lök, vitlök, varmrökt sidfläsk och kalamataoliver, på med lite osötad ketchup och en skvätt vitt vin.

Salt, generöst med rosépeppar och lite torkad citrontimjan från sommarens balkongodling åkte ner på slutet.

Medan det kokade ihop stekte jag torsken ett par minuter så den fick lite färg.

Så enkelt gör man en festmåltid en torsdagskväll i december hemma hos mig.

Nu tillbaka till författandet, det är en hel del som ska komma på pränt när man gör en kokbok, skapar recept, fotograferar och skriver allting själv.

Förutom Ann Fernholms förord, hon har förstås helt fria händer att komma med några riktigt kloka ord, som vanligt ❤

Vill du stötta mitt skrivande så får du gärna köpa någon av mina tidigare kokböcker, de passar förstås även alldeles utmärkt som julklapp.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Jag och mina kokböcker
Foto Jan Andersson LT

3 tips på zucchini

Höstgrönsak

Nu är det många som har gott om zucchini i växthus och trädgårdar, för alla oss andra finns de i olika varianter i både butiker och handelsträdgårdar.

Medan jag njuter av solmogen zucchini och värmen i Makrigialos på årets Harmoniresa så får du här några olika varianter att prova.

Gör gärna ett besök på Harmoniresor.se och läs mer om mina och Therese Renåkers njutbara hälsoresor, kanske ses vi på nån framöver.

Frittata på zucchini

Zucchini-frittata 2 port

3 ägg

3 dl grovriven zucchini

1 dl finhackad dill

2 msk finhackad lök

2 msk nötmjöl, jag mixade paranötter fint

1-1½ tsk salt

2-3 msk smör/kokosolja

Vispa samman alla ingredienser och låt smeten stå i kylen och svälla en halvtimme.

Stek på båda sidor som små pannkakor i liten stekpanna eller plättlagg.

Den går också fint att göra i en stor stekpanna som tål ugnsvärme.

Stek då frittatan några minuter i pannan och låt sen steka färdigt i 10 minuter på 175º.

Eller så steker du den som en vanlig omelett och låter glida över på en tallrik, lägg pannan över och vänd så ner i stekpannan.

Coleslaw på rödkål

Rödkålssallad 2 port

3 dl finstrimlad rödkål

½ dl granatäppelkärnor

½ dl finstrimlad bladpersilja

3 msk olivolja eller majonnäs

1 msk granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger

Salt och peppar

För att göra kålen mer lättsmält kan man knåda den lite med fingrarna en stund eller slaka den med kokande vatten.

Lägg kålstrimlorna i en bunke och häll kokande vatten över, låt stå en minut.

Häll av vattnet och spola kålen i kallt vatten, låt rinna av väl.

Blanda ner de övriga ingredienserna och låt stå i kylen en stund innan serveringen.

Servera frittatan som frukost eller en lättare middag.

Till lunch smakar den gott som tillbehör till fågel eller fisk.

Den passar också fint som tapas. Låt den då kallna och skär upp i trekanter.

Lammfärsbiffar med grönsakswok

Lammfärsbiffar 2 port

300 g lammfärs

1 ägg

2 msk majonnäs

2 msk smör/kokosolja

Örtsalt och peppar

Bryt ner färsen i en bunke och tillsätt ägg, majonnäs, salt och peppar.

Blanda snabbt ihop en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Gör under tiden i ordning grönsakswoken.

Zucchiniwok 2 port

3 dl zucchini i bitar

1 röd spetspaprika

1 grön spetspaprika

5 cm purjolök

2 msk fint skivad ingefära

2 msk smör/kokosolja

1 dl kokosmjölk/grädde

1 tsk curry

½ tsk gurkmeja

½ tsk paprikapulver

½ pressad citron

Salt och chili efter smak

Bryn zucchinibitarna några minuter så de får lite färg.

Strimla under tiden purjo och paprika.

Tillsätt det strimlade och ingefärsskivorna, låt fräsa runt en minut.

Krydda och häll på kokosmjölken. Låt koka upp och puttra ett par minuter tills såsen tjocknar.

Smaka av med citronsaften.

Hetta upp smöret och klicka ner färsen till 6 mindre biffar med hjälp av en sked.

Stek biffarna 2-3 minuter på var sida, servera på en bädd av grönsakswoken.

Skink- och svampsås 1 port

1 dl finskuren svamp

1 dl tärnad skinka

½ dl finstrimlad purjolök

1 dl grädde

2 msk smör

½ tsk fransk senap

1 msk finhackad färsk dragon

Lite Worcestershiresauce

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan.

Stek några minuter till under omrörning.

Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.

Krydda med lite salt, peppar och Worcester.

Rör ner senapen och häll så över grädden. Koka upp och låt puttra några minuter, tills såsen tjocknar.

Smaka av och servera med nykokt zucchini, som jag gör så här.

Jag har ingen spiralmaskin, så jag skivar små exemplar på längden med osthyvel och delar sen skivan längs med.

På det sättet får jag långa strimlor, liknande tagliatelle.

Kokar dem i cirka 5 minuter i rejält saltat vatten och låter dem rinna av i durkslag.

Sen tillbaks i kastrullen och i med en klick smör för att få ut ännu mer smak.