Min favoritfisk
Frågar du mig vilken som är den godaste fiskrätten, då blir svaret torsk med skirat smör och pepparrot.
När jag på tidigt 90-tal jobbade som kallskänka på Seglarrestaurangen i Sandhamn blev den här torsken ofta min middag, jag åt den i en liten potatiskarott av silver, allt som oftast på stående fot.
Att jobba i ett restaurangkök gav inte mycket tid till raster, det var bara när man tog sig en kopp kaffe och en cigarett som det blev lite vila.
Som tur var slutade jag röka en vecka efter min 30-årsdag, för att sen aldrig börja igen.
Tur var också att jag under mina 18 år i olika restaurangkök åt riktigt bra mat av fina råvaror när det väl blev tid att äta.
Efter min ryggskada blev maten inte alls så bra i mitt hemmakök och jag blev tröttare och sjukare för varje år och utvecklade även Fibromyalgi.
2009 ändrade jag min livsstil helt efter en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist (som jag några år senare skrev min första kokbok med.)
Dagen efter började jag äta lågkolhydratkost på LCHF-vis, sakta men säkert började jag må bättre och bättre.
Strax efter det ledde min nya energi vidare till att jag startade den här bloggen, den ser i stort sett likadan ut idag som då, det här med teknik är inte min starka sida.
Att jag bestämde mig för att lära mig blogga är ett beslut jag är mycket glad över idag, då den gett mig motivation till att under alla de här åren dela med mig av vad jag äter och hur jag tänker kring mat och hälsa.
Vill du läsa mer om hur jag kommit dit jag är idag så köp gärna min kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, där berättar jag om hela min hälsoresa.
Kokt torsk med pepparrotssmör 2 port
300 g torskrygg
Vatten
Lite citronsaft
Salt efter behag
50-100 g smör
2-4 msk finriven pepparrot
1 stor morot
Färsk dill
Salta torskfilén på båda sidor, låt ligga en halvtimme så fisken drar åt sig av saltet.
Lägg fiskbitarna i en vid kastrull eller stekpanna.
Fyll på med vatten så det kommer upp på halva fiskbiten och pressa i lite citron i vattnet.
Lägg på lock och ge den ett hastigt uppkok.
När vattnet just kokat upp, dra kastrullen från värmen.
Låt dra ett par minuter, vänd försiktigt torsken med en stekspade.
Lägg på locket och låt fisken bli färdig, det tar ett par minuter till, känn efter att den känns fast.
Under tiden skirar du smöret tillsammans med pepparroten, servera med det skirade smöret över och en dillkvist.
Kokt morot, palsternacka, broccoli eller blomkål är goda tillbehör till torsken.
Här nedan ser du ett exempel från tillbehörsboken, en rödkålsslaw med pepparrot och lingon, en härlig smakkombination.
Jag tog bilden en tidig sommarmorgon på Rödön med utsikt över Storsjön och de jämtländska fjällen i fjärran.
Du hittar flera av mina bästa fiskrecept i Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker.
Jag skrev den tillsammans med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt, han har skrivit ett tiotal böcker om kostens inverkan på diabetes.
Här ser du Mikael Erikssons bild på pestobakad lax med sallad på räkor, chèvre, ägg och spenat.