Äggakaka LCHF och coleslaw med pepparrot

Äggakaka LCHF

Lättlagat i stugan

Medan jag är på semester i stugan i Dalarna får du ta del av några recept jag lagat där förut. Det här är en av de första rätterna jag hade med på bloggen för över fem år sen.

Det har blivit över 900 recept härinne sen dess, så jag hoppas du tycker det är OK att jag kommer med lite repriser då och då ;)

Det har varit en stor fördel för min egen hälsa att jag startade den här bloggen i början av min LCHF-karriär.

Jag bestämde mig redan då att jag skulle göra olika rätter varje dag och dela med mig av recepten. Just för att jag ville att det du fick läsa om skulle ha så stor variation som möjligt.

Jag jobbade innan min ryggskada som kock och köksmästare i 18 år, under de åren höll jag också på med att skapa nya recept hela tiden.

Så det finns en hel del rätter att välja bland härinne om du drabbas av idétorka.

Äggakaka

Äggakaka med bacon 2-3 port

6  ägg

1 dl grädde

200 g tärnat bacon

2 msk smör

Salt och peppar

Vispa ihop ägg och grädde lätt, krydda med lite salt och peppar. Bryn bacon i smöret, rör ner äggsmeten. Rör lite mot botten och kanter, rör sen försiktigt smeten in mot mitten av stekpannan.

Låt steka på svag värme i  ca 20 min. Lägg på ett lock sista minuterna, så stelnar den på ytan och blir lättare att ta ur pannan.

En äggakaka ska egentligen vändas i originaltappning men det fungerar inte så bra utan mjöl i smeten.

Coleslaw med pepparrot

Coleslaw med äpple och pepparrot 3-4 port

5 dl strimlad salladskål eller vitkål

2 dl crème fraiche

2 msk riven, färsk pepparrot

1 halv pressad citron

1 strimlat äpple

Salt

Blanda kål och äpple i en bunke, pressa över citronen. Rör ihop crème fraiche, pepparrot och salt.

Blanda allt försiktigt, låt stå en stund i kylen så smakerna mognar fram. Servera äggakakan med salladen och lingon.

Här hittar du mitt recept på lingonsylt utan socker.

Sockerfri lingonsylt