Snabb och läcker fiskgratäng

Fiskgratäng

Lättlagat

Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när värmen börjar hitta hit igen.

Då är den här rätten väldigt bra att ta till. Riktigt god är den också:)

Makrillgratäng 1 port

1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat

4-5 förvällda blomkålsbuketter

5 cm purjolök

2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås

½ dl riven, vällagrad ost

½ tsk torkad timjan

25 g skivat smör

Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Lägg innehållet i en burk makrill i mitten på en smord, ugnsfast form.

Strö strimlad purjo och timjan över.

Lägg blomkålen runtom och skiva över smör med osthyvel.

Lägg en stor klick smetana på toppen och strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15 minuter tills gratängen blivit varm.

Njut fiskgratängen tillsammans med en grönsallad med pumpakärnor, citron och kallpressad olivolja.

Hemlagad makrill i tomat...

Hemlagad makrill i tomat…

 


Stekt fläsk med löksås

Fläsk med löksås

Löksås till stekt sidfläsk 2 port

2 röda lökar

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl steksky från fläsket

3 msk smör

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

300 g sidläsk, färskt eller rimmat

Smör till stekning

Skär löken i tunna strimlor och stek i smöret tills det fått lite färg.

Häll på vinäger, krydda med salt och peppar.

Låt vinägern koka in i löken, det ger väldigt god smak.

Stek fläsket i en annan panna, så det får ordentligt med färg.

Krydda med salt och peppar, bara peppar om du använder rimmat fläsk.

Häll i 1 dl vatten i stekpannan och låt skyn koka ur, häll det över löken (eller använd 1 dl buljong).

Tillsätt grädden och låt puttra tills såsen tjocknar.

Servera såsen med det stekta fläsket och kokt broccoli.

Det här är enligt mitt sätt att se på mat en mycket bra tallriksmodell, här kan du läsa mer vad jag tycker om Livsmedelsverkets nya modeller.

Stekt Fläsk med Löksås och Broccoli


Mitt populära valnötsbröd

Valnötsbröd

Mitt allra bästa mjuka bröd

Jag vet att många passar på att baka på söndagar, så idag får du receptet på ett av mina genom tiderna mest populära bröd.

Ja, förutom mitt mest spridda recept, fröknäcke, det som Huså Bröd bakar och säljer under namnet Spröda frökex.

Det här brödet har liksom fröknäcket kopierats friskt, de har dykt upp i bloggar, kokböcker och tidningar, ibland tyvärr utan angivande av källan.

Recept är inte som bilder skyddade av upphovsrättslagen, det är alltså fritt fram att lägga grytlapparna på någon annans verk…

Men det här är alltså originalet, ett bröd som smakar lite som surdegsbröd tack vare tillsatsen av äppelcidervinäger.

Här hittar du även en hel näringsberäkning på valnötsbrödet, om du hör till dem som vill hålla koll på kolhydraterna.

Smörgås och kaffe

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

2-3 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.

En del tycker att det blir för markant kryddsmak med 3 msk som jag brukar använda, så du får testa dig fram hur mycket du vill ha.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.

Även brödkryddor kan vara en sak som inte finns att få tag på utanför Sverige. Det är mald anis, fänkål och brödkummin.

Receptet tog jag fram till min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Den är tyvärr slutsåld på svenska, men du hittar den här på engelska på Bokus och Adlibris.

Hittade häromdagen även mina 3 kokböcker i engelsk version för nedladdning här på iTunes.

LCHF and Paleo Slow Cooking

Om mina kokböckers väg till USA...

Om mina kokböckers väg till USA…


Ädelostcrème

Ädelostcrème

Ädelostcrème 2-3 port

2 dl ädelost eller Roquefort i bitar

½ dl crème fraiche

1 tsk äppelcidervinäger

Några droppar Worcestershiresauce

Flingsalt och peppar

Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med övriga ingredienser.

Låt stå och mogna i rumstemperatur en timme, så hinner smakerna utvecklas.

Jag serverade ädeloströran till grillat lamm, ugnsbakade tomater och halloumi från Skärvången.

Ett halverat gråpäron åkte också med på grillen, det blev en mycket god kombination med ädelosten.

Grillat Lamm och Halloumi från Skärvången med Ädeloströra och Päron


Stuvning och soppa på nässlor

Stuvade nässlor

Gräddstuvade nässlor 2 port

1 liter nyplockade nässlor

10 cm av det vita på en purjolök

2 dl grädde/kokosgrädde

3 msk smör

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skölj och rensa nässlorna från småskräp. Förväll dem i 2 dl lätt saltat vatten i 5 minuter.

Häll av spadet genom en sil, men spara det till soppa.

Strimla purjon fint och hacka de förvällda nässlorna lite grovt.

Fräs i smöret ett par minuter utan att purjon tar färg.

Krydda och häll på vinägern, låt den koka in.

Häll på grädden, koka upp och låt småputtra på svag värme tills stuvningen tjocknar.

Vill du göra receptet som soppa så tillsätt förvällningsvattnet och 2 dl kycklingbuljong och låt koka upp.

Ett matigt och proteinrikt äggbröd passar fint som tillbehör till soppan.

På bilden nedan serverade jag nässelstuvningen till foliebakad öring, klicka på bilden så kommer du till receptet på den.


Biffwok med champinjoner och vitkål

Biffwok

Strimlad biff med champinjoner 2 port

400 g lövbiff

8 kastanjechampinjoner

3 dl strimlad vitkål

½ gul lök

½ gul paprika

25 g smör

2 msk kokosolja

1 tsk mald koriander

Salt och chiliflingor efter smak

Strimla lövbiffen. Skär svampen i halvor och sen skivor. Strimla lök och paprika.

Stek grönsakerna och köttet i omgångar, krydda med salt, chili och koriander.

Blanda allt i en gryta och hetta upp, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Jag serverade woken med sallad på rucola, färsk koriander och tomat.

Tomatsås, majonnäs och smör blev gott till.

Här nedan några bilder från helgens skogspromenader i ett vårkyligt men fagert Jämtland.

Lada och Jämtlandsfjäll

Tibast

Jämtland


Ugnsstekt sill med purjolökssås

Ugnsstekt sill

Stekt sill med purjolökssås 2 port

4 urvattnade filéer norsk saltsill

3 dl strimlad purjolök

3 dl grädde/kokosgrädde

2+2 msk smör

Salt och peppar

Riven muskot

1-2 majrovor

Strimla purjolöken i centimetertjocka, sned skivor.

Skölj ordentligt, låt rinna av och bryn försiktigt i smör.

Krydda med lite salt men var försiktig eftersom sillen är salt. Krydda även med peppar och muskot.

Häll på grädden och låt såsen koka tills den tjocknat lite, ca 10-15 minuter.

Häll purjolökssåsen i en ugnsfast form, lägg de avtorkade sillfiléerna över.

Lägg några små skivor smör på sillen och grädda i ugnen på 225° i ca 20 minuter.

Sill med smörklickar färdig för ugnen

Ugnsstekt Sill med gräddig Purjolökssås

Koka under tiden skivor av majrovan mjuka i saltat vatten.

Häll av vattnet och lägg i en klick smör.

Servera sillen med majrovan och en klick sockerfri lingonsylt.

Sockerfri lingonsylt

Ugnsstekt Sill med Purjolökssås, kokt Majrova och Lingonsylt


Prinskorv med gröna bönor i tomatsås

Prinskorv med gröna bönor

Gröna bönor i tomat 2 port

1 paket frysta haricot verts/gröna bönor à 250 g

½ burk krossade tomater

1 vitlöksklyfta

1 liten, gul lök

50 g smör

1 tsk balsamvinäger

1 tsk smulad oregano

1 krm Worcestershiresauce

Salt och svartpeppar

Tina bönorna, skär dem i mindre bitar och fräs dem i smöret tillsammans med finhackad lök och vitlök.

Krydda och låt puttra några minuter.

Rör ner de krossade tomaterna i böngrytan, låt koka upp.

Tillsätt vinäger, Worcestersås och kryddor.

Koka på svag värme i ca 10-20 min så det tjocknar och du tycker att bönorna blir lagom mjuka.

Servera till stekt prinskorv och ägg.


Små hamburgare till fredagsmyset och Hälsomässa i Krokom

Hamburgare

Hamburgare 4 port

500 g gräsbetesfärs

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra hamburgare och platta till.

Bryn dem väl på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Hamburgerbröd 4 små

2 ägg

3 msk mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk fiberhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras.

Smaka av om smeten är lagom salt och klicka ut den på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.

Blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Vill du ha större bröd så dubbla bara receptet.

Här nedan hittar du lite tips på goda tillbehör. Fler finns i min kokbok Grillmat LCHF.

Hamburgerdressing

Ketchup/Chilisås

Majonnäs

Cole Slaw

Zucchinisallad

Kålrotspommes

Hamburgerdressing

Hälsomässa i Krokom

När du sitter därhemma och myser som mest i kväll så befinner jag mig på hälsomässa i Krokom utanför Östersund.

I kväll mellan 17-23 och i morgon lördag 11-16 finns jag och Börje Karlsson från Ecocaféet på plats i Krokomshallen.

Börje berättar om Ecocaféet och alla kroppsbehandlingar som finns att få hos oss och säljer en del av  produkterna i vår hälsobutik.

Jag bjuder på Spröda frökex från Huså Bröd och ekologisk kycklingbuljong från Scandinavian Organics, serverad ur den icke-elektriska långkokningsbagen Wonderbag.

Här kan du läsa mer om vilka föreläsare och utställare som kommer till mässan.

För dig som hellre lyssnar, här finns en intervju från tisdagen med Börje på Radio Jämtland: Stafettgästen Börje Karlsson förbjuder socker och mjöl.

Där berättar han om sin hälsoresa med hjälp av LCHF och tanken bakom Ecocaféet.

Här en bild från arbetet med att skapa caféet i höstas, när vi hade en av våra smakprovningar.

Eva har dragit vidare på nya äventyr till Tre Golfare i Nora men Halva Lindha tillhör inventarierna och lagar/bakar goda LCHF-rätter och bakverk.

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet


Avocadosoppa

Avocadosoppa

Snabblagad avocadosoppa 2 port

2 välmogna avocado

4 dl kokosgrädde/grädde

½ dl hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk kokosolja

Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

Några droppar vit balsamvinäger

Salt och peppar

Mosa avocadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Häll på grädde och kryddor.  Vispa och låt koka upp, smaksätt med Worcester och vinäger.

Sjud en minut medan du vispar, rör sen i örter och kokosolja.

Smaka av om soppan har lagom sälta och syra. Servera med rostat bröd.

Formfranska

Du kan också gör soppan som sås, ta då hälften av grädden.

Den smakar väldigt bra till fisk, skaldjur och kyckling.

Avocadosoppa