
Löksås till stekt sidfläsk 2 port
2 röda lökar
2 dl grädde/kokosgrädde
1 dl steksky från fläsket
3 msk smör
1 tsk äppelcidervinäger
Salt och peppar
300 g sidläsk, färskt eller rimmat
Smör till stekning
Skär löken i tunna strimlor och stek i smöret tills det fått lite färg.
Häll på vinäger, krydda med salt och peppar.
Låt vinägern koka in i löken, det ger väldigt god smak.
Stek fläsket i en annan panna, så det får ordentligt med färg.
Krydda med salt och peppar, bara peppar om du använder rimmat fläsk.
Häll i 1 dl vatten i stekpannan och låt skyn koka ur, häll det över löken (eller använd 1 dl buljong).
Tillsätt grädden och låt puttra tills såsen tjocknar.
Servera såsen med det stekta fläsket och kokt broccoli.
Det här är enligt mitt sätt att se på mat en mycket bra tallriksmodell, här kan du läsa mer vad jag tycker om Livsmedelsverkets nya modeller.

Gott fläsk
Det är inte så ofta som jag lagar till gris kanske du har märkt, är helt enkelt inte så förtjust i smaken och upplever även att jag får mer värk om jag äter mycket charkprodukter av griskött.
Fettet innehåller en hög halt av omega-6, som är inflammationsframkallande i alltför hög dos.
På mina tidigare resor till Grekland har jag däremot lagat en del fläskkött. Köper man köttet hos slaktaren där så är det ofta mycket hög kvalitet, från djur som fått leva fritt utomhus.
Där har djuren inte levt under så stor stress och det märks genast på smaken. Vi har förstås bra fläskkött även här hemma om man får tag på kött från en lokal grisbonde eller köper vildsvin.
Här nedan följer ett recept från en resa häromåret till Kreta, där är matkulturen och stoltheten kring den riktigt stor.
Jag och vännen Mona håller på och undersöker möjligheterna att arrangera en mat/hälsoresa till den lilla byn nästa år, det är verkligen en plats för den som vill gå ner i varv.
Vi har några olika alternativ på boenden. Vi bodde i våras och nu även i 4 dagar på det traditionella grotthotellet Aspros Potamos som ligger väldigt lugnt i en dal nedanför bergen.
Hotellet är mycket spartanskt och även rätt svårtillgängligt, så det är egentligen bara ett alternativ för den som har god kondition eller är bilburen. Det är tyvärr rätt svårt att ta sig fram i omgivningarna om man är lite rörelsehindrad på grund av krämpor.
Detsamma gäller Sunwing Resort där vi bodde på en hälsoresa för 2 år sen, där är väldigt stora nivåskillnader med trappor och svårt att ta sig ner till havet.
Vi har nu som alternativ hittat ett fint litet lägenhetshotell med boende med hög standard och väldigt lättillgängligt nere vid havet, Creta Sun Apartments.
Vi ska nu bo i deras lägenhet som är belägen precis på stranden resten av veckan. Det ska bli skönt att ha nära till sol och bad med havet bara ett stenkast bort.
Syftet med den här resan är att se vilket av dessa boenden som kan passa bäst för den typ av resa vi vill arrangera.
Det krävs en hel del funderingar och planering för att sy ihop en sån här resa, så den ska ge det absolut bästa orten har att erbjuda till deltagarna.
Kanske det kan bli en bergsresa på våren med lite mer fokus på det totala lugnet uppe i dalen, med vandring och friluftsliv när det grönskar för fullt och fåglarna kvittrar i varenda buske.
En lugnare havsresa passar fint under den varma hösten, när de flesta turister lämnat byn. En resa för dem som kanske inte orkar med det lite mer strapatsrika livet i bergen utan hellre njuter av badutflykter, besök på grönsaksmarknader och de små trevliga restauranger vi hittat i hamnen i Makrigialos.
Båda resorna kommer då även att innehålla yoga, min lätta morgongymnastik med lugna rörelser och dagliga matlagningsstunder tillsammans.
Det finns alla möjligheter att skräddarsy resor efter gruppens behov, vi får se vad våra tänkbara resenärer är mest intresserade av.
Här på Kostrådgivarna.se kan du läsa mer om resan vi gjorde i våras till Aspros Potamos.
Bjuder idag på några bilder från tidigare resor till Kreta efter receptet. Kanske du blir sugen att följa med oss på en resa hit så småningom :)
Enkel löksås till stekt sidfläsk 2 port
2 röda lökar
3 msk smör
1 dl steksky
½ tsk balsamvinäger
2 dl grädde
Salt och peppar
Skär löken i tunna strimlor. Stek i smöret tills det fått lite färg. Häll på vinägern, krydda med salt och peppar.
Låt vinägern koka in i löken, det ger väldigt god smak. Häll så på steksky från fläskstekningen eller lite buljong och grädde, låt puttra några minuter tills såsen tjocknar.
Servera till stekt fläsk med broccoli, paprika, gurka, tomat och bladpersilja.

Ikväll blev det kylskåpsrens av ett par broccolibuketter och några små parmesanbitar som bara låg och väntade på att bli nedrivna i en god ostsås… Hittade lite skivat, rimmat fläsk i frysen också och då kom jag på ”gratinerad broccoli med knaperstekt fläsk och ostsås”. Gott, eller vansinnigt gott! Som lchf vill jag nog ha lite stekta champinjoner till men annars servera med en god pasta. Skjuts in i ugnen en tio, femton minuter gör att man får lite extra tid att städa upp i köket också, inte alls så dumt med två flugor i en smäll innan middagsmaten ska dukas fram!
Det här behöver du :
3 broccolibuketter
200 g rimmat fläsk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Grovmalen svartpeppar
Några droppar D´Elidas chilissås
Ostsåsen (ca 6-7 dl)
1½ msk smör
2 msk mjöl
4 dl gräddmjölk (hälften mjölk/hälften vispgrädde)
½ burk creme fraiche (1 dl)
1 krm vitpeppar
½ krm riven muskotnöt
2 dl riven parmesan
Salt
GÖR SÅHÄR :
Gör allt på en gång! En kastrull till att koak broccolin, en till såsen och en panna till att knapersteka broccolin. Förbered en smord ugnsfast form allt kan gratineras i.
Koka broccolin al dente i saltat vatten. Häll av i durkslag och lägg i en smord ugnsform.
Skär fläsket i minte bitar/strimlor och knaperstek i panna tillsammans med finhackad gul lök. Droppa i några droppar D´Elidas chilisås om du vill lite hetta/chilismak.
Smält smöret till ostsåsen i en kastrull och vispa ner vetemjölet till en slät kräm. Späd med gräddmjölk och fortsätt vispa. Låt koka på låg värme. Tillsätt creme fraiche, vitpeppar och riven muskot. Låt såsen puttra ca 10-15 min. Riv ner osten och vispa såsen slåt. Smaka av med salt.
Häll ostsåsen över broccolin i gratängformen, strössla över det knaperstekta fläsket/löken. Avsluta med lite extra riven ost, (här använde jag vanlig hushållsost). Gratinera i ugn på 200 grader ca 12-15 min tills allt fått fin färg. Vill du äta enligt lchf så ät som det är, ev lite smörstekta champinjoner till, eller så serverar du tillsammans med pasta/spagetti.
Knaperstekt fläsk med gul lök och svartpeppar, några droppar D´Elidas chilisås också!
Broccolin är förvälld och på plats i ugnsformen.
Strössla över knaperstekt fläsk & lök.
Toppa med lite riven ost. Gratinera i ugn på 200 grader ca 12-15 min.
Koka under tiden spagetti till de som önskar.