Den innehåller också mina bästa recept på smårätter, matbröd, pajer, våfflor, röror, smoothies och annat gott som passar till sommarens alla utflykter och grillkvällar.
På bilderna nedan ser du några rätter från kokboken som passar fint på en sommarbrunch, de är alla fotograferade av mig i Jämtlands vackra natur.
Boken är snart slutsåld från förlaget så passa på att beställa nu om du vill ha ett exemplar.
Idag får du tips på en riktigt enkel fiskgratäng jag brukar ta till när jag har rester av rökt fisk i kylen.
Den är inspirerad av Lindha Vikströms mycket goda LCHF-laxpaj, här hittar du den.
Att blanda majonnäs istället för ost och grädde i gratängtäcket som jag gör i min variant blir väldigt gott, perfekt för alla som undviker mejeriprodukter.
Fiskgratäng 2 port
200 g varmrökt fisk, kokt eller stekt går också bra
En sån start på sommaren vi haft, så här höga temperaturer som vi haft i Jämtland i maj har det aldrig varit tidigare sen mätningarna startade.
För dig som behöver inspiration att äta både gott och näringsrikt så kommer jag att dela med mig av många lättlagade rätter att njuta av i sommarvärmen.
Idag får du tips på en riktigt lättfixad rätt att ta med ut på picknick i finvädret, kanske i morgon på Nationaldagen eller att äta hemma som en mättande frukost.
Istället för rostbiff kan du använda rökt skinka/kalkon eller varför inte göra en egentjälknöl efter mitt recept.
Hemlagad pytt är suverän måndagsmat att ta hand om resterna som kanske ligger kvar i kylen efter helgens måltider,.
Tillagat kött, korv, lök och nån rotfrukt skärs snabbt ihop och tar kort tid att steka.
Inte mycket längre tid för tillagning än den frysta på påse, men så otroligt mycket godare och nyttigare.
Huvudingrediens i min pytt blev en bit rökt renbog, istället för stekt ägg till hade jag några skivor kokt.
Som extra piff på min vilda pytt, tog jag några skivor Västerbottenssmör.
Bara att röra mjukt smör med riven Västerbottensost och krydda med lite salt och peppar.
Rulla in i smörpapper, förvara i kylen och skär skivor eftersom. gott till både kött och fisk.
Rödbetorna till är gjorda efter ett recept från en av mina kokböcker från 50-talet, här en bild på det:
Förr var lagen inte lika söt som i dagens köpta burkrödbetor, det var mer ättikssprit och mindre socker i dem.
De moderna inläggningarna med högre sockerhalt håller sig väldigt kort tid i jämförelse, rödbetorna blir bruna och tråkiga kort tid efter öppning av burken.
De här rödbetorna håller kvar både färg och smak väldigt länge.
Viltpytt 2 port
75 g rökt kött
2 dl tärnad morot
2 dl tärnad palsternacka
2 msk hackad gul lök
3 msk smör
Salt och peppar efter smak
Skär köttet i lika stora tärningar som rotfrukterna. Bryn smöret lätt.
Stek först rotsakstärningarna några minuter. Rör ner löken och låt fräsa en stund.
Tillsätt köttet, krydda och låt allt bli varmt.
Servera med ägg, rödbetor och Västerbottenssmör, hackad persilja över för smak, vitaminer och färg.
Här ser du ett annat gott tillbehör till pytten om du inte vill äta rödbetor till, citronmarinerad svamp.
Nu är jag tillbaka igen efter några dagars ledighet härifrån under Valborg och 1a Maj.
Jag kommer nu att fortsätta dela med mig av naturligt goda maträtter och bakverk mest varje dag, prenumerera gärna på mina blogginlägg så missar du dem inte.
Du kan annars klicka på bloggnamnet häruppe och scrolla neråt, så kommer du till den senaste tidens inlägg och recept.
Fågel är väldigt gott tycker jag, föredrar kalkonbröst framför kyckling då det har mer av både smak och struktur.
Kalkonbröstet är mer som färsk skinka i konsistensen, det passar väldigt bra till den här typen av grytor.
Som tillbehör tog jag vara på blasten från ett blomkålshuvud, men det blir gott även med andra smörstekta kålsorter eller zucchini om du inte råkar ha blomkålsblast hemma.
Dagens mattips blir en av många svenskars favoriträtter, fläskpannkaka, här serverad med en sockerfri lingonsylt.
Jag vill också passa på att hälsa alla nya följare härinne hjärtligt välkomna, det är så roligt att intresset blivit så stort för min mat.
Det senaste halvåret har jag delat med mig av dagliga mattips igen här på bloggen efter att den gått på sparlåga under några år.
Jag kommer att fortsätta dela med mig av recept varje dag eftersom de blivit så populära, dela gärna blogglänken vidare till dina vänner som också uppskattar naturligt god mat.
Som du kanske märkt härinne och i mina kokböcker så är jag väldigt förtjust i maten från länderna runt Medelhavet.
Idag bjuder jag på en smakrik och lättlagad fiskrätt till helgen, jag hittade på den häromåret på en resa till Kroatien.
Gratängen är enkel att förbereda för att sen ugnsbakas i bara en kvart innan middagen, vill du göra den till fler så är det enkelt att dubbla receptet.