Lucka 16 – Glutenfria mandelmusslor och mjuka pepparkakor

Julfavoriter

Har du börjat med julbaket än? Annars har du här chansen att prova några riktigt goda kokboksrecept.

Jag delar idag två av mina egna favoriter när det gäller julkakorna, du hittar dem även i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Länken ovan går till Bokus, den här går till Lumio Förlag som har julrea, så där kostar boken just nu bara 195 kr mot 279 kr hos Bokus.

Kokboken är en nyutgåva av LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist och med de flesta recept även från min Långkok för LCHF och Paleo, böcker som båda har varit slutsålda här i Sverige i flera år.

Jag jobbade tidigare som kock under många år och har i mina kokböcker omvandlat favoriterna bland våra traditionella rätter så de ska passa vår moderna tid.

Alla recept är helt glutenfria, de innehåller få kolhydrater och de flesta är anpassade även till mejerifritt.

Mandelmusslor har funnits med på jularna ända sen jag var barn, min mamma var mycket duktig på att både laga mat och baka.

De här bakade på mandelmjöl blir nästan lika goda som hennes, så dem kan du prova om du vill göra en riktigt fin julbakelse.

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor 10-12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

1 ägg

1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 msk smält smör till formarna

Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.

Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:

”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”

Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.

Mammas pepparkakor var också helt fantastiskt goda, för att inte tala om degen, det gick åt en hel del av den innan kakorna hann bli utbakade 🙂

Mamma hade alltid rejält med kryddor i degen och de skulle koka upp med smöret för att avge mest smaker.

Mina mandelpepparkakor påminner om dem i smaken, de blir lite gott mjuksega i konsistensen, lite som pepparkaksdegen.

mandelpepparkakor

Mandelpepparkakor ca 20 st

100 g smör

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

½ tsk mald ingefära

2 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull och ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite innan du blandar ner vald sötning.

Rör ihop mandelmjöl och fiberhusk i en bunke, vispa ner kryddblandningen.

Rör sist i ägget, blanda väl och ställ degen i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter, flytta över kakorna försiktigt och låt svalna på galler.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn innan serveringen.

Tomten passade på att njuta av julfika på Ecocaféet när vi var in till stan en dag, här med deras ljuvliga Raw After Eight-bakelse.

Min nya kokbok börjar ta form

En mycket trevlig arbetsdag är till ända

Idag har jag skrivit klart recepten till min nya kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” i underbar fjällmiljö på Hotell Åre Fjällsätra i Undersåker.

Jag är så otroligt tacksam, glad och nöjd att jag fått göra den här kokboken helt efter mina egna idéer, tack vare min fantastiska förläggare Annika Bladh 💗

Just den här helgen jobbar hon för fullt på Bokmässan i Göteborg för att sprida det tryckta ordet till så många som möjligt genom sitt förlag Bladh by Bladh.

I helgen drar jag mitt strå till stacken med kokbokssignering på Åre Höstmarknad, hoppas vi ses där 🍁🌞🍁

Här ser du två av de miljöbilder jag tagit till boken i sommar, tillsammans med alla receptfoton, igår blev arbetet med bilderna klart.

Jag har de senaste dagarna fått ovärderlig redigeringshjälp av LTs Fotograf Jan Andersson, så fantastiskt att få inblick i hur en expert på området arbetar.

Motiven är från några olika favoritplatser i mitt vackra Jämtland.

Tacokryddad kycklingpaj, artikel i LT och ny kokbok på gång

Foto Jan Andersson

Kokboksrecept

I går var det en stor dag för mig, jag var med i en artikel i Länstidningen i Östersund för första gången på många år.

Jag blev häromdagen intervjuad och fotograferad av Jan Andersson inför en artikel om mina kokböcker och den nya kokbok jag jobbat med här hemma i Jämtland nu i sommar.

Här ovan ser du bilden som var på omslaget, jag drog med mig Jan ut till mitt favoritställe här i Östersund, Bynäset på Frösön.

Jan Andersson fotograferar min picknick på Bynäset

Nedanför receptet ser du några bilder från LTs nätupplaga och ett foto av artikeln i den riktiga tidningen.

Så här inleder Jan Andersson artikeln:

”Prisad Östersundskock producerar kokböcker på löpande band: ”I den stora läsekretsen är jag rätt okänd”

I åtta år har hon stått bland kastruller och pannor i sitt kök för att prova tusentals recept.

Resultatet har blivit fem kokböcker och nu är den sjätte på gång. Birgitta Höglund är nog länets flitigaste kokboksförfattare.”

Senast jag träffade Jan var i mitten på 90-talet, när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott, vackert beläget på en liten ö ute i Storsjön.

Den här gången fick jag vara med både på framsidan och i ett stort uppslag med bilder och text, han hade verkligen fått till bra bilder på mig i mitt rätta element, skogen.

Jan jobbade som fotograf och reporter på LT i 45 år, nu efter pensioneringen frilansar han och skriver en artikel varje fredag med sina underfundiga texter och vackra bilder till.

Han har dessutom gett ut de bästa av sina bilder från de åren i två vackra fotoböcker, läs mer om dem här.

Den här veckan fick alltså jag vara huvudpersonen i fredagsartikeln, där jag berättar om min matfilosofi och mina kokböcker.

Dessutom fick jag nu också för första gången berätta att jag håller på med min sjätte kokbok.

Boken kommer att heta ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ges ut av Bladh by Bladh i månadsskiftet april-maj nästa år.

Den här gången gör jag hela jobbet själv, även fotograferingen, vilket har varit väldigt roligt.

Det har dessutom gett mig en hel del motion i sommar, då jag fotograferat nästan alla bilder ute i naturen.

Dagens recept är från min senaste, prisbelönta bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och initiativtagaren till bönböckerna, Patrik Olsson.

Här kan du läsa om Patrik, som är blind Typ 1-diabetiker, på hans hemsida Smarta Diabetiker för att lära dig mer om hur hälsan kan förbättras både för diabetiker och oss andra med hjälp av LCHF och bönor.

Receptet jag bjuder på idag är en tacopaj med kyckling, den har ett pajskal gjort på kikärtor som blir riktigt frasigt och gott.

Här har jag använt rester från ett kycklingbuljongkok till fyllningen, men du kan variera med att fylla den med stekt svamp och grönsaker, köttfärs eller varmrökt lax.

För en mjölkfri paj, byt ut smöret mot kokosolja och ost/smetana i äggstanningen mot 2 dl majonnäs och 2 extra ägg.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal 4 port

Pajdeg:

3 dl kokta kikärtor

½ dl mandelmjöl

3 msk smält smör

Ca 1 tsk salt

Mixa alla ingredienser till degen i matberedare.

Knåda ihop till en platt kaka, svep in i plastfilm och låt vila i kylen en timme.

Ta fram och kavla ut degen mellan plastfolie, lägg den i en smord pajform med löstagbar kant.

Du kan också trycka ut degen i formen, det går enklast om du lägger plastfolie över.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 175˚ i 15 minuter.

Fyllning:

4 dl strimlat kycklingkött från buljongkoket eller från en grillad kyckling

2 dl strimlad paprika

2 dl strimlad purjolök

1-2 msk tacokrydda

25 g smör

Äggstanning:

5 ägg

2 dl riven, lagrad ost

2 dl smulad fetaost

2 dl smetana

2 tsk tacokrydda

Salt

Till garneringen:

Ugnstorkade cocktailtomater

Vispa ihop äggen med smetana och smulad fetaost.

Smaka av med lite salt och tacokrydda, tänk på att fetaosten är rejält salt.

Fräs kycklingbitar, paprika och purjo några minuter med tacokrydda och salt.

Låt svalna en stund och sprid ut jämnt över det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över.

För en ännu mer mättande paj kan du strö över lite kikärtor eller bönor innan du häller på äggstanningen.

Garnera pajen med cocktailtomater och grädda i mitten av ugnen i 30-40 min på 175°.

Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

Ska pajen serveras till många, kyl då ner den först innan den skärs upp, då blir bitarna jämna och fina.

Pajen går också bra att frysa, för att tas fram för långsam upptining i kylskåp.

Värm bitarna på en plåt på 150° i ca en halvtimme.

Här hittar du den prisbelönta bönkokboken på Adlibris och på Bokus.

Kombucha med havtorn, fotograferad vid Kallsjön

En av mina bilder till nya kokboken, fotograferad i Fjällnäs

Krämig fiskgratäng från Diabeteskokboken för män

Krämig fiskgratäng
Foto Mikael Eriksson

Kokboksrecept

Idag bjuder jag på ett riktigt gott recept från Diabeteskokboken för män, som jag skrev häromåret med Lars-Erik Litsfeldt.

Han är mycket välkänd inom LCHF-kretsar, dels för sitt underfundiga sätt att skriva och dels för sina stora kunskaper om diabetes.

Just idag är sista dagen på Adlibris bokrea, där du kan köpa den här Diabeteskokboken för bara 69 kr.

Så passa på att handla till Farsdag, julklapp eller födelsedagspresent till alla män i släkten, så slipper de få diabetes.

Recepten passar förstås även alla kvinnor, men kunskapsdelen är lite mer manligt skriven, vad gäller testosteron, potens, bukfetma m.m.

Krämig fiskgratäng 4 port

600 g kolja

150 g kräftstjärtar

3 dl riven, lagrad ost t.ex prästost

2 dl majonnäs

2 dl grädde

1 dl finhackad dill

2 msk osötad senap

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Sätt ugnen på 175˚. Häll upp kräftstjärtarna i durkslag.

Skölj av fisken i kallt vatten, låt rinna av i samma durkslag.

Ta upp koljafiléerna och torka torrt med hushållspapper.

Stek dem hastigt i brynt smör, bara en minut på var sida, krydda med salt och peppar.

Att bryna fisken först ger en god smak till gratängen och den blir inte lika vattnig som av rå fisk.

Lägg filéerna i en smord ugnsform och strö över kräftstjärtarna.

Blanda samman majonnäs och grädde i en bunke, rör ner senap och dill, smaka av med salt och peppar.

Häll smeten över fisken och strö den rivna osten över.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Servera gratängen med kokt broccoli och en tomatsallad.

I den här gratängen kan du använda vilken sorts fiskfilé du vill och variera med musslor och räkor.

Gratängsåsen kan byta skepnad genom att byta ut dill och senap mot timjan och strimlad purjolök, basilika och ajvar eller persilja och tacokrydda.

Mungbönssallad ”Best in the World”

Mungbönssallad med kräftor och avokado på valnötsbröd
Foto Veronica Kindblad

Kokboksrecept

Idag bjuder jag på en riktigt god och lättlagad bönsallad från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som fantastiskt nog utsågs till Best in the World i sin kategori på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Kina häromveckan.

Nyheten om vår kokboks framgång i tävlingen spreds över hela landet, både via Text-TV och TT, så roligt att vi nu lyckas nå så många som också kan få möjlighet att förändra sina liv med hjälp av bönorna.

Priset har lett till ett mycket stort intresse för min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons gemensamma bönkokbok.

Här kan du lyssna på den intervju som P4 Radio Jämtland gjorde, inslaget med mig är i slutet på programmet, det börjar 3.09.24.

Jag, Emelie och Malin i studion på Sveriges Radio här i Östersund, de gjorde så min radiodebut gick riktigt fint 🙂

Här kan du läsa en artikel med Patrik i tidningen Kurera där han berättar om alla hälsofördelar han som Typ 1-diabetiker fått med hjälp av pre/probiotika.

Vill du köpa vår bönkokbok så hittar du den på Bokus och på Adlibris, den finns även i många vanliga bokhandlar.

Nästa helg, den 26-28 juli, kan du träffa mig på den stora vildmarksmässan Västgård Game Fair i jämtländska Kall och få en pratstund om bönor, mat, hälsa, träning eller vad du vill.

Jag signerar förutom bönkokboken även min grillbok och bjuder på kombucha från Kall Naturkompani, Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska Bönchips.

Kombucha från Kall Naturkompani fotograferat vid Kallsjön

Du hittar mig på ångbåten Drottning Sophia, där du också kan passa på att ta en båttur på den vackra Kallsjön, det utlovas riktig högsommarvärme till helgen.

Men idag bjuder jag alltså på mungbönssallad, mungbönan tillhör de bönor som är mest skonsamma för magen, så de är en bra sort att börja med när du ska förändra ditt liv med bönor.

För en riktigt lättlagad och snabb middag, servera mungbönssalladen med kräftstjärtar och avokado på smörstekta skivor av valnötsbröd.

Mungbönssallad 4 port

3 dl kokta mungbönor

1 dl kallpressad olivolja

1 dl finstrimlad purjolök

1 dl fint tärnad röd spetspaprika

2 msk äppelcidervinäger

2 msk tomatpuré

½-1 tsk chiliflingor

Ca ½-1 tsk salt

Häll bönorna i ett durkslag och spola av dem, låt vattnet rinna av väl från bönorna.

Vispa ihop olivolja med hackade grönsaker, vinäger, tomatpuré och den mindre mängden chili och salt.

Vänd försiktigt ner bönorna och smaka av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Förvara i kyl, salladen håller sig bra i upp till en vecka.

Delar några bilder så du kan se hur det här med mat och träning förändrat mitt liv de senaste 20 åren.

Jag har inte många bilder sen tiden då jag mådde som sämst efter min ryggskada.

Men häromdagen fick jag en skickad till mig, tagen på en månadslång vistelse i Spanien på ett träningsläger för ryggpatienter som jag deltog i 2001, där vi skulle få hjälp att bli bättre och ha möjlighet att komma tillbaka till arbetet igen.

Tyvärr blev jag kraftigt försämrad av den hårda träningen och en mycket ovarsam sjukgymnast, med resultat att steloperation var det enda som kunde göra mig bättre…

Det har varit en lång väg att komma dit jag är idag, men det gäller att inte ge upp och fortsätta även om det känns motigt ibland.

Kan jag så kan du ❤

Kokboksvinst

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.

Grattis till vinnaren

För en vecka sen startade jag en tävling där jag lottar ut ett signerat exemplar av min grillkokbok.

Ulla-Karin Lundberg blev den som med lottens hjälp snart kommer att få hem den i brevlådan och kunna njuta av naturligt goda grillmiddagar.

Grattis, Ulla-Karin, hoppas du får mycket glädje av mina recept i sommar.

Här kan alla ni andra som vill köpa kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips beställa den direkt från Lumio Förlag.

Här finns den på Bokus och på Adlibris, om du hellre köper den hos dem.

Själv har jag lite semester just nu och njuter av att ha erövrat titeln ”Best in the World” på kokboks-VM i Kina med Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Återkommer med ett inlägg om allt som hänt kring det och de senaste dagarnas resa till Klövsjö och Röros.

Önskar er alla en riktigt skön grillsommar med en gurkdrink från grillboken ❤

Gurkdrink
Foto Mikael Eriksson

Vinn ett signerat ex av min grillkokbok

Klicka på bilden så kan du läsa mer om boken på Lumio Förlag

Semestermat

Nu när många går på semester och vill ägna tiden åt mycket annat än att stå vid spisen, då är mina bästa grilltips fint att ta till.

Jag lottar därför ut ett signerat exemplar av kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips som är en uppdaterad nyutgåva av slutsålda Grillmat LCHF.

Allt du behöver göra är att skriva en kommentar varför just du skulle vilja vinna boken och dela det här inlägget på din blogg, Facebook, Instagram, Twitter eller var du nu brukar hålla till på nätet.

Sockerfritt iste
Foto Mikael Eriksson

Glödande grillkol
Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika
Foto Mikael Eriksson

Färskoströra
Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår
Foto Mikael Eriksson

Du får förstås gärna berätta om min grillbok när du pratar med dina vänner i det verkliga livet, utanför internet, de kanske också vill ha en sån kokbok 🙂

Vill du vara säker på att just du får hem ett exemplar så finns den att köpa här, kanske en fin gåbortspresent till sommarens grillmiddagar istället för blommor, vin eller choklad?

Bokens recept passar alla, recepten är glutenfria och anpassade även för alla som äter mejerifritt.

Förordet är skrivet av mina bloggvänner Jenny och Magnus på Paleobloggen Under vårt tak.

Här kan du ta del av några recept från grillboken i matplaneringstjänsten CookEat.

Rapport från finalen i Kokboks-VM i Kina

Firande av titeln i Kokboks-VM

Glad fredagsmorgon

Nu på morgonen fick jag veta att Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken knep en av titlarna som Världens bästa kokbok i kategorin Single Subject i Kokboks-VM, Gourmand Awards,  i Kina.

Stort, firar som sig bör med en kopp mörkrostade bönor 😉 ❤

Vinstmeddelandet från Pelle Agorelius

Stort tack till mina medförfattare Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, fotograf Veronica Kindblad och förläggare Annika Bladh på förlaget Bladh by Bladh, som gjort den här vinsten möjlig ❤

Tack också till Pelle Agorelius för rapporten, han är Sverigerepresentant för tävlingen i Macau.

Här kan du läsa mer om kokboken och beställa den på Bokus och Adlibris.

Själv hade jag tyvärr inte råd att åka till VM i Kina, så jag tog en tur till Kingsta, Nälden istället, där serverar min syster Monica kaffe den här veckan på Hembygdsgården 🙂

Det har gått väldigt bra för Sverige, Blå Kokboken II av Anna Benson blev 2a i världen, alla kategorier, efter Mireille Sanchez från Frankrike med boken le Poulet Voyageur, med 1000 kycklingrecept.

Stort Grattis till er, det går bra för kvinnliga kokboksförfattare i VM i år ❤

Grillsommaren är här

Mina bästa grilltips

Nu är grillsommaren igång på riktigt, vilken värme vi fått 🌞

För dig som vill ta del av mina bästa grilltips och samtidigt bidra lite till mitt skrivande här på bloggen, så får du väldigt gärna köpa min grillkokbok här på Lumio Förlag.

Här finns den på Adlibris och här på Bokus.

Grillboken blir en perfekt present till sommarens alla kalas, om du redan har den själv.

Dela gärna inlägget vidare på din Facebook, blogg, Instagram eller var du helst tillbringar din tid på nätet.

Vi njöt av Nationaldagen på Frösön

Gammaldags husmanskost – Dillkött

Dillkött från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Svenska favoriträtter

Jag kommer framöver att dela med mig av några kokboksrecept på mina absoluta favoriträtter.

Idag bjuder jag på dillkött från Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som jag skrev tillsammans med  Annika Dahlqvist.

Kokboken är en samlingsutgåva av sen länge slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Den inbundna kokboken är också slutsåld, men här finns Gammaldags husmanskost som E-bok.

Så här skriver jag om dillköttet i kokboken:

Det här receptet är en av mina favoriter inom den traditionella husmanskosten.

Jag kokar mitt dillkött på kalv men det blir också väldigt gott på lamm.

Här har jag valt att koka benfritt kött. Använder du kött med ben så blir buljongen bara ännu mer näringsrik och god.

Socker som ingår i gammaldags recept har jag uteslutit, här kommer den naturliga sötman istället från lök, morötter och grädde.

Dillkött på kalv 4-5 port

600 g benfri kalvbog

ca ½ liter kokande vatten

ca 2 tsk salt

2 morötter

1 gul lök

1 lagerblad

10 vitpepparkorn

Dillstjälkar från ett knippe

Dillsåsen:

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl buljong från koket

ca ½ msk ättikssprit 12%

ca ½ krm vitpeppar

ev lite salt

2 dl grovhackad dill

Skölj köttet väl och koka upp vattnet. Lägg köttet i en gryta, strö över salt och häll över det kokande vatten så det täcker köttet.

Att använda kokande vatten gör att du får mindre partiklar att skumma bort ur buljongen.

Koka upp på nytt och skumma av alla slaggprodukter som samlas på ytan med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner i grytan tillsammans med dillstjälkarna.

Låt sjuda på svag värme i ca 1½-2 timmar, eller tills köttet är mört.

Ta upp köttet med hålslev och koka ihop buljongen på hög värme i ca 5 minuter.

Sila och mät upp buljongen till såsen. Frys in resten som en god smaksättare till en soppa.

Koka upp buljong och grädde, låt koka ihop tills såsen tjocknar i ca en halvtimme.

Smaksätt med ättika, vitpeppar och mer salt om det behövs.

Lägg ner köttet att värmas några minuter i såsen.

Skulle du vilja ha en lite tjockare sås så går den bra att reda med en äggula utrörd i ett par matskedar grädde.

Rör ner den när köttet värmts och låt den bara sjuda en liten stund tills den tjocknat.

Koka inte såsen efter att äggulan tillsatts, för då blir det äggröra.

Tillsätt den hackade dillen precis innan serveringen, får den koka så tappar den både smak och färg.

Servera dillköttet med kokt blomkål, broccoli eller brysselkål.