Kokboksfavorit
Torsk med skirat smör och pepparrot har alltid varit en av mina personliga favoriträtter.
När jag jobbade på Seglarrestaurangen på Sandhamn i början på 90-talet blev det ofta min lunch, intagen på stående fot ur en liten potatiskarott av silver.
Njutbar mat som gav gott om energi till det tuffa köksjobbet.
När jag blev tillfrågad av författaren Lars-Erik Litsfeldt om vi skulle skriva en bok om diabeteskost, ja då ville jag förstås ha med alla mina egna favoritrecept.
Diabeteskokboken för män blev resultatet, den vänder sig i textdelen mer specifikt till män och deras problem vid diabetes.
Men recepten passar förstås lika bra även för oss kvinnor, både med och utan diabetes.
Jag har ju såklart själv provlagat och provsmakat allihop, det här är min typ av svensk husmanskost.
Just nu är kokboken med på Adlibris Bokrea, du hittar den här för bara 119 kronor.
Här kan du läsa en liten recension och ta del av fler recept från boken på Matkärlek.
Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos 2 port
2 bitar torskrygg à ca 200 g
Saft från 1 citron
Salt och peppar
2 msk smör till stekning
Broccolimos:
1 liter broccolibuketter
2 dl grädde
1 dl riven parmesan
Salt och peppar
Brynt pepparrotssmör:
150 g smör
2-3 msk riven pepparrot
Lite salt
Lägg smöret i en kastrull, låt det brynas försiktigt men passa så det inte blir bränt.
Det ska bli en gyllenbrun färg i botten och dofta knäck.
Dra kastrullen från plattan och rör ner den rivna pepparroten, smaka av med lite salt.
Håll varmt på sidan av spisen medan du lagar till fisk och mos.
Skölj fisken och torka med hushållspapper.
Lägg på en tallrik och pressa citron över, krydda runtom med salt och peppar.
Låt ligga en stund så drar fisken åt sig smakerna.
Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt, häll i broccolin och koka den mjuk i ca 5 minuter.
Häll broccolin i ett durkslag och låt vattnet rinna av väl.
Bryn smöret i en stekpanna och stek fisken i 2 minuter på hög värme, vänd och bryn andra sidan i ½ minut.
Dra pannan från värmen och låt eftersteka ett par minuter.
Medan fisken står och värmeutjämnas så häller du tillbaka broccolin i kastrullen och tillsätter grädden.
Koka upp och mosa med potatisstöt.
Rör ner parmesanen och krydda lätt med salt och peppar, smaka av så det blir lagom sälta.
Servera torsken med moset och skeda det brynta smöret över.
Vill du ha lite färg på tallriken så garnera med lite tärnad, röd paprika runtom.
Istället för grädde och parmesan i moset så kan du mosa det tillsammans med det brynta smöret.
Tillsätt gärna en näve kräftstjärtar, det är riktigt läckert ihop med det lena moset.
Variera gärna broccolin med blomkål, det blir minst lika gott.
Här nedan ser du min kålpudding från boken, klicka på bilden så kommer du till receptet.
Bokrean 2019
Nu kan du passa på att köpa mina kokböcker riktigt billigt, här nedan kommer länkar till dem på Adlibris som har de bästa priserna just nu.
Här finns Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Annika Dahlqvist och med förord av Ann Fernholm, nu till otroliga priset 129 kr.
Boken är en samlad nyutgåva av mina slutsålda böcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo, så du får alltså två böcker till priset av en.
Här hittar du Diabeteskokboken för män för bara 119 kr, den är skriven med Lars-Erik Litsfeldt.
Recepten passar förstås även alldeles utmärkt för kvinnor, men Lars-Erik har skrivit hälsodelen ur ett manligt perspektiv.
Sist men inte minst, det här är nog den av mina kokböcker som blivit mest populär.
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken kan du nu köpa för endast 89 kr, den är skriven med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.
Det är inte bara läsarna som uppskattat den, den blev även nominerad till Publishingpriset 2018 i kokboksklassen.
I november vann den sin kategori här i Sverige i den prestigefyllda kokbokstävlingen Gourmand Awards och gick vidare till finalen som hålls i Macao i Kina till sommaren.
Årets Bokrea
Jag upptäckte att 3 av mina kokböcker finns med på Adlibris Bokrea, förhandsbeställ dem nu innan de tar slut och få hem dem vecka 9.
Ett gyllene tillfälle för alla er som vill ha mina recept även i bokform och inte bara här på nätet.
Varför inte passa på att köpa några extra, så har du en fin gåbortspresent med omtanke istället för blombuketten, chokladasken eller vinflaskan, nu när de inte kostar mer.
Här finns Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Annika Dahlqvist och med förord av Ann Fernholm, nu till otroliga priset 129 kr.
Boken är en samlad nyutgåva av mina slutsålda böcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo, så du får alltså två böcker till priset av en.
Här hittar du Diabeteskokboken för män för bara 119 kr, den är skriven med Lars-Erik Litsfeldt.
Recepten passar förstås även alldeles utmärkt för kvinnor, men Lars-Erik har skrivit hälsodelen ur ett manligt perspektiv.
Sist men inte minst, det här är nog den av mina kokböcker som blivit mest populär.
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken kan du nu köpa för endast 89 kr, den är skriven med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.
Det är inte bara läsarna som uppskattat den, den blev även nominerad till Publishingpriset 2018 i kokboksklassen.
I november vann den sin kategori här i Sverige i den prestigefyllda kokbokstävlingen Gourmand Awards.
Hur den står sig internationellt får vi veta i juli, då den tävlar i finalen i Macao i Kina.
Här hittar du föregångaren från Lars-Erik och Patrik, Låt bönor förändra ditt liv 49 kr, som blev en av de mest sålda fackböckerna under 2017.
Dela gärna inlägget vidare bland dina vänner i sociala medier, så fler får chansen att laga och njuta av mina recept.
Värmande kokboksdebut
Idag fortsätter jag mina tips på hårda paket med bestående värde att lägga under granen.
Om du, liksom jag, uppskattar riktigt bra mat, missa då inte Jenny och Magnus Anderssons debut i kokboksvärlden.
Deras kokbok heter ”Ren & naturlig mat”, något som också kännetecknar deras mycket populära blogg Under vårt tak.
Boken inleds med berättelsen om hur Magnus som svårt sjuk i IBS till slut hittade lösningen på sina hälsoproblem med hjälp av maten.
Han tog sig bokstavligen tillbaka upp ur sjuksängen och skapade sig ett riktigt friskt och starkt liv, genom att förändra sitt sätt att äta och efterhand även med tillägg av en hel del naturlig och lekfull träning.
Boken innehåller många goda recept och tips på ett hälsosammare liv, det här är verkligen mat att både njuta och bli friskare av.
Jag har följt Under vårt tak i många år, vi blev bloggvänner och senare ledde det till att jag blev personlig vän med Jenny och Magnus.
De är ett mycket varmt och generöst par, vi delar kärleken till naturen och till mångt och mycket har vi samma matfilosofi.
Vi strävar efter att äta så rent och naturligt som möjligt, utan industrins konstgjorda tillsatser.
Jag är väldigt glad och stolt över att jag fick den stora äran att skriva förordet till den här viktiga kokboken.
Jenny och Magnus har många järn i matlagningselden, de har nu i höst dragit igång matplaneringstjänsten CookEat tillsammans med bloggen Hälsa som livsstil.
Där får du hjälp med allt från färdiga veckomenyer till inköpslistor att ta med till affären, så du enkelt kan njuta av hälsosam mat i vardagen.
Här kan du köpa deras PDF-kokbok Adventsmys och Glöggfest, med många läckra julrecept.
Fars Dag
Idag får du ett av mina kokboksrecept från Diabeteskokboken för män, som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.
Magic Bullet Coffee har varit populärt några år bland dem som behöver få upp fettmängden, när man drar ner rejält på kolhydraterna för att få ett stabilt blodsocker.
Så här beskriver Lars-Erik receptet:
Ett kaffe man står sig på. Vanligt kaffe brukar drickas i socialt syfte och för att få en liten energikick.
Det här kaffet kan faktiskt ersätta en hel frukost om det kniper.
Här hittar du boken på Adlibris och här på Bokus, den finns också i vanliga bokhandlar.
Här har jag kryddat kaffet med kanel och kardemumma, det ger en riktigt härlig smak.
Bilderna nedanför receptet visar fler rätter från kokboken, de är tagna av Mikael Eriksson.
Spiced Magic Bullet Coffee 1 port
1 kopp kaffe
1 msk kokosolja
½ tsk kanel
½ tsk kardemumma
Ev lite salt
Blanda lite kaffe med kokosolja, kanel och kardemumma i en kopp, så kryddorna blandas väl.
Häll på resten av kaffet och krydda gärna med lite salt, det förhöjer smaken på kaffet.
Rör om en stund i koppen tills det svalnat lite och drick försiktigt, för kokosoljan lägger sig som ett lock över och bevarar värmen länge.
Du kan också mixa kaffet så fördelas fettet jämnt i hela koppen.
Tipsruta:
Testa gärna att blanda i ett rått ägg för en mer mättande kaffedrink.
Mixa då ägget tillsammans med kaffet, kokosoljan och kryddorna. Du får då en proteindryck med smak av latte.
En rejäl köttbit
Då och då kommer suget efter en lättstekt biff med traditionella tillbehör.
Eftersom jag inte mår så bra av vanlig potatis så brukar jag använda sötpotatis istället när jag gör råstekt eller klyftpotatis, det fungerar mycket bättre för min mage.
Är du diabetiker, känslig för kolhydrater eller den söta smaken från sötpotatisen så kan du använda rättika eller majrova istället.
Fler tips på lite mer rejäl mat som passar när hösten kryper närmare hittar du i min och Lars-Erik Litsfeldts Diabeteskokboken för män.
Recepten passar förstås även för kvinnor och för alla andra som gillar husmanskost, det är bara en del av råden till diabetiker som handlar just om typiskt manliga besvär.
De flesta hälsoböcker är skrivna av kvinnor, för kvinnor, så nu var det männens tur att få en egen bok.
Just nu ingår den i en hälsokampanj på Bokus, den säljs här för bara 139 kronor.
Biff med senapslök och råstekt sötpotatis 2 port
2 biffar à 200 g
1-2 skivade sötpotatisar
2-3 msk smör till stekning
Salt och peppar
Senapslök 2 port
2 medelstora lökar
50 + 50 g smör
1 msk osötad senap
1 tsk äppelcidervinäger
½ tsk Worchestershiresauce
Salt och peppar
Skär löken i tunna klyftor. Stek mjuk i hälften av smöret, krydda med salt och peppar.
Rör ner senap, vinäger och Worcester, låt puttra medan du steker köttet och sötpotatisen i varsin panna.
Bryn köttet väl på båda sidor, stek ca 1 minuter på var sida om du vill ha det lättstekt.
Ta från värmen och låt eftersteka en liten stund så värmen fördelas i hela köttbiten.
Lägg till ett par minuter om du vill ha köttet medium och ca 5 minuter om det ska vara välstekt.
Vänd det då ett par gånger under stekningen.
Sötpotatisskivorna steker du ett par minuter på var sida i brynt smör på hög värme, dra ner till låg och låt eftersteka en liten stund.
När kött och sötpotatis är klara tar du löken från värmen och rör ner resten av smöret i små klickar så det blir en simmig senapssås.
Här får du se några bilder från förra veckans härliga höstdagar i Nyköping.
Lennart hade träff med sina gamla kollegor i Flygvapnet på F 11 och jag passade på att ha ett planeringsmöte inför höstens Harmoniresor tillsammans med Therese Renåker.
Vi bodde på fina Hotell Kompaniet vid Nyköpingsån, kan verkligen rekommendera det om du kommer till den vackra staden.
Vi trivs riktigt bra där, det här var tredje gången vi bor där när vi semestrar i Sörmland, de har en riktigt fin middagsbuffé som ingår i rumspriset så det blir väldigt prisvärt.
Fler bilder kan du se om du följer mig på Instagram där jag finns på @birgittahoglundsmat.