Gravad lax med apelsin och rosépeppar med senapsmajonnäs

Sockerfri gravlax

Idag får du tips på hur du kan grava lax utan socker till julbordet.

Det här är ett av de recept jag skapade för några år sen till en julspecial med få kolhydrater inne hos Diet Doctor, tidigare Kostdoktorn.

Den vackra bilden på gravlaxen är tagen av Naomi Sherman.

Du kan grava laxen redan nu i helgen och stoppa i frysen, så blir det mindre matstress dagarna innan jul.

Här kan du även ta del av mina tankar kring julfirande på lågkolhydratvis inne hos Diet Doctor.

Apelsin- och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé

500 g av mittbiten på laxfilén

1 ekologisk apelsin

3 msk salt

1 msk grovkrossad rosépeppar

2 dl grovhackad dill

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Tvätta apelsinen väl, torka och riv den fint. Pressa ur saften. Blanda apelsinskal, salt och rosépeppar i en bunke.

Lägg hälften av dillen på botten av en glasform. Fördela hälften av apelsinsaften och saltblandningen på skinnsidan av laxen, gnid in den väl och lägg laxen med skinnet ner ovanpå dillen.

Gnid in köttsidan med resten av apelsinsaft och salt, fördela resten av dillen jämnt över.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa av dillen och skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Vill du hellre äta laxen tillagad så skär ca 2 centimeter tjocka skivor rakt över och stek/halstra skivorna en halv minut på var sida i torr, het stekpanna.

Laxen håller sig fräsch 4-5 dagar i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram efterhand.

Om du använder viltfångad lax, frys då in laxen i tre dygn innan den gravas för att ta kål på eventuella parasiter.

Senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé

½ dl osötad senap

2 tsk äppelcidervinäger

3 dl majonnäs

½ dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

Ca ½ tsk salt

Ca 1 krm peppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner majonnäs, grädde och dill.

Smaka av med salt och peppar, låt stå en stund i kylen innan serveringen så smakerna mognar.

Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, de kan bli en fin julklapp till släktens mat/bakintresserade.

Alla recept är glutenfria och utan socker men däremot fyllda av goda smaker.

Du ser några bilder från böckerna här nedan som kan passa fint på julbordet.

Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Laxbakelse från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Mandelgröt med smöröga och kanel från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Tomatsalsa med linser Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken Foto Veronica Kindblad
Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon från Baka med frukt & grönt Foto Birgitta Höglund
Lucka 24 – God Jul-frukost

En fröjdefull jul

God Jul önskar Tomten och jag alla som följt med i vår lilla Adventskalender under 24 dagar.

Med hjälp av mina och bloggvännernas recept och bilder har målet varit att skapa lite känsla av julefrid i dessa besvärliga Coronatider.

Den här julen blir ju så annorlunda för oss alla, en pandemi av det här slaget är inget vi någonsin upplevt förut.

Då är det extra viktigt att stå fast vid fina gamla traditioner, till det hör i allra högsta grad julmaten.

 

Mat är för mig en stor källa till njutning och glädje, jag hoppas att jag lyckats inspirera dig att göra varje måltid till en högtidsstund.

Tycker du om min typ av mat så ta gärna del av lite tankar om min matfilosofi i det här inlägget.

I länkarna nedan kan du läsa mer och beställa mina kokböcker, till dig själv eller som en nyårsgåva till någon när och kär.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Idag får du tips på två goda frukostar som passar riktigt bra under juldagarna.

Nu tar jag lite ledigt från skrivandet härinne, vi ses igen på Nyårsdagen då jag har lite nytt och fräscht att dela med mig av.

Julkramar från mig, Lennart och Tomten ❤

Julig chiapudding ca 4 port

4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

½ dl chiafrön

1 tsk kanel

1 tsk gurkmejamix

½ pkt saffran

Lite smulat flingsalt

Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.

Fördela smeten i flera mindre glas till en julig brunchbuffé, i två om du äter den som ensamrätt på frukosten.

Vill du ha en ännu mer näringsrik chiapudding så byt ut 1 dl av grädden mot 1 dl naturell kombucha.

Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.

Bovetegröt med julsmak

2 dl krossat bovete

2 dl kokande vatten

3 dl mjölk/kokosmjölk

1 dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

ca 1 tsk salt

ev 1 tsk valfri sötning

1 kanelstång

Häll kokande vatten över grynen i en kastrull och låt svälla i 5 minuter.

Häll på mjölk och grädde, lägg i kanelstången och koka upp under omrörning.

Tillsätt smör, salt, ev sötning och sesamfrön. Låt puttra i 10 min på svag värme, rör då och då.

Häll upp i skål, gör gärna en ”smörbrunn” med en klick smör i mitten och strö över kanel.

God Jul och Gott Nytt År

Lucka 22 – Julens rödkål på två sätt

Juliga tillbehör

Då var det inte långt kvar till julafton, så glad att så många valt att följa med i Tomtens Adventskalender under december och fått tips inför julen.

Har du just hittat hit så klicka på bloggnamnet här uppe och scrolla dig neråt, så får du ta del av alla inlägg med mina och bloggvännernas juliga rätter.

Rödkål är en stående rätt på mångas julbord, idag får du ett recept på varm rödkål smaksatt med svarta vinbär och rökt fläsk.

Jag bjuder också på en kall rödkålsslaw med pepparrot och lingon, hämtad ur min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Rödkål

Rödkål med svarta vinbär 6-10 port

500 g rödkål

4 skivor varmrökt sidfläsk

2 dl svarta vinbär

1 äpple

1 gul lök

2-3 msk smör

1-2 msk balsamvinäger

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 nejlikor

ca 2 tsk salt

Skär rödkål, lök och fläsk i strimlor, jag tog dem inte så tunna.

Bryn smöret  och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.

Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund.

Krossa kryddorna i mortel till pulver, rör ner kryddorna och balsamvinäger.

Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme, rör då och då.

Smaka av om det behövs mer salt, kryddor eller vinäger.

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon

½ liter finstrimlad rödkål

2 dl lingon

1½ dl majonnäs

1 rött äpple

½ dl finriven pepparrot

2 msk pressad citron

Ca ½ tsk salt

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke och häll över citronsaft och salt.

Knåda kålen med händerna i en minut, det här gör den saftigare och lättare att blanda med majonnäsen.

Riv äpplet grovt och pepparroten fint. Blanda ner majonnäs, pepparrot och äpple med kålen.

Vänd till sist ner lingonen, smaka av om du vill ha mer sälta, syra eller sting från pepparroten.

Tips: För en mildare coleslaw kan du röra ner 1 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde innan serveringen.

Variera smaksättningen med till exempel rivet päron och svarta vinbär.

Finhackade örter och strimlad grönkål passar också bra till salladen.

Lucka 20 – Mina julrecept hos Diet Doctor

LCHF-recept till jul

I dagens lucka i Tomtens Adventskalender får du ta del av de julrecept jag skapat till världens största lowcarb-sida, Diet Doctor.

I inlägget LCHF-vänlig jul med Birgitta Höglund kan du läsa mer och klickar du på bilderna nedan så kommer du direkt till mina recept.

De lagades upp och fotograferades av Naomi Sherman i Tasmanien och Kristie Sullivan i USA, läs mer om hur LCHF förändrat deras liv i länkarna.

Glad 4e Advent

Visst är det fantastiskt hur den digitala tekniken kan sprida recept och tankar kring hälsosam mat, så glad och stolt att mina recept uppskattas över hela världen.

Här hittar du mina julrecept på engelska och här finns de på spanska, sprid dem gärna till dina vänner utomlands.

Hoppas du kommer att tycka om mina julrätter, vill du ta del av några till så hittar du här ett inlägg om Adventsmys på mitt sätt hos Diet Doctor.

Läs mer om mina tankar kring julmaten genom att klicka på den här bilden

Här kan du läsa Diet Doctors recension av min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här följer länkar till mina julrecept, klicka bara på bilderna så kommer du rätt.

LCHF-paj med grönkål, valnötter och fetaost

Apelsin – och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs

Julpaté med picklade lingon och rödlök

Ingefärsmarinerade revbensspjäll med gräddstuvad rödkål

LCHF-pepparkakscupcakes med apelsinfrosting

Lucka 18 – Grönkålsgratäng med parmesanost från Gävle Kost och Livsstil

Tomten i Stockholm

En grön jul

Julen ser ut att bli grön på många platser i år, åtminstone i södra halvan av landet.

Vi firar för första gången jul i vår lilla lägenhet i Stockholm, med lite tomtar och blommor har vi fått det riktigt mysigt.

Idag är det sjuksköterskan och kostrådgivaren Marie Norder Aspholm på Gävle Kost och Livsstil som bjuder på en av sina gröna favoriter till julmaten.

Nu går ordet över till Marie;

Grönkål hör julen till. Det finns flera olika rätter att använda den fina, näringsrika grönkålen till.
Det här receptet på grönkålsgratäng med parmesanost tog jag fram redan 2016 och sedan dess så har den varit en stående rätt på vårt julbord.
Jag tycker att det är lite extra roligt med några gröna rätter som komplement till alla fisk- och kötträtter.
Gratängen passar självklart lika på under resten av året, som egenrätt eller som komplement till annat, varför inte någon rökt fisk?
 
God Jul till er alla!
Grönkålsgratäng med parmesanost

Ugn 200 C

Ingredienser

250 renskuren grönkål i bitar (du skär bort den grova bladnerven i mitten)

Smör eller kokosolja till bryning av kålen och smörjning av form

100 gram riven parmesanost

3 stora eller 4 små ägg

2 dl vispgrädde

1 msk Renée Voltaire grönsaksbuljong

Grovmalen svartpeppar

Örtsalt

Gör så här

Bryn grönkålen så att den mjuknar lätt

Vispa ägg, grädde och blanda i parmesanosten och kryddor

Lägg den brynta grönkålen i en smord form

Häll äggsmeten ovanpå och grädda ca 20 minuter.

Här hittar du fler av Maries juliga recept på hennes blogg, som hon illustrerar så här fint.

Mer tips finns i mina kokböcker, läs mer om dem och min matfilosofi här.

I det inlägget kan du ta en skärmdump på omslagen och göra ett fint presentkort att slå in, för nu hinner de inte fram med posten till julafton.

Lucka 18 – Grönkålsgratäng med parmesanost från Gävle Kost och Livsstil

Tomten i Stockholm

En grön jul

Julen ser ut att bli grön på många platser i år, åtminstone i södra halvan av landet.

Vi firar för första gången jul i vår lilla lägenhet i Stockholm, med lite tomtar och blommor har vi fått det riktigt mysigt.

Idag är det sjuksköterskan och kostrådgivaren Marie Norder Aspholm på Gävle Kost och Livsstil som bjuder på en av sina gröna favoriter till julmaten.

Nu går ordet över till Marie;

Grönkål hör julen till. Det finns flera olika rätter att använda den fina, näringsrika grönkålen till.
Det här receptet på grönkålsgratäng med parmesanost tog jag fram redan 2016 och sedan dess så har den varit en stående rätt på vårt julbord.
Jag tycker att det är lite extra roligt med några gröna rätter som komplement till alla fisk- och kötträtter.
Gratängen passar självklart lika på under resten av året, som egenrätt eller som komplement till annat, varför inte någon rökt fisk?
 
God Jul till er alla!
Grönkålsgratäng med parmesanost

Ugn 200 C

Ingredienser

250 renskuren grönkål i bitar (du skär bort den grova bladnerven i mitten)

Smör eller kokosolja till bryning av kålen och smörjning av form

100 gram riven parmesanost

3 stora eller 4 små ägg

2 dl vispgrädde

1 msk Renée Voltaire grönsaksbuljong

Grovmalen svartpeppar

Örtsalt

Gör så här

Bryn grönkålen så att den mjuknar lätt

Vispa ägg, grädde och blanda i parmesanosten och kryddor

Lägg den brynta grönkålen i en smord form

Häll äggsmeten ovanpå och grädda ca 20 minuter.

Här hittar du fler av Maries juliga recept på hennes blogg, som hon illustrerar så här fint.

Mer tips finns i mina kokböcker, läs mer om dem och min matfilosofi här.

I det inlägget kan du ta en skärmdump på omslagen och göra ett fint presentkort att slå in, för nu hinner de inte fram med posten till julafton.

Lucka 17 – 3 tips på rödbetssallad till julbordet

Julens bästa sallader

I dagens lucka i adventskalendern får du tips på tre av mina recept med rödbetor, en vacker, näringsrik och god rotfrukt som är ett måste på julbordet enligt mig.

Jag är rätt så traditionell av mig när det gäller vilken mat som ska finnas för att julen ska bli som den ska, särskilt i år är det extra viktigt med traditioner.

Rödbetssallad är just en sån rätt, idag får du några olika varianter som du kan göra till ditt julbord.

Du hittar fler goda tips i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör, kanske ett presentkort på den kan bli en julklapp till någon grönsaksälskare i familjen?

Citronmarinerade rödbetor

3 kokta rödbetor

½ dl tranbär (eller lingon)

2 msk kallpressad olivolja

½-1 tsk flingsalt

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Dela rödbetorna i åtta delar, tvätta, riv och pressa citronen.

Blanda rödbetorna med saften och det rivna skalet och smula över flingsaltet.

Strö över tranbären, blanda om salladen och låt stå en stund så smakerna mognar fram.

Rödbetssallad med sting ca 6-8 port

3 medelstora, kokta rödbetor

2 dl majonnäs

2 msk äppelcidervinäger

2 msk finriven pepparrot

1 tsk Worchestershiresauce

ca 1 tsk salt

Riv rödbetorna grovt och blanda väl med vinäger, pepparrot, Worcester och salt.

Ställ in i kylen så smakerna får mogna fram i minst en timme.

Låt rinna av i durkslag, spara spadet och använd i en smoothie eller soppa.

Blanda rödbetorna med majonnäsen, ställ in i kylen och låt dra till sig en stund till.

Vill du ha en lite mildare rödbetssallad kan du ta 1 dl smetana och 1 dl majonnäs.

Rödbetssallad på gammaldags vis

2 dl skivade, inlagda rödbetor

½-1 dl tärnad saltgurka

1 dl majonnäs

1 juläpple

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

1 tsk  Dijonsenap

Salt och peppar

Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag.

Skär rödbetorna i små tärningar och tärna äpplet lika fint.

Tips: Lägg först ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd. Du kan hoppa över äpplet om du är känslig för sött.

Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor.

Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.

Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.

Inlagda rödbetor som på 50-talet, klicka på bilden så kommer du till receptet

Lucka 17 – 3 tips på rödbetssallad till julbordet

Julens bästa sallader

I dagens lucka i adventskalendern får du tips på tre av mina recept med rödbetor, en vacker, näringsrik och god rotfrukt som är ett måste på julbordet enligt mig.

Jag är rätt så traditionell av mig när det gäller vilken mat som ska finnas för att julen ska bli som den ska, särskilt i år är det extra viktigt med traditioner.

Rödbetssallad är just en sån rätt, idag får du några olika varianter som du kan göra till ditt julbord.

Du hittar fler goda tips i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör, kanske ett presentkort på den kan bli en julklapp till någon grönsaksälskare i familjen?

Citronmarinerade rödbetor

3 kokta rödbetor

½ dl tranbär (eller lingon)

2 msk kallpressad olivolja

½-1 tsk flingsalt

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Dela rödbetorna i åtta delar, tvätta, riv och pressa citronen.

Blanda rödbetorna med saften och det rivna skalet och smula över flingsaltet.

Strö över tranbären, blanda om salladen och låt stå en stund så smakerna mognar fram.

Rödbetssallad med sting ca 6-8 port

3 medelstora, kokta rödbetor

2 dl majonnäs

2 msk äppelcidervinäger

2 msk finriven pepparrot

1 tsk Worchestershiresauce

ca 1 tsk salt

Riv rödbetorna grovt och blanda väl med vinäger, pepparrot, Worcester och salt.

Ställ in i kylen så smakerna får mogna fram i minst en timme.

Låt rinna av i durkslag, spara spadet och använd i en smoothie eller soppa.

Blanda rödbetorna med majonnäsen, ställ in i kylen och låt dra till sig en stund till.

Vill du ha en lite mildare rödbetssallad kan du ta 1 dl smetana och 1 dl majonnäs.

Rödbetssallad på gammaldags vis

2 dl skivade, inlagda rödbetor

½-1 dl tärnad saltgurka

1 dl majonnäs

1 juläpple

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

1 tsk  Dijonsenap

Salt och peppar

Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag.

Skär rödbetorna i små tärningar och tärna äpplet lika fint.

Tips: Lägg först ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd. Du kan hoppa över äpplet om du är känslig för sött.

Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor.

Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.

Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.

Inlagda rödbetor som på 50-talet, klicka på bilden så kommer du till receptet

Lucka 15 – Julbordets 7 godaste fiskrätter

Fiskfavoriter till jul

Idag får du en favorit i repris här i bloggens julmatstips, jag har så många nya följare så jag delar mina bästa fiskrecept.

Fiskrätterna är det jag själv helst äter till jul och även uppskattar mest på bufféer när jag bor på hotell.

Konsten att få till riktigt goda sillinläggningar är faktiskt rätt enkel, så prova att göra egna i år istället för att köpa butikernas översötade burkar.

Vill du göra en sillinläggning helt utan sötning, så prova det här receptet från Polen.

I våra östliga grannländer används inte alls socker i sån mängd som i våra svenska inläggningar, saltet och ättikan konserverar ännu bättre vilket gör att hållbarheten blir längre.

En del väljer att smaksätta sin sill med sötningsmedel, men då är det bäst att inte spara den för länge.

Dagens första recept är en vanlig inlagd sill, så som jag tycker den blir godast.

Den använder jag sen alltid som bas till smaksatta sillar, typ senapssill.

I en del recept kan man läsa att man bara ska använda en urvattnad saltsill som den är och blanda med till exempel en senapssås, men då blir det en väldigt smaklös sillanrättning.

Tycker du om mina recept och vill läsa mer, då hittar du mina kokböcker här.

Varför inte ge bort en eller ett par av dem i julklapp till någon när och kär, hårda paket brukar ju uppskattas ❤

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl honung, socker eller annan valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är.

Eller så testar du att använda den till någon av de här inläggningarna.

Senapssill

4 inlagda sillfiléer

½ dl av din favoritsenap

1 tsk grovkornig senap

ev 1 msk honung eller annan sötning

1 msk vit balsamvinäger

1½ dl rapsolja

En nypa vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

ev ½ dl finhackad dill

Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan.

Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.

Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.

Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.

Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen.

Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna.

Rödvinssill med kummin

2 inlagd sillfiléer

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1-2 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Citronsill

Citronsill

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Äppelgravad lax

500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad

3 msk salt

2 äpplen

1 knippe dill

1 tsk grovkrossad vitpeppar

ev 2-3 msk calvados

Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter.

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.

Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.

Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.

Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.

Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.

Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.

Laxen har lite kortare hållbarhet än den gravade med socker, så frys in laxen i mindre bitar och ta fram eftersom.

Laxmousse

150 g gravad eller rökt lax

1 dl majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.

Laxpaket 4 st

8 skivor kallrökt lax

100 g fetaost

4 långa strån gräslök

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.

Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja.

Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.

Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till.

Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.

Paketen är förstås goda att äta kalla också, då passar de extra bra på julbordet.

Lucka 14 – Julens bästa majonnäs och aioli

Lättfixad majonnäs

Tio dagar kvar till jul och i år har de flesta av oss mer tid till att laga de goda julfavoriterna från grunden.

Något som blir så otroligt mycket godare och förstås även nyttigare, är att göra egen majonnäs och aioli till julens krämiga sallader och sillinläggningar.

Många tror att det är svårt att göra egen, men har du bara en stavmixer med hög, smal mixerbunke så har du de goda såserna klara på bara några minuter.

Dagens recept och bild har jag hämtat från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Du kan läsa mer och beställa den i länken ovan direkt hos Lumio Förlag.

En fin julklapp till alla grillentusiaster i släkten, här finns gott om tips på såväl fördrinkar, tilltugg, såser, röror, marinader, rubs, kött, fågel, fisk, skaldjur, vegetariska njutningar och desserter.

Förordet om grillningen ända sen Hedenhös tid och hur naturlig mat kan förbättra vår hälsa är skrivet av bloggvännerna Jenny och Magnus Andersson på Under vår tak.

I gårdagens lucka härinne bidrog de med sina goda saffransrutor med pistagenötter.

Majonnäs och aioli från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Till majonnäsen använder jag en neutral rapsolja, inte den kallpressade, som ger lite för stark smak.

Aiolin får en karaktäristisk smak av olivolja, men jag blandar även den med rapsolja för en mildare smak.

Nu i år har jag flera gånger testat Zetas nya blandning av neutral rapsolja och kallpressad olivolja, den är riktigt bra.

Gör gärna dubbel sats nu till jul, såserna håller minst en vecka i kylen.

Majonnäs

2 dl neutral rapsolja

2 ekologiska äggulor

1½ tsk osötad senap

1 tsk vit balsamvinäger

½-1 krm salt

Lite nymald vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Blanda äggulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en smal, hög bunke.

Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis och sen i en fin stråle, mixa ordentligt hela tiden.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Krydda med vitpeppar och Worcestershiresauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk med tättslutande lock.

Aioli

3 ekologiska äggulor

3 klyftor vitlök

1½ dl kallpressad olivolja

1½ dl neutral rapsolja

½ pressad citron

1½ -2 krm salt

Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en hög och smal bunke.

Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa riktigt hårt.

Det går enklast med stavmixer, men elvisp fungerar också bra.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Vill du ha recept på majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs, så hittar du det i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I länken ovan kan du beställa ett signerat exemplar, som kan skickas till vem du vill i Sverige.

I den boken berättar jag för första gången allt om hur jag själv tagit mig tillbaka just till ett friskare liv.

Jag skrev den för att sprida hopp och inspiration till många andra som dras med besvärliga hälsoproblem.

Det är även första gången jag har tagit alla bilder själv, ett fantastiskt roligt jobb.

Jag gjorde boken hemma i den vackra naturen i Jämtland förra sommaren, du ser några av bilderna här.

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson, LT