Glutenfria små blåbärspajer

Glutenfri blåbärspaj

Gott till fredagsmyset

Idag får du ett av mina allra äldsta glutenfria bakrecept som jag hittade på i juli 2009, strax efter att jag startat bloggen.

Riktigt gott till kvällsmys, eftermiddagsfika eller till söndagsbrunchen.

Istället för bär så kan du använda tunna skivor av äpple, päron eller plommon, det blir också väldigt gott.

Jag använde honung i receptet, men du kan välja den sötning du föredrar.

Äggvitorna du får över kan du använda till det här stekpannebrödet.

Servera pajen direkt ur formen

Blåbärspaj med nötter ca 6 port

2 dl mixade nötter

½ dl sesamfrön

2 tsk flytande honung eller annan sötning

50 g smör

2 äggulor

½ tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt

2 dl blåbär eller andra bär

Smält smöret i en stekpanna, rör ner de mixade nötterna.

Jag använde rostade hasselnötter men ta de du föredrar.

Rör ner sesamfrön och vald sötning, låt fräsa en stund.

Tillsätt lite havssalt och vanilj, det förhöjer smakerna.

Antingen gör du pajen i små formar som jag gjorde på bilderna eller ta en springform.

Flytta över hälften av nötröran i en bunke och låt svalna en stund, rör ner de två gulorna.

Fördela nöt/äggröran i botten på formarna. Ta en liten matsked i varje.

Fördela blåbären ovanpå och strössla den andra nötröran ovanpå, grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 15 min.

Servera med vispad grädde eller kokosgrädde.

Här nere ser du en av mina bilder från kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, en getmesemousse med blåbär.

Mitt matfotograferande har gått framåt en del med åren, eller hur?

Getmesemousse med blåbär från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Stekpannebröd med äggvitor och mandelsmör

Gott, enkelt och glutenfritt

Som jag skrev i gårdagens inlägg om min bästa majonnäs så har det blivit många äggvitor över den här sommaren.

Jag hittade då på ett nytt stekpannebröd som blivit en stor favorit.

Det är väldigt lätt att göra, mättar bra och smakar suveränt, särskilt som picknickbröd till en sallad.

Jag har testat både att ha lite riven ost på innan jag vänder eller bara som det är.

Vi tycker båda att ostvarianten blir bäst, smaka dig fram till hur du vill ha det.

Om du föredrar ett helt mejerifritt bröd så stek i kokosolja istället för i smör.

Mandelsmör finns i välsorterade matbutiker och i hälsokostaffärer.

Fler goda recept på min typ av glutenfria bröd med färre kolhydrater hittar du i Gröna, sköna tillbehör.

Stekpannebröd 1 kaka

3 äggvitor

2 msk mandelsmör

ca 1 krm salt

2 msk smör till stekning

Blanda allt utom smöret i en mixerbunke och mixa snabbt ihop till en slät smet.

Det går också att använda elvisp, vispa så mandelsmöret blandas väl med äggvitan.

Bryn smöret lätt i en stekpanna och häll i smeten jämnt fördelat över hela botten.

Stek på hög värme i ett par minuter tills ytan stelnat.

Lossa brödet ur pannan med hjälp av en stekspade som du för in försiktigt under hela brödet.

Vänd och grädda en halv minut, dra sen pannan från spisen och låt eftersteka i tio minuter.

För variation så täck brödet med 2 dl riven ost som får smälta lite innan vändningen, du ser på bilden ovan hur det blir.

Vill du ha det som fikabröd så kan du smaksätta med 1-2 tsk kanel eller kardemumma och lite vaniljextrakt.

Brödkryddor kan säkert också bli gott i, men det har jag inte hunnit testa än.

Lennart njuter av god picknick och fint väder på Hundudden

Sesamrullade fiskbullar med blomkålsmos

Goda fiskbullar

Jag måste erkänna en sak, fiskbullar har aldrig varit min grej.

Du vet de där på burk, lukten, smaken och konsistensen och jag är inte kompatibla.

Men det är en helt annan sak att göra egna fiskbullar, de här tycker jag blev väldigt goda.

Sesamrullade fiskbullar 4 port

500 g fiskfilé

1 ägg

2 msk fiberhusk

Saft av ½ citron

Salt och peppar

50 g smör/kokosolja till stekning

1 dl sesamfrön till rullning

Skär fisken i mindre bitar och kör i matberedare med övriga ingredienser.

Mixa snabbt ihop smeten så den blir slät, smaka av om det behövs mer kryddning.

Låt färsen stå 10 minuter så fiberhusken sväller.

Forma färsen till köttbullestorlek, lägg på ett fat och ställ in i kylen en
halvtimme, då blir bullarna fasta och lättare att steka.

Häll sesamfrön i en liten, rund skål eller mugg och lägg ner en fiskbulle i taget.

Snurra runt lite på skålen så fördelas fröna jämnt över bullen.

Bryn smör/kokosolja i en stekpanna och lägg ner de sesamrullade fiskbullarna.

Stek bullarna i omgångar så det inte blir trångt i stekpannan.

Skaka försiktigt på pannan under stekningen, så behåller de formen.

Stek cirka 10 minuter på medelvärme, vänd då och då så de får fin färg runtom.

Ta upp och håll varma på svag värme i ugnen på ett fat med hushållspapper.

Blomkålsmos 4 port

1 stort blomkålshuvud

1½ dl grädde, smetana eller kokosgrädde

25 g smör

Salt och peppar

Bryt blomkålen i små buketter, koka upp grädden med smör och kryddor.

Lägg i blomkålen försiktigt och koka i 10-15 minuter på svag värme.

Känn efter att den är mjuk och mixa sen till mos med stavmixer direkt i kastrullen eller använd en potatisstamp.

Värm försiktigt på moset under omrörning och servera till fiskbullarna med lite grönt och gärna en dillmajonnäs eller Rhode Island.

Fler recept på glutenfri husmanskost, festmat, tillbehör, smoothies, desserter, bakverk, matbröd och allt annat som gör måltiderna extra goda hittar du i mina kokböcker.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Kikärtsaioli med grillad paprika från
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Glutenfria muffins på aquafaba, kikärtsspad

Matmuffins
Foto Veronica Kindblad

Fritt från gluten, ägg och mjölk

Vi är många i Sverige som har problem med gluten, mejeriprodukter eller andra födoämnesallergier.

Jag har därför tagit fram en hel del brödrecept, både här på bloggen och i mina kokböcker, som ska passa även oss som har någon form av matintolerans.

Dagens recept är ett riktigt gott och näringsrikt bröd för alla som inte tål/äter gluten, ägg och mjölkprodukter.

Kikärtsspad är väldigt proteinrikt och fungerar mycket bra att vispa till ett tjockt skum och använda istället för ägg i bakverk och majonnäsbaserade såser.

Bra både för äggallergiker och de som bara äter mat från växtriket.

Googla på Aquafaba så hittar du många olika användningsområden för spadet, så släng inte bort det nästa gång du öppnar en burk kikärtor.

Jag skapade det här receptet till ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Den har efter att ha varit slutsåld sen i våras nu kommit i ny utgåva med mjuka pärmar till ett lägre pris.

Beställ den i länken ovan som går till Adlibris för bara 129 kr, samma pris på kokboken hittar du här hos Bokus.

Ägg- och mjölkfria matmuffins på kikärtor ca 12 st mindre muffins

2 dl mandelmjöl

2 dl kokosmjölk

1½ dl kikärtsspad från en kikärtstetra på 380 g

1 dl kikärtsmjöl

1 dl krossade chiafrön

2 msk kokosolja

2 msk tahini

1 msk bakpulver

ca ½-1 tsk salt

Till garnering:

2 msk svarta sesamfrön

Blötlägg chiafröna i kokosmjölken en timme. Sätt ugnen på 200˚.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa upp kikärtsspadet till ett riktigt kraftigt skum med elvisp eller mixerstav.

Blanda kokosmjölk/chiafrön med smält kokosolja och tahini i en annan bunke.

Rör ner mjölet i chiablandningen och tillsätt det vispade skummet, blanda om väl.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i tjockare muffinsformar eller i vanliga bullformar i en muffinsplåt, strö över lite svarta sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de muffins som inte går åt och ta fram eftersom.

Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150 grader när de tinat.

Glutenfri lasagne med grönkål

Grönkålslasagne
Foto Mikael Eriksson

Grön lasagne

Nu växer grönkålen så det knakar i mångas trädgårdsland, har du inte egen så finns färsk att köpa på handelsträdgårdar och i matbutiker.

Idag får du därför ett av mina kokboksrecept från Långkok för LCHF och Paleo, en av min böcker som såldes slut för några år sedan.

De flesta recept från den kokboken finns med i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den innehåller även recepten från likaledes slutsålda LCHF för seniorer, som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Lasagne på köttfärssås och grönkål 5-6 port

En sats köttfärssås

400 g grönkålsblad

Ostsås:

4 ägg

250 g kesella 10% eller mjukost

1 dl grädde

3 dl riven, lagrad ost

ca ½ tsk salt

ca 1 krm vitpeppar

1 krm riven muskotnöt

Skär bort den grövre stjälken på grönkålsbladen.

Lägg ner bladen i kokande saltat vatten och låt sjuda i 5-10 minuter, beroende på bladens tjocklek.

Häll grönkålen i ett durkslag och spola med kallt vatten så kokningen avstannar. Låt rinna av väl.

Rör ihop alla ingredienser till ostsåsen, blanda väl.

Smörj en ugnsform och lägg ett lager grönkålsblad i botten.

Varva sen med köttfärssås och ostsås, precis som till en vanlig lasagne, avsluta med ett lager ostsås.

Lägg gärna några delade cocktailtomater runt om formen.

Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 45 minuter, täck med folie om lasagnen blir för mörk.

Låt svalna en stund i formen, så blir den lättare att skära i fina bitar.

Om du inte testat mina tacokryddade grönkålschips från Gröna, sköna tillbehör ännu så hittar du dem här på Köket.se, de passar perfekt till fredagsmyset.

Smörstekta päron med kardemumma

Njutbar söndagsdessert

Nu är det inte långt tills våra svenska päron på gång, så här får du ett riktigt gott recept.

Päron och kardemumma passar väldigt bra ihop och smörsåsen lyfter smakerna ännu högre.

Vill du hellre ha päronen i en paj så prova det här receptet på mina mandelmusslor.

Baka ut degen i en form med löstagbar kant och förgrädda, gör en större sats av päronen och fyll pajskalet.

Den här nötmüslin blir god att använda som smuldeg till att strö över pajen innan du gräddar den klart.

Du kan istället använda plommon, eller båda frukterna, det blir en fantastiskt god smakkombination i paj.

Kardemummapäron för 2

1 päron

2 msk  smör

½ pressad lime

ev 1 tsk honung eller annan sötning

1 krm nymald/stött kardemumma

En näve valnötter

Skär päronet i bitar, inte alltför små.

Bryn smöret lätt, fräs päronbitarna tillsammans med kardemumma, ev sötning, grovhackade valnötter och limesaft.

Låt päronet puttra i nån minut bara, så bitarna inte blir för lösa.

Låt svalna lite, häll upp i ett fint glas och servera med en valnöt.

Vispad grädde eller kokosgrädde smakar gott till eller servera päronkompotten till en krämig ost.

Fler njutbara recept på somriga efterrätter med frukt och bär hittar du i de här kokböckerna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Glutenfria mandelmusslor

Glutenfri tacopaj och tacokrydda

Populär paj

Idag bjuder jag på ett av mina mest eftersökta recept, en glutenfri tacopaj som jag fått mycket högt betyg för av mina läsare.

Pajdegen kan du även använda till efterrättspajer med till exempel äpplen, plommon eller blåbär.

Dra då ner lite på saltet och söta degen lite lätt om du vill med den sötning du föredrar, annars ger mandelmjölet i sig en liten god sötma.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk psylliumhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, husk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Ägg

Äggstanning

3 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 dl riven, lagrad ost

Salt och peppar

Vispa ihop äggen med crème fraiche och ost, smaksätt med salt och peppar.

Använd kokosgrädde och uteslut osten om du vill ha pajen mjölkfri.

Fördela köttfärsröran över hela pajskalet och häll äggstanningen över.

Bred ut med slickepotten och lämna en kant runtom med bara färs.

På det sättet blir pajkanten frasigare och godare.

Grädda i 20-25 min på 200°. Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp.

Vill du ha riktigt snygga bitar så gör som på restaurang, kyl pajen i ett par timmar innan den skärs upp i tårtbitar.

Värm den sen på 175 g i ca 20 minuter.

Tacokrydda

2 msk chilipulver

2 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

2 tsk lökpulver

2 tsk mald spiskummin

1-1½ tsk cayennepeppar

Blanda ihop alla kryddor och häll upp i en burk, kryddan räcker länge och passar till många olika rätter.

Prova gärna det här receptet på fiskgratäng med tacokrydda och vitkålssallad, det blir riktigt gott.

Nu över till lite reklam för mina kokböcker, i länkarna nedan finns nåt för alla smaker.

Jag blir väldigt glad och tacksam om du köper en eller ett par till dig själv eller att ge bort som present eller julklapp.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Bilden nedan är tagen av Mikael Eriksson, det är en auberginesallad från Stora diabeteskokboken, som passar riktigt bra till tacopajen.

Grekiska köttbullar

Medelhavsmat

Som du säkert vet vid det här laget så är jag väldigt förtjust i Medelhavsköket.

Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.

Så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.

Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa mer om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

2 rivna vitlöksklyftor

1-2 msk torkad oregano

1-2 msk torkad mynta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Här hittar du alla mina kokböcker om du uppskattar mina recept, de finns på nätbokhandlarna, annars kan du be din lokala bokhandlare att beställa hem.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Fläskpannkaka från Diabeteskokboken för män

Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson

Kokboksrecept

Idag får du ett av de mest eftersökta recepten här på bloggen, min glutenfria fläskpannkaka.

Inte så konstigt att den är populär, fläskpannkaka passar närsomhelst på dagen och är väldigt god att äta även när den är kall, då blir den perfekt att ha med på resor eller picknick.

Det här receptet hade jag med i Lars-Erik Litsfeldts och min Diabeteskokboken för män som kom för tre år sen.

En bok som blivit populär igen nu i Coronatider, när många män med diabetes och övervikt söker en lösning på sina problem.

Igår gick Boris Johnsson, Storbritanniens Premiärminister, ut med nyheten att nu ska det tas till krafttag mot ”Den tidsinställda fetmabomben”.

2/3 av britterna är idag överviktiga, det kan förvärra symptomen vid Covid-19, så det är väldigt bra att de nu kommer med nya hälsoråd.

Du hittar kokboken här på Adlibris och här på Bokus, du kan även be din lokala bokhandlare beställa hem den.

Mina recept passar förstås lika bra för kvinnor och barn, men Lars-Eriks underfundiga texter i bokens kunskapsdel är skrivna ur en manlig diabetikers perspektiv med de hälsoproblem som kan dyka upp.

Fläskpannkaka med lingon 2 port

Pannkakssmet:

4 ägg

2 dl grädde

2 dl mandelmjöl

1½ msk fiberhusk

Salt

Till ugnsgräddningen:

150 g färskt, rimmat eller varmrökt sidfläsk

Smör till formen

Sätt ugnen på 225°. Knäck äggen i en bunke och vispa upp dem med grädde och ca ½ tsk salt.

Blanda ner mandelmjöl och fiberhusk, vispa om ordentligt. Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Smaka av om du vill ha mer salt, tänk på att fläsket är rejält salt också.

Skär fläsket i tärningar och strö ut i en smord, liten långpanna.

Sätt in formen i ugnen tills fläsket fått lite färg, ta ut och häll på pannkakssmeten försiktigt över hela formen.

Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter tills den fått fin färg.

Du kan också laga fläskpannkakan i en stekpanna på spisen.

Fräs då först fläsket så det får lite färg och häll sen försiktigt över smeten.

Låt steka på medelvärme i 15 minuter, de sista minuterna med lock på så pannkakan stelnar på ytan.

Den blir då lite som en gammaldags kolbulle, som skogshuggarna förr lagade till över öppen eld.

Servera med lite rårörda lingon utan socker.

Tips:

Ett riktigt gott och nyttigt tillbehör till fläskpannkakan får du om du blandar lingonen med en slev surkål.

Surkål och andra mjölksyrade grönsaker är ett väldigt bra och billigt kosttillskott för en fungerande tarmflora som hjälper till att hålla blodsockret jämnt.

De bästa sorterna hittar du oftast i hälsokostbutiker.

Glutenfria hallongrottor

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Hallontider

Nu börjar hallonen mogna i de södra delarna av landet, så idag får du ett av mina kokboksrecept att njuta av på sommarens kaffekalas.

Receptet kommer från Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som är en samlad nyutgåva av mina tidigare slutsålda kokböcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Skogshallon är ett av mina absoluta favoritbär tillsammans med lingon och hjortron.

Alla tre bären fungerar bra att ha som fyllning i de här kakorna.

Hallongrottor 12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk honung eller annan sötning

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 ½ dl mosade hallon

Skär smöret i små bitar och blanda samman med mandelmjölet, enklast går det med hjälp av en elvisp.

Rör i ägg och honung, blanda fiberhusk med bakpulver och rör ner i smeten.

Låt degen svälla fem minuter i kylen och rulla sen till små bollar som läggs i småbrödsformar.

Gör en grop i varje kaka och fyll med en tesked hallon.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Kakorna går bra att frysa, ge dem då en liten stund i medelvarm ugn när de tinat, så smakar de som nybakta.

För att kakorna skulle bli riktigt fina, lade jag på lite extra av de mosade hallonen innan serveringen.