Smörstekta päron med kardemumma

Njutbar söndagsdessert

Nu är det inte långt tills våra svenska päron på gång, så här får du ett riktigt gott recept.

Päron och kardemumma passar väldigt bra ihop och smörsåsen lyfter smakerna ännu högre.

Vill du hellre ha päronen i en paj så prova det här receptet på mina mandelmusslor.

Baka ut degen i en form med löstagbar kant och förgrädda, gör en större sats av päronen och fyll pajskalet.

Den här nötmüslin blir god att använda som smuldeg till att strö över pajen innan du gräddar den klart.

Du kan istället använda plommon, eller båda frukterna, det blir en fantastiskt god smakkombination i paj.

Kardemummapäron för 2

1 päron

2 msk  smör

½ pressad lime

ev 1 tsk honung eller annan sötning

1 krm nymald/stött kardemumma

En näve valnötter

Skär päronet i bitar, inte alltför små.

Bryn smöret lätt, fräs päronbitarna tillsammans med kardemumma, ev sötning, grovhackade valnötter och limesaft.

Låt päronet puttra i nån minut bara, så bitarna inte blir för lösa.

Låt svalna lite, häll upp i ett fint glas och servera med en valnöt.

Vispad grädde eller kokosgrädde smakar gott till eller servera päronkompotten till en krämig ost.

Fler njutbara recept på somriga efterrätter med frukt och bär hittar du i de här kokböckerna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Glutenfria mandelmusslor

Broccolipaj med champinjoner, salami & brieost

salami_brie_paj
Just nu sitter jag och skriver i offlineläge. Bredbandet här på ön ligger nere igen och det är sååå tröttsamt då jag började med mitt inlägg redan vid 08 i morse… Enligt Telia är det tekniska fel på en massa stationer mest på norra Öland men självklart här hos oss också!

Regnet vräker ner ute och hela gården är som en stor lervälling. Som lite grädde på _det_ moset så har Joline lyckats ställa in en sån där ”mönsterkod-lås” på sin mobil som hon i morse hade glömt bort… *suck* Och efter fem försök så är telefonen LÅST ja…

Jag googlade på det mobila bredbandet så gott det gick och det går tydligen inte att återställa om man inte får googlekontot att svara eller inte hittar sin PUK-kod… En vända i telefonkö till Telia för att höra om man bara kunde få ett nytt refillkort men se de gick inte för då skulle det nuvarande refillkortet först vara registrerat på deras sidor… Och ett nytt refillkort kunde jag ju beställa men problemet med att telefonen är låst skulle ändå kvarstå…

En telefonkö-runda till Samsung och deras support som förklarade att det enda jag kunde göra var en fabriksåterställning genom att gå in ”bakvägen” i telefonen… Genast vänder jag på den och kollar luckan på baksidan men det var inte riktigt så han menade… :-P Däremot kan jag nu stolt skryta med att jag är en fena på att återställa Samsung mobiler! Det finns liksom en liten ”bios” även i en mobil, (hade ingen aning) och via den kunde jag formatera hela telefonen och börja om på nytt! Herregud va duktig jag är!

Nu blev hon dock av med alla sina inställningar och appar men bilder o kontakter hade sparats på simkortet så skadan var inte så stor ändå om det inte vore för att det tekniska fortsatte att jävlas med mig resten av dan. När mobilen väl var klar så skulle jag ju fortsätta blogga men då va bredbandet borta… *dubbelsuck* Men, men.

Nu är det ju fredag i alla fall och då ska vi vara glada! Och jag bjuder er på en dubbel-super-vrålgod paj med broccoli, champinjoner, salami och brieost… Varsågoda och hoppas ni haft en fin dag! :-P

Det här behöver du :
1 sats pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

Fyllning :
2 buketter broccoli
200 gram färska champinjoner
150 gram pepparsalami
150 gram brieost
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor (osthyvel) och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och tryck ihop den till en slät deg. Kavla degen på mjölat underlag till en stor platta, något större än pajformen. Kavla så den är ca 0,3-0,5 cm tjock.

Lägg degen över formen och tryck ut den i kanterna, här använde jag även bakplåtspapper i formen då blir det lättare att lyfta upp pajen om man inte använder springform med löstagbar kant.

Förgrädda 10 min i 220 grader.

Ta ut pajformen och lägg i fyllningen. Grädda sen på 200 grader i 30 min.

paj_matig_broccoli_salami_brieost
Supergod paj med massa härliga smaker!

smörstekta_champinjoner_färska
Hittar man små vita, färska champinjoner så är dom allra godast. Torrstek, salta och tillsätt en klick smör.

broccolipaj_paj_matpaj_salami_brie
Pepparsalami är gott i, men även salami med soltorkade tomater.

salladslök_knipplök
Knipplök är bland det bästa till pajer, den är mild och fräsch och även dekorativ vid servering skuren i tunna skivor.

broccolipaj_salami_brieost
Efter ca 30 min är pajen klar. Låt den gärna stå till sig en stund före servering.

broccolipaj_salami_brie
Smaklig paj och ha en mysig fredagkväll!

Salami & briepaj med ruccola och rödlök


Nu får jag snabba mig på om jag ska hinna publicera detta inlägg innan midnattstimmen är slagen. Börjar gå åt rätt håll nu och allt ser ljusare ut; Jag har lagat mat två dar i rad, inte illa! Men jag har dock vänt lite på dygnet, är ju fortfarande vaken, vilket i och för sig bådar gott, dvs. jag börjar komma i gamla gängor igen! ;-)

Ska orka ta mig ut på vischan o ner till staden imorgon, tänkte ju fixa lite fredagsmys och glömma bort att jag är sjuk och bara vara glad o lycklig! Äntligen fungerar tankekraften igen!! Finns så mycket elände så gnälla ska jag inte göra mer. Ta vara på dagen och varandra. Älska, pussas och kramas och va rädd om dina kära!

Dagens recept blev en supergod salami och briepaj som jag svände ihop efter ett antal timmars sömn, så det gick alldeles utmärkt. Salami och brie; en superb kombination både varm som kall. En av mina favoriter är ju desamma i frasig baguette med marinerad rödlök och sallad, men det blir minst lika gott i en matig paj där smakerna får smälta samman.

Har ni tips på enkelt, inte allt för krävade fredags/kvällsmat så ös på med tips. Jag behöver de!! :-P Kram på er alla fina…

Pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Mätt upp mjölet i en bunke. Tillsätt smöret i skivor och nyp ihop till en deg med fingertopparna. Tillsätt vattnet när det börjar bli degkonsistens. Låt vila i kylskåpet en halvtimme. Kavla sedan ut och klä en pajform, gärna med lös botten. Förgrädda ca 10 min i 175 grader innan du tillsätter fyllningen.

Fyllning :
130 gram salami
1 rödlök
150 gram brieost
2 stora nävar ruccola

Vispa ihop : 
3 ägg
2 dl grädde
(ev. salt & peppar)

GÖR SÅHÄR :
Finhacka salami och rödlök och lägg i pajskalet. Lägg i brieost i bitar, strö över hackad ruccola, och varva så några gånger. Avsluta med med att hälla på ägg + grädde som du vispat ihop. Grädda i ca 30-40 min i 200 grader. Har du en smakrik salami behövs inga extra kryddor.


Här använde jag två sorters salami, en peppar och en ost. Smakrika bägge två så några ytterliggare kryddor behövs inte. Sälta i brieosten är också tillräcklig för att skippa saltet helt.


Varva fyllningen så allt gott blandas.


Färdiggräddad.


Smaklig spis! :-P