Höstföreläsningar
Nu börjar sensommaren krypa över oss med lite mörkare kvällar och kanske även en del tankar på att börja ta lite nya tag med hälsan efter semestern.
Under hösten kan du ta chansen att träffa mig och Therese Renåker då vi ger oss ut till några platser i landet.
Först ut är min hemstad Östersund och Ecocaféet där vi har två event.
Det första är måndag den 28/8 kl 18, då har vi en gemensam bokrelease/vernissage-kväll där Therese ställer ut sina vackra tavlor i vaxtekniken enkaustik.
Jag signerar min nyutkomna kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt-Recept och tips på glutenfri LCHF och Paleo.
Det är en nyutgåva av LCHF för seniorer som jag skrivit tillsammans med Annika Dahlqvist med tillägg av recept från Långkok för LCHF och Paleo.
Vi bjuder på mina Spröda frökex från Huså Bröd med en rökt regnbågsröra från Osterian af Jemtland och lite andra godsaker serverade ur Wonderbag.
Den 31/8 är det dags för nästa, då är det föreläsning av Therese om hur du skapar mindre stress i ditt liv.
Jag finns då med på ett hörn och berättar lite om min hälsoresa, bjuder på frökex och visar upp hur Wonderbag fungerar.
Den 7/9 återvänder vi till restaurang In the Pink i Malmö med samma föreläsning.
Det här är de vi har gemensamt, sen kommer jag själv till ett par platser också.
Först ut är festivalen Jordens Hjärtslag i Kaxås, Jämtland nu i helgen, den 18-19/8.
Där bjuder jag på frökex och visar upp Wonderbag, jag kommer att vara där tillsammans med mina systerdöttrar som driver Café Kroken i Krokom.
Den 15/9 deltar jag en eftermiddag på en Må bra-vecka i vackra Ottsjöfjällen i Jämtland.
Den arrangeras av Lindha Vikström (Halva Lindha) och sockerberoendeterapeut Maria Kvärnstén, som båda jobbar på Ecocaféet till vardags.
Den 30/9 kommer jag till en Paleo-weekend på Fågelbrohus på Värmdö i Stockholm, arrangerad av Sandra Owe på NourishNow.
Som avslutning på höstens event tar Therese och jag med oss två grupper till Makrigialos på Kreta, där vi verkligen ska njuta av lugn, ro och god mat tillsammans.
Du kan läsa mer om vår resefilosofi på Harmoniresor.se.
Nygammal bok
Nu är det äntligen dags att offentliggöra den bok jag suttit och jobbat med den senaste tiden.
Annika Dahlqvist och jag har fått ett nytt förlag, Lumio, som nu ger ut en omarbetad och uppdaterad version av vår populära kokbok LCHF för seniorer.
Det blir en specialutgåva med recept även från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo, som också varit slutsåld en längre tid.
Jag har samlat de mest populära recepten från båda böckerna och gör nu så de flesta fungerar för både LCHF och Paleo, då många på senare år gått över till att äta både glutenfritt och mjölkfritt.
Här kan du nu förhandsbeställa boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” till specialpriset 179 kr mot ordinarie pris 249.
Den kommer att ges ut i sommar, men boka den gärna redan nu.
Jag blir väldigt glad om du delar det här inlägget vidare, så fler får chansen att njuta av naturligt god mat.
Och samtidigt äta sig till en bättre hälsa, så som det blivit för både Annika och mig.
Här bilder på några av recepten från boken, alla fotograferade av Mikael Eriksson.
Följ med till Makrigialos på Kreta
Vill du följa med Therese Renåker och mig på en riktig njutresa till Makrigialos nästa höst?
Då kan vi nu stolt presentera vårt gemensamma reseprojekt för dig.
Resans fokus blir Det Goda Livet, en resa för dig som gärna vill gå ner i varv och få chans till återhämtning.
Vi har valt att hålla grupperna små, 15 personer med oss två, det gör att vi lättare kan lära känna varann på ett mer avslappnat sätt än på en större gruppresa.
Det blir många samtal om vår livsviktiga mat, vad den gör med våra sinnen, vår hälsa, våra hormoner.
För 3 dagar sen fick medlemmarna i Facebookgruppen Makrigialos 2017 en förhandstitt på vår nya hemsida, de hade anmält sig som intresserade av resan.
Glädjande nog har vi nu bara ett fåtal platser kvar på den resa som går av stapeln den 12/10 2017, resan veckan innan är redan slutsåld.
Makrigialos är den perfekta platsen att njuta av en rofylld tillvaro helt utan stress.
Jag har besökt den lilla fiskebyn på Kretas sydostligaste spets 6 gånger och har på de senaste resorna gjort lite efterforskningar för att kunna erbjuda en så njutbar resa som möjligt.
Vi har nu valt ut ett mycket trivsamt hotell, de bästa restaurangerna för våra middagar ute, hittat små undangömda stränder och vackra bergsbyar dit vi kommer att göra utflykter.
Vi har möjlighet att laga lite enklare rätter tillsammans, men den mesta tiden kopplar vi av, njuter av sällskapet med likasinnade och pratar om livet.
Tycker du det här låter intressant?
Gå då in på Harmoniresor.se och läs mer om vad vi har att erbjuda under veckan.
Här kan du läsa lite mer om tankarna kring vårt samarbete inne hos Therese.
Harmoniresa till Kreta
Jag har många gånger fått frågan om jag skulle vilja arrangera en matresa till Medelhavet.
Nu har det rätta tillfället dykt upp, jag och Therese Renåker har bestämt oss för att göra en resa tillsammans.
Therese och jag har flera gånger de senaste åren besökt olika platser och upplevt många goda samtal och måltider, kryddade med en hel del skratt.
Vi delar kärleken till det goda i livet, maten, naturen och vad de kan göra för hälsan.
Nu har vi bestämt oss för att dela med oss av våra tankar till fler livsnjutare.
Resans fokus blir ”Den goda maten”.
Med samtal om vår livsviktiga mat, vad den gör med våra sinnen, vår hälsa, våra hormoner.
Du får förstås också chans att få många svar på dina frågor kring maten och hälsan.
Makrigialos är den perfekta platsen att njuta av en rofylld tillvaro helt utan stress, här går man verkligen ned i varv.
Jag har besökt den lilla fiskebyn på Kretas sydostligaste spets 6 gånger och har på de senaste resorna gjort lite efterforskningar för att kunna erbjuda en så njutbar resa som möjligt.
Jag har nu valt ut ett mycket trivsamt hotell, de bästa restaurangerna för våra middagar ute, hittat små undangömda stränder och vackra bergsbyar dit vi kommer att göra utflykter.
Vi har möjlighet att laga lite enklare rätter tillsammans, men den mesta tiden kopplar vi av, njuter av sällskapet med likasinnade och pratar om livet.
Tycker du det här låter intressant?
Gå då med i vår Facebookgrupp Makrigialos 2017, där kommer vi snart att gå ut med information om alla detaljer kring resan.
Vår njutresa beräknas gå av stapeln i början-mitten av oktober 2017, då vädret och badtemperaturen är som ljuvligast.
Hoppas du vill följa med
Söndagsbrödet
Jag fortsätter med mina söndagsbakningstips för alla som vill baka och njuta ett både gott och nyttigt, glutenfritt bröd.
Idag har turen kommit till den formfranska som jag tog fram till en varm smörgås och som senare blev grunden till den formfranska vi använder till Ecocaféets smörgåstårta.
Formfranska
8 ägg
1 burk kokosmjölk à 4 dl
2 dl kokosnötmjöl
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosolja
1 dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
2 msk äppelcidervinäger
2-3 tsk salt
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.
Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.
Koka upp kokosmjölk och kokosolja, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.
Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.
Smörj en 1½-liters bakform med kokosolja eller smör och sätt ugnen på 150º.
Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.
Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.
Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.
Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.