Gyllene bröd 1 limpa
4 ägg
4 dl grovrivna morötter
100 g mjukt osaltat smör eller kokosolja
3 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
1 dl kokosnötmjöl
1 dl pofiber
1 dl kokosmjölk
Skal och saft av 2 eko-citroner
2 tsk bikarbonat
ca 1½ tsk salt
Garnering:
½ dl sesamfrön
1 msk svartkummin eller vallmofrön
Blanda de rivna morötterna, rivet skal och saft av citronerna, kokosmjölken, sesamfrön och salt i en kastrull.
Koka upp och låt puttra i 5 minuter, ta från värmen och låt svalna.
Vispa äggen lätt och rör ner morotsröran. Blanda ner de torra ingredienserna.
Vänd ner det mjuka smöret/kokosoljan i smeten, blanda väl.
Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter. Strö över frön och täck med folie.
Grädda på 150º i 45 minuter. Ta av folien och grädda 30 minuter till.
Känn med handen att det är fast och fint, låt annars stå inne 15 minuter till.
Låt brödet svalna i formen. Stjälp upp och låt kallna på galler.
Lägg i plastpåse i kylen till nästa dag så går det lättare att skiva.
Förvara i kylen och skiva eftersom eller skiva och frys in.
Brödet blir godast att rosta och äta ljummet, tina gärna de frysta skivorna direkt i brödrosten.