Ugnspannkaka med fläsk som i skolan
Är det fler än jag som gillade skolans ugnspannkaka? De jag fick i skolan var liksom mer ”kokt” än ugnsbakade. Ingen frasig, luftig yta. Fläsket inuti var skuret i små, små tärningar. Jag gillade dom, men en del tyckte att det var rena skosulor. Men här kommer iallafall min version på skolan ugnspannkaka. Hemligheten är […]
Bosnisk Ost och Spenat Paj
Bosnisk Ost och Spenat Paj
Källa: Mirza Bico
Portioner: 4

Ingredienser:
200 gram - Färsk spenat
3 st - Ägg
1 dl - Vispgrädde 40%
5 dl - Crème Fraiche 34%
500 gram - Feta
1 dl (~100 gram) - Mandelmjöl
1 msk (~10 gram) - FiberHusk
1 tsk (~5 gram) - Bakpulver
1 krm (~3 gram) - Salt
Gör så här:
4 portioner = ca 1200 gram totalt
(300 gram/portion)

En enkel och smaskig ost och spenatpaj jag lärt mig av min mamma som jag sedan utvecklat för LCHF.

1. Vispa lätt 3 st ägg o en nypa salt, sen blanda i 1 dl vispgrädde.

2. Blanda i 5 dl Crème Fraiche.

3. Vispa "smeten" ordentligt med t ex en ballongvisp så den blir jämn o fin utan några Crème Fraiche-klumpar.

4. I en annan skål - blanda 1 dl Mandelmjöl, 1 matsked FiberHusk och 1 tesked bakpulver.

5. Vispa ner mjölblandningen i smeten ordentligt.

6. Smula sönder 500 gram Feta-ost i smeten och blanda ordentligt.

7. Skölj och skaka ur 200 gram färsk spenat och blanda in i smeten ordentligt så att spenaten och Feta-osten fördelas jämnt i smeten.

Smeten ska nu ha en aning tjockare konsistens än den till ugnspannkaka, om den känns för tjock spä ut smeten med en skvätt mjölk. MEN smeten får inte vara för tunn heller - då kommer pajbitarna att vara för "blöta" och gå sönder vid servering.

Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 45 minuter (200 grader i varmluftsugn).

Låt den färdiga pajen svalna och "luftas" i ca en halvtimme innan servering.

Servera gärna med en fräsch sallad och färskost, t ex Keso funkar. Passar också bra med fisk o kyckling, jag kör alltid lax till :-)

Tips 1: förvärm ugnsformen i spisen innan du häller i smeten! Ta ut den varma ugnsformen, låt smöret smälta runt i den och sedan häller du i smeten. På det viset slipper du paj som fastnar i botten av ugnsformen.

Tips 2: spara 2 matskedar Crème Fraiche som du sedan brer ut över den färdiga varma pajen. Stoppa sedan tillbaks pajen in i ugnen i några minuter och låter smälta ordentligt - det ger pajen en saftigare och intressantare skorpa.

NÄRINGSVÄRDE (per portion, 300 gram):

Energi (kcal): 1078
Energi (kJ): 4496

Kolhydrater (gram): 9
Sockerarter (gram): 6

Fett (gram): 102
varav mättat fett (gram): 58

Protein (gram): 35

Fibrer (gram): 6,5

Salt (gram): 5
Järn (milligram): 3

(OBS! Detta är räknat på de exakta produkterna jag använt och kan skiljas något från fall till fall! Men principen är densamma - mycket fett, proteiner o järn, lite kolhydrater!)
Tjockpannkaka med yoghurt istället för mjölk

tjockpannkaka_yoghurt_ugnspannkaka
Har du någon gång provat att göra en riktig tjockpannkaka? En mer hög, lite stabbig och ostkaka-liknande ugnspannkaka. Jag gör den alltid på yoghurt istället för mjölk. Tycker det blir galet gott. Servera den med rivna morötter, lingonsylt och en klick smör som får smälta. I det här receptet använde jag en liter mild yoghurt naturell som hade gått ut för en vecka sen men som var oöppnad och inte dålig på något sätt så istället för att slänga passade den ypperligt till att ”baka” middag på. 😉

 

Det här behöver du : 
400 gram bacon (ca 3 paket)
5 dl vetemjöl
1 liter mild yoghurt (eller annan yoghurt alt. filmjölk)
6 ägg
1½ tsk salt

 

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skiva bacon och lägg i en ugnsfast form ca 30*40 cm med höga kanter. Ställ in i ugnen på 200 grader och låt baconet stekas knaprigt.

 

Rör ihop mjöl med yoghurten och tillsätt ägg och salt. Vispa till en slät smet. Häll över baconet i formen och ställ in i ugnen igen. Grädda ca 45 min. Känns med en kniv i mitten så pannkakan har ”satt” sig.

pannkaka_ugnspannkaka_bacon_yoghurt_tjockpannkaka
Smaklig måltid! 😛

Ugnspannkaka utan ost och keso
Ugnspannkaka utan ost och keso
Källa: Ekofilosophie
Portioner: ca 8 st

Ingredienser:
5 ägg
4 dl vatten
4 dl grädde
0,5 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosmjöl
0,5 dl pofiber
1 matsked fiberfin
1 matsked fiberhusk

ca 200 gram rökt sidfläsk (eller så mycket du vill ;))
smör till ugnsformen
Gör så här:
Ta en stor bunke. Knäck i äggen och häll i vatten och grädde. Vispa runt. Ta en annan bunke som du blandar ihop alla torra ingredienser i. Häll sedan i blandningen i äggsmeten och vispa runt rejält så att det inte blir några klumpar. Smeten kommer tjocka till sig lite, men det är helt ok.

Skär sidfläsket i små tärningar. Har du färskt sidfläsk steker du det lite först i en stekpanna.

Ta en ugnsform och lägg i en smörklick. Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in formen i ugnen och låt den stå någon minut tills smöret har smält. Ta ut formen ur ugnen och häll i pannkakssmeten (har den tjockat till sig kan du behöva smeta ut den med hjälp av en stor sked eller liknande). Fördela ut fläsket i smeten. Sätt in i ugnen i cirka 30 minuter. Ha lite koll för tiden kan variera från ugn till ugn. Så testa med 25 minuter först och kolla till den om den behöver stå längre. Den ska bli lite brun i kanterna och gyllenbrun ovanpå men gå att lossa lätt ur formen.
Billig och lättlagat mat för studenter!

studentmat_billig_mat_lättlagat
När jag studerade var inte budgeten speciellt stor. Jag gick på internatskola och bodde kollektivt med sex andra. Vi delade kök. TV-rum, badrum och dusch. Den ”månadspeng” vi hade i form av studiebidrag räckte inte långt och prioriterades inte alla gånger till mat… 😉 Vi sprang till Konsum efter skoltid och köpte snabbnudlar, chips och lättöl som de flesta andra men då och då lyxade vi till det med snabbmakaroner som vi blandande med pulverbearnaise eller dränkte dom i ketchup. 😛 Hade vi råd liftade vi med någon på skolan som hade bil och åt på McDonalds, men det var inte ofta!
Kulinariskt var det med andra ord inte och inte speciellt nyttigt heller.

Jag får ofta frågor om jag inte kan lägga upp ett inlägg med billig och god mat till er som studerar eller är ensamstående eller kort och gott bara väldigt budgetsmart mat, och visst kan jag det. 😛

 

För att kunna äta både gott, nyttigt och billigt måste man planera och även om man är ensam kan det vara klokt att då och då göra storkok av någon middag som går att frysas ner i matlådor eller varieras med olika tillbehör. Passa på att handla när det är erbjudande, röda prislappar och undvik hämtmat och färdigrätter.

Potatis, lök, ägg, pasta och konserver kan man komma väldigt långt med och det är billiga ingredienser som jag tycker man alltid ska ha hemma. Bakad potatis på nån god röra, minipajer, en matig smörgås i grilljärnet, en snabb wok med favoritgrönsakerna, smakrika omeletter, tortillapizza, färsk pasta med hemkokt tomatsås etc etc.

 

Sallad och grönt är oftast lite dyrare men välj grönsaker som håller sig ett tag som tex. vitkål, broccoli, frysta ärtor, morötter mm. Med väldigt få medel kan du också odla egen krasse eller groddar som både är nyttiga och goda.

Det var många år sen jag la upp den här matlistan men jag tycker den kan komma väl till pass här. Den visar kort och gott hur planering kan både förenkla och få pengarna att räcka.

 

Måndag
Köttgryta från söndagens storkok. Här behöver vi bara koka potatis eller ris och fixa en sallad.
Tisdag
(Kokar några extra ägg till frukosten så det finns till middan)
Det finns kokt potatis över från måndagens middag. Det blir med andra ord stekt potatis, korv, kokta ägg, och spenatsås.
Onsdag
Överbliven stekt korv, funkar fint i en makaronipudding idag. Bara koka pasta. Blanda tillsammans med korv i en form och grönsaker ur kylen. Ta vad som finns. På med en bechamelsås eller äggstanning.
Torsdag
Soppa! Vi gör en vegetarisk potatis och purjolökssoppa.
Fredag
Idag blir det biffar med rostade rotfrukter i ugn och vitlöksyoghurt. Potatis & purjolökssoppan mixas med stavmixer och används i smeten till biffarna.
Lördag
Överblivna biffar används till lunchbaguetter med rödbetssallad idag.
Två hela kycklingar åker in i ugnen. Kyckling fajitas i tortillabröd ikväll!
Söndag
Kycklingomelett till lunch.
Ugnspannkaka med äpple & fläsk till middag. Det finns säkert lite rotfrukter kvar såsom morötter, eller potatis som du också kan riva ner i ugnspannkakan.

 

Förutom att maten ska vara budgetsmart så kanske den borde vara lättlagad också när man kommer hem efter skolan och har studierna som hänger över en.
Soppor! Soppor tycker jag är perfekt mat när man sitter med skolböckerna, man kan krypa upp i ett soffhörn med en bok i handen och soppmuggen i den andra. I en god soppa krävs inte många ingredienser. Som t ex potatis och purjolökssoppan. Potatis + purjolök + buljongtärning + vatten. Enkelt att köpa med sig hem från skolan.
Morotssoppan är också en lätt favorit.

 

potatissoppa halloumi_soppa_ost_morotssoppa
Recept på potatis och purjolökssoppa HÄR & HÄR
Morotssoppa, recept HÄR

 

Rätter med allt-i-ett är också förträffligt och man har ont om tid och maten sköter sig näst intill själv i ugnen med några få förberedelser. Här kommer några tips!
lättlagat_middagstips_korv_bacon kyckling_rotsaker_i_ugn
Allt-i-ett med majskolvar, korv, bacon och tomat. Recept HÄR
Höstkyckling, allt-i-ett. Recept HÄR

 
Och den älskade pastan förstås, den tillhör såklart en students vardag. 😛
pastasås_med_bacon_pasta italiensk_buffe_pastasallad_pesto_soltorkade_tomater
Fullkornspasta i krämig sås med bacon och lök. Recept HÄR
Italiensk pastasallad med röd pest och soltorkade tomater. Recept HÄR

 

Gratängerna ska vi heller inte glömma bort. Som lasagne, sheherds pie, skinklåda, makaronipudding mm.

skördegratäng_skördelåda_gratäng_låda_kassler_potatis_purjolök recept_shepherds_pie
Kasslergratäng, allt-i-ett direkt ur matberedaren. Recept HÄR
Shepeherds pie med potatismos och köttfärs. Recept HÄR

 

Och sist men inte minst storkoken som kan frysas i matlådor och sedan värmas upp. Se till att handla till bra priser och gör rejäla mängder så räcker det länge. En köttfärssås kan ju som ni vet användas på 21 olika sätt!

ytterfile_gryta_recept texas_chili_köttgryta_chiligryta_recept
Köttgryta av fläskytterfilé. Recept HÄR
Texas chiligryta. Recept HÄR

 

Hemgjord falukorv LCHF

Falukorv med ketchup

Falukorv för finsmakaren

Idag får du recept på en av de mest populära maträtter vi har här i Sverige, nämligen falukorv och ketchup.

Ja, för det är ju favoritmat för både stora och små, god och lättlagad vardagsmat.

Men i de billigare varianter som butikerna erbjuder, tyvärr inte så vidare nyttig och oftast inte heller så god.

Falukorv innehåller ofta väldigt lite kött och utfyllnad med potatismjöl och mindre attraktiva bitar från grisen.

Det finns förstås falukorv av bra kvalitet också, särskilt gjord på små, lokala charkuterifabriker som lägger mycket stolthet i sitt mathantverk.

Här i Jämtland har vi flera duktiga falukorvsfabrikanter, Trångsviken/Ramsele, Änge Chark och Hedmans Delikatesser är mina favoriter.

Min ugnspannkaka i LCHF för familjen av Anna Hallén

Min ugnspannkaka i LCHF för familjen av Anna Hallén

För fyra år sen fick jag förfrågan av Anna Hallén om jag kunde ta fram ett 30-tal recept till hennes kokbok LCHF för familjen.

Ett riktigt roligt uppdrag, där det blev en utmaning att skapa recept på rätter som barn gillar, men med betydligt bättre näringsinnehåll.

Jag har själv alltid älskat falukorv och ketchup, så här fick jag hitta på recept med smak så nära originalet som möjligt, men med betydligt mindre kolhydrater.

I min tappning blev korvskivorna avlånga, men du kan förstås stoppa och sjuda korvsmeten i fjälster om du vill innan den skivas och steks, så får du traditionellt runda skivor.

Här hittar du min hemgjorda ketchup/chilisås, dra ner lite på chilin om du vill ha en mildare variant till barnen.

LCHF för familjen hittar du här på Bokus och här på Adlibris. Den finns också att köpa på Akademibokhandeln för 99 kr såg jag idag.

Boken har tyvärr ingen bild med på min falukorv så du får mina egna från receptskapandet.

Missa inte tävlingen som pågår nu och fram till kl 18 på söndag kväll den 1 mars.

Där kan du vinna någon av mina kokböcker, Grillmat LCHF eller Långkok för LCHF och Paleo.

LCHF för familjen av Anna Hallén

Fyrkantig falukorv

Hemgjord falukorv 3-4 port

250 g köttfärs, fläsk, blandfärs eller vilt

100 g varmrökt sidfläsk

1 ägg

25 g smör

2 dl iskallt vatten

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 tsk lökpulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk mald koriander

1 krm mald vitpeppar

½ krm mald muskot

½ krm mald kryddnejlika

Skär fläsket i små tärningar. Skär även smöret i tärningar. Blanda alla kryddor med fiberhusk i en liten skål.

Lägg ner fläsk och smör i en matberedare, knäck i ägget och häll över kryddorna. Kör igång matberedaren och mixa ihop så fläsket finfördelas.

Bryt ner färsen i mindre bitar i smeten, kör igång och tillsätt isvattnet genom röret.

Vattnet ska vara iskallt för att inte smeten ska skära sig. Kör hastigt ihop till en slät smet.

Ställ in smeten i kylen att svälla en stund, medan ugnen värms till 175°.

Klä en avlång brödform på ca 1 liter med plastfilm eller smörj en silikonform väl.

Fördela korvsmeten jämnt i formen, vik över plasten och tryck till med handen så eventuella luftbubblor försvinner.

Täck formen väl med ugnsfolie och ställ i en större form med varmt vatten som går upp över halva formen.

Grädda korven i vattenbadet i 40 minuter i nedre delen av ugnen.

Ta upp formen ur vattenbadet och låt korven svalna en stund. Ställ så in den i kylen och låt kallna helt.

Ta bort plasten, skär upp korven i skivor och stek i smör.

Ketchup/chilisås LCHF och Paleo

Ketchup/chilisås LCHF och Paleo

 


Ugnspanna med bacon och kokt potatis

fläskpannkaka_bacon_kokt_potatis
U
gnspannkaka är en rätt jag ofta gör när det finns lite olika rester i kylskåpet. Överbliven kokt potatis går utmärkt att riva ner i smeten, precis som riven morot och äpple. Frysta lingon är också gott att strö över före gräddning!

Bara fantasin som sätter gränser. Smaken på denna ugnspannkaka påminner lite om potatisbullar fast mycket godare! ;-)

1 plåt
Det här behöver du :
350 gram bacon (3 pkt)
6 dl vetemjöl
1 liter mjölk
5 ägg
500 gram kokt potatis
Salt

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp ugnen till 200 grader. Skär bacon i bitar och fördela på en ugnsplåt. Stek baconet i ugnen tills det fått lite färg.

Mät upp mjöl i en bunke och vispa i mjölken lite i taget så du inte får några klumpar. Knäck i äggen och riv ner de. Kokta potatisen. Salta.

Slå smeten över de stekta baconet och in i ugnen igen, ca 40 min.

ugnspannkaka_potatis

Lufsa, ölandsk landskapsrätt

lufsa_recept
Igår lagade jag till en lufsa här hemma. Blev så sugen på det efter julbordet vi var på i helgen på Halltorps gästgiveri. Där serverade dom lufsa på julbordet och det tycker jag det bör göras också då det är en av ölands landskapsrätter. :-P Ni har sett receptet här tidigare med det tål att upprepas. Även Jenny lagade samma rätt igår så nu har ni recept att botanisera bland. ;-)

Smaken på lufsa, är inte som en ugnspannkaka, inte heller som kroppkakor, och inte som raggmunkar utan en mix av alltihop! Fint som snus!!

8-10 port
Det här behöver du :
8 medelstora potatisar
2 gula lök (finrivna)
3 dl grädde eller gräddmjölk
2 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk salt
500-600 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Skala & riv potatisen fint. Gör det för hand på finaste rivsidan av rivjärnet så känner du från början den rustika känslan i hemlagad husmanskost! Häll allt potatisriv i en stor bunke som är rymlig att blanda i. Tillsätt mjöl, finriven lök, grädde, ev mjölk, salt & ägg och rör ihop ordentligt! Smaka av, tycker du inte att den smakar något salt alls så tillsätt lite till. När det smakar ”salt” om smeten så är den bra.

Konsistensen ska vara lös, men absolut inte rinnande. Du kan behöva bättra på med mer mjöl isåfall. Ungefär som ett tjockare äppelmos ska den kännas.

Smörj en ugnsfast form med smör & bröa med vanligt vetemjöl. Häll smeten i formen och skär fläsk i bitar och lägg ovanpå. Tryck ner bitarna lite i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader ca 1 timme, och ev 10-15 min till. Gör ett stickprov med en vanlig bordskniv i lufsan, om den är kladdig och rinnig så låt den stå en stund till, är kniven kladdig men ändå ser fast ut i konsistensen och INTE rinnig så är den klar.

Viktigt är att lufsan får ”stå till sig” en stund. Vila den en kvart under aluminiumfolié på köksbänken före du serverar med lingon, gräddmjölk och ev. smör.

ölands_landskapsrätt_lufsa

Sallads special no.1

 


Jag har fått en del frågor och mail om tips på sallader till de mer vardagliga måltiderna. Dom där enkla man svänger ihop i ett kick och som inte bara består av isbergssallad, tomat & gurka! ;-) Självklart ska jag tipsa, det är svårt med sallader tycker jag och jag är ingen novis på det området men har ändå hittat en del favoriter som vi kör i repris då och då.

Jag har hoppat över de kokta alternativen här då jag tycker dom står sig mer ihop med respektive maträtt. Kokta morötter och ärtor till husman, brysselkålen till kalkonen, den kokta broccolin, sugarsnapsen och blomkålen till alla LCHF:fantaster etc etc. Jag lämnar det utanför, den fantasin har vi alla i bakfickan ändå. :-P

Jag har beskrivit dessa salladers ingredienser kort med + plus +, samt lagt till vad dom kan behöva för tillbehör och vad dom passar extra bra till!

Lämna gärna ditt eget bidrag på din bästa vardagssallad i kommentarsfältet.
Har du dessutom en BILD? Maila den till mig så publicerar jag den i inlägget och fyller på listan! (kryddburken@telia.com)
Lämna en likande beskrivning på salladen som jag gjort nedan i så fall.

PIFF-EXTRA : 
För extra vardags-piff kan du :

  • Lägga upp salladsblad, grönsaker, hackade örter, fruktskivor direkt på tallriken
  • Ringla över lite crema di balsamico
  • Riv över parmesan, smulad fetaost, getost, brie etc
  • Strössla med nötter, solrosfrön, linfrön
  • Dressa med en god vinegrette
  • Krydda med nymald peppar och flingsalt
  • Å så den där menlösa lilla örtkvisten som man ändå petar bort, *envis* men det är ju snyggt!! ;-)
  • Vår & sommartid kan du garnera med en liten ätbar (eller icke-giftig) blomma på tallriken
  • Tänk i färger, många färger så blir man lite extra glad av salladen också!


Isbergssallad + tomat + rödlök + färsk timjan + svartpeppar + flingsalt
Tillbehör; Kall vitlökssås
Passar extra bra till; Färsrätter, fisk och pasta.


Tomatsallad
Tomater, olika sorter + nypa socker + gurka + sallat + färska örter + gul lök


Gurka & Majssalsa
Gurka + majskorn + heta kryddor
Passar extra bra till; Tacos, gratänger, grillat.


En god olivsallad
Fetaostfyllda oliver + soltorkade tomater + isbergssallad + gurka.
Passar extra bra till; Kött & kyckling, eller som den är, alt till pasta.


Fetaostsallad med gurka
Gurka + fetaost + rödlök
Tillbehör; Tzatziki
Passar extra bra till; Grillat, gratänger, pasta.

Vinegretten skakas snabbt ihop i en liten flaska av 2dl olivolja, 1 dl vitvinsvinäger, 2 tsk dijonssenap, ½ finriven vitlök, salt, torkade örter & finmalen vitpeppar och en liiiiten nypa socker.


Fetaostsallad med tomat
Tomat + rödlök + fetaost + gurka/squasch
Tillbehör; Tzatziki
Passar extra bra till; Grillat, gratänger!
Hela receptet hittar du här >> 


Tomat & mozzarellasallad
Tomat + mozzarella + vinegrette + basilika + chili
Passar extra bra till; Buffé, grillat, pasta, kallskuret.
Hela receptet hittar du här >>


Coleslaw på rödkål.
Rödkål + rödlök + morötter + creme fraiche + majonäs + citron.
Passar extra bra till; Grillat, hamburgare, färsrätter.


Råkostsallad
Isbergssallad + röd endive + morot + alfalfagroddar.
Passar extra bra till; Husmanskost. Ugnspannkaka, blodpudding, raggmunkar, lasagne.
Hela receptet hittar du här >>


Avocado + rädisor + gul paprika + fetaost
Passar extra bra till; Tacos, färsrätter, quesadillas, enchiladas.


Pizzasallad med ättika.
Vitkål + ättika + olja.
Passar extra bra till; Pizza, varm mackor, som grundsallad till vardags.


Snabb & enkel vinegrette till vardags :

Det här behöver du :
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 tsk torkade örtkryddor (te x. Herbes de Provence)
½-1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
En liten gnutta socker

GÖR SÅHÄR :
Häll alla ingredienserna i en flaska/burk med tätslutande kork/lock. Skaka om! Förvara i kylskåp. Lång hållbarhet.


När fantasin tryter och kylskåpet är knapert kan även den enklaste salladen med enbart isbergssallad och tomat bli otroligt god med en fin vinegrette. Bättre än ingenting med andra ord! ;-)

Varma sallader


Haloumisallad med nektariner
Haloumiost + färska nektariner  + körsbärstomater + romansallad.
Passar extra bra till; Som den är, till grillat.


Varm champinjonsallad
Färska champinjoner + vitkål + tomat + rödkål +  haricots verts + persilja.
Passar extra bra till; Grillat kött med sås, kött, fisk, kyckling eller som ensamrätt.
Hela receptet hittar du här >>


Varm sallad med nötter.
Färsk majs + gurka + paprika + nötter.
Hela receptet hittar du här >> 

 

Ugnspannkaka med blåbärsylt

8 ägg
0,5 tsk vaniljpulver
2 msk fiberhusk
0, 5 dl kokosnötsmjöl
75  gram smält smör
4 dl grädde
3 dl vatten

LCHF Blåbärsylt

Gör så här:
vispa äggen fluffigt och vispa ner vaniljen. Vispa ner fiberhusk och kokosnötmsjöl väl, inga klumpar.Vispa i gräddenoch smälta smöret och tillsist vattnet.

Häll i en långpanna och grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Mindre långpanna längre gräddningstid. Känn på den att den stannat.
Servera som här med blåbärsylt.

 

Bloggar etiketter: ,