Julköttbullar på mitt sätt

Foto Veronica Kindblad

Medelhavsbullar

I år är det kanske dags att prova en lite annorlunda köttbulle till julbordet?

De här köttbullarna har en annan smaksättning än våra traditionella, här har jag istället hämtat inspiration från Medelhavsköken och drygat ut färsen med kikärtor.

Att blanda färs med baljväxter har blivit väldigt populärt senaste tiden.

Köttbullarna blir inte bara billigare, kikärtorna märks inte i smaken men de ger en väldigt fin konsistens till bullarna.

Jag har hört av många följare att de här köttbullarna är ett väldigt bra sätt att få in mer baljväxter i maten, även för de allra kräsnaste små och stora i familjen.

De fungerar fint att frysa in, antingen ostekta eller stekta, bara att värma till julbordet.

Köttbullar med kikärtor, rosépeppar och örter 4 port

500 g köttfärs, gärna av vilt, kyckling eller kalkon

2 dl kokta kikärtor

1 ägg

1 dl hackad färsk persilja

2 finhackade vitlöksklyftor

2 msk oregano

2 msk krossad rosépeppar

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Salt och svartpeppar

Smör/kokosolja till stekning

Mixa kikärterna fint och blanda med ägg, citron, vitlök, örter och kryddor i en bunke.

Smula ner färsen i bunken, blanda hastigt ihop alltsammans till en smidig köttbullssmet.

Stek en liten klick färs och smaka av om det behövs mer kryddor.

Låt smeten svälla en halvtimme i kylen, då håller köttbullarna ihop bättre under stekningen.

Rulla små, fina köttbullar, doppa händerna i kallt vatten emellan, så går det lätt att rulla jämna bullar.

Lägg dem på en skärbräda eller bricka som fuktats med vatten.

Stek köttbullarna i omgångar i riktigt varm stekpanna i smör/kokosolja, inte för många i pannan i varje stekning.

Skaka stekpannan efter att de fått lite färg på undersidan, då steks de jämnt runtom och behåller formen.

Stektiden är cirka 6-8 minuter innan bullarna är klara.

Låt dem kallna och kyl, lösfrys dem sen så är det lätt att ta fram så många du vill ha när det är dags för middag.

Julbokstips

Det här receptet skapade jag till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag skrev redan 2018 tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Den inbundna kokboken är helt slutsåld från förlaget men den finns att ladda ned som E-bok för bara 99 kr i länken ovan.

För mer tips på både annorlunda och traditionella rätter till julbordet så hittar du många såna recept i Stora diabeteskokboken (Inbunden) och i Gammaldags husmanskost (E-bok).

Oxsvans Stifado kryddad med julsmaker från Gammaldags husmanskost

Foto Mikael Eriksson
Tomtens snabba jultips – Grön energismoothie

Ett glas grönt

Julmånaden är igång och Tomten har återvänt, han har hängt med härinne på bloggen ända sen jag började dela med mig av mina recept och tankar om god och hälsosam mat 2009.

Han har ingen egen adventskalender i år men tittar in då och då för att tipsa om lite enkla recept att ta till när tiden kan vara knapp.

Dagens recept är en riktigt näringsrik smoothie, som kan passa fint att ta till så här i förkylningstider.

Många går runt och känner sig hängiga just nu efter en lång och stundom grå novembermånad, då kan en sån här energidryck behövas.

Grön energismoothie 1 port

1 dl kombucha

1 kiwi

½ ekologisk avokado eller ½ dl gröna ärtor

½ dl tärnad gurka

½ dl hackad grönkål

1 msk pressad lime

1 msk riven ingefära

Skala kiwin och mixa tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare.

Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, det mättar betydligt bättre.

Späd med lite mer kombucha eller vatten om du vill ha den lösare och drickbar.

Kokbokstips i juletid

Tyckte du om det här smoothiereceptet och kanske vill ha tips på några olika att servera i shotglas på Adventsminglet, kommande julfrukostar eller bara när du vill ha lite extra energi?

Då hittar du fler recept i mina kokböcker i digitalt format, som E-böcker, ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och i ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.

De inbundna böckerna är helt slutsålda, men du kan läsa mer om och ladda ned dem i länkarna ovan för bara 99 kr styck.

Rödbetssmoothie med svarta vinbär från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Tomtens snabba jultips – Grön energismoothie

Ett glas grönt

Julmånaden är igång och Tomten har återvänt, han har hängt med härinne på bloggen ända sen jag började dela med mig av mina recept och tankar om god och hälsosam mat 2009.

Han har ingen egen adventskalender i år men tittar in då och då för att tipsa om lite enkla recept att ta till när tiden kan vara knapp.

Dagens recept är en riktigt näringsrik smoothie, som kan passa fint att ta till så här i förkylningstider.

Många går runt och känner sig hängiga just nu efter en lång och stundom grå novembermånad, då kan en sån här energidryck behövas.

Grön energismoothie 1 port

1 dl kombucha

1 kiwi

½ ekologisk avokado eller ½ dl gröna ärtor

½ dl tärnad gurka

½ dl hackad grönkål

1 msk pressad lime

1 msk riven ingefära

Skala kiwin och mixa tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare.

Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, det mättar betydligt bättre.

Späd med lite mer kombucha eller vatten om du vill ha den lösare och drickbar.

Kokbokstips i juletid

Tyckte du om det här smoothiereceptet och kanske vill ha tips på några olika att servera i shotglas på Adventsminglet, kommande julfrukostar eller bara när du vill ha lite extra energi?

Då hittar du fler recept i mina kokböcker i digitalt format, som E-böcker, ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och i ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.

De inbundna böckerna är helt slutsålda, men du kan läsa mer om och ladda ned dem i länkarna ovan för bara 99 kr styck.

Rödbetssmoothie med svarta vinbär från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Värmande grönsakssoppa med korv

Värmande höstsoppa

Njut av en riktigt värmande soppa, gjord på gammaldags vis med hemkokt benbuljong.

Så lagade våra äldre släktingar soppa ända till för någon generation sen, då buljongtärningen dök upp i butikerna.

Att koka buljong på ben med leder från kyckling, vilt, nöt m.m, är inte bara bra för plånboken och ger en fantastisk smak till soppor, grytor och varma grönsaksröror.

Buljongen innehåller också mängder av det så viktiga kollagenet, som vi behöver för att våra leder inte ska börja gnissla när vi kommer upp i åren.

Vi behöver det också för att vår hud ska hålla sig smidig och fräsch, det ger en ungdomlig hy på ett betydligt mer effektivt sätt än genom svindyra ansiktskrämer.

Kollagenet håller även ögon, hår, naglar, mage och tarm i bra skick, det smörjer vår kropp på många sätt inifrån.

Så har du inte börjat koka egen buljong än, så har du chansen nu, här hittar du mitt enklaste recept på kycklingbuljong.

Vill du vet mer om min matfilosofi och ta del av hundratals recept så ta gärna en titt på mina 8 kokböcker i det här inlägget.

Grönsakssoppa med korv 2 port

150 g korv med hög kötthalt

2 dl haricot verts i bitar

1 dl strimlad purjolök

1 morot i små tärningar

50 g smör

4 dl kycklingbuljong

Salt och peppar

2 msk hackad persilja

Pepparrotscrème

1 dl crème fraiche

1 msk finriven pepparrot

Lite flingsalt

Skär korven i tunna skivor, jag hade renkorv, välj en med hög kötthalt och god smak.

Fräs morot, bönor och purjo i smöret ett par minuter utan att få färg, krydda med salt och peppar.

Tillsätt korvslantarna och låt dem fräsa med en liten stund.

Häll på buljongen, koka upp och låt puttra i 15 minuter.

Blanda under tiden den rivna pepparroten med crème fraiche, smaka av med lite smulat flingsalt.

Ös upp soppan i djup tallrik, strö över den hackade persiljan och lägg i en klick pepparrotscrème.

På bilden nedan ser du en grön ärtsoppa med morotscrème från min senaste bok Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Den kokboken är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom en lång rad mycket populära böcker om diabetes.

Lättlagad gratäng med kyckling, bacon och jordnötter
Kycklinggratäng med Bacon, Grädde, Chilisås, Paprika och Ekologiska Jordnötter

Min variant på Flygande Jakob

Flygande Jakob var en populär lunchrätt på 90-talet när jag jobbade som restaurangkock.

Med ris i botten, bananer och grädde med chilisås, den gick hem hos både stora och små gäster.

I dagens variant har jag ändrat om den till en rätt med lite färre kolhydrater men med mycket goda smaker.

Gratänger är ett bra sätt att ta vara på helgens rester, så i det här receptet kan du stoppa ner lite av det du har hemma.

Kycklinggratäng LCHF

Kycklinggratäng 2 port

100 g urbenat grillat, stekt eller kokt kycklingkött

½ paket bacon

½ grön paprika

½ dl ekologiska jordnötter

1½ dl grädde

1 dl bearnaisesås

2 msk av min rabarberchutney eller sockerfria chilisås

Salt och peppar

Skär kycklingen i mindre bitar. Skär baconet i strimlor och paprikan i bitar.

Lägg allt i en smord form och strö jordnötter över.

Rör ihop bearnaise, grädde och rabarberchutney eller chilisås.

Fördela som ett täcke ovanpå kycklingen, gratinera i 25-30 min i 175°.

Jag serverade gratängen med en grönsallad med pressad citron, olivolja och gräslök.

Fler tips på mina mest lättlagade rätter hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost och i Stora diabeteskokboken.

Kyckling till middag, med lite kolhydrater

Torsdagssoppan – Mustig tomatsoppa

Hälsosoppa

Nu finns det tomater i överflöd, så idag tipsar jag om en både lättlagad, näringsrik och god tomatsoppa.

Har du bara testat tomatsoppa på burk eller pulver tidigare så måste du laga den här, det är en otrolig skillnad i smak.

Tomater innehåller den nyttiga antioxidanten lykopen, som frigörs vid uppvärmning.

Har du riktigt gott om tomater så hittar du här min sockerfria chilisås/ketchup.

Tomatsoppa 2-3 port

6 medelstora tomater

10 cm purjolök

1 liten zucchini

1 äpple

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g smör

2 dl kycklingbuljong

1 morot

½ dl äppelcidervinäger

2 msk hackad, färsk timjan

Salt och peppar efter smak

Till serveringen:

2 dl strimlat, kokt kycklingkött från buljongkoket

2 dl kokta kidneybönor

Skär tomaterna, moroten, zucchinin och äpplet i bitar och hacka de olika lökarna grovt.

Bryn grönsakshacket i smöret så det får lite färg, tillsätt tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda med salt, peppar, vinäger och timjan, tillsätt buljongen och koka upp.

Låt soppan puttra i minst en halvtimme så kommer smakerna fram mer.

Mixa med stavmixer direkt i kastrullen, smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.

Blanda ner kycklingköttet och bönorna och värm upp soppan under omrörning.

Jag serverade soppan med en klick smetana och en mättande macka till, här hittar du mitt populära valnötsbröd.

Fler goda recept med tomater och många andra tips på hur du tar vara på allt från grönsakslandet hittar du här i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På bilden nedan ser du en av mina favoriträtter från det grekiska köket som finns med i boken, tomatbiffar från Santorini.

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund
Syrlig rödkålssoppa med varmrökt sidfläsk och linser

Syrlig rödkålssoppa med linser
Foto Veronica Kindblad

Värmande soppa

När jag jobbade som restaurangkock på 80-90-talet så hade jag soppa på lunchmenyn varje torsdag, en tradition som jag ofta följt på vintrarna även under bloggens femtonåriga liv.

Idag bjuder jag på ett av mina kokboksrecept från E-boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, den inbundna såldes slut i våras.

Jag skrev den boken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

I bönkokboken hittar du också receptet på de mjölksyrade rödbetor jag använder i soppan.

Annars kan du köpa goda varianter från bland andra Tistelvind eller Solsyrans på hälsokostbutiker.

Har du inte tillgång till mjölksyrade rödbetor så kan du riva kokt rödbeta istället, smaka då av om du vill ha soppan med lite mer syra från vinägern.

Syrlig rödkålssoppa med rökt fläsk och gröna linser 4 port

1 liter strimlad rödkål

5 dl av min enkla kycklingbuljong

5 dl vatten

100 g varmrökt sidfläsk

2 dl kokta gröna linser

2 dl strimlad purjolök

1 dl mjölksyrade rödbetor

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Strimla och bryn fläsket i en gryta, tillsätt kål och smör, låt fräsa i fem minuter utan att det får för mycket färg.

Rör ner purjolöken och fräs några minuter till.

Häll på kycklingbuljong, vinäger, timjan, salt och peppar.

Låt koka upp och sjuda på svag värme i 30-60 minuter, ju längre desto godare, rör om då och då.

Innan serveringen blandar du ner de mjölksyrade rödbetorna och linserna, låt bara få en snabb uppvärmning.

Servera gärna rödkålssoppan med en klick smetana och ett hembakt valnötsbröd.

Julklappstips

Nu är det inte långt kvar till julafton, ett presentkort på någon av mina kokböcker kan bli en uppskattad klapp till släktens matintresserade.

I länkarna här nedan hittar du de övriga av mina böcker som fortfarande finns att köpa på Bokus, de översta två finns inbundna.

De finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokaffär och på Biblioteket.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker Inbunden (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips Inbunden

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv – E-bok

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Pumpasoppa från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson
Gröna bönor med tomat till falukorv

Lättlagad korvlunch

Fram till 2009, innan jag började äta mat med få kolhydrater och mer fett, allmänt kallat LCHF, så var falukorv med spaghetti och ketchup min absoluta favoriträtt.

Jag kunde äta det varje dag, det satte sina spår både på hälsan och på vikten.

Nu tycker jag att grönsaker är så otroligt mycket godare, så pasta blir det bara nån enstaka gång per år och då väljer jag glutenfri bönpasta.

Bönor i olika former ingår ofta i min mat sen jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

I länken ovan kan du läsa mer om den och ladda ned som E-bok, kokboken blev mycket populär så den inbundna är tyvärr helt slutsåld.

Baljväxter är ett både gott och mättande tillbehör som även fungerade bra som medicin mot mina klimakteriebesvär häromåret.

Mjölksyrade grönsaker, fetaost, yoghurt eller någon annan form av probiotika äter jag också varje dag, det är väldigt bra för magen och immunförsvaret.

Du kan ta del av flera recept och mycket information om hur bra pre/probiotika är för hälsan i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Även den kokboken är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han har gett ut ett tiotal populära böcker om diabetes.

Gröna bönor i tomat 2 port

250 g kokta haricot verts i mindre bitar

10 cocktailtomater skurna i 4 delar

2 dl strimlad purjolök

50 g smör

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och häll i purjo och tomater och fräs några minuter på medelvärme. Krydda med salt, peppar och timjan.

Rör ner bönorna försiktigt och häll på vinägern, låt puttra en liten stund tills bönorna har den konsistens du vill.

Servera med några skivor falukorv med hög kötthalt och stekt ägg.

Här hittar du mitt recept på hemgjord falukorv, den är riktigt god även fast korvskivorna inte blir runda när man inte stoppar korven i fjälster.

Fiskgryta med tomat, fänkål, saffran och svarta bönor

Lättlagad fiskgryta

När jag ska laga något riktigt gott blir det ofta en fiskgryta, gärna även med skaldjur.

Här nere följer en av mina favoriter, för dagen förstärkt med svarta bönor.

Sen jag började lägga till pre- och probiotika i form av baljväxter och mjölksyrade grönsaker i maten när jag jobbade med min bönkokbok 2017 så har jag mått riktigt bra.

Det gjorde att mina klimakteriebesvär i form av värmevallningar på nätterna försvann och jag blev också av med en hel del överskottsvätska jag hade samlat på mig i kroppen.

Pre/probiotika stabiliserar blodsockret, så har du problem så prova gärna att lägga till det i din dagliga mat.

Fiskgryta med fänkål, saffran och svarta bönor 2 port

100 g viltfångad lax

100 g torskfilé

1 dl skalade räkor

1 dl kokta, svarta bönor

1 dl finstrimlad fänkål

1 dl krossade tomater

2 dl fiskbuljong

1 hackad schalottenlök

2 msk vitt vin eller 1 tsk citronsaft

1 kuvert saffran

1 tsk gurkmejamix

1 tsk paprikapulver

50 g smör

Salt och peppar

Skär fisken i ca 2×2 cm stora bitar, salta lätt. Fräs fänkål, lök och kryddor i smöret i 15 min.

Häll över tomater och fiskbuljong, salta och peppra och låt koka ihop ytterligare en kvart.

Rör ner fisken, räkorna och svarta bönor strax innan serveringen, låt allt bli varmt.

Jag serverade grytan med en ägghalva med gräslök och aioli, lite extra bredvid.

Det här brödet bakat på halloumi smakar riktigt gott till soppan.

Fler av mina recept med pre- och probiotika som är bra för både hälsan och vikten hittar du i kokböckerna nedan.

Där kan du också läsa mer om hur de påverkar vårt mående positivt på många sätt.

På min bild här nere ser du kombucha med havtorn, det receptet innehåller probiotika och du hittar det i Gröna, sköna tillbehör.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (Snart slutsåld)

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker Med Lars-Erik Litsfeldt

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Zucchinibiffar med linser

Foto Veronica Kindblad

Kokboksrecept

Dagens biffar med zucchini och linser kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

De båda herrarna är diabetiker som fått sina liv förändrade med hjälp av bönor, de skrev tidigare boken Låt bönor förändra ditt liv där de berättar om allehanda hälsoeffekter som baljväxter ger.

Jag tyckte att det behövdes en bra kokbok som gav goda och näringsrika exempel på hur man tillreder bönor, kikärtor och linser på bästa sätt, så kom idén om vår bönkokbok till.

Nu är den mycket snart helt slutsåld, kokboken blev en stor succé, inte minst efter att den fick en världsmästartitel på Kokboks-VM i Kina 2019.

Jag har försökt få något förlag att trycka upp den på nytt men har tyvärr inte lyckats med det, så nu finns bara några enstaka exemplar kvar på Bokus, på Adlibris är den redan slut.

Den finns även som E-bok, här kan du ladda ner den om du hellre läser dina recept digitalt.

Om du vill göra ett riktigt fynd så fick jag ett tips igår att både Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv finns att köpa för bara 59 kr styck på Ullared Nätbokhandel, det tillkommer 49 kr i frakt.

När jag jobbade på restaurang så hittade jag ofta på olika sorters grönsaksbiffar på överblivna rester av grönsaker, baljväxter, frön och riven ost.

Biffarna påminner lite om potatisbullar, så de blir också riktigt goda med stekt bacon och lingon till.

Vill du göra mejerifria biffar så byt den rivna osten mot ett extra ägg eller ½ dl majonnäs.

Linsbiffar med zucchini 4 port

10 dl grovriven zucchini

4 ägg

2 dl riven prästost eller annan lagrad ost

2 dl kokta gröna linser

2 dl kokosnötmjöl

1 dl pumpakärnor

1 dl finhackad persilja

2 tsk psylliumhusk

Ca 1-1½ tsk salt

Ca ½ tsk peppar

100 g smör/kokosolja till stekning

Till servering:

4-8 lammkorvar

Mixa linserna tillsammans med äggen och psylliumhusk.

Pressa ur vätskan ur den rivna zucchinin och blanda väl med kokosnötmjöl, pumpakärnor, riven ost och linsblandningen.

Rör ner persiljan, smaka av med salt och peppar. Låt smeten svälla i kylen en halvtimme.

Bryn smör och forma biffar som du steker i omgångar, håll dem varma i ugnen på 150˚.

Skär snitt i lammkorven och stek dem i några minuter på var sida, servera med zucchinibiffarna och tomatsalsa.

Tomatsalsan hittar du i bönkokboken, här ser du några fler av mina recept därifrån.

Tycker du om att baka så hittar du här mitt recept på glutenfritt valnötsbröd med bönor från boken.